Gost Autor, Društvo, Kultura, Rusija, Svet (planeta), Slobode, Srbija

Ni Nobelova nagrada nije dovoljna za prijem u SANU

Prigovor Slobodana Vujića na izbornu građu izbora u članstvo SANU 2021. godine

  • Na primeru mojih više ponovljenih kandidatura za članstvo u SANU može se desiti da ni Nobelova nagrada nije dovoljna za prijem u SANU, i postiže da je nevažno: biti inostrani član Ruske akademije nauka i pet strukovnih nacionalnih i međunarodnih naučnih akademija, počasni doktor, autor 400 objavljenih radova, 29 monografija, 14 stručnih publikacija i udžbenika, 759 citata, 44 naučna projekta, 200 uspešno realizovanih industrijskih projekta, 7 – sedam otvorenih rudnika…
  • Od vremena Ljubomira Klerića (1887.), dipl. inž. rudarstva do danas (jedan je od utemeljitelja SKA (SANU), osnivač škole mehanike i škole mašinstva na Univerzitetu u Beogradu) nijedan od desetak predlaganih rudarskih stručnjaka nije udostojen članstva u SANU. Bez objašnjivog odgovora ovo je poražavajuća činjenica!
  • Naša rebrendirana elita tehničkih nauka u SANU, salonski naučnici uskog fundamentalnog usmerenja su izgubljene sposobnosti za harmonizaciju i ništa ne vide. Rebrendirana elita živi u ovoj i od ove sredine sa udelom i rudarstva, a ponaša se kao da pripada nekom drugom svetu

Piše: prof dr Slobodan Vujić, rudarski stručnjak

Predsedništvu SANU

Povod obraćanja su izbori u članstvo SANU 2021. godine, a motiv neobjašnjiv odnos SANU prema rudarstvu. Ne znam da li smo u stanju da se čujemo, saslušamo i razumemo, struka kojoj pripadam, kojoj su vrata SANU zatvorena od osnivanja SKA (Srpska kraljevska akademija), obavezuje da vam se obratim.

U vezi izborne građe i izbora u članstvo SANU 2021. godine, više je pitanja:

Na uvid javnosti nije stavljena građa svih, već samo kandidata koji su dobili podršku odeljenja. Ovo otvara sumnju u objektivnost izbornog rangiranja i prikrivanja od javnosti dela izborne građe. Ako je u izbornom postupku sve transparentno, objektivno, korektno, zašto se na ovaj način pobuđuje razgradnja poverenja?

Rezultati odeljenjskog glasanja su objavljeni u dnevnoj štampi (Danas, Politika) pre okončanja prigovornog perioda. Čak i da je u pitanju formalna logička greška u proceduri izbornog postupka, ona obesmišljava poziv na prigovore i farsično otkriva nadmenost s porukom javnosti da su odeljenski predlozi neosporivi, a plemenitost ideje o prigovoru dovodi do poruge.

Neobjašnjiv odnos SANU prema rudarstvu

Od vremena Ljubomira Klerića (1887.), dipl. inž. rudarstva do danas (jedan je od utemeljitelja SKA (SANU), osnivač škole mehanike i škole mašinstva na Univerzitetu u Beogradu), nijedan od desetak predlaganih rudarskih stručnjaka nije udostojen članstva u SANU. Bez objašnjivog odgovora ovo je poražavajuća činjenica.

SANU –  u koju naučnik svetskog glasa Slobodan Vujić nikako da bude primljen

Legitimno je ne poznavati rudarstvo, a da li je legitimno ne priznavati rudarsku nauku i u neznanju je vrednovati i osporavati? Ispostavlja se da je tu legitimnost priuštila sebi elita nad elitom u nauci, zaklonjena autoritetom zdanja SANU i neupitnom svedimenzionalnom autonomijom, bez osećaja obaveze poštovanja opšteg i posebnog, posebnog i opšteg, razumevanja i odgovornosti prema svim naučnim oblastima podjednako.

Korisno je podsetiti se da je rudarstvo povlašćeno,  da je dostignućima ispisalo istoriju tehničkih nauka i početaka inženjerskog obrazovanja.

Rudarske inženjerske škole iznedrile su brojne naučnike, velikane među kojima su najznamenitiji Mihail Lomonosov, Mihajlo Pupin, nobelovci Maurice Allais (ekonomija), Georges Charpak (fizika), Humphry Davy (predsednik Britanskog kraljevskog društva) itd.

Ruska akademija nauka prepoznala je kvalitet naučnog rada našeg rudarskog eksperta Slobodana Vujića i primila ga u svoje članstvo

Rudarska nauka nije salonska nauka, njenu stvaralačku energiju širokog spektra teorije i prakse, ne razumeju i ne mogu odmeravati salonski naučnici uskog fundamentalnog  usmerenja. U vrednovanju naučnih doprinosa u rudarstvu nije primenljiva metrika nauka koje su u temeljima rudarstva, kao što su fizika, mehanika, matematika, nauka o materijalima, elektromagnetika itd., odnosno, metrika zasnovana na funkcionalnim principima separacije – prebrojavanja nadrešetnih i podrešetnih radova, citata i drugih relevantnih pokazatelja.

Put do naučnog dela u rudarstvu vodi od problema (naučne indikacije) do rešenja i dokazanog ishoda. Istraživanja su često dugotrajna, neizvesna, resursno složena i zahtevna. U ovom procesu rađanja novog generišu se i osnove za pisanje i publikovanje radova.

U SANU je glavni kriterijum „ja tebi – ti meni“

Dakle, rezultat istraživanja prethodi radu, a ne obratno. U bazama formiranim selektivnim praćenjem ograničenog broja izvora, zbog jezičkih i drugih barijera brojni značajni naučni časopisi iz rudarstva nisu obuhvaćeni, a u deklarisanoj grupi za rudarstvo 63% nije iz rudarstva. Ova realnost takođe upozorava da se normativi vrednovanja doprinosa u rudarskoj nauci ne mogu svoditi na puko prebrojavanje jednica po preferiranim bazama podataka.

Fakultet je već decenijama iznedrio vrsne stručnjake, ali do SANU ne mogu da stignu ni najbolji

Naša rebrendirana elita tehničkih nauka u SANU, izgubljene sposobnosti za harmonizaciju to ne vidi. Zbog formatiranih izbornih zadataka, verovatno uticajnog porekla, primenjuje se pravilo „ja tebi – ti meni“, veoma uočljivo i u izbornoj građi za 2021. Rebrendirana elita živi u ovoj i od ove sredine sa udelom i rudarstva, a ponaša se kao da pripada nekom drugom svetu, ne hajući za posledice svojih doprinosa tehničkim naukama.

Kao mala epizoda u vanvremenskom odnosu izborne obepućenosti rudarstva u SANU, moje ličo iskustvo pokazuje da za izbornu prohodnost – naučni doprinosi mogu biti kontra produktivni, te da su preferentniji doprinosi uskopojasne usmerenosti.

Neohodan kapitalni remont u SANU

Na primeru mojih više ponovljenih kandidatura, to je vidljivo u klizajućoj promenljivosti odnosa podrške (broja glasova) i relevantnih referentnih parametara. Takvom igrom može se desiti da ni Nobelova nagrada nije dovoljna za prijem u SANU, i postiže da je nevažno: biti inostrani član Ruske akademije nauka i pet strukovnih nacionalnih i međunarodnih naučnih akademija, počasni doktor, autor 400 objavljenih radova, 29 monografija, 14 stručnih publikacija i udžbenika, 759 citata, 44 naučna projekta, 200 uspešno realizovanih industrijskih projekta, sedam  otvorenih rudnika, uredništvo i članstvo u izdavačkim savetima pet međunarodnih naučnih časopisa, osnivanje katedre i laboratorije za matematičko modelovanje i sistemsko inženjerstvo u rudarstvu, itd.

Teško je iskočiti iz stvarnosti, ali zarad jasne određenosti, korektnosti prema kandidatima i predlagačima, zarad izbegavanja nepotrebnih nesporazuma, u javnim pozivima za predlaganje kandidata specifikaciji uslova treba pridružiti i uslove uskopojasne usmerenosti.

U SANU kao instituciji od najvećeg nacionalnog značaja koja se mora čuvati, rekonstrukcija izborne paradigme i rešavanje drugih problema može se uspešno izvesti kapitalnim remontom sa dobro osmišljenim havarijskim algoritmom.

………………………….

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
stariji
noviji
Inline Feedbacks
View all comments
KOLEGA
KOLEGA
6 meseca ranije

Kriterijumi niti za izbore u SANU, niti za izbore u nastavna zvanja na fakultetitim, niti za izbore za naučna zvanja na institutima nisu jasni i to svima odgovara. Radovi u časopisima se kategorišu od slučaja do slučaja i kako kome padne napamet, to isto važi i za citiranost autora. Sve ovo za posledicu ima konstantan pad Beogradskog univerziteta na prestižnoj šangajskoj listi, od 2018. do danas, taj trend će se nastaviti i u narednim godinama. Drugi državni univerziteti u Srbiji o plasmanu na prestižnim svetskim listama samo mogu da sanjaju. Dok su privatni univerzteti u Srbiji u ovom veku istog… Učitaj još »