Не негирамо злочин, али геноцида у Сребренци није било

Закључак Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године

  • Након детаљне истраге, закључено је да ни појединачног злочина геноцида, ни геноцида уопште, није било у Сребреници
  • Г. Грајф: дефиниција геноцида коју је поставио Хашки трибунал неће издржати “тест времена”.
  • С. Мајер: Инцков закон ће изазвати контра ефекат, односно додатно ће поделити Босну и Херцеговину.

Ни појединачног злочина геноцида, ни геноцида уопште, није било у Сребреници, закључак је Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године, коју је формирала Влада Републике Српске.

То је на данашној конференцији у Прес центру УНС-а у Београду новинарима рекао председник комисије Гидеон Грајф, додајући да су свих њених 10 чланова, међународни експерти, били потпуно независни при истраживању које је трајало две године и да никакав притисак није вршен на њих.

“Након детаљне истраге, закључено је да ни појединачног злочина геноцида, ни геноцида уопште, није било у Сребреници. Иако комисија није узимала у обзир убиства ван оних која се везују за Сребреницу, препознаје чињеницу да је више хиљада људи, најчешће ратних заробљеника, убијено на најстрашније начине и да одговорни за те злочине морају бити кажњени”, рекао је Грајф.

Према његовим речима, дефиниција геноцида коју је поставио Хашки трибунал неће издржати “тест времена”.

“У циљу спречавања будућих геноцида, јако је важно да се појам геноцида као злочина не сме извртати. Ако тај појам настави да се користи олако, као у случају Сребренице, он ће изгубити смисао. Оптужбе за геноцид ће се у будућности везивати за сваки сукоб и најважније, неће бити последица”, оценио је Грајф.

Гидеон Грајф, председник Међународне Комисије: наш циљ је била истина

Kако је навео, тај извештај требало би да помогне у суочавању са прошлошћу, што би довело до јачања поверења и толеранције међу становницима Босне и Херцеговине, као и коначном помирењу и суживоту садашњих и будућих генерација.

“Наш једини циљ била је истина. Верујемо да су резултати нашег истраживања одраз реалности, одраз тих догађаја, и надам се да ће временом, не одмах, друге институције широм света, други стручњаци, променити своје мишљење, или га бар адаптирати своје закључке нашим. Сигуран сам да смо веома детаљно одрадили посао и убеђени смо да наш извештај, који има више од 1.000 страна, одражава оно што се заиста десило у том региону, без предрасуда, без легенди, без увеличавања. У потпуности стојимо иза њега”, рекао је Грајф.

Потпредседница комисије Јуки Оса изјавила је да они ни на који начин не желе да негирају шта се тада догодило.

“Десио се злочин. Да би спречили овакве злочине у будућности, морамо спречити ратове и оружане сукобе”, рекла је Оса.

Јуки Оса,  потпредседник Комисије: десио се злочин, али не и геноцид

Један од чланова комисије, Стивен Мејер рекао је да му није јасно како је један закон, попут закона о негирању геноцида који је наметнуо бивши Високи представник у БиХ Валентин Инцко, могао да прође.

“Много људи овде каже ‘Океј, то је закон’. То могу да разумем. Али не могу да разумем како тужилаштво Босне и Херцеговине то прихвата. Овај закон није донела Влада, наметнут је, а ја мислим да је наметнут илегално и без морала”, оценио је Мејер.

Он је оценио да ће Инцков закон изазвати контра ефекат, односно да ће додатно поделити Босну и Херцеговину.

Kомплетан извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године може се пронаћи на веб страници https://incomfis-srebrenica.org.

*- *- *- *- *- *- *- *- *- *- *-
СЕДАМ ОД ДЕСЕТ ЧЛАНОВА НЕЗАВИСНЕ КОМИСИЈЕ ЗА СРЕБРЕНИЦУ ПРЕД НОВИНАРИМА У БЕОГРАДУ
Грајф: У Сребреници се десило масовно убиство, али то није геноцид – хашка верзија неће опстати

* Председник Комисије Гидеон ГРАЈФ (Израел): Дефиниција Хашког трибунала о геноциду неће издржати тест времена, јер је Комисија уверена да се злочин у Сребреници не може назвати геноцидом

* Стивен МЕЈЕР (Сједињене Државе): Запрепашћен сам што било ко прихвата као ваљан и важећи “Инцков закон” који је кукавичким потез бившег високог представника… Идем из Београда у Бањалуку где ћу такође рећи да се у Сребреници није догодио геоноцид и надам се да нећу бити ухапшен

* Маркус ГОЛДБАХ (Немачка): Комисија сматра да догађаји у Сребреници одговарају дефиницији геноцида. Када смо погледали број убијених и упоредили их са ранијим догађајима, као што је Холокауст када је убијено неколико милиона људи, било је јасно колико је то велика разлика

* Валтер МАНОШЕК (Аустрија): На Западу нико никад није чуо за (сребреничку) 28. дивизију. Само су веровали да су (Срби) убијали цивиле. Нису имали ту информацију јер је 25 година причана иста прича која нема везе са реалношћу

СЕДАМ од 10 чланова независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији 1992-1995. представило је свој извештај и закључке у Прес-центру Удружења новинара Србије у Београду.

Пред новинарима из 17 редакција појавили су се председник Комисије Гидеон Грајф (Израел), потпредседник Комисије Јукие Оса (Јапан), Маркус Голдбах (Немачка), Стивен Мејер (САД), Марија Ђурић (Србија), Аденреле Шинаба (Нигерија) и Валтер Маношек  (Аустрија).

Прес конференција: Међународна комисија подноси извештај о свом раду

Сви су сложно стали иза својих налаза и закључака, од којих је несумњиво најважнији: да у Сребреници 1995. јесте почињен злочин, али да тај злочин, према дефиницији и конвенцији Уједињених нација, не може бити подведен под појам геноцид.

Чланови Комисије, на челу са Грајфом, претходно су о свом извештају, написаном на више од хиљаду страница. безмало три сата разговарали са представницима академске заједнице Србије.

Стивен Мејер, који је током 90-их био заменик шефа америчких Међуагенцијских балканских оперативних снага које су се налазиле у седишту ЦИА, рекао је да из Београда путује у Републику Српску и да се нада да неће бити ухапшен по „Инцковом закону“ иако је и у Београду поновио став да злочин у Сребреници није био геноцид. Нагласио је да ће исто говорити и у Бањалуци и наставио:

– Ми кажемо да оно што се десило у Сребреници не потпада под геноцид. Било је масовно убиство и то је било ужасно и рекли смо Влади Републике Српске да су Срби ту починили злочине. Али, ту има и нешто што је и Влада Републике Српске рекла – хоћемо да видимо шта се десило у прошлости, да се помиримо са тим да бисмо могли да имамо бољу будућност – рекао је Мејер.

Стивен Mejeр, члан Комисије: Инцков закон уноси поделе у БиХ

Извештај Комисије  је обухватио страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. године у општинама Сребреница, Братунац, Зворник, Милићи и Власеница.

Судови су досад пресуђивали искључиво за злочине почињене у јулу 1995. године, али је Комисија утврдила да је и тада највећи број Бошњака страдао у борбеним дејствима и ратним сукобима.

Указала је Комисија да је за време пробоја према Тузли на целој рути, у борбама и међусобним обрачунима, укључујући самоубиства и страдања у минским пољима, страдало између четири и пет хиљада Бошњака.

Гидеон  Грајф је нагласио да Комисија стоји иза сваког слова свог Извјештаја и да јој је једини циљ била истина.

– Дефиниција Хашког трибунала о геноциду неће издржати тест времена, јер је Комисија уверена да се злочин у Сребреници не може назвати геноцидом. Наш завршни извештај требало би да допринесе јачању поверења и толеранције између народа у БиХ и коначном помирењу и суживоту садашњих и будућих генерација.

Додао је да Комисија – иако не сматра да се радило о геноциду – препознаје чињеницу да су хиљаде људи, углавном ратних заробљеника, убијене на најстрашнији начин и да сматра да они одговорни за те гнусне злочине треба да буду кажњени.

Кључно је, како је казао, и да се термин `геноцид` не користи олако:

– Ако би тај термин користили стално, он би постао фраза, а свака војска у сукобима би била проглашена геноцидном.

Посебно је истакао да се злочини у Сребреници не могу сматрати геноцидом према члану 6 а Римског статута.

Новинар Федералне телевизија из Сарајева Дејан Кожул рекао је на прес-конференцији да је Светски јеврејски конгрес одбацио извештај Комисије и затражио да њени чланови то прокоментаришу.

Још их је упитао: „На који начин мислите да овај извјештај као истину представите остатку свијета уколико се зна да су пресуде, што Међународног суда правде, а и самог суда у Хагу, донешене. а оне се тичу самога геноцида?“

Грајф му је кратко одговорио:

„Могу само да кажем да наш извештај није нетачан, a нетачан је чланак (на који се позивате)“.

Маркус Голдбах, члан Комисије из Немачке

Правник Маркус Голдбах (Немачка), који се током каријере специјализовао за случајеве у вези са Холокаустом и другим геноцидима, такође је нагласио да Комисија не сматра да догађаји у Сребреници одговарају дефиницији геноцида.

– Када смо погледали број убијених и упоредили их са ранијим догађајима, као што је Холокауст када је убијено неколико милиона људи, било је јасно колико је то велика разлика – рекао је Голдбах.

Мејер рекао да је запрепашћен што било ко прихвата као ваљан и важећи “Инцков закон” који је назвао кукавичким потез бившег високог представника.

– Не могу да верујем да човек који је описан као кукавица три дана пре него што напусти БиХ и своју дужност прогласи закон за који каже да мора да га усвоји без икаквих измена – рекао је Мејер.

У Извештају се наводи да је за злочине над бошњачким становништвом на подручју сребреничке регије пред Хашким трибуналом вођен поступак против 27 лица, од којих је 20 правоснажно осуђено на четири доживотне казне и 272 године затвора.

Упозорава се да су на судије снажно утицали западни медији који су муслиманску страну приказивали у контексту одбране од српских снага.

– На Западу нико никад није чуо за (сребреничку) 28. дивизију. Само су веровали да су (Срби) убијали цивиле. Нису имали ту информацију јер је 25 година причана иста прича која нема везе са реалношћу – истакао је Валтер Маношек (Аустрија).

Комисија је поново позвала светску научну, академску и стручну заједницу да наставе истраживања ове трагичне теме, ради њеног измештања из сфере манипулација у сферу науке и струке.

……………..

Линк

https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/151322-zakljucak-nezavisne-komisije-ne-negiramo-zlocin-ali-genocida-u-srebrenci-nije-bilo

http://fakti.rs/serbian-point/grajf-u-srebrenici-se-desilo-masovno-ubistvo-ali-to-nije-genocid

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Докле срамотити Србе и њихов језик

Gost autor

Мале су шансе за стварање новог немачког привредног чуда

Prenosimo

Ауто-пут до Црне Горе и непотребан и нерентабилан

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Извор: Између сна и јаве […]

Микић Сања
Микић Сања
2 година раније

Бог свети зна!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x