NATO, Kosovo i Metohija, Politika, Rusija, SAD (Amerika), Svet (planeta), Srbija, Srbija i EU

Nesposobnost Brisela vodi ka novom formatu pregovora

 Karikatura Gorana Šćekića

POSLEDICE NEUPEŠNE POLITIKE EU PO PITANJU KOSOVA I METOHIJE

  • EU je neuspešna u rešavanju kosmetskog problema, pa je logično očekivati da novi pregovori jednog dana započnu u sasvim drugom formatu, verovatno pod okriljem i uz pomoć snažnog i autoritativnog tela Ujedinjenih nacija.
  • SAD su prisutne u pregovorima, ali inertne, bez ideja i predloga, jer njihov glavni cilj je da se ne ugrozi bilo koji interes Prištine u pregovorima i da se vrši pritisak da Srbija prizna kriminalnu i nelegalnu vlast u Prištini…
  • Prisila SAD ogleda se i u velikom pritisku na EU da ne dozvoli približavanje Srbije ka članstvu u EU, dok Srbija ne prizna nezavisnost svoje pokrajine i nje se odrekne!
  • Logično bi bilo očekivati da novi pregovori jednog dana započnu u sasvim drugom formatu, verovatno pod okriljem i uz pomoć snažnog i autoritativnog tela Ujedinjenih nacija. I održavanje jedne dobro pripremljene međunarodne konferencije o Kosmetu ne bi smetalo, već samo koristilo u traženju dugotrajnijeg i održivog rešenja kosmetskog galimatijasa punog dramatičnih presedana. Takav predlog trebala bi da zvanično uputi Srbija.

Piše: Jovo Vukelić

Nesposobnost EU je evidentna, evrobirokrate su je dokazale proteklih godina u praksi. U pitanju rešavanja Kosmeta EU je godinama bila potpuno nesposobna i samim tim i neuspešna. Nikakvih ideja i realnih predloga rešenja statusa KiM nije bilo iz sedišta EU!

Posle svake nove runde Briselskih pregovora odnosi Srba i Šiptara su postajali sve zategnutiji. U Briselu su se pokazivali mišići, dokazivalo se ko je jači, a na terenu su izbijali mnogi incidenti i provokacije Prištinskih vlasti: otimanje i pokušaj upada u rudarski kompleks Trepča, upadi na hidro-energetski centar Gazivode, zabrane ulaska srpskim funkcionerima na Kosmet ili njihova hapšenja, ograničavanje slobode kretanja, paljenja i pljačke srpske imovine su bila stalna, hapšeni su neosnovano Srbi i optuživani za ratne zločine…

Jednom rečju, u južnoj pokrajini je godinama prisutna vladavina nesigurnosti, nasilja, etničke netrpeljivosti, a nema ni traga tolerancije i pokušaja zajedničkog života dva naroda…Bezbednost života i imovine je na najnižem nivou.

Debakl EULEKS-a

Ključne misije EU kao što je EULEKS doživele su debakl na terenu. U samoj pokrajini nisu uspele birokrate iz Brisela (sa ogromnim platama) da uspostave uređenu državu, odgovorno društvo i stvore celu deceniju  savesne i odgovorne, poštene funkcionere koji bi rešavali probleme kriminala, korupcije i omogućile efikasan rad institucija. Čak su izbile velike afere korucije i podmićivanja među njima koje su otkrivene od pojedinih  činovnika EU… Svi takvi službenici su zbog otkrivanja tih nezakonitih radnji potom eliminisani i smenjeni, brutalno uklonjeni od strane EU.

Drugi ključni segment, pregovori Beograda i Prištine u Briselu i postignuti Sporazum pokazao se kao mrtvo slovo na papiru i nesprovodljiv. Doživeo je Briselski sporazum fijasko, jer Šiptari već godinama ne sprovode dogovoreni sporazum o formiranju Zajednice Srpskih opština (ZSO). Spoljnopolitički pokušaji EU na čelu sa F. Mogerini su bili neuspešni kompromisi, koje Šiptari iz Prištine nisu ni pokušali da sprovedu kad god se to ticalo njihovog dela poštovanja i sprovođenja dogovorenog. Zato do danas nema ni traga multietničkog života na Kosmetu, ili suživota Srba i Albanaca. Sve to radili su, izvesno je, uz podršku SAD.

Besmislena EU vrteška

Ko je tako dugo dozvoljavao i tolerisao kosmetskim Šiptarima da obesmisle sve pregovore, dogovore i sporazume sada je jasnije. I da tako potpuno kompromituju Mogerini i ceo njen tim i sam vrh Evropske unije. To je činila Amerika svojim destruktivnim prisustvom, kontrolom i nezainteresovanim odnosom, bez ikakvih inicijativa i razumnih predloga.

Segment suđenja Šiptarima za zločine počinjene na Kosmetu za vreme oružanih dejstava pre i u toku 1999. godine od strane Međunarodnog suda u Hagu je godinama odlagan. Specijalni Sud za zločine Šiptara je neopravdano (i namerno) dugo kasnio sa formiranjem, a i kad je nedavno počeo da radi, efekati sprovođenja pravde i suđenja za najteža krivična dela Šiptarima su još daleko od realizacije i liče na farsu.  I ne obećavaju nikakvo ostvarenje pravde za žrtve Srbe i druge nealbance.

Farsa sa Specijalnim sudom za zločine OVK

Isto tako se vrši opstrukcija i kompromituje i pokušaj suđenja za zločine trgovine organima Srba od strane vođa OVK, o čemu je dokumentovano svedočio i izneo mnogo dokaza Dik Marti, ali i srpska država i UMNIK. Cela akcija međunarodnih sudskih institucija je razvodnjena, nema naznaka o nekavoj odgovornosti glavnih aktera iz OVK zbog ovih teških zločina. Naprotiv! Potvrđuje se tačnost skandalozne izjave nekadašnje američke ambasadorke u Prištini Trejsi Džejkobson koja je istakla (u Prizrenu 2015. godine) „da Specijalni sud za zločine OVK ima za cilj da otkloni crnu mrlju nad OVK i dokaže da su vodili slavnu borbu za slobodu“!(1)

Džejkobson o pripremljenoj opstrukciji pravde

I stidljivi povratak prognanih Srba sa Kosmeta u njihova sela, varošice i gradove, u njihove kuće i programi održivog opstanka su od strane šiptarskih institucija minirani i opstrukcija je potpuna. I kad uspe povratak manjeg broja Srba, na terenu se potom organizju šiptarske grupe koje pale imovinu Srba, pljačkaju, kradu i fizički napadaju Srbe povratnike na njihova ognjišta. Posledica je potpuno neuspeli povratak Srba u svoje kuće i stanove, širenje straha među Srbima i širenje mržnje Šiptara prema Srbima. Povratak prognanih Srba doživeo je potpuni krah.

Uz to, ruše se planski i pljačkaju na svakom mestu širom Kosova i Metohije srpska groblja i spomenici i o tom najgorem vandalizmu američkih pulena Šiptara se ćuti u međunarodnoj zajednici i institucijama EU.

Suludu odluku R. Haradinaja o uvođenju taksi od 100 odsto na srpsku robu do sada niko u Evropi i svetu ne može da obori, čak ni njegovi šefovi bezbedonosnih službi iz Nemačke za koje radi već decenijama. Svi važni faktori u svetu se podrugljivo odnose prema zahtevu Srbije da se te takse ukinu, jer, eto, niko u Evropi i svetu „nema“ dovoljno uticaja na bahatog i kriminalizovanog Haradinaja da promeni tu nerazumnu odluku. Da li je tako, ili ga ti centri moći ipak podržavaju?

Karikatura Toša Borkovića

Postavlja se pitanje čiji je on čovek? Ko na njega ima uticaja? Da li je moguće da on radi šta god hoće, da je njegova samovolja i bahatost bez ikakve kontrole, da ne snosi  nikakve posledice za štetočinsko delovanje i po srpske i po šiptarske interese.

Uz sve to, prištinske vlasti su donele spornu i opasnu odluku o formiranju sopstvene vojske, a ta odluka je suprotna Ustavu kvazi države Kosova i svim zakonima koje su doneli, kao i međunarodnim sporazumima koje su potpisali. Čudno je da niko iz međunarodne zajednice ne traži poništenje potencijalno vrlo opasne odluke o osnivanju vojske Kosova. Svetski moćnici se ponašaju kao da je sve u redu sa ovakvim neustavnim postupkom Prištine, koji ozbiljno ugrožava mir na ovom području. Naravno, iza ovakvog postupka Prištine stoji namera SAD da Prištinu uvede u NATO i tako vojnu bazu „Bondstil“ prevedu u svoj posed.

Otkriveno je ovih dana da je Priština novcem kupovala priznanja nezavisnosti od mnogih država pa je potvrđen skandal da je podmićivanjem i korupcijom, po sopstvenom priznanju, tajkun B. Pacoli, ministar spoljnih poslova samoproglašene republike Kosovo,  izdejstvovao priznanje nelegalne države od čak 43 zemlje u svetu!

Pominjanje ideje od strane Srbije o nekakvoj korekciji administrativnih granica (razgraničenju) između Srbije i Kosmeta ne nailazi ni na kakvu zvaničnu i ozbiljnu raspravu u međunarodnoj zajednici, a o ovoj ideji nekakve podele Kosmeta se inače zna malo, ili ništa. Ona čak izaziva stvaranje loših odnosa između vlasti u Prištini i države Srbije i rast nacionalističkih i zapaljivih izjava o izdaji i sa jedne i sa druge strane.

Kao papagaji Šiptari neprekidno ponavljaju zahtev da ih Srbija prizna kao državu, da prizna njihovu nezavisnost i samostalnost, a to isto traže od Srbije i najuticajnije  zemlje zapada i najmoćnije zemlje NATO: SAD, Nemačka, V. Britanija, Francuska, Italija…

Istovremeno, nikakvog konkretnog i celovitijeg predloga iz tih zemalja nema o rešavanju glavnog problema, uspostavi stabilnih političkih i ekonomskih prilika i realizaciji srpskih interesa na Kosmetu i ostvarivanju osnovnih ljudskih prava preostalih Srba na Kosmetu.

Zahtev Zapada: Srbija da se odrekne dela svoje teritorije

Ove konstatacije možemo zaključiti i ocenom da i pored svih prividnih pokušaja Amerika, kao glavni  zaštitnik interesa Šiptara na Kosovu, ne ispoljava nikakve konkretne inicijative, nema predloge za rešavanje kosmetskog pitanja i sve se svodi na očekivanje da će Srbija da posustane, padne na kolena i popusti i dozvoli Kosmetu da uđe u UN, da postane punopravni član  UN, što bi podrazumevalo da se država Srbija odrekne ovog dela svoje teritorije.

To praktično znači da Srbija predhodno mora da promeni svoj Ustav i iz njega izbriše teritoriju Kosmeta  kao deo državne teritorije.

Kako je Amerika uistinu zaokupljena svojim drugim problemima i prioriteti njene spoljne politike su druga pitanja, a kako istovremeno, uz pomoć Britanije i drugih NATO saveznika, čini sve moguće opstrukcije da se Rusija marginalizuje i da se ne bi aktivnije uključila u rešavanje problema Kosmeta  – ne nazire se uskoro, u doglednoj budućnosti nikakav  napredak u rešavanju ovog važnog državnog pitanja za Srbiju. SAD su prisutne u pregovorima, ali inertne, bez ideja i predloga, jer njihov glavni cilj je da se samo ne ugrozi bilo koji interes Prištine u pregovorima i da se vrši pritisak da Srbija prizna kriminalnu i nelegalnu vlast u Prištini…Prisila SAD ogleda se i u velikom pritisku na EU da ne dozvoli približavanje Srbije ka članstvu u  EU, dok Srbija ne prizna nezavisnost svoje pokrajine i nje se odrekne!

Karikatura Toša Borkovića

Takva nasilnička politika SAD, pokazuje se, ne vodi nikakvom trajnom rešenju problema koji postoji, već samo povećava tenzije i stvara nove političke napetosti i destabilizuje ceo Balkan.

Srbija da traži novi format pregovora

I predstojeći izbori na Kosmetu  i parlamentarni izbori na proleće u Srbiji samo će odlagati početak nekih ozbiljnijih međunarodnih pregovora (ako do njih dođe)  tek za drugu polovine iduće godine. A tada, 2020. godine, će u SAD biti u punom jeku izborna kampanja za novog predsednika SAD. Pa je početak potpuno novih i drugačije postavljenih pregovora Beograda i Prištine realno očekivati tek na proleće 2021. godine.

Jasno je da EU kao posrednik  nije bila uspešna u rešavanju kosmetskog problema, pa je logično očekivati da novi pregovori jednog dana započnu u sasvim drugom formatu, verovatno pod okriljem i uz pomoć snažnog i autoritativnog tela Ujedinjenih nacija. I održavanje jedne dobro pripremljene međunarodne konferencije o Kosmetu ne bi smetalo, već samo koristilo u traženju dugotrajnijeg i održivog rešenja kosmetskog galimatijasa punog dramatičnih presedana. Takav predlog trebala bi da zvanično uputi Srbija.

No pre toga, najvažnije svetske sile moraće ozbiljnije nego do sada da se pozabave pitanjem Kosmeta, da priznaju konačno grube sopstvene greške i da daju u narednim mesecima razumne i realne predloge i ponude sadržajnu platformu za pregovore da bi oni imali šansu da budu uspešni i da dovedu jednog dana do stabilnijeg i trajnijeg rešenja ovog važnog pitanja na centralnom Balkanu.

………………………………………….

  1. http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/hronika/1836672/dzejkobson-specijalni-sud-ce-skinuti-crnu-mrlju.html

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments