Društvo, Politika, Svet (planeta)

Neodgovorna Angela Merkel

POVODOM ZDRAVSTVENIH TEGOBA KANCELARKE NEMAČKE

 

  • Čudno je što sama Merkel ne iznosi do sada istinu o svom zdravstvenom stanju.
  • Više čudi i zabrinjava da u nemačkom društvu i institucijama nema jake ličnosti da istupi u javnosti i enegično kaže: Dosta! I da zatraži hitno i javno saopštavanje istine o njenom zdravlju i time otkloni sve nedoumice, sumnje i intrige.
  • Vlast je dužna da položi račune građanima o najvažnijim pitanjima, a pitanje zdravlja kancelarke je jedno od najvažnijih, a ne da krije istinu.

Piše: Jovo Vukelić

 

Proteklih nedelja bili smo svedoci da je kancelarka Nemačke Angela Merkel na nekoliko zvaničnih međudržavnih susreta imala određene zdravstvene tegobe koje su se manifestovale drhvaticom i opštom slabošću. (Uvek u situaciji dok je stajala u stavu mirno)

Ta vrsta zdravstvenih tegoba se ponovila još dva puta u petnaestak dana i izazvala veliku pažnju političke javnosti u Nemačkoj, ali i u celoj Evropi.

Kad se zna koliki je politički uticaj Merkelove i njena uloga i snaga u EU onda i ne čudi veliko interesovanje javnosti i pažnja medija na ono što se zbiva sa vremešnom nemačkom kancelarkom (uskoro navršava 65 godina).

Prvo su zvaničnici iz kabineta Merkelove pokušali da minimiziraju njene zdravstvene tegobe i slabosti pa su neubedljivo saopštili da je to prolazna slabost…

Ali kad se vrlo neprijatna situacija sa drhtavicom celog tela ponovila, a koja je trajala dosta dugo, prikrivanje i minimiziranje zdravstvenih problema više nije bilo moguće, tačnije postaje nemoguće i štetno.  Javnost i građani su postali isuviše uzbuđeni i zainteresovani šta se događa, jer je bilo jasno da samo umor i iscrpljenost nisu u pitanju.

Rečeno je od strane zvaničnika da je Merkel na lekarskim ispitivanjima, analizama i kontrolama i da se preduzimaju mere lečenja, ali opet je od javnosti nastavljeno skrivanje dijagnoze i stvarnog  stanja njenog zdravlja.

:::::::::::::::::::::::

Zdravlje državnika nije privatna stvar

Za razliku od običnih građana zdravlje državnika, predsednika vlade ili države i ministara, nije i ne može biti privatna stvar, jer oni u ime građana, onih koji su ih izabrali i koje ti političari predstavljaju,  obavljaju važne državne poslove.

:::::::::::::::::::::::

I do danas, posle više od mesec dana, njena dijagoza nija saopštena nemačkoj javnosti, a građani Nemačke imaju pravo da znaju u kakvom je zdravstvenom stanju političar koja vodi veliku i moćnu državu, kao što je to Nemačka. Tačnije, građani imaju pravo na istinu, a ne i na nebitnosti. Ukoliko postoje ozbiljne smetnje normalnom funkcionisanju države, onda to ugrožava državu i građani moraju da znaju o tome. Ukoliko ozbiljnih zdravstvenih tegoba nema pretnji normalnom vršenju vlasti, ukoliko se njena bolest ne odražava na uspešno vršenje vlasti, ona ne mora da obaveštava javnost o preciznoj dijagnozi i bolesti.

Zgražali smo se proteklih decenija kada smo saznavali da su u nekim zemljama vlade ili države godinama vodili premijeri i predsednici koji su bili teško bolesni, ali su to krili od javnosti. Tako su oni pokazivali svoju neodgovornost, neshvatanje da oni služe narodu, građanima i da su dužni da njima polažu račune o svemu, posebno o tome da su zdravi i da su sposobni da vode i upravljaju važnim državnim poslovima. Kad nisu za to sposobni dužni su da odu sa vlasti, da podnesu ostavke.

Takvi slučajevi dešavali su se u nedemokratskim režimima u kojima je apsolutistički vladao neki od diktatora i gde je bilo opasno po život reći istinu da je „car go“.

U ovom najnovijem slučaju, za sada nepoznate bolesti ili slabosti Angele Merkel, međutim, pokazuje se da ni u Nemačkoj, gde bi trebalo da vladaju demokratska pravila i procedure, i gde bi odgovornost za vršenje javnih poslova i vlasti trebalo da je na najvišem nivou nema odgovarajućih i adekvatnih mera na ovakvu neprijatnu situaciju u vrhu države.

Tako imamo situaciju da Nemačkom upravlja i odluke donosi kancelarka koja verovatno nije u dobrom zdravstvenom stanju i možda je delom nesposobna da obavlja svoju odgovornu državnu funkciju.

Čak nije ni na bolovanju, što bi bilo normalno, dok se vrše medicinska ispitivanja i lekarske kontrole njenog zdravlja. Može se uskoro pokazati da kancelarka nije bila sposobna za obavljanje funkcije predsednika.

Nije toliko čudno što sama Merkel ne kaže istinu o svom zdravstvenom stanju, jer ona je toliko dugo na vlasti, da je nju toliko duga vladavina delom otupila pa je da teško je očekivati da bude nepristrasna, naročito prema samoj sebi.

Više čudi  i zabrinjava da u nemačkom društvu i institucijama nema jake ličnosti da istupi u javnosti i enegično kaže: Dosta! I da zatraži hitno saopštavanje javnosti istine o njenom zdravlju.

Ono što je evidentno je da se Nemačka po prvi put suočava sa ovakvom pojavom u samom vrhu države. I problem nije u tome što se to dešava prvi put nego što se pokazuje da se nemački državni organi ne snalaze dovoljno dobro u ovako važnoj situaciji. Taj očigledni fakat izaziva podozrenje javnosti, nepoverenje u vlast i sumnju da se skrivaju važne informacije. Zato ima sve više spekulacija, intriga, spinovanja…

Vlast je inače dužna da položi račune građanima o najvažnijim pitanjima, a pitanje zdravlja kancelarke je jedno od najvažnijih, a ne da krije istinu.

Ta činjenica pokazuje neke ozbiljne slabosti i nesnalaženja  nemačkog društva  i organa vlasti u ovoj sutuaciji. Iako bi trebalo da u uređenom društvu, kakvo je nemačko, sve funkcioniše i u ovakvim prilikama.

Ako se pokaže da je skrivana istina u ovakvoj delikatnoj situaciji o zdravlju „čelične“ kancelarke, koja upravlja životima 80 miliona građana Nemačke, a utiče i na živote velikog broja građana Evrope, to može imati vrlo negativne posledice po samu vladu Nemačke, i vladajuću stranku, Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU), a i po ugled same Angele Merkel.

………………………………..

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments