Društvo, List "POLITIKA", Prenosimo, Svet (planeta), Slobode, Srbija

Neizvesna sudbina srpskog avio prevoznika

Posle dokapitalizacije „Er Srbije” od 100 miliona evra od države Srbije

  • Ne zna se kakva je uloga „Etihada” u „Er Srbiji”
  • Ne zna se kakve su namere države sa „Er Srbijom”
  • M. Arsić: Dobro je što je očuvano preduzeće, ali odmah po okončanju ove krize trebalo bi preispitati i verovatno raskinuti aranžman sa „Etihadom”, avio-kompanijom Ujedinjenih Arapskih Emirata sa sedištemu Abu Dabiju. .
  • Aranžman sa „Etihadom“ je loše funkcionisao od samog početka 2013. godine
  • „Etihadov” suvlasnički deo pao na 18 odsto, a i dalje njihovi ljudi upravljaju ER Srbijom?! Zašto?
  • EU podseća da se „Etihad” neodgovorno ponašao od samog početka, a ni u drugim aranžmanima u Evropi nisu ostvarili dobre rezultate.

 Piše: Marijana Avakumović, Foto A. Vasiljević

Država je dokapitalizovala „Er Srbiju” sa 100 miliona evra i stekla vlasnički udeo od 82 odsto u ovoj kompaniji, dok je „Etihadov” suvlasnički deo pao na 18 odsto. Da li će manjinski partner i na koji način učestvovati u upravljanju našim nacionalnim avio-prevoznikom budući da je sadašnjeg generalnog direktora Dankana Nejsmita, kao i prethodnog Daneta Kondića imenovao „Etihad”, kada je imao udeo u kompaniji od 49 odsto – odgovore juče nismo dobili u ministarstvima finansija i privrede.

Vest da je država povećala vlasnički udeo objavljena je uoči Nove godine mada je na satu Agencije za privredne registre još 17. decembra zabeleženo da je 11.757.730.000 dinara uplaćenog na ime emitovanja 11.757.730 akcija „Er Srbije”, vrednih po hiljadu dinara.

Ovo je bilo i očekivano. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još u junu najavio da je država spremna da uđe u „Er Srbiju” svojim novcem i da je dokapitalizuje.

 „Etihad“ se ponašao neodgovorno i nezainteresovano u ovom poslu

Državna pomoć preduzećima koja su loše poslovala zbog pandemije virusa korona može da ide i do 250 miliona evra. Prema računici Fiskalnog saveta, država je za „Er Srbiju” namenila oko 200 miliona evra.

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta, kaže da ne zna kakve su namere države sa „Er Srbijom”, ali da generalno ne bi trebalo u ovakvim vremenima kao što je kriza donositi neke odluke poput stečaja.

Milojko Arsić: “Etihad” je bio suštinski nezainteresovan za razvoj “Er Srbije”

– Dobro je što je očuvano preduzeće, ali odmah po okončanju ove krize trebalo bi preispitati i verovatno raskinuti aranžman sa „Etihadom”, koji je loše funkcionisao od samog početka. Država je davala pomoć preduzeću i ima se utisak da suvlasnik nije bio suštinski zainteresovan za razvoj „Er Srbije”. Bilo bi dobro, ako ima opcija, da država nađe novog vlasnika koji bi bio više zainteresovan i više ulagao u to preduzeće, kaže Arsić.

Ali tu ima različitih ograničenja ko može da bude vlasnik aviokompanije u Evropi. To Evropska unija nameće, objašnjava i podseća da se „Etihad” neodgovorno ponašao od samog početka, a ni u drugim aranžmanima u Evropi nisu ostvarili dobre rezultate.

– „Er Srbija” treba da smanji troškove, da gubici budu što manji pošto prihodi u ovoj godini neće biti veliki. Teško da mogu da prodaju avio-kompaniju kada je obim aktivnosti avio-saobraćaja znatno manji nego ranije  i verovatno nema mnogo interesovanja da se preuzme kompanija – smatra Arsić.

„Etihad” je inače krajem decembra 2020. saopštio da ukida direktan let između Abu Dabija i Beograda. Zbog krize izazvane pandemijom kompanija je suspendovala letove ka Beogradu još 14. oktobra.

Mora da nađe drugi način upravljanja

Navodi se i da „Etihad” obustavlja sve komercijalne aktivnosti u našoj zemlji.

Milan Kovačević, konsultant za investicije, smatra da je skupo plaćeno povećanje vlasničkog dela u „Er Srbiji” i da je izuzetno visoko procenjena sadašnja vrednost kompanije. Prema njegovim rečima ovih 100 miliona evra je oblik subvencije da bi se očuvala avio-kompanija.

Milan Kovačević: Ne znamo šta Vlada Srbije namerava da radi sa “Er Srbijom”

– Do sada i kada smo imali udeo od 51 odsto sticao se utisak da nam je strani ulagač izuzetno važan. On nije imao neki veliki doprinos. Ostaje da se vidi šta će biti sa tim njegovim 18 odsto i kuda i kako ćemo mi krenuti. Teško je komentarisati kada ne znamo šta vlada namerava da radi. Ali svakako mora da nađe drugi način upravljanja – kaže Kovačević.

Prema njegovim rečima restrukturiranje, koje uvek uključuje smanjenje rashoda i povećanje produktivnosti rada, zahteva da se napravi ozbiljna studija. Jer treba da se vidi šta će se sa ostalim poveriocima uraditi i kada će i kojom dinamikom „Er Srbija” stiči do rentabilnog poslovanja. Bez toga pojedinačne mere ne mogu pogoditi pravi cilj.

…………………….

Izvor: http://www.politika.rs/scc/clanak/470221/Ne-zna-se-kakva-je-trenutna-uloga-Etihada-u-Er-Srbiji

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments