Нове обмане Рио Тинта: Србија тек трећа у Европи, а 12-та у свету по колични литујума

Протест становника Јадра и еколошких организација и покрета одржан је 9. априла у Београду против изградње рудника литијума компаније Рио Тинто

У долини Јадра нема, како тврди Рио Тинто,  10 одсто светских лежишта литијума већ 1,39 одсто

 

  • Концентрација литијума у руди Јадарит није висока, како тврде из „Рио Тинта“, већ је руда врло сиромашна литијумом са свега 1,6 одсто литијума по тони. Зато им требају огромне количине воде за прераду тих великих количина руде јадарит сиромашне литијумом
  • Геолошки топографски институт Сједињених Америчких Држава објавио податке о ресурсима литијума у свету: од 86 милиона тона светских резерви Боливија има 21 милион тона, а Србија имаоко 1,2 милиона тона литијума и заузима тек 12 место у свету, а треће у Европи.
  • САД располажу са скоро 10 одсто резерви литијума у свету, што износи 7, 9 милиона тона
  • И Немачка има резерве чак два ипо пута веће од Србије, око 2,7 милиона тона литијума, од скромних српских налазишта литијума
  • Србија има само 1,29 одсто резерви литијума у свету
  • Невероватно је да Рио Тинто још није израдио студију о процени утицаја на животну средину. Прве информације говоре да је Студија поражавајућа по сав живи свет.
  • Није завршена ни студија изводљивости, све се чека да се на брзину одједном саопшти и грађани Србије преваре
  • Најбољи агенти и промотери интереса Рио Тинта у Србији су Александар Вучић и Ана Брнабић

Пише: Јово Вукелић

Откривене су ових дана и обелодањене нове обмане британске рударске компаније „Рио Тинто“ о количини руде јадарит која се налази у базену (мислим да треба рећи баСен, али нисам сигуран да ли си на то мислио или на неки прави базен) у долини Јадра код Лознице.

Наиме, оно што говоре већ годинама представници „Рио Тинта“ у Србији како је ово налазиште код Лознице најбогатије литијумом и највеће у Европи је велика обмана! Њихове податке  демантују  анализе, не неког српског истраживачког тима, већ Геолошког топографског института Сједињених Америчких Држава. Он је  објавио податке и табеле о ресурсима литијума у свету према коме је Србија на далеком 12 месту у свету по количини литијума, а трећа у Европи са скоро безначајних 1,2 милиона тона литијума!

Геолошки топографски институт САД објавио податке о ресурсима литијума у свету: од 86 милиона тона светских резерви Боливија има 21 милион тона (око  24 одсто) , а Србија има свега око 1,2 милиона тона литијума и заузима тек 12 место у свету, а треће у Европи.

Ево те недавно објављене табеле:

Истраживање овог института показало је да су рекордери по количини литијума поређани на следећи начин:

  1. Боливија – 21 милион тона;
  2. Аргентина – 19,3 милиона тона;
  3. Чиле – 9,6 милиона тона;
  4. САД 7,9 милиона тона
  5. Аустралија – 6,4 милиона тона;
  6. Kина – 5,1 милион тона;
  7. Kонго – 3 милиона тона;
  8. Kанада – 2,9 милиона тона;
  9. Немачка – 2,7 милиона тона;
  10. Мексико – 1,7 милиона тона;

Понављамо Србија се, према овој листи налази тек на скромном 12. месту, са 1,2 милиона тона најлакшег метала. (Чешка  је 11-та са 1,3 милиона тона.)

Од укупно 86 милиона тона светских резерви литијума Србија има свега 1, 2 милиона резерви и онда је удео Србије у светским резервама литијума нешто изнад 1 одсто – свега1,39 одсто.

Након ње ређају се: Перу (880.000 тона), Мали (700.000 тона), Зимбабве (500.000 тона), Бразил (470.000 тона), Шпанија (300.000 тона), Португал (270.000 тона), Гана (90.000 тона) и Аустрија, Финска, Kазахстан и Намибија са по 50.000 тона.

Протести грађана Србије против изградње по животе опасног рудника литијума су све чешћи и масовнији

Према наведеном, Србија би тако на европском тлу заузела тек трећу позицију, а никако прву.

Треба напоменути да се истраживање фокусирало на ресурсе који нису исто што и резерве. Kако су појаснили амерички аутори, ресурси представљају концентрацију материјала у природном облику, у таквом облику и количини да је економско издвајање робе из концентрације тренутно или потенцијално изводљиво, док се резерве односе на количине које могу да се извуку у датом тренутку.

Зашто су Британци навалили да граде рудник у Србији

После ових сазнања прво питање које се логично поставља је:

А зашто хоће, зашто су навалили Британци да граде рудник баш у Србији, код Лознице? Зашто, кад то није ни највеће ни најбогатије налазиште у Европи, а камоли у свету?  И поготово кад оно не чини 10 одсто светских резерви литијума свету, чиме је Рио Тинто бомбардовао српску јавност већ 15 година. Србија има свега 1,39 одсто светских резерви, а  истине ради САД располажу са  близу 10 одсто резерви литијума у свету, што износи 7, 9 милиона тона. Можда су Србију ови „експерти“ Рио Тинта заменили са Америком.

Британци су израчунали да им се итекако исплати експлоатација литијума из руде јадарит у Србије зато што су добили за мале паре, врло повољно права да истражују у подручју долине Јадра. То је један од два главна разлога  зашто је интерес Британаца у овом послу велики.

Други разлог, а могао би по значају бити и први, јесте висина рудне ренте, која износи свега 4 одсто, што је врло ниска стопа по којој би „Рио Тинто“ плаћао своју добит из овог посла.

Подземна истраживања: руда Јадарит се налази на великој дубини од 400 до 600 метара што поскупљује евентуално вађење руде

Значи, Србија је скоро за бадава дала велика права Рио Тинту.

И најважније, без чега посао и није могао да се углави, јесте страховито низак ниво еколошке свести, легислативе, и уопште одсуство правне државе и владавине права у Србији чиме је отворено поље да Рио Тинто ради шта му је воља и како му је воља. Такве фирме своје науме у уређеној правној држави тешко да могу да остваре. У сређеној држави таква фирма не би могла ни да привири, и зато такве фирме траже профитабилан полигон. Односно, у сређеној држави прерада јадарита по високим еколошим стандардима вероватно не би била економски исплатива, зато су дошли овде, јер им не треба буџет за безбедну експлоатацију, неће санирати штету нити ће штитити животно окружење, природу, здравље, живи свет, екосистеме…

А кад је о рудној ренти реч то су „смешне“ цифре коју би компанија уплаћивала на рачун српске државе, у буџет, и интерес Србије је био и остао скоро никакав да туђину, странцима даје да убира лавовски део зараде из овог посла.

Као да су из исте фирме на истом задатку: Марни Финлајсон, генерална директорка Рио Тинта за Србију  са министарком рударства Михајловић

Без обзира на све до сада издате дозволе и сагласности Србија треба да одмах прекине овај штетни пројекат првенствено из из економских разлога. Уз то пројекат треба одбацити и из еколошких разлога, јер прети да загади и отрује сав живи свет у околини од више десетина километара и заувек уништи флору и фауну остављајући пејзаже истоветне месечевој површини пуне отровних базена муља и брда штетне јаловине…Невероватно је да Рио Тинто још није израдио студију о процени утицаја на животну средину. Прве информације говоре да је Студија поражавајућа по сав живи свет.

Повољна је околност да се пројекат од стране Србије заустави на време и то што подземни рудник још није почео да се гради. Треба да почне да се гради идуће 2022 године, ако добије све сагласности и да градња траје четири– пет година, до 2026.  године. 

:::::::::::::::::::::::::::::

Годишња производња 55.000 тона литијума

Рио Тинто  могао би да произведе, ако би почео да ради 2026. приближно 55.000 тона литијум-карбоната батеријске класе, као и 160.000 тона борне киселине и 255.000 тона натријум сулфата као нуспроизвода годишње. То званично наводе геолози ове компаније на свом Порталу.

Никакви милиони тона литијума се не помињу, јер тих количина у земљишту у долини Јадра нема.

:::::::::::::::::::::::::::::::::

Јадарит је сиромашан, а не богат, литијумом

Још једну обману треба демистификовати, а коју годинама шире наводни стручњаци из Рио Тинта, а то је: Концентрација литијума у руди јадарит није висока, већ је руда врло сиромашна литијумом са око 1,6 одсто литијума по тони. Зато им требају огромне количине воде за прераду тих великих количина руде јадарит. РиоТинто хоће да узима 1.000 тона воде дневно из Дрине! А то је недопустиво.

Да подсетимо: последица рада рудника била би:око 1 милион и 125.000  тона отровног отпада годишње! У току прозводње настају огромне количине отровног муља и јаловине које укупно износе 2.687.500 тона/годишње или 7.646 тона на дан.

Која држава би имала интерес да на било који начин подржава, или учествује у овако прљавом производном просецу са великим степеном загађења животне средине?

Ненад Грубин, геолог, пронашао је руду Јадарит 2004, а сада ради за  компанију “Рио Тинто” и заступа стране интересе

Кључни проблем је што у свету не не постоји никаква ново откривена, савремена или модерна технологија која би могла да неутралише различите отрове, и испарења која би се ослобађала у процесу производње.  То добро знају наши геолози и хемичари: нема ефикасне технологије против оваквих огромних тровања земље, ваздуха и воде. О томе не говоре искрено и јавно наши геолози, као што је Ненад Грубин, који су и пронашли руду Јадарит, а сада су запослени, раде за „Рио Тинто“. Они добро знају пуну истину о овом погубном процесу рударења, кога све разумне и нормалне земље света гледају да избегну.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Српски академик први обелоданио истину

У долини Јадра има само 1 одсто резерви литијума

Владимир Стевановић, српски познати биолог, ботаничар, еколог и биогеограф, члан САНУ, први је пре икакавих светских истраживања, још пре више месеци, истакао да сумња да у долини Јадра има 10 одсто светских резерви литијума, већ да сматра на основу својих знања, информација и искуства да има око 1 одсто светских резерви литијума.

Његова процена показала се као тачна, али од буке, спинова и обмана из “Рио Тинта” истина тешко доспева до јавности.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Представници више удружења и мештани из долине Јадра одржали су 9. априла перформанс испред седишта компаније Рио Тинто на Новом Београду, на којем су показали “црвени картон” компанији РиоТинто и поручили да не желе да та компанија ради у Србији.

Окупљени међу којима су били мештани, представници удружења Одбранимо реке Старе планине, Удружења зазаштиту уставности и законитости, Скупштина слободне Србије,али и друге локалне организације које се баве заштитом природе звиждали су пиштаљкама и држали подигнуте црвене картоне, као и транспарент „Марш са Дрине“ испред седишта Рио Тинта на Новом Београду.

Најмасовнији протест грађана против еколошких инцидената државе Србије одржан је 10. априла у Београду у присуству најмање 5 хиљада људи који траже заштиту животне средине, чист ваздуг, воде и земљиште

Како је речено, истовремено су одржани скупови дијаспоре против РиоТинта у Лондону и Вашингтону.

Мештани долине Јадра и еколошке организације противе се протеклих година томе да Рио Тинто ископава јадарит, јер би то према њиховим речима угрозило реке Дрину и Јадар, пољопривредно земљиште, а поред тога сматрају да ће становништво због загађења бити принуђено да се исели, те су премијерки Србије Ани Брнабић предали више од 60.000 потписа за петицију против тог пројекта.

Представници Рио Тинта непрекидно обмањују српску јавност и шире дезинформације

А пропагандни, маркетиншки  тим Рио Тинта који је научио је да му у Србији нико не оспорава неистине које износе и тиме обмањују српску јавност огласио се поново: и опет су ширили дезинформације како ће они уложити милионе евра у заштиту животне средине…а ниједан конкретан доказ о томе нису ни овог пута приложили. Влада Србије ћути, она ништа не тражи од Рио Тинта, она Рио Тинто подржава, а исмева своје грађане. Невероватно!

Вучић и Брнабићка најбољи агенти и промотери интереса Рио Тинта

Треба констатовати: најбољи агенти и промотери интереса Рио Тинта у Србији су Александар Вучић и Ана Брнабић, а не заостају много ни бивши министар енергетике А. Антић и садашња министарка З. Михајловић.

:::::::::::::::::::::::::::

Заседало “тајно” друшво

У Београду је 9.априла одржан састанак радне групе за имплементацију пројекта “Јадар”, којем су присуствовали надлежни из Министарства рударства и Владе, као и представници Рио Тинта.

Министарка Зорана Михајловић је том приликом поручила да ће све радње у вези са пројектом “Јадар” бити у складу са законом, да је животна средина приоритет, као и да се просторни план посебне намене неће мењати док студија о процени утицаја не буде завршена.

Представници Владе Србије и Рио Тинта делују за сада удружено, као једна компактна целина., не виде си никакве разлике у њиховим ставовима, што је невероватно. Као да не заступају две стране у овом послу. 

:::::::::::::::::::::::::::

Да подстимо: Влада Србије (министар рударства А. Антић) и компанија Рио Тинто потписале су 2017. Меморандум о разумевању о пројекту развоја лежишта литијума и бората „Јадар“ у близини Лознице. Баш тог дана Kанцеларија за тешке преваре у Лондону, задужена за борбу против финансијског криминала у Великој Британији, објавила је покретање истраге о запосленима у компанији Рио Тинто и “њеним другим сарадницима”  где је оптужена за корупцију при пословању у Гвинеји. У питању је била корупција и провизија у износу већој од 10 милиона евра.

Уосталом, Рио Тинто ни до данас није предао студију изводљивости, стручне пројекте, анализе које је одавно најавио и које је био обавезан за ових 15 година да достави држави Србији. Све крију и раде нетранспарентно. У целом овом галиматијасу у случају стопирања изградње рудника сви грађани Србије треба да славе, да се радују, а они из државних структура и са факултета и института који су примили провизије и обећали Рио Тинту сигуран посао нека виде шта ће да раде и да размишљају шта их очекује .

…………………………

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Режим нестручним управљањем девастирао наше највредније природне ресурсе – пољопривреду и енергетику

Prenosimo

Последице потписивања Споразума у Вашингтону

Славко

Траје здравствени геноцид над Србијом

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
1
0
Would love your thoughts, please comment.x