Најбоље да премијерка одмах поднесе Скупштини неопозиву оставку

Професор Зоран Томић: Влада Србије би због незнања морала пасти

  • Професор Томић: Постоји уставна одговорност Владе. несумњива одговорност Владе подразумева да одмах буде покренут један од два могућа уставна механизма: “Да премијерка одмах поднесе Скупштини неопозиву оставку, што би имало за последицу и пад целе Владе, или да Народна скупштина, на предлог најмање 60 народних посланика, односно на захтев саме Владе, њој изгласа неповерење”.

Пише: проф. др Зоран. Р. Томић, Правни Факултет у Београду

Професор Правног факултета Универзитета у Београду, Зоран Р. Томић изјавио је данас да би политичка и уставна последица “краха” новог Закона о експропријацији и изнуђеног крупног преиначења већ “крпљеног” Закона о референдуму и народној иницијативи, требало да буде пад Владе Србије.

Томић је агенцији Бета казао да су Влада и њена председница Ана Брнабић упорно и без остатка, све до “дражавнопоглаварског опомињујућег мига” стајали свесрдно иза својих предлога прераслих у нелегитиман и неуставан закон о експропријацији, односно у једну апсолутно неправедну и недемократску законску новелу о референдуму и народној иницијативи.

“Затим је Влада донела одлуку да се експропријациони закон повуче из процедуре “техничком грешком” и пре него што се састала. Онда је крајње неовлашћено, флагрантно неуставно изјавила да је тај законски текст на својој седници повукла из процедуре. Сва је прилика да је то урађено чак и пре него што га је председник државе званично, у писаној форми непроглашеног вратио Парламенту”, сматра професор Томић.

По његовим речима, Влада никада не сме да дира у већ усвојени закон.

“У конкретном случају, закон је апсолутно био ван њеног домашаја. Скупштина је била дужна да у насталој ситуацији поступи по Уставу (члан 113. став 2. Устава). Она је одлучила да не гласа поново о истом тексту, чиме је предлог Владе апсолутно правно обезвређен”, навео је Томић.

Устав Србије је прекршен

Додао је да је притом Влада хитро сачинила, “повинујући се протесним захтевима и наређењу председника државе”, и битно преправљену верзију предлога Закона о референдуму и народној иницијативи, који је до тада сматрала савршеним, што је Скупштина аминовала.

“Да није у питању наставак институционалне фарсе, претходни след догађаја би се могао квалификовати вратоломно успелом нушићевском комедијом”, каже Томић.

Влада и премијерка су марионете. – Председник Србије доноси незаконито одлуке у име Владе Србије, у све се меша, свима диктира и наређује…

На питање Бете да ли постоји уставна одговорност Владе, професор Томић је рекао да несумњива одговорност Владе подразумева да одмах буде покренут један од два могућа уставна механизма.

“Да премијерка одмах поднесе Скупштини неопозиву оставку, што би имало за последицу и пад целе Владе или да Народна скупштина, на предлог најмање 60 народних посланика, односно на захтев саме Владе, њој изгласа неповерење”, објаснио је Томић.

Упитан да ли би оставка Владе подразумевала нове изборе, Томић је рекао да када Скупштина Србије констатује оставку председника Владе или ако изгласа неповерење Влади, председник Републике је дужан да покрене поступак за избор нове Владе.

“Ако Народна скупштина не изабере нову Владу у року од 30 дана од дана изгласавања неповерења, председник Републике је дужан да распусти скупштину и распише изборе. Речју, бар би Влада морала да плати примерену цену за одсуство и правног и политичког слуха, за сопствену лошу процену, погрешне кораке, несамосталност и незнање, за сопствене неуспехе”, закључио је професор Томић.

Линк: https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/156268-profesor-tomic-vlada-bi-zbog-neznanja-morala-pasti

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Чаробних хиљаду победа Новака као из бајковите „1001 ноћи“

Јово

Тешки злочини тзв. ОВК

Prenosimo

Маскарада о људским слободама и правима

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x