NATO, Balkan i susedi Srbije, Društvo, Politika, Prenosimo, Svet (planeta), Slobode, Srbija

NATO se brani da „ima pravni imunitet“ za bombardovanje Srbije,ali primena imuniteta ne može biti retroaktivna

Deo dece poginule u bombardovanju Srbije 1999. godine

Tužbe žrtava bombardovanja Srbije 1999. godine protiv NATO zbog upotrebe osiromašenog uranijuma

  • Brojna oboljevanja i smrti građana Srbije zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom
  • Srpski advokat Aleksić je ranije rekao za RIA Novosti da su 20. januara Višem sudu u Beogradu podnete dve nove tužbe protiv NATO-a od strane žrtava bombardovanja sa osiromašenim uranijumom 1999. godine.
  • Zakazivanje prvog ročišta po tužbenim zahtevima Višeg suda u Beogradu, verovatno ove jeseni

NATO je na tužbe žrtava bombardovanja Srbije 1999. godine uz upotrebu osiromašenog uranijuma odgovorio da ima pravni imunitet prema sporazumu sa srpskom vladom iz 2005. godine, izjavio je za RIA Novosti srpski advokat Srđan Aleksić.

Brojne ratne zločine i ogromne štete pretrpela je Srbija i njeni građani u bombardovanju 1999.

Srpski advokat Srđan Aleksić je ranije rekao za RIA Novosti da su 20. januara Višem sudu u Beogradu podnete dve nove tužbe protiv NATO-a od strane žrtava bombardovanja sa osiromašenim uranijumom 1999. godine. Prva takva tužba protiv NATO-a od pojedinaca podneta je 20. januara 2021. godine. Srpskom advokatu pomaže italijanski advokat Tartalja, koji je uspešno zastupao interese italijanskih vojnika i dobio preko 260 sudskih odluka koje su već stupile na snagu.

Kancelarija za vezu NATO-a u Srbiji je u odgovoru sudu istakla da ima puni imunitet pod jurisdikcijom Srbije na osnovu sporazuma sa državom Srbijom i Crnom Gorom` o učešću u tranzitu i podršci mirovnim operacijama`. iz 2005. godine i ugovorom iz 2006. godine, po kome je osnovana kancelarija za vezu u Beogradu“, rekao je Aleksić.

Advokat Srđan Aleksić je uporan u dokazivanju krivice NATO

Ali nijedan od ovih sporazuma ne daje imunitet NATO-u kao organizaciji, a primena imuniteta ne može biti retroaktivna. Dakle, NATO ne može dobiti imunitet za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i za nezakonitu agresiju po sporazumu iz 2005. godine. U našem slučaju bombardovanja osiromašenim uranijumom koja su dovela do civilnih, vojnih i policijskih žrtava, NATO je odgovoran za povredu prava na život i nanetu štetu“, naglasio je srpski advokat.

Aleksić sada čeka zakazivanje prvog ročišta po tužbenim zahtevima Višeg suda u Beogradu, verovatno ove jeseni.

Okružni sud u Beogradu proglasio je 21. septembra 2000. godine američkog generala Veslija Klarka i bivšeg generalnog sekretara Alijanse Havijera Solanu krivim za ratne zločine tokom agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Međutim, posle svrgavanja predsednika SRJ Slobodana Miloševića u oktobru 2000. godine, nove prozapadne vlasti u zemlji obezbedile su preispitivanje presude, a u jesen 2001. Vrhovni sud Srbije je ukinuo presudu za ratne zločine rukovodstvu NATO-a.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu

Prema pisanju srpskih medija, Srbija je sada na prvom mestu po broju obolelih od raka u Evropi – godišnje se otkrije 40.000 novih slučajeva, a oko 30.000 stanovnika sedmomilinske zemlje umre svake godine od onkoloških bolesti.

Linkovi

https://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=2&idnovost=136797&NATO-saopstio-da-%E2%80%9Eima-pravni-imunitet%E2%80%9C-za-bombardovanje-SR-Jugoslavije-osiromasenim-uranijumom-i-ratne-zlocine-protiv-civila

https://rs.sputniknews.com/20220525/nasilnicki-potez-alijanse-ima-li-nato-imunitet-i-kad-truje-osiromasenim-uranijumom-1137691200.html

:::::::::::::::::::::::::::::::::::

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments