Народ страхује од еко-катастрофе, а Вучић им се смеје

Карта мапа – налазишта Јадарита, подручје је ограничено планином Цер, реком Дрином, Лозницом

Највиши представници Србије годинама пружају подршку компанији „Рио Тинто“у изградњи рудника литијума

  • Највиши званичници Србије и преставници „Рио Тинта“ у Србији једногласно уверавају да никаквих опасности за здравље људи нема, нити ће бити од отварања рудника литијума са врло прљавом технологијом.
  • Подршку компанији „Рио Тинто“ годинама пружају представници Србије, од начелника округа, министара, до премијера и председникаСрбије.

Пише: Јово Вукелић

Да ли је могуће изградити подземни рудник литијума, постројења за индустријску прераду минерала (јадарит и бор) и  сву пратећу инфраструктуру,  а да се истовремено очува природа, животна средина и здравље грађана на подручју Лознице?

То је кључно питање које се поставља и данас 16 година од почетка истраживања руде богате литијумом и бором на подручју Рађевине и Мачве, Јужно од планине Цера, дуж долине реке Јадар па до саме Дрине.

Страх грађана од загађења ваздуха, земље и воде

Треба подсетити да британско-аустралијска компанија рударско-металуршке групације „Рио Тинто“ већ годинама, од 2004. истражује и реализује пројекат „Јадар“  на подручју општине Лозница, у долини реке Јадар и то од тренутка када су на том простору пронашли јединствен минерал у свету који у себи садржи минерале литијума и бора. Тај нови минерал је признат 2006. у свету и добио је име Јадарит по реци Јадар.

Овако изгледа тај чувени, јединствени минерал Јадарит у коме има литијума и руде бора

Влада Србије одобрила је та истраживања и од тада до данас, 15-так година активно сарађује са представницима „Рио Тинта“.

Лежишта литијума светске класе „Јадарит“ налази се на дубини од 400 до 600 метара испод површине земље и у окна ће се одлазити специјалним лифтовима, али опасност од слегања терена је велика. Зашто?

Одговор нам даје др Мирјана Анђелковић Лукић, еколог, инжењер технологије: „Зато што се изнад налазишта, на 25 метара испод површине тла, налази слана вода из миоцена, очигледно остатак Панонског мора. Услед експлоатације слане воде, доћи ће до слегања терена, а нико не зна колико!

Планирано је да се рудник са приручним зградама налази на чак 1.235 хектара најплодније земље у Рађевини и Мачви.

Истраживања, ископавања, бушења  лежишта минерала Јадарита (бора и литијума) на подручју реке Јадра аустралијско-британска компанија “Рио Тинто” спроводи већ 16 година

План „Рио Тинта“ је и да се код Горњих Брезовица у близини Крупња, направи депонија јаловине библијских размера, а рударски басен код Лознице био би на површини између 36 и 40 квадратних километара. Биће еколошки угрожени (загађени) сви градови у близини рудника, неће бити поштеђени ни Лозница ни Крупањ, а и Шабац ће бити такође веома угрожен. Планирано је, за сада, да главна депонија код Крупња буде на 450 метара надморске висине, па ће ветар ширити отпад чак до Ваљева.

             ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 Болна тема пресељења мештана

Становништво десетак села која се налазе у зони изградње рудника и експлоатацвије руде Јадарит највише су забринути због могућег пресељења и сељења из места где вековима живе. На том плану мало је урађено, а стотине људи не зна где ће наставити живот, кад ће добити новац и изградити куће, ако дође до реализације овог пројекта. На овом плану нису још повучени конкретни потези и донете кључне одлуке. Судећи по овоме отварање рудника је још доста далеко…

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Још се не знају обавезе „Рио Тинта“ у санацији девастираних простора. Али, према досадашњим искуствима земаља у којима је пословао „РиоТинто“ никад нису санирали девастиране просторе. Остајала је пустош.

Шта кажу највиши званичници државе Србије и „Рио Тинта“

Највиши званичници Србије и преставници „Рио Тинта“ у Србији једногласно уверавају су да никаквих опасности за здравље људи нема, нити ће бити од отварања овог рудника са врло прљавом технологијом. Али за то не дају никакве гаранције.

Продановић: Квалитет употребљене воде (вишак воде) биће исти или и бољи од класе водотокова у који се испишта!

Тако Весна Продановић, генерална директорка компаније „Рио Сава експлорејшн” (ћерке компаније „Рио Тинто” групе), тврди да „Рудник неће наудити ни води ни земљи!“ Она истиче:  „У преради ће бити примењена јединствена технологија која је тестирана у пилот фабрици у Аустралији. Вишак воде из постројења након пречишћавања биће испуштан у неколико фаза, како би се постигао исти или бољи квалитет од класе водотокова у које се вода на крају процеса прераде испушта.

Наш план је да животни век рудника, у коме ће се експлоатисати руда литијума и бора светског квалитета, буде дужи од 50 година. Реч је о инвестицији вредној више од 1,5 милијарди долара. Биће то један од стубова будућности, с ниском емисијом угљен-диоксида“.

Узнемиравајућа слика отпада и јаловине из рудника “Рио Тинта” на Мадагаскару

Највећа забринутост грађана је да ли ће доћи до загађења подземних водоизворишта, из којих се водом опскрбљују житељи овог краја.

Из „Рио Тинта“ одговарају да су тренутно планирана улагања у изградњу система и опреме у области заштите животне средине су већа од 100 милиона долара. Можемо очекивати пораст инвестиција у овом сегменту у наредним фазама пројекта, након завршетка идејних и главних пројеката. Али, конкретних одговора још нема.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић истиче „да је пројекат „Јадар“ стратешки важан и да нема уништавања животне средине“.

Михајловић, после разговара са генералном директорком компаније “Рио Тинто” за борате и литијум Марни Финлејсон истиче:

„У питању је пројекат који је ту да омогући даљи развој Србије и да помогне на путу ка зеленој економији и бољем свету. Пројекат ‘Јадар’ је важан, како за експолатацију и производњу литијума, тако и за зелену економију, за наш БДП, нова радна места и одрживу економију којој тежимо. Пројекат ће се базирати на модерној технолошкој експлоатацији и производњи, чиме ћемо допринети и очувању животне средине. Нико неће зарађивати новац на уништавању животне средине“.

Михајловићка наглашава и да се формира велика радна група коју ће чинити представници компаније „Рио Тинто“ и свих ресорних министарстава, јер то није пројекат једне институције, већ целе Србије.

З. Михајловић,  министарка за енергетику  са представницима “Рио Тинта” и амбасада Аустралије и В. Британије

Оно што нам је до сада недостајало јесте боља интеракција са грађанима, јер свако од нас размишља о животној средини и томе како ће изгледати све када се рудник отвори и крене производња и на то ћемо ставити акценат“, закључује  она.

Један од три најважнија производа рудника је литијум карбонат, важан за производњу батерија за електричне аутомобиле.

Састанку су присуствовале и амбасадорке Аустралије Рут Стјуарт и Шон Меклауд из Велике Британије у Србији, амбасадор САД Ентони Годфри, као и начелник Мачванског округа Владан Kрасавац.

Красавац: Рудник доноси просперитет Мачванском округу и Лозници

Kрасавац је нагласио да је пројекат „Јадар“ један од најважнијих пројеката Владе Србије и један од кључних за Мачвански округ и Лозницу, да ће донети просперитет овом крају и Србији ако се буде реализовао у контексту највиших еколошких стандарда и уз комуникацију са мештанима.

„Поред бројних инвестиција у саобраћајну инфраструктуру, пре у свега ауто-пут и брзу саобраћајницу Рума-Шабац и Шабац-Лозница, Мачвански округ очекује убрзани привредни развој. Велика жеља нам је да реализујемо овај пројекат, али и да очувамо природу, животну средину и здравље грађана“.

Почетак производње, или експлоатације руде јадарит се планира у току 2023. или 2024. године. То стоји и у Меморандуму о разумевању између Владе Србије и компаније “Рио Тинто”, који је потписан 2017. у присуству премијерке Ане Брнабић и министра за рударство и енергетику А. Антића.

Пуна подршка премијерке Брнабић и Владе Србије пројекту “Јадар” и компаније “Рио Тинто”

Премијерка Брнабић истиче да се посебна пажња посвећује заштити животне средине, без чега је сваки даљи напредак незамислив.

Александар Антић, доскорашњи министар енергетике  је изразио уверење „да је потписивање Меморандума о разумевању убрзало све активности у процесу отварања рудника и почетка експлоатације литијума, што ће капитално утицати на развој Србије. Развој пројекта у задатим временским оквирима и његова имплементација учиниће Србију кључним прерађивачем два веома важна елемента – литијума и бора, који су битни за савремени развој. На тај начин ћемо дати замајац расту српске економије“, закључује Антић.

Да ли ће сви ови предели бити изорани: Долина између Ступнице и Дворске је предмет истраживања руде Јадарит

Реч је о налазишту величине око 10 одсто светске производње литијума и бора, а Меморандум су у Влади Србије потписали министар А. Антић и Со Сајмон Трот, извршни директор “Рио Тинто“ и  Ричард Стори, директор „Рио Сава експлорејш д.о.о“.

Услед високе концентрације литијума и бора у руди Јадарит- као и геолошког лежишта за које је процењено да износи 200 милиона тона –рудник “Јадар” се сматра једним од највећих налазишта литијума на свету.

Вучићу смешно што мештани страхују од еко-катастрофе

Иако званичници  и представници „Рио Тинта“ на терену кажу да разговарају са становништвом изгледа да у протеклих 15 година нису успели да их убеде да ће отварање рудника бити безопасно по њихово здравље и да неће бити загађења околине, воде, земље, ваздуха. Мештани кажу да страхују од еколошке катастрофе. Kако би на то указали, више пута су протестовали. У томе их подржавају и бројне еколошке организације, које поручују да Србији није потребан рудник литијума, јер ће угрозити животе и здравље људи, као и животну средину.

Протести мештана села Брезјак које ће вероватно нестати са мапе Србије и света

Овај пројекат би био изузетно опасан не само за Јадар, него би био опасан и за простор низводно уз реку Дрину, реку Саву, а у крањој инстанци он би чак угрозио и Београд. Осим чињенице да је сам рудник литијума опасан, због прљаве технологије,  додатно је опаснија због тога што Рио Тинто има изузетно лошу историју својих рударских активности по свету. Најтежа кршења су била на Папуи и Новој Гвинеји и у Аустралији “, наводи Звездан Kалмар, из Kоалиције за одрживо рударство.

Калмар закључује:  „Никада од „Рио Тинта“ нисмо добили студију из које се види колико струје, колико сумпорне киселине, колико флороводоничне киселине, цемента и креча ће бити потребно…? А да не говоримо о томе колико ће воде бити испуштано у водотокове и где ће да буду одлагалишта“.

На оваква и слична упозорења организација и невладиних организација из мачванског и крупањског краја, као и на протесте мештана, недавно је реаговао и председник Србије Александар Вучић, који је поручио да му је то све „смешно:

„Ми немамо природна богатства која ће нам донети милијарде, имамо јадарит односно литијум и зато умирем од смеха кад гледам демонстрације које становници организују, то је нешто најсмешније. Демонстрирају у западној Србији – Kрупањ, Лозница, Љубовија, Мали Зворник…стално демонстрирају, кажу због Рио Тинта, тамо ће да настане катастрофа. Неће никаква катастрофа да настане“, закључио је Вучић 12. јануара ове године.

Маргарета Милосављевић:И српски стручњаци укључени у борбу за очување животне средине и против свих загађења

Да се види рачуна о заштити животне средине тврди и Маргарета Милосављевић, саветник за животну средину у Рио Тинту: „Инвестиција која је уложена у заштиту животне на овом пројекту је преко 100 милиона евра, а планира се још толико. Брло прецизно се ради на сагледавању свих утицаја, раде компетентни стручњаци и организације, раде професори Универзитета у Београду“.

Највиши представници државе годинама пружају подршку компанији Рио Тинто

Влада Србије и рударски гигант су пре више од три године потписали меморандум који предвиђа да ископавање руде почне 2023, или 2024. године. Упркос многим гаранцијама, мештани нису уверени у безбедност и страхују од еколошке катастрофе. Kако би на то указали, више пута су протестовали. У томе их подржавају и бројне еколошке организације, које поручују да Србији није потребан рудник литијума, јер ће угрозити животе и здравље људи, као и животну средину.

Министарства за заштиту животне средине и рударства, за сада нису прецизирала да ли би изградња рудника литијума могла да направи еколошку катастрофу, као ни да ли су поводом тога урадили студију о процени ризика. Бивши министар енергетике Александар Антић је рекао да се инвестиција отварања рудника процењује на чак 1,5 милијарду долара.

Вучић је у Давосу тражио од представника “Рио Тинта” да убрзају изградњу подземног рудника и почну експлоатацију, јер не види никакве опасности за здравље људи

Но, упркос протестима, дилемама, опасностима Александар Вучић, председник Србије још почетком 2019. истиче: „Представници компаније “Рио Тинто” током разговора у Давосу обавестили су ме да се добро реализује пројекат “Јадар”, на којем раде у Србији. Замолио сам их да наставе и убрзају радове, јер је то од огромног значаја за нашу земљу. Ако буду направили партнерски однос са Kином, то би значило да се у нашој земљи направи фабрика за производњу аутобуса и других возила на електрични погон. Онда је Србија у огромној компаративној предности у односу на све друге, и то је за нас важно”, подвукао је председник.

Представници “Рио Тинта” појаснили су му, истиче, да је њима лако да ураде рударски део посла, али да им онда, да би одвојили литијум из камена, остаје чак 26 корака потребних за тај процес.

Вучић закључује: “То је технолошки врло компликован процес, али ја сам их замолио да раде на томе, да убрзавају све и да верују да ће то бити од огромног значаја. Ова британско-аустралијска компанија „Рио Тинто“ ради и са јапанским и са кинеским партнерима“.

Окно-улаз у утробу земље, лифт који ће водити раднике на дубину од 400 до 600 метара
Вучић о„Рио Тинту“ и Јадариту

Вучић још наглашава: „Хоћу да истакнем, имаћемо највећу фабрику батерија за електрична возила, цео тај крај Србије ће процветати!

Говорећи о налазиштима јадарита која ће експлоатисати фирма Рио Тинто, али и о протестима које је тај план изазвао он подсећа:

„Дозволе Рио Тинту за истраживања и радове потписиване од 2004. године до 2012. године, у време претходне власти.  Па они су 1. фебруара 2012. донели решење о извођењу радова и бушењу великог пречника. Дозволу Рио Тинту су дали Ђилас, О. Дулић, Млађан Ђорђевић, Борис Тадић и остали. И сад иду демонстрирају. Против кога, против самих себе. Нисам ја то потписао него они. И шта сад, морамо да платимо 100 милијарди одштете. Да су мене питали ја би им рекао да им узму паре пре потписивања уговора. А нису им узели ни динара“.

Литијум је материја која је кључна за производњу батерија које се користе у електричним аутомобилима, и председник Вучић је рекао да постоји услов да би Рио Тинто могао да експлоатише ресурсе:„Ми нећемо да дозволимо никакво бушење док не направе највећу фабрику батерија за електричне аутомобиле, да се овде праве батерије. Па онда пет посто рудна рента за Србију, и велика фантастична фабрика да процвета цео тај крај. И креће извоз у цео свет. А то да ставе некоме коверту у џеп, па да носе благо из Србије неће моћи“.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Саопштење Народног покрет “Отаџбина”

Prenosimo

Умањење пензија није било супротно Уставу Србије

Prenosimo

Отворено писмо Зорана Дракулића премијерки Брнабић

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x