Društvo, Politika, Prenosimo, Rusija, SAD (Amerika), Svet (planeta), Slobode, Srbija i EU

Na udaru ruske diplomate, ekonomija, privreda i državni funkcioneri

Nezapamćena hajka na Rusiju: Evropski parlament uveo do sada najmasovne i koordinisane sankcije

  • Evropski parlament pozvao zemlje EU da koordinisano proteraju ruske diplomate
  • Evropski parlament pozvao zemlje EU da zaustave realizaciju projekta „Severni tok 2“
  • Evropski parlament predlaže obustavu uvoza ruske nafte i gasa „u slučaju nastavka agresije na Ukrajinu“
  • Evropski parlament predložio isključenje Rusije iz SWIFT-a

Bez ikakvog povoda, konkretnog razloga, onako iz obesti i bez argumenata evropski parlamentarci su nastavili zaoštravanje odnosa EU sa Rusijom do nezabeleženih tenzija. Nisu jasni ciljevi EU koje ona ovakvim postupcima želi da postigne, sem potpunog prekida odnosa sa Rusijom, što je najverovatniji ishod ovih neobjašnjivih mera. Krenimo redom:

Evropski parlament je za prvomajske praznike u Rezoluciji nakon rasprava na plenarnom zasedanju pozvao zemlje EU da „koordinišu proterivanje ruskih diplomata“ u znak podrške Češkoj.

Šta EU želi zaoštravanjem odnosa sa Rusijom i uvođenja ponižavajućih sankcija velikoj sili i zemlji

Rezoluciju pod nazivom „Rusija: Slučaj Alekseja Navaljnog, nagomilavanje vojske na granicama sa Ukrajinom i napad u Češkoj“ podržalo je 569 poslanika, 67 je bilo protiv, a 46 je bilo uzdržano.

„Evropski parlament osuđuje ruske pretnje Češkoj, podržava sve već prihvaćene manifestacije solidarnosti različitih vlada zemalja EU, diplomatskih službi, poziva države članice EU, kao u slučaju Skripalj, da izvrše koordinisano proterivanje ruskih diplomata”, kaže se u dokumentu.

Evropski parlament pozvao zemlje EU da zaustave realizaciju projekta „Severni tok 2“
Pod pritiscima i ucenama SAD, EU seče granu na kojoj sedi: bez ruskog gasa sve privredne aktivnosti će biti ugrožene i drastično skuplje u Evropi

Zatim je na istom zasedanju, Evropski parlament pozvao je zemlje EU da smanje zavisnost od ruskih energetskih resursa, kao i da zaustave realizaciju projekta “Severni tok 2”, navodi se u rezoluciji EP nakon rasprave o Rusiji.

„Evropski parlament insistira na tome da EU treba da smanji svoju energetsku zavisnost od Rusije i poziva institucije EU i države članice da zaustave završetak gasovoda `Severni tok 2`“, navodi se u dokumentu.

Trase gasovoda ka Kini: videvši šta se događa ni Rusija ne sedi skrštenih ruku već odavno priprema i radi na izgranji novih gasovoda na Istok
Evropski parlament predlaže obustavu uvoza ruske nafte i gasa „u slučaju nastavka agresije na Ukrajinu“

Evropski parlament predlaže isključenje Ruske Federacije iz sistema plaćanja SWIFT i napuštanje ruske nafte i gasa „u slučaju nastavka agresije na Ukrajinu“, sledi iz usvojene rezolucije Evropskog parlamenta.

„Evropski parlament naglašava da, ako vojno nagomilavanje u budućnosti preraste u invaziju Rusije na Ukrajinu, EU mora jasno staviti do znanja da će cena takvog kršenja međunarodnih prava i normi biti ozbiljni, te insistira na tome da u takvim okolnostima uvoz nafte i gasa u EU treba odmah da se zaustavi. Rusija se mora isključiti iz sistema plaćanja SWIFT, moraju se zamrznuti sva sredstva oligarha bliskih ruskim vlastima i njihovim porodicama u EU i ukinuti vize“, navodi se u rezoluciji, prenose RIA Novosti.


„EP ostaje zabrinut zbog značajnog vojnog prisustva na granici sa Ukrajinom i na ilegalno anektiranom Krimu. Osuđuje vežbe Rusije usmerene na zastrašivanje i destabilizaciju i pozdravlja uravnotežen odgovor Ukrajine“, navodi se u dokumentu. EP je potvrdio da „podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama“, a takođe se navodi da ne prizna „ilegalnu aneksiju Krima“.

Evropski parlament, posebno, poziva EU i države članice „da uspostave evropski režim sankcija protiv korupcije pored globalnog režima sankcija zbog kršenja ljudskih prava“. Prema evropskim poslanicima, države EU više ne bi smele da budu „gostoljubljivo mesto za rusko bogatstvo i investicije opskurnog porekla“.

Ogromna nalazišta nafte i gasa  u Srednjem i Istočnom Sibiru sada se usmeravaju ka Kini i Indiji
Evropski parlament predložio isključenje Rusije iz SWIFT-a

Evropski parlament (EP) je predložio da se Rusija isključi iz sistema plaćanja SWIFT i da se odbiju ruske isporuke nafte i gasa „u slučaju nastavka agresije na Ukrajinu“.

Pored toga, parlamentarci su predložili zamrzavanje imovine privrednika i njihovih porodica bliskih ruskim vlastima i ukidanje viza.

Rezolucije Evropskog parlamenta o međunarodnim pitanjima su deklarativne, a ne obavezujuće. Međutim, druge institucije Evropske unije treba da saslušaju mišljenje poslanika.

Kao što je ranije rekao ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za RIA Novosti, u Rusiji je stvorena zaštitna mreža u slučaju diskriminacije u oblasti platnih sistema i prenosa finansijskih poruka. Primetio je da zemlja ima osnovu za stvaranje analoga SWIFT-u.

I poslanici Ruske Dume pripremili su sankcije i kontramere za obuzdavanje neprijateljski raspoloženih EU i SAD

Banka Rusije je izvestila da je već stvorila sistem za prenos finansijskih poruka zbog rizika od isključenja domaćih kreditnih institucija sa međunarodnih terminala.

SWIFT je međubankarski sistem za razmenu podataka i plaćanja, na koji je povezano više od 11 hiljada najvećih organizacija u gotovo svim zemljama.

EU zadržava pravo da preduzme odgovarajuće mere kao odgovor na odluku ruskih vlasti

A ukoliko bi Rusija odgovorila na ove brutalne mere EU i uvele neke sankcije zemljama EU, tačnije EU, saopšteno je da će Unija odmah reagovati na odluku Rusije o sankcijama, navodi se u zajedničkom saopštenja šefova tri evropske institucije: Evropskog saveta, Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Breze simbol nepregledne Rusije

„EU zadržava pravo da preduzme odgovarajuće mere kao odgovor na odluku ruskih vlasti“, kaže se u dokumentu.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo imena osam državljana zemalja EU, uključujući predstavnike zvaničnih struktura EU, kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, a što je odgovor na prethodne sankcije EU. Na crnoj listi je, između ostalog, šef Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli, kao i potpredsednik Evropske komisije za evropske vrednosti i transparentnost Vera Jurova.

Linkovi:

https://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=2&idnovost=131249&Evropski-parlament-pozvao-zemlje-EU-da-proteraju-ruske-diplomate

https://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=2&idnovost=131237&Evropski-parlament-predlaze-obustavu-uvoza-ruske-nafte-i-gasa-%E2%80%9Eu-slucaju-nastavka-agresije-na-Ukrajinu%E2%80%9C

https://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=2&idnovost=131255&%E2%80%9EEU-zadrzava-pravo-da-preduzme-odgovarajuce-mere-kao-odgovor-na-odluku-ruskih-vlasti%E2%80%9C

……………………….

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments