Društvo, List "POLITIKA", Politika, Srbija

Mnogi pljačkaši još su na slobodi

INTERVJU SA POTPREDSEDNIKOM VLADE SRBIJE ŽARKOM KORAĆEM

 

 • Vlada treba da pomogne RTS, ali da ne utiče na ovu informativnu kuću. –
 • Kompromitovanim novinarima otkaz, a otpušteni da se vrate. –
 • U čemu su neuspesi DOS-a. –
 • Jaki sindikati najbolji kritičari odluka vlade. –
 • Neshvatljiv otpor SNP saradnji sa sudom u Hagu

 

Intervju vodio: Jovo Vukelić

 Nedelja, 27. maj,2001.

Jedan od sedam potpredsednika srpske vlade Žarko Korać zadužen je i za oblast informisanja, posebno za uređivanje organizacione i programske koncepcije državne televizije. U kadrovski i materijalno razorenom RTS-u stanje je vrlo teško, a vlada Srbije treba da nađe, zajedno sa novim Upravnim odborom i generalnim direktorom, rešenje za opstanak ove kuće.

Obaveza vlade je da pronađe i novi model finansiranja RTS kako bi ova informativna kuća, posle decenije profesionalnog poniranja, stala na sopstvene noge i postala servis svih građana, a ne sluškinja čelnika režima.

– Uloga vlade je vrlo jednostavna i sastoji se u tome da omogući da RTS postane informativna kuća koja izveštava objektivno i nepristrasno, u interesu građana, ali i da pronađe najbolji način finansiranja ovog značajnog medija. Istovremeno sa okončanjem tog posla vlada Srbije ne sme više da utiče na ovu kuću, ako želi dobro društvu i državi – ističe u razgovoru za naš list Žarko Korać.

– Formiran je nestranački Upravni odbor RTS i njegov posao je da ispita stanje, da sačini analizu i predloži rešenja. Mislim da eu završili ovaj posao. Za nekoliko dana na sednici vlade biće izabran novi generalni direktor RTS, a oni će tada zajedno da for miraju ekipu urednika i direkto ra i samostalno će da obave dalje reforme u kući – objašnjava potpredsednik vlade.

Oporavak RTS

Vlada ima zadatak da reši pitanje finansiranja i mislim da će to biti putem javne pretplate, ali tačan model u vladi još nije preciziran. Mislim da RTS treba da zarađuje od reklama i produkcije ploča, a ne da pravi gubitke. U preduzeću moraju da naprave program rešavanja viška zaposlenih. Neki moraju u penziju, nekima će se omogućiti da dokupe staž za penziju, a jedan broj je najavio dobrovoljni odlazak. Pružićemo i finansijsku pomoć onima koji žele da odu. Novinari i urednici koji su se ogrešili o pravila novinarske profesije i ukaljali ugled novinara i ove kuće moraće da odu. Televiziji i Radiju su potrebna nova lica, a pravo povratka imaju svi otpušteni novinari i urednici. Samo tako RTS može da povrati među građanima nekadašnji ugled iz osamdesetih godina. Sva tri programa RTS moraju se specijalizovati i treba da imaju kvalitetne školske, obrazovne, naučne, kulturne i muzičke programe. Tako će ova kuća postati jedan od stubova kulture, kako je to svuda u svetu, a ne da bude izvor šunda i kiča, laži i obmana, ocenjuje Korać.

Nestrpljivi građani

 • Šta je u radu vlade Srbije bilo dobro, a šta loše?

– Otpočele eu ekonomske i druš-tvene reforme, društvo se oslobađa nataloženog straha, građani vide da se ubrzano reintegrišemo u svetsku zajednicu. Drugi uspeh je izvanredan rezultat naše politi-ke povodom povratka naših snaga i pravnog poretka u tri opštine na jugu Srbije. Uloga Nebojše Čovića u ovom poduhvatu je bila ključna. A naši neuspesi su u ob-lasti kadrovske politike gde presporo menjamo korumpirane i nesposobne kadrove, a neka rešenja DOS-a su i loša. Nestrpljenje građana je ogromno uprkos uspesima, jer svi žele da što pre osete boljitak i da žive lepše.

………………..

O sudbini DOS-a 

DOS je nešto bolji kego što ga prikazuju mediji, a nije tako dobar kako bž želeo. I pored razlika u DOS-u u vezi sa pitanjem autononije Vojvodine, ili sa saradnjom sa sudom u Hagu naša koalicija će opstati jer osećamo veliku odgovornost da ispunimo obećane promene, ističe Korać.

………….

 • Kako će to vlada ostvariti?

– Prva mera je pokretanje proizvodnje, druga mera je pokretanje proizvodnje i treća mera je to isto.

 • Zašto vlada nije sačinila celovit program mera socijalne zaštite najugroženijih slojeva stanovništva?

– Postoji takav program, ali većina građana ne zna da bi se sredstva za ove namene obezbedila iz vlasničke transforamcije preduzeća. I to je privremena mera, jer samo privreda koja radi može da obezbedi bolji standard, više plate i nova radna mesta. Zato je ovo najteži period u razvoju našeg društva.

 • Dokle će on trajati?

– Dok privreda ne proradi, a to će trajati do kraja godine. Ali, građani će bolje živeti već od jeseni, jer će nam stići međunarodna pomoć.

 • Zašto vlada nedovoljno uvažava značaj i ulogu sindikata u procesu transformacije i reformi?

– U ovoj velikoj društvenoj promeni svi ključni faktori u društvu od univerziteta, Crkve do političkih stranaka i sindikata dobijaju novo mesto i ulogu u društvu. Svi su u novoj poziciji i interes zaposlenih sindikati moraju da štite i brane. Sa velikim interesom pratim razvoj mnogobrojnih sindikata sa željom da postanu što pre jaki partneri vlade. To istinski želim, jer će vlada u njima dobiti najboljeg kritičara svojih odluka. Zato nije čudno što se i sindikati među zaposlenima bore za svoj uticaj. Šaroliki sindikalni pokret treba što pre da preraste u jedinstven pokret sa jasnim ciljevima prema poslodavcima i vladi, kako je to svuda u svetu. I onda će vlada morati da ih uvažava i da saljima razgovara jer se u politici uvek razgovara samo sa jakima.

 • DOS je obećao, a vlada najavila, energičan obračun sa korupcijom i organizovanim kriminalom. Kako ocenjujete rezultate ove akcije?

– Mnoge zloupotrebe su često bile pokrivene propisima koji su na izgled bili legalni, ali nepravedni, kao što je bilo korišćenje novca iz primarne emisije. Tako su mnogi čelnici režima zgrnuli milione nemačkih maraka. Lično se vrlo loše osećam što su i danas mnogi od ključnih pljačkaša iz vrha bivšeg režima još na slobodi. Ali, nisam pesimista u vezi sa ovim pitanjem jer verujem da će se pronaći svedoci i dokazi.

DOS će ispuniti obećanja

 • Znači, DOS ne odustaje od svog obećanja?

– Da. To je nedvosmislen stav svih u DOS-u. Ovako široka koalicija od 18 stranaka je garant da važno obećanje građanima neće biti iznevereno. Zato kriminalci nemaju šanse da opstanu u našem društvu.

…………….

Šansa za povratak na Kosovo 

O ulasku Združenih snaga vojske i policije u tri opštine na jugu Srbije Korać kaže:

– Ovo je najveći uspeh spoljne i unutrašnje politike novih vlasti. Povratili sno poverenje EU, NATO, Kfora, ali i celokupne međunarodne zajednice.

……………

 • Kakav je vaš stav o saradnji sa sudom u Hagu?

– To je međunarodna obaveza, naše zemlje kao članice Ujedinjenih nacija, a saradnja sa tribunalom u Hagu podrazumeva i izručenje optuženih za ratne zločine. Neshvatljiv je stoga otpor SNP u vezi sa ovim pitanjem. Njihova eventualna opstrukcija u donošenju ovog zakona imala bi teške političke posledice za vlast i građane Srbije. O ekonomskim posledicama da i ne govorim. SNP je, kroz koaliciju sa DOS-om, uveliko oprao svoju političku prošlost u kojoj je do jeseni prošle godine tesno sarađivao sa režimom Slobodana Miloševića. To bi vodeći ljudi ove partije trebalo da imaju u vidu, kao i da poštuju interese koalicionog partnera DOS-a. Ali, oni moraju da misle i na interese građana Jugoslavije i interese države. Uske stranačke interese odmah moraju da zaborave.

 • Koji su glavni problemi društva u narednom  periodu koje vlada mora da rešava?

– Glavni posao je izgradnja institucija, jer su sve urušene i bez autoriteta i ugleda. Bolnice bez lekova, škole bez opreme, carina bez kontrole, univerzitet bez autonomije, MUP van zakona i korupcija u sudovima, u opštinama je takođe loše stanje. Kad to ostvarimo, naše društvo će imati perspektivu i pravac razvoja koji nikada neće moći da se vrati nazad – kaže Žarko Korać.

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments