Balkan i susedi Srbije, Društvo, Istraživanja-Dosije, Politika, Prenosimo, Republika Srpska, SAD (Amerika), Svet (planeta), Slobode, Srbija

Ne negiramo zločin, ali genocida u Srebrenci nije bilo

Zaključak Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine

  • Nakon detaljne istrage, zaključeno je da ni pojedinačnog zločina genocida, ni genocida uopšte, nije bilo u Srebrenici
  • G. Grajf: definicija genocida koju je postavio Haški tribunal neće izdržati “test vremena”.
  • S. Majer: Inckov zakon će izazvati kontra efekat, odnosno dodatno će podeliti Bosnu i Hercegovinu.

Ni pojedinačnog zločina genocida, ni genocida uopšte, nije bilo u Srebrenici, zaključak je Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, koju je formirala Vlada Republike Srpske.

To je na današnoj konferenciji u Pres centru UNS-a u Beogradu novinarima rekao predsednik komisije Gideon Grajf, dodajući da su svih njenih 10 članova, međunarodni eksperti, bili potpuno nezavisni pri istraživanju koje je trajalo dve godine i da nikakav pritisak nije vršen na njih.

“Nakon detaljne istrage, zaključeno je da ni pojedinačnog zločina genocida, ni genocida uopšte, nije bilo u Srebrenici. Iako komisija nije uzimala u obzir ubistva van onih koja se vezuju za Srebrenicu, prepoznaje činjenicu da je više hiljada ljudi, najčešće ratnih zarobljenika, ubijeno na najstrašnije načine i da odgovorni za te zločine moraju biti kažnjeni”, rekao je Grajf.

Prema njegovim rečima, definicija genocida koju je postavio Haški tribunal neće izdržati “test vremena”.

“U cilju sprečavanja budućih genocida, jako je važno da se pojam genocida kao zločina ne sme izvrtati. Ako taj pojam nastavi da se koristi olako, kao u slučaju Srebrenice, on će izgubiti smisao. Optužbe za genocid će se u budućnosti vezivati za svaki sukob i najvažnije, neće biti posledica”, ocenio je Grajf.

Gideon Grajf, predsednik Međunarodne Komisije: naš cilj je bila istina

Kako je naveo, taj izveštaj trebalo bi da pomogne u suočavanju sa prošlošću, što bi dovelo do jačanja poverenja i tolerancije među stanovnicima Bosne i Hercegovine, kao i konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija.

“Naš jedini cilj bila je istina. Verujemo da su rezultati našeg istraživanja odraz realnosti, odraz tih događaja, i nadam se da će vremenom, ne odmah, druge institucije širom sveta, drugi stručnjaci, promeniti svoje mišljenje, ili ga bar adaptirati svoje zaključke našim. Siguran sam da smo veoma detaljno odradili posao i ubeđeni smo da naš izveštaj, koji ima više od 1.000 strana, odražava ono što se zaista desilo u tom regionu, bez predrasuda, bez legendi, bez uveličavanja. U potpunosti stojimo iza njega”, rekao je Grajf.

Potpredsednica komisije Juki Osa izjavila je da oni ni na koji način ne žele da negiraju šta se tada dogodilo.

“Desio se zločin. Da bi sprečili ovakve zločine u budućnosti, moramo sprečiti ratove i oružane sukobe”, rekla je Osa.

Juki Osa,  potpredsednik Komisije: desio se zločin, ali ne i genocid

Jedan od članova komisije, Stiven Mejer rekao je da mu nije jasno kako je jedan zakon, poput zakona o negiranju genocida koji je nametnuo bivši Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, mogao da prođe.

“Mnogo ljudi ovde kaže ‘Okej, to je zakon’. To mogu da razumem. Ali ne mogu da razumem kako tužilaštvo Bosne i Hercegovine to prihvata. Ovaj zakon nije donela Vlada, nametnut je, a ja mislim da je nametnut ilegalno i bez morala”, ocenio je Mejer.

On je ocenio da će Inckov zakon izazvati kontra efekat, odnosno da će dodatno podeliti Bosnu i Hercegovinu.

Kompletan izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine može se pronaći na veb stranici https://incomfis-srebrenica.org.

*- *- *- *- *- *- *- *- *- *- *-
SEDAM OD DESET ČLANOVA NEZAVISNE KOMISIJE ZA SREBRENICU PRED NOVINARIMA U BEOGRADU
Grajf: U Srebrenici se desilo masovno ubistvo, ali to nije genocid – haška verzija neće opstati

* Predsednik Komisije Gideon GRAJF (Izrael): Definicija Haškog tribunala o genocidu neće izdržati test vremena, jer je Komisija uverena da se zločin u Srebrenici ne može nazvati genocidom

* Stiven MEJER (Sjedinjene Države): Zaprepašćen sam što bilo ko prihvata kao valjan i važeći “Inckov zakon” koji je kukavičkim potez bivšeg visokog predstavnika… Idem iz Beograda u Banjaluku gde ću takođe reći da se u Srebrenici nije dogodio geonocid i nadam se da neću biti uhapšen

* Markus GOLDBAH (Nemačka): Komisija smatra da događaji u Srebrenici odgovaraju definiciji genocida.Kada smo pogledali broj ubijenih i uporedili ih sa ranijim događajima, kao što je Holokaust kada je ubijeno nekoliko miliona ljudi, bilo je jasno koliko je to velika razlika

* Valter MANOŠEK (Austrija): Na Zapadu niko nikad nije čuo za (srebreničku) 28. diviziju. Samo su verovali da su (Srbi) ubijali civile. Nisu imali tu informaciju jer je 25 godina pričana ista priča koja nema veze sa realnošću

SEDAM od 10 članova nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji 1992-1995. predstavilo je svoj izveštaj i zaključke u Pres-centru Udruženja novinara Srbije u Beogradu.

Pred novinarima iz 17 redakcija pojavili su se predsednik Komisije Gideon Grajf (Izrael), potpredsednik Komisije Jukie Osa (Japan), Markus Goldbah (Nemačka), Stiven Mejer (SAD), Marija Đurić (Srbija), Adenrele Šinaba (Nigerija) i Valter Manošek  (Austrija).

Pres konferencija: Međunarodna komisija podnosi izveštaj o svom radu

Svi su složno stali iza svojih nalaza i zaključaka, od kojih je nesumnjivo najvažniji: da u Srebrenici 1995. jeste počinjen zločin, ali da taj zločin, prema definiciji i konvenciji Ujedinjenih nacija, ne može biti podveden pod pojam genocid.

Članovi Komisije, na čelu sa Grajfom, prethodno su o svom izveštaju, napisanom na više od hiljadu stranica. bezmalo tri sata razgovarali sa predstavnicima akademske zajednice Srbije.

Stiven Mejer, koji je tokom 90-ih bio zamenik šefa američkih Međuagencijskih balkanskih operativnih snaga koje su se nalazile u sedištu CIA, rekao je da iz Beograda putuje u Republiku Srpsku i da se nada da neće biti uhapšen po „Inckovom zakonu“ iako je i u Beogradu ponovio stav da zločin u Srebrenici nije bio genocid. Naglasio je da će isto govoriti i u Banjaluci i nastavio:

– Mi kažemo da ono što se desilo u Srebrenici ne potpada pod genocid. Bilo je masovno ubistvo i to je bilo užasno i rekli smo Vladi Republike Srpske da su Srbi tu počinili zločine. Ali, tu ima i nešto što je i Vlada Republike Srpske rekla – hoćemo da vidimo šta se desilo u prošlosti, da se pomirimo sa tim da bismo mogli da imamo bolju budućnost – rekao je Mejer.

Stiven Mejer, član Komisije: Inckov zakon unosi podele u BiH

Izveštaj Komisije  je obuhvatio stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. godine u opštinama Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Milići i Vlasenica.

Sudovi su dosad presuđivali isključivo za zločine počinjene u julu 1995. godine, ali je Komisija utvrdila da je i tada najveći broj Bošnjaka stradao u borbenim dejstvima i ratnim sukobima.

Ukazala je Komisija da je za vreme proboja prema Tuzli na celoj ruti, u borbama i međusobnim obračunima, uključujući samoubistva i stradanja u minskim poljima, stradalo između četiri i pet hiljada Bošnjaka.

Gideon  Grajf je naglasio da Komisija stoji iza svakog slova svog Izvještaja i da joj je jedini cilj bila istina.

– Definicija Haškog tribunala o genocidu neće izdržati test vremena, jer je Komisija uverena da se zločin u Srebrenici ne može nazvati genocidom. Naš završni izveštaj trebalo bi da doprinese jačanju poverenja i tolerancije između naroda u BiH i konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija.

Dodao je da Komisija – iako ne smatra da se radilo o genocidu – prepoznaje činjenicu da su hiljade ljudi, uglavnom ratnih zarobljenika, ubijene na najstrašniji način i da smatra da oni odgovorni za te gnusne zločine treba da budu kažnjeni.

Ključno je, kako je kazao, i da se termin `genocid` ne koristi olako:

– Ako bi taj termin koristili stalno, on bi postao fraza, a svaka vojska u sukobima bi bila proglašena genocidnom.

Posebno je istakao da se zločini u Srebrenici ne mogu smatrati genocidom prema članu 6 a Rimskog statuta.

Novinar Federalne televizija iz Sarajeva Dejan Kožul rekao je na pres-konferenciji da je Svetski jevrejski kongres odbacio izveštaj Komisije i zatražio da njeni članovi to prokomentarišu.

Još ih je upitao: „Na koji način mislite da ovaj izvještaj kao istinu predstavite ostatku svijeta ukoliko se zna da su presude, što Međunarodnog suda pravde, a i samog suda u Hagu, donešene. a one se tiču samoga genocida?“

Grajf mu je kratko odgovorio:

„Mogu samo da kažem da naš izveštaj nije netačan, a netačan je članak (na koji se pozivate)“.

Markus Goldbah, član Komisije iz Nemačke

Pravnik Markus Goldbah (Nemačka), koji se tokom karijere specijalizovao za slučajeve u vezi sa Holokaustom i drugim genocidima, takođe je naglasio da Komisija ne smatra da događaji u Srebrenici odgovaraju definiciji genocida.

– Kada smo pogledali broj ubijenih i uporedili ih sa ranijim događajima, kao što je Holokaust kada je ubijeno nekoliko miliona ljudi, bilo je jasno koliko je to velika razlika – rekao je Goldbah.

Mejer rekao da je zaprepašćen što bilo ko prihvata kao valjan i važeći “Inckov zakon” koji je nazvao kukavičkim potez bivšeg visokog predstavnika.

– Ne mogu da verujem da čovek koji je opisan kao kukavica tri dana pre nego što napusti BiH i svoju dužnost proglasi zakon za koji kaže da mora da ga usvoji bez ikakvih izmena – rekao je Mejer.

U Izveštaju se navodi da je za zločine nad bošnjačkim stanovništvom na području srebreničke regije pred Haškim tribunalom vođen postupak protiv 27 lica, od kojih je 20 pravosnažno osuđeno na četiri doživotne kazne i 272 godine zatvora.

Upozorava se da su na sudije snažno uticali zapadni mediji koji su muslimansku stranu prikazivali u kontekstu odbrane od srpskih snaga.

– Na Zapadu niko nikad nije čuo za (srebreničku) 28. diviziju. Samo su verovali da su (Srbi) ubijali civile. Nisu imali tu informaciju jer je 25 godina pričana ista priča koja nema veze sa realnošću – istakao je Valter Manošek (Austrija).

Komisija je ponovo pozvala svetsku naučnu, akademsku i stručnu zajednicu da nastave istraživanja ove tragične teme, radi njenog izmeštanja iz sfere manipulacija u sferu nauke i struke.

……………..

Link

https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/151322-zakljucak-nezavisne-komisije-ne-negiramo-zlocin-ali-genocida-u-srebrenci-nije-bilo

http://fakti.rs/serbian-point/grajf-u-srebrenici-se-desilo-masovno-ubistvo-ali-to-nije-genocid

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
stariji
noviji
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Izvor: Između sna i jave […]

Mikić Sanja
Mikić Sanja
11 meseca ranije

Bog sveti zna!