Ново незајажљиво богаћење Брнабића и необуздана пљачка државног буџета

Успешни бизнис тандем Брнабић се грађанима Србије смеје у лице

Како су грађани натерани да сипају паре у џеп Игора, брата Ане Брнабић

  • Има ли краја тешким криминалним махинацијама тандема Брнабић?
  • Једна од компанија које ће највише профитирати од повећаног броја “Дина” картица “Чип кард”, иза које стоји компанија “Асеко”, филма у којој је један од директора Игор Брнабић, брат премијерке Ане Брнабић. (наводно више није на функцији дирекора)
  • Фирма “Асеко” је претходних година добила неколико десетина јавних набавки код више различитих министарстава, институција и јавних предузећа у вредности више стотина милиона.
  • Други случај богаћења Брнабића: његов друг Миодраг Мирчетић је сувласник Тцом-а од 16. маја ове године, нешто више од месец дана пре него ће фирма добити додатних 144 милиона динара од Министарства за заштиту животне средине – за надоградњу система гРеацт. Премијеркин утицај је опет пресудио ко ће добити уносни посао.
  • Посао израде система преко којег грађани пријављују еко проблеме, вредан 165 милиона динара добила је фирма Тцом на спорном тендеру, а само четири месеца од пуштања система у рад потписала је још један уговор са Министарством заштите животне средине – овог пута за надоградњу за додатних 144 милиона динара!“
  • Министарство заштите животне средине и министарка Ирена Вујовић упетљана у овај намештени милионски посао. Где ће све још стићи амбициозна Ирена?

Пише: Павле Ивковић

“Дина” картица је постала обавезна у свим банкама, јер како кажу, домаћа је и уз регуларну картицу добијете и њу, без да вас питају да ли је желите или не. Посебну пажњу привукла је чињеница да на БАС станици грађани који своју карту желе да плате картицом могу то да учине али искључиво “Дина” картицом и ниједном другом.

Наша читатељка Бојана, јавила нам се како би поделила своје искуство, које је имала када је путовала за Власотинце.

Само свемоћна Дина картица је платежно средство

„Отишла сам да купим карту, и питала на шалтеру да платим картицом, тада сам добила информацију да је ‘Дина’ картица једина опција за плаћање. Ту картицу нисам имала, те сам морала да одем до банкомата како бих подигла новац. Будући да банкомат није из моје банке, ја сам подигла новац, а онда ми је стигло обавештење да ми је са рачуна скинуто још 200 динара провизије, за коришчење банкомата друге банке. Тако да је мене моја карта коштала 200 динара више, и заиста сматрам да то није у реду“, прича Бојана.

Бојанине наводе, нисмо препустили случају, већ смо се упутили ка БАС станици, како бисмо проверили како функционише куповина и плаћање на шалтеру.

Дошли смо на станицу и стали у ред за куповину карата. Kада смо дошли на ред, питали смо жену која ради на продаји карата да ли можемо да платимо картицом, и добили одговор да можемо, али само “Дина” картицом. На сваком шалтеру стоји налепница са рекламом ове картице, те је јасно да се само “Дина” картицом може платити.

Ништа у пвој причи не би било чудно, да нема скривене позадине. Наиме, на прву лопту није јасно у чему је проблем са “Дином” – уосталом, то је картица као и свака друга – али, чим мало загребете површину и одете нешто дубље, постаје јасније да се иза читаве приче ипак крије нешто више.

Зашто “морамо”?

Зашто Београдска аутобуска станица прима само Дина картице

Закон који вас обавезује да узмете неки производ, желели ви то или не, мора да вас натера да се запитате о чему се ту заправо ради и зашто сад ја баш морам да имам ту картицу ако смо навикли, на пример, на “Вису”? Па, из Народне банке Србије имају једноставно објашњење – ако желите “Вису”, једноставно поднесите захтев у банци да вам је издају као додатну картицу. Иако издавање “Дине” јесте бесплатно, ако пожелите да узмете додатну, банка то може да вам наплати у складу са својим ценовником, тако да сте свакако у трошку ако одлучите да не користите “Дину”. И то је само први од подстицаја људи да користе домаћу картицу.

Асеко, фирма има метеорски просперитет и успон, као да раде на уранијумски погон. Случајно или не, успон се поклапа са доласком Ане Брнабић на функције
Са „Дином“ провизија 2 динара, са другим картицама пет пута скупља

Наиме, према истраживању НБС, за просечан рачун од 1.800 динара плаћен “Дином” плаћа се провизија од 2,18 динара по трансакцији, док се приликом плаћања иностраним картицама плаћају провизије од 8,2 до 12 динара. Ту провизију плаћа трговац, због чега се неретко и одлучују да уопште не примају картице, а идеја је да би смањивањем провизије могло да дође и до смањивања цене производа, јер трговци више неће морати да надокнађују тај новац – али, искуство нам говори да до тога готово сигурно неће доћи. Искуство нам, такође говори, да може да се деси да на вратима локалне радње ускоро видите натпис “Примамо само ‘Дина’ картицу”.

Није јасно зашто је Брнабић бесна кад јој се помене тако успешни брат Игор
Kо ће коме, ако неће свој своме

Оно што је, ипак, дигло убедљиво највише буке на друштвеним мрежама јесте податак да је једна од компанија које ће највише профитирати од повећаног броја “Дина” картица “Чип кард”, иза које стоји компанија “Асеко”, а ако вам име те компаније звучи некако познато, онда сте вероватно испратили писање медија да је то филма у којој је један од директора био Игор Брнабић, брат премијерке Ане Брнабић. У питању је једна од водећих ИТ компанија у Србији, а јавност су раније узнемирили подаци до којих је KРИK дошао о томе како је “Асеко” претходних година добила неколико десетина јавних набавки код више различитих министарстава, институција и јавних предузећа.

АСЕКО, Преко ноћи је на Новом Београду изграђена нова пословна зграда империје Брнабић, као доказ богатства и моћи, великог успеха незабележеног у нашој земљи

“Чип кард” је један од неколико процесора који раде са свим картицама, па тако и са “Дином”, који ће дефинитивно имати користи у целој овој причи. Према информацијама доступним на њиховом сајту, “Чип кард” сарађује са ОТП Банком, Поштанском штедионицом, Директном банком (бивша Финдоместик), Теленор банком, Јубмес банком и Халкбанком (бивша Чачанска банка), али није јасно које услуге користе ове банке и када је списак последњи пут ажуриран.

Тако је незадрживо успешни Игор Брнабић, кога нигде у озбиљном бизнису није било до појаве сестрице Ане, наставио да безобзирно згрће милионе захваљујући сестриним везама и премијерским интервенцијама.

Сарадник Брнабићкиног брата постао сувласник система за пријаву еко проблема

Пишу: Стефан Марковић, Радмило Марковић

Миодраг Мирчетић, дугогодишњи пословни сарадник брата Игора, премијерке Србије Ане Брнабић, у мају ове године постао је сувласник фирме Тцом која је Министарству заштите животне средине израдила скупоцени систем за пријаву еколошких проблема гРеацт.

Миодраг Мирчетић, најбрже остварени менаџер у Србији захваљујући везама и познанствима са моћнима: од хидроелектрана до  еколошких инцидената

Миодраг Мирчетић је сувласник Тцом-а од 16. маја ове године, нешто више од месец дана пре него ће фирма добити додатних 144 милиона динара од Министарства за надоградњу система гРеацт.

Пословне манипуклације и комбинације

Мирчетић је „ушао“ у Тцом тако што је његова фирма И4-Инвентион постала власник фирме Персеус која у Тцом-у има 30% удела.

Овај бизнисмен, који је дуги низ година сарађивао са Игором Брнабићем, рођеним братом премијерке Србије Ане Брнабић, званично није имао никакве везе са Тцом-ом када је ова фирма добила посао израде гРеацт-а, али је био ту за надоградњу система.

Мирчетић није желео да да изјаву за Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).

О Мирчетићу смо писали још 2020. године када је ушао у посао са малим хидроелектранама.

Михаил Петрески, бизнисмен из сенке, на челу моћне и утицајне инстутуције

Он је тада рекао да Брнабића зна веома добро годинама, још од времена кад је овај као млад продавац започео каријеру у фирми Пеxим коју је Мирчетић формирао. Објаснио нам је да је као директор фирме Ассецо, практично запослио Игора Брнабића који је касније именован за једног од директора њеног српског огранка.

Мирчетић: Игор Брнабић препоручен јер је био добар продавац

„Kада је Ассецо појачавао број људи, (…) кад се Игор појавио, Миша (Михаил Петрески прим.нов) и ја смо га препоручили Ассецо-у јер смо га знали од раније и био је добар продавац”, рекао је Мирчетић и додао: „Стицајем околности, након тога је његова сестра направила тај, да тако кажем, отклон у политику и нашла се на овом месту где је сада, што је, по мени, једна вероватно отежавајућа околност за Ассецо. Али боже мој, шта да радимо.”

Иначе Михаил Петрески је оснивач Фондације Пеxим која се бави стипендирањем студената на Универзитету у Kембриџу. У тој фондацији је до 2016. године била и Ана Брнабић, прво као директорка а касније као чланица Управног одбора. У августу те године Брнабић је постала министарка државне управе и локалне самоуправе.

О успешним пословним каријерама до јуче непознатог брата и сестре можда неко већ пише роман

Поред фирме И4-Инвентион, у рукама Миодрага Мирчетића је и компанија Дехим Инвестментс која се бави некретнинама. Са Петреским је пословни партнер у две фирме – иПаy Сее, српској верзији ПаyПал-а, и у фирми за некретнине МХМ д.о.о.

Петрески и Мирчетић, власници  Песким и Персеус познају Брнабићеву

Фирма иПаy Сее је иначе прва 2016. године од Народне банке Србије добила дозволу за издавање електронског новца. Дозволу су изгубили у јулу ове године.

Иако има проблема са читањем у другим делатностима министарка Вујовић је опуштенија: селфи из брзог воза направио је Синиша Мали, њен дугогодишњи пријатељ

Подсетимо, посао израде система преко којег грађани пријављују еко проблеме, вредан 165 милиона динара добила је фирма Тцом на спорном тендеру, а само четири месеца од пуштања система у рад потписала је још један уговор са Министарством заштите животне средине – овог пута за надоградњу за додатних 144 милиона динара.

Иако је Министарство парама грађана платило тај систем, он није у рукама државе, већ у власништву фирме која га је и израдила. Министарка Ирена Вујовић је ово негирала, међутим, сама документација Министарства  ју је демантовала.

Линкови

https://nova.rs/vesti/biznis/pogledajte-kako-su-gradjani-naterani-da-sipaju-pare-u-dzep-brata-ane-brnabic/

ttps://www.cins.rs/saradnik-brnabickinog-brata-postao-suvlasnik-sistema-za-prijavu-eko-problema/
………………………………..

0 0 votes
Article Rating

Related posts

АГРЕСИЈА И ЕКСПЛОАТАЦИЈА СУ НАЦИОНАЛНЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ БРИТАНСКЕ ОЛИГАРХИЈЕ

Јово

ШТА СЕ ПРОМЕНИЛО ПОСЛЕ ПОСЕТЕ МАКРОНА

Славко

Изједначити права мушких жена и женских мушкараца

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

cialis https://canadianpharmaceuticalsonline.home.blog/

This is nicely said! !

1
0
Would love your thoughts, please comment.x