Balkan i susedi Srbije, Gost Autor, Društvo, Kosovo i Metohija, Politika, Slobode, Srbija

Ostavka i odlazak iz SANU

 Ako je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti ponovo izneo samo svoje privatno mišljenje o Kosovu treba da ode sa funkcije i izjavljuje šta god hoće

  • Ako Kostić iznosi lično mišljenje da Kosovo nije srpsko, a nalazi se na čelu jedne od najznačajnijih ustanovi u Srbiji, onda bi bilo razumno da podnese ostavku i da se povuče u miran penzionerski život i iz mira svoje radne sobe u vlastitom stanu, izjavljuje šta god hoće, pa i da je zemlja ravna ploča.
  • Ako predsednik Srbije i njegova „elita“ imaju nameru da priznaju lažnu državu Kosovo i Metohije, onda su sve žrtve rata za Kosovo i Metohiju obesmišljene i bezvredne! U predsednikovu „elitu“ evo, uvrstio se i sam predsednik SANU!
  • Umesto da se zalaže da se na neki način Srbiji vrate teritorije koje su joj otete, a to nije mali deo teritrije, Kostić se defetistički zalaže za otcepljenje i time daje vetar u leđa srpskoj odnarođenoj vlasti.
  • SANU se nije javno oglasio ni po jednom pitanju važnom za opstanak Srbije, što je nedopustivo!

Piše: Dr Mirjana Anđelković Lukić

Da li predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, gospodin Vladimir Kostić kad istupa na nekoj televiziji, može  da iznosi svoje lično mišljenje? Naravno da može i intervju koji je dao televiziji Newsmax adria je i bio upravo to, njegovo lično mišljenje o situaciji danas u Srbiji i svetu. Ono što je sporno u ovom intervjuu je njegov odgovor vladici Grigoriju, što se iz intervjua ne može izričito zaključiti i zbog toga predsednik SANU tvrdi da uopšte nije rekao to što mu se pripisuje. Naravno, ukoliko se ne zna da je doktoru Kostiću vladika Grigorije odgovorio da se ne slaže s njim da Kosovo nije srpsko i da što pre treba to shvatiti. https://www.standard.rs/2021/01/08/v-kostic-kosovo-nije-nase-to-sto-pre-treba-shvatiti/.

Dakle, ovo je pitanje o kome se predsednik SANU u intervjuu nije decidno izrazio, ali se zna da se njegov odgovor vladici Grigoriju upravo odnosi na problem Kosova.

Srpska akademija nauka i umetnosti, se nikad javno ne izjašnjava o bitnim pitanjima važnim za Srbiju, pre svega o Kosovu i Metohiji, o  školstvu, koje nam je potpuno ubogaljeno samom činjenicom da nam udžbenike štampa i uređuje nemačka izdavačka kuća „Klet“.

Kostić ponavlja tezu iz 2015. o izgubljenom Kosovu

Javna izjava predsednika SANU da Kosovo i Metohija su defakto izgubljeni koju je dao 2015. godine naišla je na odijum u srpskoj javnosti, a tadašnji predsednik Srbije, Toma Nikolić je tražio njegovu ostavku. Ostavku naravno nije dao, rekao je da je to njegovo lično mišljenje i na tome se sve završilo.

Posle 2015. godine,  predsednik SANU je privatno dao samo jedan intervju listu „Kurir“ s proleća  2020. kad je sa suprugom bio smešten u bolnicu zbog zaraze kovidom. Tu je pohvalio požrtvovanost svojih kolega u lečenju njega i supruge. I to je bilo zaista privatno!

Ove godine,  2021. Predsednik SANU poručuje vladici Grigoriju da se „ostavi parola“ pod kojima se Srbi osećaju herojski. Kosovo nije naše, to treba što pre shvatiti, ponavlja predsednik SANU Vladimir Kostić, povodom izjave vladike Grigorija da nije u pravu.

Šta znači da se vladika „ostavi parola“ pod kojima se Srbi osećaju herojski? Da li se ovim „herojskim osećanjem“ podsmeva našoj narodnoj poeziji i junačkim pesmama, što je nepravedno ukinuto u školama?

Ako iznosi lični stav Kostić da podnese ostavku i da se povuče u miran penzionerski život

Građane Srbije zanima da li je ovo mišljenje generalni stav SANU, da li je predsednik dobio mandat da to zajedničko  mišljenje iznese pred televizijski auditorijum?

Ako je to njegovo lično mišljenje, a nalazi se na čelu jedne od najznačajnijih ustanovi u Srbiji, onda bi bilo razumno da podnese ostavku i da se povuče u miran penzionerski život i iz mira svoje radne sobe u vlastitom stanu, izjavljuje šta god hoće, pa i da je zemlja ravna ploča.

Ovako, sa ovog mesta, on nema pravo da defetistički deluje i ide na ruku najvećoj izdaji u istoriji srpskog naroda koja se dešava od 2000, godine, naročito od 2012. do danas, a kulminirala je predajom elektroenergetskog sistema Srbije Kosovu i Metohiji.

Ovako bogata i vredna teritorija Srbije se ne prodaje i ne predaje nikome

Za osam godina kako je na vlasti, predsednik SNS je sve  uradio da srpska pokrajina bude izvučena iz Srbije i postane država.  Radi upravo ono što su Tito i Kardelj zacrtali kao budućnost Kosovu i Metohiji kad su 1946. godine „pripojili“ srpsku teritoriju KiM Srbiji kao Autonomnu pokrajinu. Završava se njihov započeti, podmukli plan za rastakanje Srbije.

Ako predsednik Srbije i njegova „elita“ imaju nameru da priznaju lažnu državu Kosovo i Metohije, onda su sve žrtve rata za Kosovo i Metohiju obesmišljene i bezvredne! U predsednikovu „elitu“ evo, uvrstio se i sam predsednik SANU!

Bilo bi korisno da predsednik SANU pogleda kako su od Srbije ukradene teritorije i pripojene Kosovu i Metohiji, prikazano je na donjoj slici. Vidi se koliko je Kosovo bilo 1946. Godine i kako su mu dodavane srpske i nešto manje crnogorske teritorije da bi se Srbija što više smanjila i kaznila.

Otimanje teritorija Srbije

Za gospodina predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti bi bilo lekovito da pogleda narastanje Kosova i Metohije posle „oslobođenja“ Srbije, a na njen uštrb!

Ne znam da li gospodin predsednik zna za ove karte , ali ako zna tim gore. Umesto da se zalaže da se na neki način Srbiji vrati ono što joj je oteto, a to nije mali deo teritrije, on se defetistički zalaže za otcepljenje i time daje vetar u leđa srpskoj odnarođenoj vlasti.

SANU se nije javno oglasio ni po jednom pitanju važnom za opstanak Srbije, što je nedopustivo!

Inače, SANU je izdala katalog  iz koga se vidi da su uradili zaista mnogo. Njihov  trogodišnji Katalog izdanja https://www.sanu.ac.rs/wp-content/uploads/2020/12/katalog-izdanja-SANU-2020.pdf predstavlja izdavačku delatnost Srpske akademije nauka i umetnosti od 2018. do 2020. godine. U navedenom periodu Srpska akademija nauka i umetnosti u Beogradu, sa ograncima SANU u Novom Sadu i Nišu, kao i Centrom za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, objavila je ukupno 161 publikaciju. Zaista su bili veoma zaposleni!

Lepo i korisno, ali pomalo jalovo.

Duh srpskoh otpora stalno jača i obnavlja se

Nikad se nisu javno oglasili ni po jednom pitanju važnom za opstanak Srbije, što je nedopustivo! Među objavljenim publikacijama je i ona o mini hidrocentralama. Da li se neko od akademika  u ime SANU na nekom okruglom stolu ili na nekoj konferenciji za štampu javno izjasnio o štetnosti takvih postrojenja? Da srpska javnost shvati koliko je to štetno po životnu sredinu? Među objavljenim monografijama nema one koja sadrži radove izlagane 2017. na Hemijskom fakultetu o zagađenju Srbije posle agresivnog bombardovanja NATO 1999. godine!

Na kraju predsednik SANU poručuje vladici Grigoriju, koji ga je očigledno vrlo uznemirio,sledeće „I zato bih i hteo da kažem tom vladiki, pustite parole pod kojima se osećamo herojski i sigurno. Haj’te mi, ako Boga znate, da sednemo i da se dogovorimo šta je nama činiti u svetu koji se oko nas menja brzinom koju ne možemo da pratimo“. Zbog čega SANU nije ranije organizovala takav susret sa svim relevantnim snagama u Srbiji, onda kada je moglo nešto korisno da se uradi, mada ni sada nije kasno. Postoje u SANU veoma sukobljena, čak neprijateljska mišljenja među pojedinim akademicima, o čemu je svojevremeno pisao dvonedeljnik „Svedok“, tako da nije ni čudo što se iz Akademije ne može čuti nikakav zajednički zaključak ili predlog o tome šta nam valja činiti.

Mapa sveta: zemlje koje jesu i koje nisu priznale Kosovo

Predsednik Srpske akademije nauka  i umetnosti u javnosti nije i ne može biti privatna ličnost, on je predsednik jedne od najznačajnijih naučnih i kulturnih  ustanova u Srbiji i njegova reč se daleko čuje! Njegove izjave moraju biti upodobljene na  korist srpskom narodu, njegovoj kulturi, nauci, zdravstvu, školstvu i svim aktuelnim temama.

Izvor: http://www.koreni.rs/da-li-je-predsednik-srpske-akademije-nauka-i-umetnosti-ponovo-izneo-samo-svoje-privatno-misljenje/

……………

Podeli:

4.52votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments