НЕПРИКОСНОВЕНИ ШАМПИОН СВЕТА И У 2019.

Са пехаром најбољег тенисера света за 2018.

КРАЈ  ТЕНИСКЕ СЕЗОНЕ 2018. ПОКАЗАО ВЕЛИКУ НАДМОЋ НОВАКА ЂОКОВИЋА НАД РИВАЛИМА

 

  • Ђоковић ће, извесно је, дочекати Гренд слем у Паризу , у мају следеће, 2019. године не само као први на АТП ранг листи тенисера, већ ће бити на светском тениском трону са већом бодовном разликом него што је сада
  • Само (vis major) виша сила може онемогућити Ђоковића да не буде најбољи тенисер на свету и на крају следеће, 2019. године. Биће то шести пут да је најбољи тенисер света и тиме достиже рекорд Пита Сампраса
  • Са 31 годином и шест месеци Новак Ђоковић је сада постао најстарији тенисер у историји тениса који годину завршава на првом месту АТП ранг листе
  • По пети пут постао је најбољи тенисер света: шампион је био већ четири пута: 2011, 2012, 2014 и 2015. године
  • Први је тенисер на свету који је био пласиран испод 20. места АТП листе (мај 2018), а стигао је до прве позиције (5. новембра) и ту остаје до краја године .(Рус М. Сафин је то успео, али није остао на првом месту на крају године)
  • Јединствен рекорд: против свих 10 најбољих играча света Ђоковић има убедљиво позитиван скор. Његов број победа против играча из „топ 10“ је импресиван: 123 победе и 62 поразa
  • Подржимо Ђоковића у великом походу на Гренд слемове и нове рекорде

Пише: Јово Вукелић

После Специјалног завршног тениског турнира у Лондону, који је окончан 18. новембра, а на коме увек учествује само осам најбоље пласираних тенисера света (и где свака победа играчу доноси великих 200 бодова) Новак Ђоковић је до финала био надмоћан те су ривали врло често на терену личили  само на солидније спаринг-партнере. У финалном мечу против Александра Зверева  Ђоковић је пружио бледу партију, али има и он право на слаб дан…

Наравно, Ђоковићев овогодишњи успех се догодио захваљујући изванредној форми у другој половини године што је утицало да он заседне за победнички трон и на крају сезоне начини још већу бодовну разлику између себе и својих главних ривала: Рафаела Надала и Роџера Федерера.

Од 19. новембра, Ђоковић је на првој позицији АТП листе са 9.045  бодова, а следећи Надал на другом месту има  7.480 бодова,  oко 1.600 бодова мање. Трећи, Федерер је још више заостао и има 6.420 бодова.  Остали тенисери (сем изванредног А. Зверева, који је тик уз Федерера)  из првих десет имају чак по четири,пет, а 10-ти Изнер – чак шест хиљада бодова мање…

.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.

Сви Ђоковићевеви наступи на 17 турнира у 2018.

.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*

Зашто је предност Ђоковића недостижна у 2019. години

Одговор  на ово важно питање даћемо одмах:  у првој половини ове 2018. године Ђоковић је играо мало (оперисан је)  и играо је релативно слабо па је до почетка Гренд слема на Вимблдону освојио мало бодова, свега неколико стотина…. То значи да ће у првој половини следеће године играти растерећено, без притиска да брани, „чува“  освојене поене са Мастерс турнира у Индијан Велсу, Мајамију, Мадриду, Риму, Монте Карлу, где је углавном губио у првим колима…

То значи да ће сви новостечени бодови које освоји следеће 2019. године на тих пет Мастерс турнира до Гренд Слема „Роланд Гарос“ у Паризу ( а у питању је могућност да Ђоковић освоји чак максималних 5.000 поена) представљати још већ повећање бодовне разлике између Ђоковића и  осталих тенисера на ранг-листи. Конкретно, ова садашња разлика између Ђоковића и Надала и Федерера може реално бити само још већа.

