Balkan i susedi Srbije, Društvo, Prenosimo, SAD (Amerika), Svet (planeta), Slobode, Srbija

Novi zahtev Crne Gore Srbiji za izručenje Svetozara Marovića

Presedan je da se više puta ponavlja urgencija za izručenje odbeglog funkcionera Marovića

  • Posebno čudi da do sada godinama nije dobijen odgovor iz Srbije, jer se međunarodna saradnja u krivičnim stvarima Crne Gore sa Srbijom u ostalim predmetima odvija kvalitetno, pravovremeno i efikasno
  • Sankcije Maroviću uvelo je sada Američko Ministarstvo finansija i spoljnih poslova „jer ugrožava regionalnu stabilnost kroz korupciju, kriminalne aktivnosti i destabilizaciju“.
  • Ko koči izručenje Marovića Crnoj Gori? Očekuje se efikasnije reagovanje nadležnih organa Srbije i okončanje ove farse

Crnogorsko Ministarstvo pravde ponovo je pre nekoliko dana uputilo urgenciju Ministarstvu pravde Srbije za izručenje bivšeg funkcionera Crne Gore Svetozara Marovića.

U saopštenju se navodi da je presedan da se zahtev za izručenje ponavlja u periodu kraćem od pola godine, posebno imajući u vidu da je molba sa urgencijama „više puta obnavljana“ i da nije dobijen odgovor, „što posebno čudi, jer se međunarodna saradnja u krivičnim stvarima sa Srbijom u ostalim predmetima odvija kvalitetno, pravovremeno i efikasno“, prenosi RTCG.

Svetozar Marović je priznao da je bio šef kriminalne organizacije, don budvanske mafije, koja je opljačkala milione evra od države i građana

Potreba zaštite javnog interesa, vladavine prava i međunarodnog prava, kako se navodi, podržava odluka Ministarstava finansija i spoljnih poslova SAD koji su uveli ekonomske sankcije Maroviću označenom kao akter koji ugrožava regionalnu stabilnost kroz korupciju, kriminalne aktivnosti i destabilizaciju.

“U pravcu kontinuirane saradnje sa sistemom judikature Srbije, verujemo da će se predmet dugogodišnje molbe i više upućenih urgencija razmotriti i na osnovu ratifikovanih akata na temelju bona fide i međunarodno-pravnih principa kao i u dosadašnoj saradnji efikasno reagovati”, istakli su iz Ministarstva pravde.

Marović, krivac, u rukama organa gonjenja izigravao je žrtvu i čak očekivao sažaljenje zbog nedela koja je počinio

Da podsetimo, bivši visoki funkcioner Crne Gore i bivše Državne zajednice Srbije i Crne Gore( DZ SCG) Svetozar Marović moraće u zatvoru da odleži 22 meseca, državi vrati oko  jedan milion i 100.000 evra, kao i da, kao novčanu kaznu, u humanitarne svrhe uplati 50.000 evra.

To je predviđeno sporazum o nagodbi Marovića s državnim tužilaštvom Crne Gore, objavio je Viši sud u Podgorici, septembra 2016. godine.

Marović se tereti da je, kao „šef kriminalne organizacije“ raznim nezakonitostima oštetio opštinu Budva za više miliona evra. Za ista krivična dela su optužena dvojica bivših gradonačelnika Budve, kao i brat Dragan Marović i Miloš, sin Svetozara Marovića.

Bekstvo Marovića od pravde i dugogodišnja farsa sa postupkom izručenja možda ima neke veze sa kafkijanskim procesom

Bivši predsednik DZ SCG je priznao svoju krivicu, a u pisanoj izjavi za javnost, krajem prošle sedmice (septembra 2016), prihvatio je sopstvenu odgovornost. On je naveo da za svoje postupke ne krivi nikoga, ni porodicu, ni svoju partiju, Demokratsku partiju socijalista (DPS). Marović je u pisanoj izjavi pozvao i „druge u Crnoj Gori“ da priznaju svoju krivicu.

On je posle hapšenja u decembru 2015, pola godine proveo u pritvoru, a pošto je bio na slobodi, ubrzo je u jesen 2016. pobegao za Srbiju i od tada je godinama nedostupan organima gonjenja.

Zašto ga pravosudni organi Srbije godinama ne izručuju i ko ga štiti u Srbiji od kazne zatvora i „ruke pravde“ nije poznato, a i teško je objašnjivo.

Link

https://rs.n1info.com/vesti/novi-zahtev-crne-gore-srbiji-za-izrucenje-svetozara-marovica/

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments