Ништа од очекивања да ће руска економија пропасти

После санкција руској економији иде боље него што се очекивало

  • Америчка банка је признала да је руска економија у бољем стању од очекиваног, позивајући се на пословна истраживања и високофреквентне показатеље, демантујући своју процену од пре два месеца
  • Немас наглог пада економских активности после почетка војног сукоба у Украјини крајем фебруара.
  • Према тренутној прогнози, руски БДП ће у другом тромесечју вероватно бити већи од прогнозе у марту.

 Приредио: Славко Живанов

Велика америчка банка “JP Morgan” оценила је да руској економији након увођења западних санкција иде боље него што се очекивало. Ова оцена дошла је два месеца након што је иста банка имала сасвим супротну процену.

Наиме, како су 6. марта ове године медији пренели, Морган је саопштио да  Руску економију чека колапс сличан оном из 1998. године“, а предвиђао је и додатне катастрофичне сценарије за економију Русије:

„ – Приходи које Русија добија од извоза своје робе су смањени, као и увоз у највећу земљу на свету.

Како преноси Блумберг, пад руског бруто домаћег производа (БДП-а) због рата у Укранији и санкција могао би да буде око 11 одсто. Процењује се да у првом кварталу 2022. године руска економија пада 10 одсто на десезонираном годишњем нивоу, а након тога следи пад од 35 одсто у наредна три месеца.

Седиште економски моћне и утицајне банкарске корпорације ЈП Морган у Њујорку

Пад руског БДП-а био је 11 одсто и приликом дужничке кризе 1998. године, током владавине Путиновог претходника, Бориса Јељцина.

Санкције које су сада уведене њеној централној банци, уз искључење руских пословних банака из глобалног банкарског система Swift, отежавају продају руских енергената, нафте и гаса.

Руска инвазија у Украјини изазвала је неизвесност на глобалним тржиштима нафте. Купци енергената избегавају да послују са Русијом, а Сједињене Државе покушавају да је изолују од глобалних финансијских тржишта.

Централна банка Руске Федерације није успела да одбрани националну валуту, а каматне стопе је подигла на 20 одсто. Вредност рубље је иначе пала за 30 одсто у односу на амерички долар.

Банка “ЈП Морган” исправља сопствене погрешне процене

Како оцењују аналитичари ‘JPMorgan Chase, санкције поткопавају два стуба који промовишу стабилност руске финансијске ‘тврђаве’: девизне резерве централне банке и суфицит на државном текућем рачуну.

Приходи од нафте и гаса, како се додаје, представљају спас за Русију која тако може да приходује у чврстим валутама (јаким, прецењеним валутама попут евра, долара, швајцарског франка) јер су продаја и транспорт енергије углавном избегли директне поремећаје.

Русија је на почетку године имала месечни суфицит на текућем рачуну од око 20 милијарди долара.

Администрација председника САД Џозефа Бајдена се и даље противи забрани увоза нафте из Русије и поред критика које због тога долазе из редова републиканаца и демократа, подједнако.

JPMorgan очекује како ćе се руска економија ове године пасти за седам одсто, док је претходна прогноза пада била 3,5 одсто.

Међутим, иста корпорација већ два месеца касније, демантује сама себе, а медији преносе те оцене и самодеманти пре неколико дана, 12. маја.

Руске слатне резерве су огромне и њима Русија штити своју екобномску стабилност

Велика америчка банка JP Morgan оцењује да руској економији након увођења западних санкција иде боље него што се очекивало те да ће се Русија суочити са плитком рецесијом, иако дуготрајном.

Банка наводи да истраживања о пословном расположењу у земљи сигнализирају „не превише дубоку рецесију“ у Русији. Прва западна очекивања након санкција била су да ће руска економија пропасти.

‘JP Morgan’ је у почетку предвидео да ће се руски БДП у другом тромесечју смањити за 35 одсто односу на претходно и за седам одсто до краја године.

Централна банка Русије добро контролише токове новца

Међутим, банка је клијентима саопштила да је руска економија у бољем стању од очекиваног, позивајући се на пословна истраживања и високофреквентне показатеље попут потрошње електричне енергије и финансијских токова.

Русија огромним извозом природног гаса целом свету покрива све евентуалне губитке од неразумних санкција Запада, које већу штету причињавају њима самима, него Русији

‘Доступни подаци не указују на нагли пад активности – бар у овом тренутку’, закључили су аналитичари ‘JP Morgana‘. Према тренутној прогнози, руски БДП ће у другом тромесечју вероватно бити већи од прогнозе у марту.“

Морган је једна од најмоћнијих америчких финансијских група у свету. Са пословним партнером контролише највећи светски аутомобилски концерн “General motors“. У многим областима производње, металургији, авио-индустрији, електротехници, медијима нарочито, има веома важне, утицајне, можда и пресудне положаје. Морган је један од битнијих центара моћи на планети.

Долар више нема неприкосновени примат, јуан и рубља га потискују са светске сцене

Након само два месеца добили смо јасан одговор на питање да ли је Морган, један од примарних америчких глобалистичких субјеката и фактор који кроји судбину и утиче на велики део финансија планете омануо јер је нестручан за врло краткорочне процене, или отворено учествује у ратној пропаганди НАТО и САД.

НАТО и САД увукли су у рат против Русије све што контролишу, без обзира да ли је реч о војној ефективи, политици, економији, култури, спорту, медијима или било чему другом.

Извори: Срна, Н1, 021 и Измеђуснаијаве

…………………………………

5 2 votes
Article Rating

Related posts

Неопходни целовити програми заштите грађана у трећем добу

Prenosimo

Косово за шопинг

Prenosimo

ОД РАЗОРЕНЕ ШКОЛЕ ДО ОСАКАЋЕНЕ НАЦИЈЕ

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x