На удару руске дипломате, економија, привреда и државни функционери

Незапамћена хајка на Русију: Европски парламент увео до сада најмасовне и координисане санкције

  • Европски парламент позвао земље ЕУ да координисано протерају руске дипломате
  • Европски парламент позвао земље ЕУ да зауставе реализацију пројекта „Северни ток 2“
  • Европски парламент предлаже обуставу увоза руске нафте и гаса „у случају наставка агресије на Украјину“
  • Европски парламент предложио искључење Русије из SWIFT-а

Без икаквог повода, конкретног разлога, онако из обести и без аргумената европски парламентарци су наставили заоштравање односа ЕУ са Русијом до незабележених тензија. Нису јасни циљеви ЕУ које она оваквим поступцима жели да постигне, сем потпуног прекида односа са Русијом, што је највероватнији исход ових необјашњивих мера. Кренимо редом:

Европски парламент је за првомајске празнике у Резолуцији након расправа на пленарном заседању позвао земље ЕУ да „координишу протеривање руских дипломата“ у знак подршке Чешкој.

Шта ЕУ жели заоштравањем односа са Русијом и увођења понижавајућих санкција великој сили и земљи

Резолуцију под називом „Русија: Случај Алексеја Наваљног, нагомилавање војске на границама са Украјином и напад у Чешкој“ подржало је 569 посланика, 67 је било против, а 46 је било уздржано.

„Европски парламент осуђује руске претње Чешкој, подржава све већ прихваћене манифестације солидарности различитих влада земаља ЕУ, дипломатских служби, позива државе чланице ЕУ, као у случају Скрипаљ, да изврше координисано протеривање руских дипломата”, каже се у документу.

Европски парламент позвао земље ЕУ да зауставе реализацију пројекта „Северни ток 2“
Под притисцима и уценама САД, ЕУ сече грану на којој седи: без руског гаса све привредне активности ће бити угрожене и драстично скупље у Европи

Затим је на истом заседању, Европски парламент позвао је земље ЕУ да смање зависност од руских енергетских ресурса, као и да зауставе реализацију пројекта “Северни ток 2”, наводи се у резолуцији ЕП након расправе о Русији.

„Европски парламент инсистира на томе да ЕУ треба да смањи своју енергетску зависност од Русије и позива институције ЕУ и државе чланице да зауставе завршетак гасовода `Северни ток 2`“, наводи се у документу.

Трасе гасовода ка Кини: видевши шта се догађа ни Русија не седи скрштених руку већ одавно припрема и ради на изграњи нових гасовода на Исток
Европски парламент предлаже обуставу увоза руске нафте и гаса „у случају наставка агресије на Украјину“

Европски парламент предлаже искључење Руске Федерације из система плаћања SWIFT и напуштање руске нафте и гаса „у случају наставка агресије на Украјину“, следи из усвојене резолуције Европског парламента.

„Европски парламент наглашава да, ако војно нагомилавање у будућности прерасте у инвазију Русије на Украјину, ЕУ мора јасно ставити до знања да ће цена таквог кршења међународних права и норми бити озбиљни, те инсистира на томе да у таквим околностима увоз нафте и гаса у ЕУ треба одмах да се заустави. Русија се мора искључити из система плаћања SWIFT, морају се замрзнути сва средства олигарха блиских руским властима и њиховим породицама у ЕУ и укинути визе“, наводи се у резолуцији, преносе РИА Новости.


„ЕП остаје забринут због значајног војног присуства на граници са Украјином и на илегално анектираном Криму. Осуђује вежбе Русије усмерене на застрашивање и дестабилизацију и поздравља уравнотежен одговор Украјине“, наводи се у документу. ЕП је потврдио да „подржава независност, суверенитет и територијални интегритет Украјине у њеним међународно признатим границама“, а такође се наводи да не призна „илегалну анексију Крима“.

Европски парламент, посебно, позива ЕУ и државе чланице „да успоставе европски режим санкција против корупције поред глобалног режима санкција због кршења људских права“. Према европским посланицима, државе ЕУ више не би смеле да буду „гостољубљиво место за руско богатство и инвестиције опскурног порекла“.

Огромна налазишта нафте и гаса  у Средњем и Источном Сибиру сада се усмеравају ка Кини и Индији
Европски парламент предложио искључење Русије из SWIFT-а

Европски парламент (ЕП) је предложио да се Русија искључи из система плаћања SWIFT и да се одбију руске испоруке нафте и гаса „у случају наставка агресије на Украјину“.

Поред тога, парламентарци су предложили замрзавање имовине привредника и њихових породица блиских руским властима и укидање виза.

Резолуције Европског парламента о међународним питањима су декларативне, а не обавезујуће. Међутим, друге институције Европске уније треба да саслушају мишљење посланика.

Као што је раније рекао министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за РИА Новости, у Русији је створена заштитна мрежа у случају дискриминације у области платних система и преноса финансијских порука. Приметио је да земља има основу за стварање аналога SWIFT-у.

И посланици Руске Думе припремили су санкције и контрамере за обуздавање непријатељски расположених ЕУ и САД

Банка Русије је известила да је већ створила систем за пренос финансијских порука због ризика од искључења домаћих кредитних институција са међународних терминала.

SWIFT је међубанкарски систем за размену података и плаћања, на који је повезано више од 11 хиљада највећих организација у готово свим земљама.

ЕУ задржава право да предузме одговарајуће мере као одговор на одлуку руских власти

А уколико би Русија одговорила на ове бруталне мере ЕУ и увеле неке санкције земљама ЕУ, тачније ЕУ, саопштено је да ће Унија одмах реаговати на одлуку Русије о санкцијама, наводи се у заједничком саопштења шефова три европске институције: Европског савета, Европске комисије и Европског парламента.

Брезе симбол непрегледне Русије

„ЕУ задржава право да предузме одговарајуће мере као одговор на одлуку руских власти“, каже се у документу.

Претходно је Министарство спољних послова Русије објавило имена осам држављана земаља ЕУ, укључујући представнике званичних структура ЕУ, којима је забрањен улазак у Русију, а што је одговор на претходне санкције ЕУ. На црној листи је, између осталог, шеф Европског парламента Дејвид Сасоли, као и потпредседник Европске комисије за европске вредности и транспарентност Вера Јурова.

Линкови:

https://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=2&idnovost=131249&Evropski-parlament-pozvao-zemlje-EU-da-proteraju-ruske-diplomate

https://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=2&idnovost=131237&Evropski-parlament-predlaze-obustavu-uvoza-ruske-nafte-i-gasa-%E2%80%9Eu-slucaju-nastavka-agresije-na-Ukrajinu%E2%80%9C

https://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=2&idnovost=131255&%E2%80%9EEU-zadrzava-pravo-da-preduzme-odgovarajuce-mere-kao-odgovor-na-odluku-ruskih-vlasti%E2%80%9C

……………………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Едвард Сноуден: Нове обмане и лажи америчке државе

Prenosimo

Како је политички елиминисан Вук Обрадовић

Јово

Значи ли одлука Сабора СПЦ окончање вишедеценијског македонског раскола са СПЦ

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x