Четврти пут са Вимлдонским пехаром значило је прекретницу ка успешној сезони

Зато је скоро сигурно, да кажемо врло извесно да ће Ђоковић дочекати Гренд слем у Паризу , у мају следеће, 2019. године не само као први на АТП ранг листи тенисера, већ да ће бити на светском тениском трону са већом бодовном разликом у односу на ривале, него што је сада.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Број бодова које тенисери “бране” до Вимблдона 2019. :
  1. Рафаел Надал 5.040
  2. Роџер Федерер 3.660
  3. Александар Зверев 3.495
  4. Доминик Тим 3.120
  5. Хуан Мартин дел Потро 3.020
  6. Марин Чилић 2.870
  7. Kевин Андерсон 1.620
  8. Kајл Едмунд 1.440
  9. Борна Ћорић 1.420
  10. Марко Чекинато 1.377
  11. Дијего Шварцман 1.365
  12. Новак Ђоковић 1.355
  13. Фабио Фоњини 1.260
  14. Kеи Нишикори 1.260
  15. Давид Гофан 1.1135

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Уз то, Ђоковић је као играч сазрео, доказао се, игра мирније, сигурније, има сјаног тренера и зналца Вајду, подршку целокупне породице оца и мајке, браће, жене, стрица. Има све што је потребно да настави да тријумфује…

Подршка породице: с лева у доњем реду, супруга Јелена, син Стефан, стручни штаб са тренером Вајдом (крајње десно) и изнад Новаков стриц Горан

Само (vis major) виша сила може онемогућити Ђоковића да не буде најбољи тенисер на свету и на крају 2019. године.

И да закључимо:  чак да други део тениске сезоне у следећој 2019. години (Гренд слемове у Вимблдону и  „УС опен“ и  Мастерсе у Синсинатију и Шангају), Ђоковић одигра слабије, чак знатно слабије  – његова бодовна предност остаће толико велика да га ниједан од конкурената не може стићи до краја 2019. године на првом месту и евентуално свргнути са тениског трона. Може се само приближити Ђоковићу, смањити бодовну разлику. Али, рећи ће неко, Ђоковић брани чак 7.990 бодова од Вимблдона до краја сезоне. Како ће да сачува трон, ако буде играо дупло слабије и освоји, на пример, само 4.000 бодова?

Требало би да се деси чудо у тениском врху па да неки други тенисер сем Ђоковића ( и то само један) осваја у 2019. све главне турнире, а остали скоро ништа и то у току целе сезоне. Такав је однос снага у светском тенису, у његовом врху да то чудо ипак, за сада, није могуће.

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

226 НЕДЕЉА НА КРОВУ СВЕТА

Ђоковић је од 19. новембра 226 недељу на крову света. Први на АТП ранг листи по броју недеља свих времена је Роџер Федерер са 310 недеља, следе Пит Сампрас -286, трећи Иван Ленд – 270 и четврти је Џими Конорс са  268 недеља на првом месту.

Ђоковић је тренутно пети и ако до краја 2019. године остане на првој позицији, значи још 52 недеље (плус ових пет недеља у 2018. години) престићи ће легенде тениса Конорса и Лендла и доћи ће до 283 недеље на првом месту АТП листе.

Преостаће тада још три недеље да стигне другопласираног Сампраса и стићи на свега  24 недеље  до Федереровог  рекорда.  Верујемо да је достизање и тог рекорда реално и могуће!

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Може се помислити да је ова прогноза више храбра, него реална, али то није тачно. Ђоковић без великих напора и неких спектакуларних подвига може следећу тениску сезону у 2019. години да углавном игра без великих тензија (без стрепњи и тескобе) и притисака. Имаће после дуго времена прилику да своју блиставу тениску каријеру увећа и оплемени новим победама, подвизима и трофејима, а без оног непријатног и замарајућег притиска да нешто „мора освојити“.

Једини играчи који ће се равноправно носити са Ђоковићем у наредне две-три године су ветеран Рафаел Надал, а још више Александар Зверев, 21.- годишњи играч Ђоковићевих потенцијала и талента. (Федерер је одлазећи и у паду у квалитету игре, губи кључни елемент – брзину.)

Подржимо Ђоковића у великом походу на Гренд слемове

За такву врло повољну позицију Ђоковић се наравно сам изборио овим својим блиставим повратком и својом незабележеном упорношћу, вољом и  жељом за победом. Својим пожртвовањем, смиреношћу и надасве талентом он и даље најсјајнијим пехарима кити своју спортску каријеру, а свим младим људима и посебно спортистима показује како се и чиме, којим особинама и врлинама постаје велики спортски ас.

Видео прилог: Ђоковић је у знак поштовања носио Рамонду (на десној страни тренерке) симбол сећања на жртве српске војске у Првом светском рату


Неко ће рећи да је Ђоковић непоновљив, јединствен и да не може стога бити узор другима, младима. Мислим да то није тачна оцена и да и поред свог јединственог талента Ђоковић показује да је за тријумфе потребна ментална снага, снажна воља, упорност, жеља. Чак и када је недавно губио мечеве и био у озбиљној кризи Ђоковић је показивао и доказивао да је недостатак баш ових врлина у том периоду био главни разлог његових неуспеха и пораза.

На крају Ђоковић је толико тога већ освојио да је као 31-годишњак ушао у тениске анале и оборио многе рекорде. Неки од тих рекорда су већ сада тешко достижни, као што је освајање свих девет Мастерс турнира, што је остварио ове године.

Јединствен спортски подвиг: освајач свих девет Мастерса

По високим спортским амбицијама које је до сада испољио и које он не крије, остаје му да освоји још шест Гренд Слем турнира (има их 14) и достигне водећег Федерера, који их има 20.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

                                                                                     Најбољи кад је најтеже

Ђоковић има у досадашњој каријери изванредан однос победа и пораза против најбољих десет играча света. Ту је рекордер са 67,4 одсто победа: 184 победе и 89 пораза. Како су ово подаци из августа ове године,  он је тај тај скор-проценат победа од августа знатно поправио.  Тако да ће и овај његов рекорд  у будућности бити врло тешко достижан. 

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Тај високи спортски циљ је достижан  за Ђоковића и цела српска спортска јавност треба да га подржава и храбри да истраје на том тешком путу успеха. Верујем у могућност тог подвига, јер он је већ доказао да успева да освоји све оно што изгледа немогуће.  А овај циљ је ипак много достижнији и може се реализовати у наредних две-три године. Од 12 Гренд слем турнира у наредне три године није нереално очекивати да Ђоковић освоји половину. Поготово, ако се има у виду његова виталност, здравље и спортска воља. И његова нова изјава: „Увек верујем у себе“!

Неће морати Ђоковић да игра у 36 или 37 години да стигне до тог циља. Циљ је много ближи. Сигуран сам: Ђоковић ће то доказати свима – и себи и нама!

.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.

Ђоковићеви рекорди
Тријумфални скор победа против најбољих
  1. Надал                                                                             27 – 25
  2. Федерер                                                                        25 – 22
  3. Дел Потро                                                                   15 – 4
  4. Зверев                                                                            2 – 2
  5. Андерсон                                                                      8 – 1
  6. Чилић                                                                            17 – 2
  7. Тим                                                                                  5 – 2
  8. Нишикори                                                                 15 – 2
  9. Изнер                                                                              9 – 2

     УКУПНО: 123  – 62

                                                                      ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

И против осталих познатијих играча Ђоковић има врло позитиван скор, однос победа и пораза

Мари                                                                                              25-11

Бердих                                                                                          25-3

Вавринка                                                                                    19-5

Цонга                                                                                           16-6

Ферер                                                                                            16-5

Монфис                                                                                      15-0

Гаске                                                                                             13-1

Вердаско                                                                                    11-4

Раонић                                                                                         9-0

Димитров                                                                                  8-1

Багдатис                                                                                     8-0

Ћорић                                                                                           3-0

Медведев                                                                                    2-0

.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Иза западне хајке на „малигни руски утицај“ у Србији крије се – малигни западни утицај

Јово

Геноцид над Србима од стране Албанаца, САД, Немачке, Британије и њихових сатрапа

Gost autor

Србија у цајтноту

Славко
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x