Одсуство моралне вертикале несрећног човека Владимира Костића

Председниче САНУ  време је за оставку, да не бисте даље брукали ни САНУ ни себе

  • Научни прилог за Мини симпозијум о председнику САНУ В. Kостићу
  • Костић публиковао 840(!) научних радова – значи писао је у просеку бар један научни рад сваких 10 дана(!)
  • Постоји оправдана сумња да је председник САНУ присвајао туђу интелектуалну својину, потписујући се и на радове на којима није активно учествовао (фиктивни аутор) и такво понашање је недостојно места председника САНУ
  • Да ли се негде у свету десило да водећи научник у некој области (као В. Костић) буде 25-ти потписник на раду с 40 аутора? Одговор би знао чак и Паја Патак.
  • Распрострањени мит, ширен у београдским непотистичким медицинским круговима, о председнику САНУ као „светском научном лидеру у неурологији“ губи смисао после анализе његове веома скромне (по квалитету) иностране научне сарадње.
  • Спремно је чак и одржавање семинара о научном делу Владимира Костића на Медицинском факултету 8. децембра.

 Пише: Др Миодраг Kулић, теоријски физичар, Немачка

„Ради тако да принцип твога рада може постати принцип рада свих других.“

 „Ако не желим да крађа постане општи закон, онда не смем ни ја да крадем.“

Имануел Kант, категорички императив

Спрема се за неколико дана (8. децембра) на Медицинском факултету одржавање симпозијума о доприносу  академика Владимира С. Костића, развоју домаће и светске медицинске науке.  Ко жели може погледати линк о том скупу

Link (http://med.bg.ac.rs/?page_id=21548, стр. 10 и 11)!

Шта рећи поводом оваквог симпозијума – куриозитета?

У ранијим текстовима [1] скренуо сам пажњу јавности на манипулисање председника САНУ Владимира Костића својим научним опусом. Анализирајући његов научни опус (до 2019) на основу релевантних извора података – као што је база научних података Web of Science – All Databases [2], изразио сам сумњу да на низу радова – на којима је он ко-аутор, председник САНУ није активно учествовао у њиховој изради и да је фиктивни аутор, чије је име дописивано из разних утилитарних разлога. Предимензионирано величање научне активности председника САНУ оставља нас само на први поглед у дилеми – да ли је председник САНУ научни Супермен (можда чак и српски Чак Норис?), или је научни мегаломан који је израстао у једној ауторитарној средини генерираној још у комунизму?

Чудо невиђено од „ствараоца“: један научни рад сваких 10 дана

Да је реч о овом потоњем, говори нам сумарни научни опус председника САНУ, неуролога Владимира Костића:

  1. публиковао је 840(!) научних радова – значи писао је у просеку бар један научни рад сваких 10 дана(!);
  2. научни је рецензент у 55(!) часописа – значи писао је 2–3 рецензије научних чланака месечно;
  3. ментор 47(!) дисертација (27 докторских и 20 магистарских) – значи руководио је 2–3 тезе годишње;
  4. радио свакодневно на клиници са бројним пацијентима – преко хиљаду, хиљаде консултација, визита и стручних састанака годишње;
  5. вршио је (и данас) многе значајне јавне функције – декан, директор, председник САНУ …

У референци [1] је, на основу аргументованих чињеница из базе научних података, изведен закључак – да постоји оправдана сумња да је председник САНУ присвајао туђу интелектуалну својину, потписујући се и на радове на којима није активно учествовао, да је такво понашање недостојно места председника САНУ.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Мини Симпозијум о Владимиру Костићу поводом 40 година рада на Медицинском Факултету  

Стварање култа личности или започињање предизборне кампање

Осмог децембра 2021. године на београдском Медицинском факултету одржаће се традиционални (49) Симпозијум – Стремљења и новине у медицини. (Програм рада овог Симпозијума на готово сто страница дат је на: http://med.bg.ac.rs/?page_id=21548)

НЕМАЈУ СРАМА: Уместо да се стиде преписивања, дописивања и фиктивног потписивања испод научних радова Владимира Костића организује се скуп о “светској величини” Костића

По чему се овај Симпозијум разликује од претходних 48?

По први пут у полувековној историји овог Симпозијума доминира тема: Допринос академика Владимира С. Костића  развоју домаће и светске медицинске науке.

По први пут у полувековној историји овог Симпозијума доминира тема посвећена једној личности, као да се жели стварање култа личности или започињање предизборне кампање…

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Овако изгледа база научних података Web of Science – All Databases 
Компромитујући подаци о интернационалној сарадњи В. Костића

Ево, и чињеница о интернационалној сарадњи неуролога Владимира Костића и његовој „светској“ величини. Распрострањени мит, ширен у београдским непотистичким медицинским круговима, о председнику САНУ као „светском научном лидеру у неурологији“ губи смисао после анализе његове веома скромне (по квалитету) иностране научне сарадње. Пре конкретних чињеница дужан сам да дам једно појашњење везано за ову тему. Данас је уобичајено у светској науци, а особито на Западу (с којим су везане научне активности и успеси Владимира Костића – као корисника америчких фондова и стипендија), да је научни руководилац пројекта готово по правилу потписан као последњи аутор на раду а да су главни извођaчи радова потписани као први аутори. Имајући у виду и ову опаску ево, шта о тој „плодној“ иностраној сарадњи председника САНУ каже еминентна база научних података Web of Science – All Databases.

Преписивање штетно за савест, морал и знање
  1. На радовима на билатералном пројекту српско-италијанске кооперације, од 18 радова председник САНУ је на само 3 рада последњи аутор – односно био (формални) руководилац рада а ниједном на првом месту као главни извођач, док је италијански професор (M. Fillipi – такође учесник Симпозијума) био на 15 радова потписан као последњи аутор. Ово једноставно значи да је у тој сарадњи професор Fillipi био научни руководилац председнику САНУ Костићу.

 Значи, чак ни у билатералној научној сарадњи председник САНУ није научни лидер светског гласа.

2. Даље, на радовима председника САНУ с великом већином иностраних аутора, где је просечан број аутора по раду 22 (!), име председника САНУ се у просеку налази на веома скромном 12. месту. Овај податак је и битан аргумент за основну сумњу, да је име Владимира Костића дописано на ове радове и да је његов допринос на њима миноран. Што би учитељ у школи рекао – „седи три!“.

Српски неуролог Владимир Костић на “значајном” 25. месту од 40 учесника

Да поткрепим ове тврдње о „успешној“ – илити „седи три!“, научној сарадњи председника САНУ Костића, прилажем копију наслова рада (видети слику) о дистонији код музичара – о коме ће на мини-симпозијуму говорити професор Christine Klein, Lübeck, Немачка.

У том раду је име „водећег светског неуролога“ председника САНУ Владимир Костић на 25. месту од 40 аутора.

Пада ми на памет питање за „Слагалицу“ – да ли се негде у свету десило да водећи научник буде 25. потписник на раду са 40 аутора? Одговор би знао чак и Паја Патак.

Владимир Костић, научио је да граби туђе знање, а без последица и санкција
Одсуство моралне вертикале код В. Костића

   Закључак мог прилога за Симпозијум о Владимиру Костићу: Председник САНУ, Владимир Костић, је током своје иностране научне сарадње присвајао туђу интелектуалну својину – потписујући се и на радове на којима није активно радио, што није својствено научницима светског гласа а и противно је научном моралу. Из I. и II. би чак и Паја Патак закључио, да председник САНУ није водећи светски стручњак у неурологији, јер је немогуће да име неког водећег светског научника буде у просеку на 12. месту од (просечно) 22 потписника рада, или још горе – да буде 25. аутор од 40 аутора. То не бива.

Назовимо овакву сарадњу правим именом – буразерска инострана научна сарадња.

Ове чињенице не служе на част једном председнику САНУ а уз то доказују и одсуство моралне вертикале овог несрећног човека.

Председниче САНУ – време Вам је за оставку, да не бисте даље брукали ни САНУ ни себе.

 Ваши унуци Вас жељно чекају, да им читате приче о косовским јунацима и о томе да је Косово и Метохија света и неотуђива српска земља.

Референце

[1] Сведок 12. 3. 2019; https://srbin.info/pocetna/aktuelno/vladimir-kostic-nije-moralno-dostojan-mesta-predsednika-sanu/?lang=lat/ https://www.ljudigovore.com/2019/03/miodrag-kulic-vladimir-kostic-nije-moralno-dostojan-mesta-predsednika-sanu/

[2] https://apps.webofknowledge.com/UA_GeneralSearch_input.do?product=UA&SID=D678NVPgwl7osJl7pIO&search_mode=GeneralSearch

[3] 49. Симпозијум – Стремљења и новине у медицини, Београд 6–10 децембар 2021; http://med.bg.ac.rs/?page_id=21548

………………………………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Позив за успостављање независног, моралног, компетентног и пристојног судства  

Gost autor

Мирјана Анђелковић Лукић: Циљ НАТО-а агресије да Србија буде колонијална земља

Prenosimo

Стабилократија, мало морген

Славко
Subscribe
Notify of
guest
1
0
Would love your thoughts, please comment.x