Балкан и суседи Србије, Косово и Метохија, Политика, Преносимо, САД (Америка), Свет (планета), Слободе, Србија, Србија и ЕУ

НЕОПХОДНО ИЗВИЊЕЊЕ НАТО-а И НАКНАДА СРБИЈИ ЗА АГРЕСИЈУ

НАТО је намерно убијао невине људе, цивиле, жене и децу

Саопштење Београдског Форума за свет равноправних, Клуба генерала и адмирала Србије и Фондације Уједињени за младе

  • Поводом 21 годишњице нелегалне агресије НАТО на СРЈ и Србију треба истаћи да је то био и остао злочин против мира и човечности
  • Коришћењем пројектила са осиромашеним уранијумом и других забрањених средстава трајно је угрожено здравље људи, као и природна околина
  • Три српске организације траже да државни органи Србије од НАТО земаља затраже накнаду ратне штете
  • Дошло је време да се владе земаља чланица НАТО и ЕУ јавно извину за жртве и незаконито разарање Србије (СРЈ)

23. март 2020.

Пре тачно 21 годину НАТО је, без одобрења Савета безбедности, извршио оружану агресију на Србију грубо кршећи Повељу ОУН, Завршни документ ОЕБС-а из Хелсинкија, низ других међународних конвенција, као и сопствени Оснивачки акт од 1949. године. Био је то и остао злочин против мира и човечности.

У агресији изведеној у савезу са терористичком ОВК, погинуло је између 3500 и 4000 људи (званична листа још увек није утврђена), укључујући 89 деце, а рањено је преко 12.500 људи. Причињена је огромна економска штета, а коришћењем пројектила са осиромашеним уранијумом и других забрањених средстава трајно угрожено здравље људи, као и природна околина. Од дефанзивног НАТО је прешао у офанзивни, интервенционистички савез са јасном експанзионистичком политиком, посебно на Исток.

                                                              Карикатура Горан Дивац

Агресија и потоња окупација Косова и Метохије, незаконито успостављање војне базе «Бондстил», једне од највећих америчких војних база у свету, једнострано проглашавање независности територије под мандатом Уједињених нација, грубо кршење резолуције СБ УН 1244, представљају опасне преседане, тешке ударце европском и глобалном систему безбедности, као и охрабривање ширења сепаратизма и тероризма са несагледивим последицама.

Срушени мост у Новом Саду: Цивилни циљеви су били мета сурових напада НАТО (Фото: Драган Антонић)

Београдски форум за свет равноправних, Клуб генерала и адмирала Србије и Фондација уједињени за младе упутили су писмо Норвешком Нобеловом комитету поводом информације да је известан број посланика Норвешког парламента и других личности из западних земаља, покренуо иницијативу да се Нобелова награда за мир додели НАТО пакту. (Интегрални текст: www.beoforum.rs).       

Писмо српских организација са чињеницама и принципијелним  оценама о илегалној агресији и офанзивној природи НАТО наишло је на широку подршку и публицитет у Србији, српском расејању и у иностранству.

Интегрални текст у Србији су објавили угледни дневни листови, више новинских агенција као и многи електронски медији и друштвене мреже. Писмо је преведено на руски, немачки, италијански и објављено у бројним медијима у Италији, Швајцарској, Русији, Грчкој, САД и другим земљама.

Писмо су подржале многе организације и познате личности широм света међу којима је и Светски савет за мир, придружени члан ЕCOSOC-a (ОУН), са седиштем у Атини, који обједињава више хиљада мировних организација и покрета са свих континената.

Забрањеним касетним бомбама по цивилима – злочиначки акт НАТО

Од познатијих светских личности и интелектуалаца подршку ставовима из писма су изразили бивши француски политичар Ив Боне, руски политичар и научник Сергеј Бабурин, немачки политичар Вили Вимер, фински политичар и књижевница Пирко Турпеинен-Сари, италијанска књижевница Џин Тоши Висконти Маразани, америчка ауторка и борац за мир Шарон Тенисон, познати канадски дипломата амбасадор Џејмс Бисет и многи други.

*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.**.*.*.*.*.

Најпрецизнија карта-мапа циљева које је бомбардовао НАТО за време агресије 1999. Аутор мапе је наш познати картограф Хаџи Љубиша Гвоић

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ПОЛОЖЕНО ЦВЕЋЕ КОД СПОМЕНИКА ЖРТВАМА АГРЕСИЈЕ 

Поводом 21. годишњице од почетка оружане агресије НАТО на Србију (СРЈ) Представни Београдског форума и Клуба генерала и адмирала Србије данас су положили цвеће код споменика деци жртвама агресије НАТО у Парку “Ташмајдан” и код Споменика свим жртвама агресије НАТО “Вечна ватра” у Парку пријатељства на Новом Београду. 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Београдски форум, Клуб генерала и адмирала и Фондација уједињени за младе обнављају своје иницијативе да:

  • државни органи Србије од НАТО земаља затраже накнаду ратне штете,
  • да што пре попишу све жртве агресије НАТО како не би пале у заборав и како би престала јавна спорења око њиховог броја,
  • да покрену рад Владиног интересорног и стручног тела за утврђивање последица коришћења пројектила са осиромашеним уранијумом које је формирано пре годину дана,
  • да се што пре активира пламен споменика жртвама агресије у Парку пријатељства на Новом Београду,
  • да се установи и изгради Српски меморијал жртава геноцида у 20. веку, попут меморијала «Јад Вашем», у Израелу и меморијала «Арарат», у Јерменији.
НАТО је рушио ђачке учионице и школе. Хоће ли икакда одговарати за ове злочине?

Наведене организације сматрају да је дошло време да владе земаља чланица НАТО и ЕУ преиспитају своје улогу у агресији 1999. и политику према Србији и српском народу, да се јавно извину за жртве и незаконито разарање Србије (СРЈ).

.…………………..

ХРАБРИ И ЧАСНИ ГРК МИКИС ТЕОДОРАКИС

Чувени композитор Теодоракис говори на великом скупуу Атини  26. априла 1999. године у одбрану Срба и Србије, а против НАТО варвара

……………………………

Тражи се и да се врате спровођењу резолуције СБ УН 1244 као једино прихватљиве, принципијелне основе за праведно и одрживо мирно решење будућег статуса Косова и Метохије, као покрајине са широком аутономијом у оквиру Србије.

Било је много цивилних жртава у разореним стамбеним објектима

Нови трендови у глобалним односима, нова парадигма  афирмисања равноправности, партнерства и владавине основних принципа Повеље УН нису спојиви са настављањем политике Клинтонових, Олбрајтове, Блера и других као да се у протекле три деценије ништа није променило.

Београдски Форум за свет равноправних, Живадин Јовановић

Клуб генерала и адмирала Србије, генерал Миломир Миладиновић 

Фондација Уједињени за младе ,проф. Др Даница Грујичић 

Подели:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
slobodan jarcevic
2 година раније

БИВШИ СРБИ – ШИПТАРИ КОЛИКО ШИПТАРА ЖИВИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ И ЧИЈИ СУ ДРЖАВЉАНИ ДОКУМЕНТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ КРАЈИНЕ О СТРАДАЊУ СРБА Крајем 1992. године, Влада Републике Српске Крајине је више пута обавештавала владе СР Југославије, Републике Српске, Републике Србије и Републике Црне Горе, да се српски интереси мора да бране у свакој од српских држава, заједничким снагама. Упозоравала је, да занемаривање одбране било којег српског краја, или било којег дела народа, доводи у опасност све друге српске земље и цео народ. Једно од тих упозорења је послано у све престонице српских држава крајем 1992. године и односило се на… Учитај још »

Mirko Ivancevic
2 година раније

Ruger&Fin one of the most responsible with Senator McCain who were propagating that Serbian People should be wiped from the Planet Earth as a Genocide people. Serbia was recognized as legitemant country by UN and after that NATO illegally took Kosovo&Metohia away from the Serbian Country. On top of that did eligibly bombarded Serbia with Deployed Uranium. They destroyed Environment creating worst health problems for century. Under command of Jessy Clark and Solana as well as Blair and many others. Serbia was always ally nation in pass two world wars and save 400 American Air Guy.