Нова генерација играча коначно освојила светски тениски трон

Алкараз постао светски број. 1  – најмлађи у историји тениса

После две деценије велике промене и преокрет у врху светског тениса

  • Алкараз је победом у финалу Гренд слема у Њујорку је победио Kаспера Руда у директном окршају за прво место АТП листе резултатом 6:4, 2:6, 7:6, 6:3 и постао најмађи тенисер у историји белог спорта са 19 година који је освојио и прво место на АТП листи.
  • Врх ранг листе тениских професионалаца света сада су заузели млади тенисери Карлос Алкараз (19), Јаник Синер (21), Феликс Оже-Алијасим (22) Каспер Руд (23), Андреј Рубљов (24) и Стефанос Циципас (24).
  • Они су до тениског врха стигли брже од Доминика Тима (29), Данила Медведева (26), Матеа Беретинија (26) и Александра Зверева (25) који су пре ове „младе гарде“, још пре неколико година,  требали да потисну „Велику тројку“ са врха
  • Дводеценијска доминација „непобедивих“ Федерера, Надала и Ђоковића одлази у историју, с тим да Надал и Ђоковић могу још да бљесну, да освоје неки велики трофеј, али не задуго…
  • Новаку Ђоковићу наставак дуге успешне тениске каријере биће тежи, неизвеснији и тражиће од њега још веће пожртвовање и потпуну посвећеност, борбеност и стрпљење – све оне особине које је поседовао до сада. Ако жели да поново буде број 1!

Пише: Јово Вукелић

„Велика Тројка“, како су називали тениске асове Федерера, Надала и Ђоковића, која је од почетка 21. века освојила 90 одсто свих најважнијих и највећих титула и трофеја распала се још прошле 2021. године када је 41-годишњи Федерер (август 1981.) престао да игра.

Силазак са главне тениске сцене, иако су и ове године преостала двојица освојили чак три од четири Гренд Слема, најавили су својим неиграњем и повредама и 36-годишњи Надал (март 1986.) и нешто слабијим и ређим играњем 35-годишњи Ђоковић (мај 1987.).

Врхунски тенис ће постати занимљивији и узбудљивији

Последњи Гренд слем турнир у Њујорку доноси велики преокрет у врху светског тениса. За последњих 20 година од 2003. од укупно 80 Гранд слем трофеја чак 63 су освојили Федерер (20) Ђоковић (21) и Надал (22). То је незабележена доминација у свету тениса.

Томе је сада ипак дошао крај!

У финалу први пут играли су Карлос Алкараз, 19-годишњи Шпанац из Мурсије и Каспер Руд, 23-годишњи Норвежанин. Ко год од њих двојице да је победио постао би не само освајач овог Гренд слема, него и први тенисер света!

Тако је Алкараз победом у финалу постао и најмађи тенисер у историји белог спорта, са 19 година и три месеца, који је освојио и прво место на АТП листи.

Алказар заслужено слави са пехаром из Њујорка

АТП ранг листа од јуче, 12. септембра, претрпела је велике промене: међу десет најбољих нашли су се сада претежно све млађи тенисери, надолазећи асови најмлађе генерације. Заостали су у врху (међу првих 20-так тенисера) још понеки асови (пет, шест) из старије генерације који имају око 35 и више година (Надал (36), Ђоковић (35), Марин Чилић (33), Геал Монфилс (35), Роберто Баутиста Агут (34)… Али следећа сезона 2023. за већину њих може бити последња, „лабудова песма“…

Сваки наредни Мастер турнир или Гренд Слем биће борба за титулу између више равноправних играча екстра класе. У многим мечевима победник ће бити неизвестан, јер ће се међусобно састајати група од 20-так изједначених тенисера који могу лако да победе један другог. Одлучиваће нијансе, а публика ће моћи да ужива у неизвесним завршницама турнира. То ће допринети подизању квалитета тениса и његовој популаризацији код младих људи да се баве тенисом.

Шта чека Ђоковића у наставку каријере

Наш тениски ас који је ушао у 36-ту годину живота по свим показатељима поседује најбоље физичке квалитете међу врхунским старијим тенисерима да настави да игра тенис на високом нивоу, кад је физички спреман. То подразумева наставак стрпљивог и упорног рада Ђоковића са његовим тимом стручњака и уз то играње тениса на турнирима без великих пауза да се не би губио континуитет игре у високој форми.

Ђоковић са пехаром из Вимблдона чека нову прилику да докаже да је опет међу најбољима на свету

Наравно, Ђоковић мора да води рачуна о оптерећењу, јер нема више 20 или 25 година, брже се замара и потребно му је више времена за опоравак и повратак снаге и енергије.

Такође, организам у 36-ој је лакше изложен повредама, а то је потенцијална опасност да због тога не игра у континуитету и да морају да се праве паузе.

Ђоковић је, поновићемо, од већине играча из врха, до сада био најбоље припремљен, најмање је одсуствовао због повреда…Али, играчи који ће од сада имати за противнике су скоро дупло млађи од њега, снажнији, мање истрошени, мање подложни повредама, добро припремљени и наравно амбициозни, жељни трофеја.

Генерација Доминика Тима (29), Данила Медведева (26), Матеа Беретинија (26) и Александра Зверева (25) који су пре ове „младе гарде“, још пре неколико година,  требали да потисну „Велику тројку“ са врха скупо је платила соје високе тениске амбиције јер су углавном губили од Надала и Ђоковића финалне мечеве на Мастер и Гренд слем турнирима. То их је деморалисало да постигну врхунске резултате и скину са трона Надала и Ђоковића у последње две три године.

Александар Зверев, Доминик Тим и Данил Медведев, а поготово Италијан Беретини и Грк Циципас су тако остали са једном или ниједном освојеном Гренд Слем титулом и једном или две Мастер титуле. Добили су комплексе од „Велике тројке“ и нису успели да се наметну својим квалитетом и освоје на дужи рок тениски трон.

Уз најталентованијег тенисера те генерације, аустралијанца Ника Киргиоса (27 година), који је подбацио у освајању трофеја, имајући у виду његове могућности, цела једна генерација изванредних тенисера полако нестаје са тениске сцене а да није забележила вредније резултате. Пре свега зато што није успела да сруши „кинески зид“ сачињен од Надала, Ђоковића и Федерера. На пример, Киргијос је лако побеђивао сваког из „велике тројке“, али то није радио у континуитету због повреда, неиграња и слабе форме.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Нови шампион Алкараз
Тенис је добио нову велику звезду

Тинејџер Карлос Алказар са 19 година и три месеца постао је намлађи тенисер у исторји тениса који је постао „Број 1“. Он је играма показао да је вансеријски таленат калибра Федерера, Ђоковића и Надала.

Алказар: Прво финале Гренд слема и одмах и први освојени трофеј

Од свих младих и млађих тенисера он одскаче по квалитету игре, разноврсности потеза и наговештава својим играма да ће постати тенисер највише класе. Сам за себе каже: „Жеља ми је да годинама будем најбољи на свету!“

По свему што је до сада виђено од њега он је достојан наследник „велике тројке“ са шансама да обара рекорде и достигне највеће домете у белом спорту.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Тако су престали да играју (или завршавају своје каријере) врло талентовани и квалитетни Француз Жо Вилфред Цонга (37), Канађанин српског порекла Милош Раонић (33), Чех Томаш Бердих (36), који нису успели скоро ништа вредно да освоје сударајући се са „Великом тројком“. Исту судбину имао је и амерички тенисер Ендру Родик (сада 40), који је престао да игра још у 30 години, 2012. године, а био је чак и Гренд Слем шампион, а једне године и најбољи играч на АТП листи…

Француз Цонга саопштио је пре неколико година са горчином велику истину: „Каријеру ми је уништио Ђоковић…“, јер је у одлучујућим мечевима стално губио од српског аса. То би могло да се примени и на друге сјајне тенисере из генерације Ђоковића, Надала и Федерера, који су губили кључне мечеве и добијали комплексе, фрустрације…И остали су заборављени и непризнати.

Ова нова генерација са Алкатразом, Рудом, Синером, Феликс Оже-Алијасимом, Лоренцом Мусетијем и другим млађим тенисерима нема толике трауме и ожиљке од силних пораза и неуспеха. Утолико ће играти растерећеније против Надала и Ђоковића, са мање нервозе и више храбрости, а тиме и шанси да их победе.

Утолико ће Новаку Ђоковићу наставак успешне тениске каријере бити тежи, неизвеснији и тражиће од њега веће пожртвовање и потпуну посвећеност, борбеност и стрпљење – све оне особине које је поседовао до сада. Ако жели да поново буде број 1!

Сигурно је да је Ђоковић на то спреман, но видећемо да ли ће му дозволити да игра. Западни свет не гледа благонаклоно на Ђоковићев успех и користи сваку прилику да му подметне ногу. Надал и Федерер су физички на заласку професионалне каријере. Ђоковић није. Ђоковића ометају. Искористиће сваку прилику да му отежају игру, од дисквалификација због наводног „убијања“ судије лоптицом, до тзв. вакцинације и и других којештарија које су само пуки поводи за њихове озбиљне разлоге.

……………………..

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Уследиће ускоро брзе истраге, ефикасне и правичне пресуде

Prenosimo

Милиони фунти у злaту од пљачки и крађа слили се у џепове аристократских британских породица

Јово

Неуспешнa бурлескa наводно посвећена образовању

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x