Некада су се председници САНУ борили да се територија Србије прошири а ови садашњи желе да је скрате

Саопштење народног покрета „Отаџбина“ поводом изјаве Председника САНУ В. Костића

  • Председник САНУ изјавом да „ Косово није српско“ припрема јавност Србије да се одрекне своје јужне покрајине

Од свог доласка на место председника САНУ Владимир Костић се у више наврата бавио проблемом Косова и Метохије. И увек, као по правилу, он је доводио у питање целовитост Републике Србије тако што је сматрао како сам каже да „Косово није наше“.

В. Костић даје погубне изјаве и по себе и по САНУ

И као много пута до сада после оштре реакције јавног мњења председник САНУ се повлачи говорећи да га медији нису тачно пренели, да су му реченице извучене из контекста, играјући по систему топло–хладно али прорачунато да припреми јавност Србије да се одрекне своје јужне покрајине.

Током свог првог избора за председника САНУ, а да би био изабран рачунајући на гласове академика којима је национално и државно битно, он је говорио да је Косово и Метохија праисконска српска територија. Нажалост, одмах после избора он је окренуо плочу доводећи у сумњу опстанак овог дела територије у оквиру Републике Србије.

Председник САНУ нема потреба да иде далеко, довољно је да чује свог колегу академика Матију Бећковића који логично резонујући каже: „Ако Косово није наше, зашто траже да им га дамо?“.

У своје време некадашњи председник САНУ Јован Цвијић био је вођа српске делегације у Лондону 1913. године на мировним преговорима којима је Србији признато право на такозвану Стару Србију односно Косово и Метохију у оквиру Старе Србије. То право су им признале ондашње велике силе Велика Британија, Аустроугарска, Русија, Немачка и Француска.

Некада су се председници САНУ борили да се територија Србије прошири а ови садашњи желе да је скрате и „осунете“.

Косовска Митровица, 10. јануара. 2021. године

………………………

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Рат у Украјини – пројекат «made in USA“

Gost autor

Службени станови постали приватни

Јово

Порука Срба свима: Руси и Срби браћа заувек

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x