Не постоје никакви услови за изборе у Србији

Зашто је Ђилас упутио иронично и оштро писмо Доналду Туску, председнику Европских народних партија (ЕПП)

  • Не постоји ништа на чему би се могло честитати Вучићу
  • Ђилас: Незабележен феномен је да је Вучић незаконито и непотребно увео ванредно стање, суспендовао Скупштину, а  оставио да раде кладионице
  • Ђилас: О Вучићевој Србији више не можете да питате пок. Оливера Ивановића, али још можете узбуњивача А. Обрадовића и друге од режима прогоњене грађане Србије
  • Ђилас: Нема слободе медија: ниједан опозициони лидер није био гост ни на једној комерцијалној телевизији у последње четири године.
  • Ђилас: Како је могуће да сматрате да Вучић заслужује ваше похвале, и завређујује подршку кад је Србија, и званично једна од најкорумпиранијих земаља у Европи, према истраживањима референтног Института у Базелу

Са сајта „Директно“

Једино објашњење, за Вашу изјаву од 15. јуна у којој сте честитали Александру Вучићу на свему што је урадио током мандата, желећи му победу у недељу, поручивши му да треба да буде поносан на економске успехе и своје лидерство, је да сте Ви, господине Туск, заменили господина Вучића са неким од лидера просперитетних европских земаља – истиче у отвореном писму председник Странке слободе и правде Драган Ђилас  – председнику Европске народне партије и бившем председнику Европског савета Доналду Туску.

Србија под Вучићем није земља економских успеха

Ђилас је Туску скренео пажњу да не познаје факте и чињенице: „Александар Вучић није завршио свој мандат, остало му је до истека истог још две године. Александар Вучић се не бира на “изборима у недељу. Србија под Александром Вучићем није земља економских успеха, већ је земља са најмањом стопом раста у региону у периоду од 2013. до 2019. године, са платама грађана које су међу најнижим у Европи. Србија  је земља коју напусти 60.000 људи сваке године, чији се дуг повећао за две трећине, и која улази у дужничко ропство према Kини.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Шта је Туск рекао Вучићу

Будите поносни на оно што сте учинили

Председник Европске народне партије Доналд Туск пожелео је срећу председнику Србије Александру Вучићу на предстојећим изборима и истакао да има пуно право да буде поносан на све што је до сада постигао за Србију.

Он је то рекао током (видео-конференцијског) разговора са Вучићем 15. јуна, а објавио је на Твитеру.

Разговор Вучића и Туска путем видео линка, 15. јуна 2020.

Пријатељски сам разговарао са Александром Вучићем уочи избора. Драги Председниче, имате пуно право да будете поносни и задовољни са оним што сте учинили за Србију током вашег мандата. Економски успех и јако лидерство представљају заштитни знак ваше владавине. Срећно у недељу“, написао је Туск на друштвеној мрежи.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Имајући ове чињенице у виду, једино објашњење, за Вашу  изјаву од 15. јуна у којој сте честитали Александру Вучићу на свему што је урадио током мандата, желећи му победу у недељу, поручивши му да треба да буде поносан на економске успехе и своје лидерство, је да сте Ви, господине Туск, заменили господина Вучића са неким од лидера просперитетних европских земаља.

Уосталом, нешто слично Вам се већ десило пре неколико година, када сте за Александра Вучића, говорећи на српском језику, рекли: “ Тешко могу да замислим већег Србина од Александра Вучића “.

Шта је постала Србија под вођством овог “највећег Србина”

О томе шта је и каква је Србија данас Ђилас је предложио Туску да пита људе у Србији!

– Шта је постала Србија, господине Туск, под вођством овог “највећег Србина”, више не можете да питате опозиционог политичара Оливера Ивановића, јер је убијен после линча у медијима, под контролом Александра Вучића. Али још увек можете да питате Александра Обрадовића, ухапшеног узбуњивача из “Kрушика”, Ану Лалић ухапшену новинарку, Марију Лукић, жртву сексуалног насиља од стране једног од Вучићевих сарадника, Милана Јовановића, новинара кога је један други близак Вучићев сарадник, и функционер СНС-а покушао да убије запаливши му кућу.

Оливер Ивановић убијен после линча у државним медијима

Kаква је Србија данас можете да питате и: Марију Петровић- Станковић и Мирјану Митровић, професорке из Беле Цркве које су остале без посла, јер нису хтеле да се учлане у Српску напредну странку, која је чланица  ЕПП, организације народњачких странака Европе којом Ви председавате – рекао је Ђилас.

– Ако немате времена да причате са њима можете да прочитате недавни извештај организације “Фридом Хаус”, која је саопштила да је Србија под вођством Александра Вучића престала да буде демократска земља, и прешла у фазу такозваног “хибридног режима”.

Ђилас: Туск подржава режим Вучића који је укинуо слободу медија

Господине Туск подржали сте режим, који је затворио медије за све неистомишљенике о чему говоре извештаји организације – Репортери без граница, на чијој листи је Србија наставила да пада, и сада се налази на 93 позицији. Да ли знате господине Туск, да српска опозиција не постоји у медијима са националном фреквенцијом већ осам година, те да је Александар Вучић имао 292 пута више позитивног извештавања, него сви опозициони лидери заједно, а поједини опозициони лидери су имали НУЛА позитивних секунди у периоду од 45 дана?

Сезона лова на медије у Србији траје непрекидно

У информативним емисијама приватних телевизија са националном фреквенцијом наставља се кампања коју започну таблоиди, као пропагандна гласила владајуће странке, који промовишу СНС, и њеног лидера, демонизујући и критикући њихове опоненте. Некажњено се износе неистине о лидерима опозиције, и не оставља им се могућност за одговор. Ниједан опозициони лидер није био гост ни на једној комерцијалној телевизији у последње четири године. Медији су под огромним притиском, и контролом Александра Вучића, и Српске напредне странке.

Да ли су то резултати на које Вучић, по вашем мишљењу треба да буде поносан, да ли му на овоме честитате.

– О свему томе су комесару Верхељију писали европарламентарци из редова либерала, социјалдемократа, и зелених. Ви, господине Туск као лидер европских Народњака, увек можете да подржите партију која је део ваше групе, као и њеног председника, али би пре тога требало да се информишете о томе које европске вредности Вучић, и његова Влада представљају.

Фукајама: Режим у Београду не подржава европске вредности
Франсис Фукајама оцењује да режим у Београду не негује вредности ЕУ

Цењени професор Франсис Фукујама је говорећи о човеку коме сте пожелели срећу на изборима у недељу, рекао: “У неком моменту, или смо можда већ дошли до те тачке где ће свака идеја о чланству Србије у ЕУ бити немогућа, јер се ЕУ заснива на систему вредности које не подржава, или не персонификује тренутни режим у Београду“. Да ли Ви господине Туск подржавате то што Вучић у сред Европе љуби кинеску заставу и доводи у нашу земљу прљаве технологије из Kине, и камере за препознавање лица?

Корупција изједа и уништава Србију

– Да ли знате да 97 одсто наших грађана, који се информишу путем јавног телевизијског сервиса, који контролише Вучић мисли да је током епидемије корона вируса Kина спасила Србију? Да ли знате да је наша власт узела више милијарди неповољних кредита од Kине које ће генерације враћати? Можда ништа од овога вама господине Туск није проблем, али је када смо већ код Вашег одушевљења Вучићем, интересантно споменути случај бившег премијера Македоније, Николе Груевског, који је годинама био омиљен у ЕПП, али је оправдано остао без те подршке, када се суочио са гневом сународника, па је на крају од закона побегао у Мађарску. У склопу свега реченог, не би било лоше да ЕПП размисли о примени истих критеријума, које је применио приликом суспензије Орбановог Фидеса, на Вучићев СНС, пошто су разлике између те две чланице ваше групације тешко уочљиве.

Необјашњиво је чиме је Вучић опсенио Туска ( Фото: Драган Кујунџић, Танјуг, 25. априла 2018.)

Истовремено, није згорег, ни приметити да Вучић, и његова СНС управо припремају „историјски договор„ са косовским Албанцима и Хашимом Тачијем у Вашингтону, док се истовремено европски преговарач Мирослав Лајчак, као и цела ЕУ, држе у мраку, и незнању о могућим решењима.

Господине Туск када хвалите Вучића, да ли знате да 1,8 милиона људи у Србији живи на ивици сиромаштва. Један од основних разлога за сиромаштво јесте корупција која изједа нашу земљу, па се Србија први пут од 2006. године нашла у доњем делу листе “Глобалног индекса перцепције корупције” који је објавила организација “Транспаренси интернејшнл ”?.

Знате ли, господине Туск да је Србија, и званично једна од најкорумпиранијих земаља у Европи, према истраживањима референтног Института у Базелу? Да ли сматрате да за такво стање Вучић заслужује ваше похвале, и завређујује подршку ?

Нелегални и нелегитимни избори се одржавају у време епидемије

– Kада говорите о изборима господине Туск, морали би да знате да је Вучић лично одлучио да се избори одрже за време епидемије, и то у ситуацији када се у Србији свакодневно повећава број оболелих. На тај начин он директно ризикује разбуктавање заразе, а све то да би сакрио нетранспарентне набавке, које је спроводио током ванредног стања на почетку кога је суспендовао Скупштину, а оставио да раде кладионице.

Пре тога Вучић је суочен са идејом бојкота прво, само неколико месеци пре избора, спустио ценсус са пет на три посто, да би онда у сред изборног процеса, и пандемије променио закон о избору народних посланика. Дакле, не постоје никакви услови за изборе у Србији господине Туск, у Србији је демократија нападнута од стране режима, а избори о којима говорите нису ни легални, ни легитимни.

– О свему овоме говоре писма посланика Европског Парламента из редова либерала, зелених и социјалдемократа”. Јасно је, да у Србији не постоји ништа на чему би се могло честитати Вучићу.

Знајући да Ви итекако добро знате све ово што сам Вам написао на крају желим да вас подсетим на речи покојног Јована Павла Другог Војтиле, који је рекао: „ Kако историја показује, демократија без вредности се лако преокрене у отворени, или тешко скривени тоталитаризам“.

Новија историја Србије показује да је Александар Вучић политички конвертит, који покушава да сакрије праву природу свог начина владања. Ако већ нисте спремни да то видите и кажете, молим Вас да му не помажете, да то сакрије од очију европске јавности – закључио је Ђилас.

Уређење и опрема текста: Између сна и јаве

……………………………………….

https://direktno.rs/politika/281217/djilas-tusku-o-vucicevoj-srbiji-vise-ne-mozete-da-pitate-olivera-ali-jos-mozete-uzbunjivaca-obradovica.html

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Кад ће председник Србије Александар Вучић да посети Црну Гору

Јово

Павић: Ништа од рушења Путина и деколонизације Русије

Prenosimo

Црква Црногорска нити је била аутокефална нити је православна

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x