Balkan i susedi Srbije, Društvo, Politika, Prenosimo, Svet (planeta), Slobode, Srbija, Srbija i EU

Niska reputacija kompanije Rio Tinto od Australije do Amerike

Investicije koje obećava vlast su megalomanske i neizvodive

  • Samo u 2018. godini u reke Srbije su neki ljudi izlili 109 tona cinka, 17 tona bakra, 13 tona arsena, 12 tona olova, 11 tona nikla
  • U Srbiji vlast nudi „goluba na grani“ obećavajući veću proizvodnju električnih automobila nego što ih cela kompanija Tesla proizvede godišnje, ili tri puta više od cele nemačke autoindustrije
  • Ako sami ne poštujemo svoja bogatstva, svoj vazduh, reke, nadasve svoje zdravlje, sigurno to ni drugi neće učiniti

Marko Vujić iz Centra za ekološku politiku Fakulteta političkih nauka izjavio je da se „Srbija već godinama nalazi u paradoksalnoj situaciji da zbog malo ćara, ličnog uglavnom, na cedilu ostavimo sopstvene reke, šume, njive, a sada i čitave delove Srbije“.

Vujić je agenciji Beta kazao da bi investicija Rio Tinta povećala broj radnih mesta u Srbiji za 0,1 odsto dok bi profit za budžet iznosio manje od jedan odsto godišnjeg BDP-a. Još nisu sagledivi svi negativni efekti ovog poduhvata s obrzirom da nemamo zvaničnu izrađenu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, istakao je Vujić.

Od kredibilnih kolega iz prirodnih i tehničkih nauka, dodao je Vujić, saznajemo da bi Rio Tinto u procesu eksploatacije jadarita koristio velike količine sumporne kiseline na temperaturama od 300 stepeni Celzijusa, koje se mogu sniziti samo upotrebom toksičnog gasa silicijum fluorida.

„Emisija tog toksičnog gasa u već devastirani vazduh u Srbiji se ne bi mogla sprečiti. Takođe, u ovoj nezvaničnoj fazi procenjuje se da će rudnik generisati 1.500 kubika otpadnih voda dnevno, i to u državi u kojoj smo samo u 2018. godini u reke izlili 109 tona cinka, 17 tona bakra, 13 tona arsena, 12 tona olova, 11 tona nikla“, naglasio je Vujić.

Na pitanje kakva je reputacija kompanije Rio Tinto u kontekstu zaštite životne sredine, Vujić je kazao da je jako niska.

„Od Australije do Južne Amerike, česte su pritužbe i tužbe na neekološko poslovanje ove kompanije, a incident devastacije svetske kulturne baštine Aboridžina u Australiji obišao je svet“, rekao je on.

Upitan koja bi opcija trebalo da prevagne kada se sagledaju pozitivne i negativne strane eksploatacije jadarita, Vujić je kazao da ako se objektivno posmatra, jasno je koja će opcija prevagnuti i prikazati bespredmetnost ove računice.

„Vlast svakako jeste svesna da građani ne moraju biti ekolozi da bi sami došli do ovih zaključaka, te s toga povećavaju ulog na tasu potencijalnih koristi. Najavljujući u vidu goluba na grani i fabriku samih litijumskih baterija u Srbiji, pa čak i u ovom trenutku potpuno nerealne ideje o fabrici električnih automobila sa čijih traka u Srbiji će silaziti 500.000 četvorotočkaša godišnje“, rekao je Vujić.

Koliko su nerealna obećanja vlasti, navodi Vujić, svedoče i činjenice da se u Srbiji najavljuje veća proizvodnja električnih automobila nego što cela kompanija Tesla proizvede godišnje ili tri puta više od cele nemačke autoindustrije.

„Ovako optimistične ekonomske investicije, za koje će ‘zlonamerni’ reći da su megalomanske i neizvodive, svakako su deo političkog marketinga u službi pridobijanja šireg javnog mnjenja, a posebno lokalnog stanovništva. Ta neostvariva obećanja su deo potencijalnog predreferendumskog stanja u kojem se građanima nameće poželjan odgovor“, kazao je Vujić.

Na pitanje da li smo unapred osudili investiciju Rio Tinto, pre studije o proceni uticaja na životnu sredinu, Vujić kaže da uslovi pod kojima bi se možda i moglo pregovarati o ovakvom poduhvatu bio bi poštovanje ekoloških standarda „baš onako kako bi ih morali poštovati i Nemačkoj, Francuskoj ili matičnoj Engleskoj“.

„Potom, da vlasti ugovore i realizuju investicije pomenutih fabrika baterija, ali i elektricnih automobila, jer isto obećavaju, a od toga se ne živi. A pre svakih pregovora, povisiti rudnu rentu koja je poražavajuće najniža u Evropi, i za ovu vrstu rude iznosi mizernih četri odsto, te dovesti je bar do nivoa Hrvatske gde je 10 odsto ili Slovenije gde prihod na osnovu ruda možete ostvarivati uz naknadu od 18 odsto rudne rente državi“, rekao je Vujić.

Prema njegovim rečima, ako sami ne poštujemo svoja bogatstva, svoj vazduh, reke, nadasve svoje zdravlje, sigurno to ni drugi neće učiniti.

(Beta, N1)

 

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments