Моћ Трампове немоћи: За 14 месеци променио три помоћника за националну безбедност

КАДРОВСКИ РИНГИШПИЛ У КОЈИ НИЈЕ У ВЛАСТИ САМО ШЕФА БЕЛЕ КУЋЕ ИАКО ИЗИГРАВА ЖОНГЛЕРА

 

  • На челу САД је човек који пре свега десетак дана изјави „да Америка планира да се повуче из Сирије“, а сада само што не започне Трећи светски рат због Сирије! Тако је камарила око Бориса Јељцина управљала Јељцином и преко Јељцина
  • Место помоћника за националну безбедност постало је најосетљивије у администрацији након одласка са тог положаја генерала Мајкла Флина. Пре неколико недеља смењен је и генерал Херберт Мекмастер (био је на функцији непуних годину дана). Заменио га је Џон Болтон. Оставку је поднео и пуковник Дерек Харви, који је морао да напусти Веће за националну безбедност
  • Трамп мења сараднике и саветнике као што возачи Формуле 1 мењају гуме на тркама. Чак и „Глас Америке демантује Трампову тврдњу да има велики избор кадрова и констатује: „Ситуацију додатно погоршава чињеница да је листа потенцијалних кандидата за замену одлазећих сарадника све ужа, како се осећање нестабилности и превирања појачава“
  • За већину именовања у председничкој администрацији потребна је сагласност Сената САД, са изузетком позиције шефа апарата Беле куће

 

Пише: Јово ВУКЕЛИЋ

АКО неко као Доналд Трамп (45. председник САД) од 20. јануара 2017. када је инаугурисан за председника, значи за само 14 месеци откако их је сам изабрао, именовао и поставио на највише државне функције, растера, промени, смени (или сами поднесу оставке) скоро све своје кључне сараднике и саветнике – онда је евидентно и јасно да је те важне одлуке донео непромишљено, на брзину, импровизујући, или не знајући добро те људе! Тачније неодговорно је одлучивао, сликовитије – трапаво. Није знао шта у ствари хоће!

Трамп личи на оног циркуског жонглера коме се догоди да у наступу пред публиком има ужасно лош дан па му у важној тачци испадају из руку сви кључни предмети, ништа од трикова му не успева и уместо да публику очара и фасцинира својим умећем, он је засмејава до суза, бива неуспешан и тиме „отима“ посао колеги кловну.

Тачно тако – смешно делује председник САД чији најближи сарадници одлазе један за другим у непрекидном низу као да су се случајно срели на некој раскрсници.

Како се могао догодити такав скандалозни преседан да са скоро свих кључних позиција у администрацији одлазе људи који су требали не само да воде, већ и да креирају државну политику САД?

Да подсетимо, за већину именовања у председничкој администрацији потребна је сагласност Сената САД, са изузетком позиције шефа особља Беле куће.

Значај ових огромних кадровских промена сам Трамп често минимизује изјавама како „има много људи који желе да раде с њим, у Белој кући и врху америчке администрације и да неће бити проблем да нађе одговарајућу замену“?!

Трамп очигледно не разуме да те промене нису тако једноставне као кад се замене два возача за воланом аутобуса на неком дужем путовању…

Овде треба подсетити на чувену и истиниту анегдоту из разговора грађана са Стаљином о томе какво друштво гради СССР? Он је одговорио: „Градимо такво друштво да у њему и кафе-куварица може бити способна да буде председник државе!“

Изгледа да Трампу све ове оставке и смене са виталних државних функција његових сарадника управо личе на мото ове Стаљинове изјаве. Наравно, ове промене нису ни наивне ни безазлене. Само напорна припрема за обављање министарских послова и послова државних секретара траје некада месецима, док се упознају са ресурсима којима располажу. А доћи неспреман на такав положај може имати кобне последице по интересе грађана, као и државне интересе.

Неодољив утисак је да је и сам Трамп на функцију председника САД дошао једним делом неспреман. Да ли зато што је он игнорисао, умањивао значај функције, или због убеђења да углавном све зна и да је универзално способан – то је питање на које немамо одговор.

У сваком случају, критеријуми по којима је вршио избор и именовао своје најближе сараднике показује се да су били очајни, лоши.

Један од разлога растурања америчке администрације и кадровског састава у Белој кући је сигурно и одсуство јасне политике председника САД на почетку мандата, а изгледа да је нема ни сада.

Најбољи пример за то је његова неочекивана изјава од пре свега десетак дана „да Америка планира да се повуче из Сирије“, а сада само што не започне Трећи светски рат због Сирије!

Тако је камарила око Бориса Јељцина управљала Јељцином и преко Јељцина.

Јасан доказ о потпуном одсуству било каквих чврстих критеријума, ставова, принципа у политици САД…

Трамп неубедљиво демантује хаос који влада у његовој администрацији и последицама његове кадровске вртешке. Трамп говори „о великом елану и ентузијазму у раду“, помиње „изузетну енергију“ и истиче: “Сви желе да буду део Овалне канцеларије”“, мислећи вероватно на новопридошле именоване кадрове („чистачице“) који се упознају са послом који треба да обављају.

Највише вратоломних промена бележи се у председничком кабинету у Белој кући. Трамп мења сараднике и саветнике као што возачи Формуле 1 мењају гуме на тркама.

Трампови критеријуми у избору сарадника су били очајни

Са овом оценом се слаже и „Глас Америке“ који процењује да Трампова администрација пролази кроз оставке и смене чланова особља вртоглавим темпом од када су ушли у Белу кућу јануара 2017. Трампове сараднике брине да би ситуација могла да прерасте у потпуно расуло.

Глас Америке демантује Трампа да има велики избор кадрова и констатује: „Ситуацију додатно погоршава чињеница да је листа потенцијалних кандидата за замену одлазећих сарадника све ужа, како се осећање нестабилности и превирања појачава. У западном крилу Беле куће и широм администрације постоји низ непопуњених радних места од кључних улога као што су секретари особља…“ (1)

Незабележено је вероватно да су на појединим функцијама и положајима извршене кадровске рокаде чак и два или три пута за 14 месеци! Ево главних кадровских ротација:

  •        оставка Мајкла Флина, саветника америчког председника за националну безбедност (фебруар 2017.)  због оптужби да је водио неовлашћене разговоре са руским амбасадором.
Стив Бенон
  •        Трамп сменио Стива Бенона (јул 2017) , свог главног стратега у изборној кампањи и потом главног политичког саветника. Бенон је био у сукобу са саветником за националну безбедност генералом Хербертом Мекмастером ( а и он је недавно смењен), новим шефом Трамповог кабинета Џоном Kелијем, као и са председниковим саветником и зетом Џередом Kушнером.
  •        Трамп је крајем јула 2017. заменио Рејнса Прибуса, шефа предесдничког апарата. За новог шефа Беле куће (Трамповог кабинета ) поставио је пензионисаног генерала Џона Kелија.
  •        Након тога је сменио Антонија Скарамучија, кључну особу за комуникације, кога је поставио на то место само 10 дана пре тога уз помпезан говор.
  •        Због именовања Скарамучија оставку је тада поднео портпарол Беле куће Шон Спајсер.
  •        Гери Kон, главни економски саветник председника Трампа и директор Националног економског савета, поднео је оставку (март 2018) због тога што је Трамп увео трговинске тарифе на увоз челика и алуминијума. Kон био један од кандидата за новог председника Федералних резерви.
  •        Његов заменик Џереми Kац, поднео је оставку због неслагања са Трампом још раније, у јануару 2018.
  •        Лери Kадлоу (70 год ), наследио је Герија Kона на месту економског саветника половином марта 2018. Кадлоу је био сарадник телевизије Си-Ен-Б-Си (CNBC)
  •        Хоуп Хикс, Трампова директорка за комуникације, једна од његових најближих и најоданијих сарадница, поднела је оставку(март 2018.) у време дебате у вези са трговинским тарифама.
  •        Трамп је сменио директора Федералног истражног бироа (FBI) Џејмса Kомија у мају 2017. За новог директора FBI предложио је Kристофера Реја у јуну 2017.
  •        Трамп је у марту дао отказ и свом најближем и најважнијем сараднику, државном секретару САД Рексу Тилерсону, а потом је сменио и његовог саветника Стива Голдштајна, једног од највиших америчких дипломата.
  •        За новог државног секретара именовао је дотадашњег шефа CIA Мајка Помпеа.
  •        Уследила је и нова друга смена саветника за националну безбедност, што је постало најосетљивије место у администрацији након одласка Мајкла Флина. Тако је пре неколико недеља смењен и генерал Херберт Рејмонд Мекмастер (био је на функцији непуних годину дана).
Х. Р. Мекмастер није био на функцији годину дана
  •        На место Мекмастера постављен је Џон Болтон. Он је трећи Трампов саветник за националну безбедност за 14 месеци.
Џон Болтон
  •        Оставку је поднео и пуковник Дерек Харви, који је морао да напусти Веће за националну безбедност.
  •        Трамп је ових дана сменио и министра за питања ветерана Дејвида Шулкина и на то место именовао лекара Беле куће Ронија Џексона.
  •        И најновија оставка десила се 10. априла: саветник за унутрашњу безбедност америчког председника Том Босерт поднео је оставку…

Трампов циркуски рингишпил у државној администрацији САД још један је доказ потонућа доскора најмоћније државе света.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

  1.        Glas Amerike | Pad na berzama posle ostavke Trampovog ekonomskog savetnika

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Пољска “Хијена Европе” у служби прекоморског господара

Јово

Ритер: Русија се 20 година спремала за сукоб са НАТО и уништење НАТО у рату

Prenosimo

 (Не)пријатељство од којег је зависила и зависи судбина Европе

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x