Društvo, List "POLITIKA", Politika, Srbija

Milošević u vrhu piramide zločina

INTERVJU “POLITIKE” SA SRPSKIM MINISTROM POLICIJE DUŠANOM MIHAJLOVIĆEM

 

 • Ne odlazim dok ne uništim organizovani kriminal. –
 • Otmica Miroslava Miškovića šamar meni i celoj policiji. –
 • Šefovi državne bezbednosti uništili tone dokumenata i dokaza.–
 • Ubuduće državna bezbednost pod kontrolom vlade i predsednika države.–
 • Akcija hapšenja bivšeg predsednika sasvim zakonita

Uskršnji broj, 14-16. april 2001.

Intervju obavili: Jovo Vukelić i Milan Galović

 

Ovo proleće u Srbiji obeleženo je hapšenjima doskorašnjih najviših državnih rukovodilaca. Istrage o dugo nerazjašnjenim ubistvima i najtežim krivičnim delima u punom su jeku. Inspektori kriminalističke policije imaju pune ruke posla, a tužilaštva i istražne sudije rade danonoćno. Jedan od najzaposlenijih u srpskoj vladi verovatno je ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović.

 • Kada ste izabrani za ministra unutrašnjih poslova izjavili ste da će se posle dva meseca odlučiti da li ostajete na ovoj funkciji. Ta dva meseca su upravo istekla

– Postao sam ministar unutrašnjih poslova u poslednjem trenutku, i to na određeno vreme od dva meseca. Ali, istovremeno dobio sam zadatak da rasvetlim najteža ubistva. Ti zločini izazvali su ogromno uznemirenje javnosti i istovremeno potpuno gubljenje poverenja u rad službe unutrašnjih poslova. Policija je bila instrument represije u rukama Miloševića, a trebalo je stvoriti službu koja će biti servis građana. Deo ovih poslova upravo završavamo, ali i ističe vreme od dva meseca.

…………………….

Nestao disk sa dosijeima političara

U Resoru državne bezbednosti, pre smene Radeta Markovića, uništeni su dosijei političkih lidera, ali je njihov sadržaj na 9.000 stranica „narezan” (pohranjen) na jednom disku koji je neovlašćeno iznet iz službe.

„Taj disk je iznet i predat nekome, o čemu postoje tragovi i dokazi, odnosno izjave onih koji su to po naređenju radili i još uvek nije pronađen”, objasnio je Dušan Miha jlović.

…………………………..

Pitanje ministra unutrašnjih poslova se sada mora trajno rešiti, ova funkcija ne podnosi vršioca dužnosti. Vlada Srbije doneće ovih dana odluku, a Predsedništvo DOS-a je na poslednjoj sednici pozitivno ocenilo moj rad i rad Ministarstva unutrašnjih poslova. Što se mene lično tiče, kad bih bio samo političar, trebalo bi da se zahvalim na poverenju i ostanem samo potpredsednik vlade.

 • Da li ćete se povući sa funkcije?

– Mislite li da Ministarstvo ili ja, u političkom smislu, možemo nešto više učiniti posle hapšenja bivšeg šefa svemoguće tajne službe i posle hapšenja bivšeg predsednika Slobodana Miloševića. Sada ostaje mnogo teži deo posla, koji će manje interesovati javnost. Ali, taj deo obaveza je mnogo opasniji, jer se hvatamo ukoštac sa organizovanim kriminalom koji je ušao u sve strukture društva. Ali, to je za mene pravi izazov da ostanem u ovom poslu. Spremai sam za borbu protiv kriminala do kraja i ostaću na ovoj funkciji. Otići ću onog časa kada procenim da u ovoj borbi protiv mafije nemam uspeha.

 • Da li ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima?

-Javnost će najbolje moći da oceni naš rad. Podsećam da je ovo ministarstvo bilo politizovano, kriminalizovano i povezano sa vrhovima podzemlja, pa je prvi posao bio da ključne ljude u ovim prljavim poslovima udaljimo iz službe. Taj posao traje, jer je veoma teško otkriti ko se od radnika Ministarstva bavi kriminalom, a ko od kriminalaca ima zvaničnu legitimaciju radnika javne ili državne bezbednosti. Isto tako, period od septembarskih izbora prošle godine do formiranja nove vlade Srbije u januaru ove godine iskoristio je vrh Službe državne bezbednosti za masovno uništavanje tragova i dokumentacije u centrali službe, ali i u svim opštinama u Srbiji. Uništili su, po nalogu Radeta Markovića, na tone materijala dragocenog za otkrivanje zločina, pljački i drugih najtežih krivičnih dela. Ali, i pored toga, uspeli smo da prodremo u sam vrh piramide zločina i kriminala. A taj vrh je bio Slobodan Milošević i njegovi najbliži saradnici. On je organizovao i inspirisao pljačku državne imovine i zato smo ga uhapsili. Do sada je utvrđeno da je pokradeno više od pola milijarde nemačkih maraka. Otkrili smo da je Rade Marković, šef Službe državne bezbednosti, bio organizator monstruoznog masovnog zločina na Ibarskoj magistrali. Pored toga što je ubica Nebojša Ilić uhapšen, ostaje da saznamo ko je dao nalog Markoviću da izvrši ovaj strašan zločin. Mislim da ćemo najduže za dva meseca i ovo saznati. U toku je intenzivna istraga i ostalih zločina i pljački vrha bivšeg režima.  Kralo se čak i u Ministarstvu za izbeglice!

……………………

Mit o brojnosti policije

U Resoru javne bezbednosti sistematizovana su 51.003 radna mesta a zaposlena su 35.362 radnika, što znači da je popunjenost 69,3 odsto od predviđenog broja. Međutim, uniformisanih policajaca je 20.567, a onih sa statusom ovlašćenog službenog lica (inspektori) 3.901. Zaposlenih sa tzv. statusom određenih dužnosti ima 2.536, vatrogasaca 3.065 i ostalih 5.293. U Srbiji na 1.000 stanovnika dođe u proseku 2,5 policajaca (računaju se samo ovlašćena službena lica i policajci), što je ispod evropskog proseka u zemljama slične veličine.

Ministar Mihajlović mit o brojnosti policije koji su stvorili  nekadašnji opozicioni lideri objašnjava time što je MUP Srbije u to vreme angažovao izuzetno veliki broj rezervista koji eu mobilisani u vreme sukoba na Kosovu i Metohiji i masovnih građanskih protesta u Srbiji.

Broj pripadiika Resora državne bezbednosti je, kao i svuda u svetu, službena tajna, ali je on daleko ispod predrasuda koje vladaju o tajnoj policiji.

                       ………………

 • Da li se očekuju nova hapšenja?

– Da. Doskorašnje nedodirljive vođe naroda su u zatvoru i biće ih još. Naša služba radiće tako da će hapsiti samo one ljude za koje pribavimo valjane i neoborive dokaze da su krivi za razna zlodela. Neće biti nikakve osvete.

………………

Sindikat ne može pomoći policajcima

Nezavisni sindikat policije nedavno je tražio da se na posao u MUP Srbije vrati grupa policajaca otpuštena za vreme prošlog režima, a prilikom protesta predstavnici NSP su blokirali jednu ulicu u Beogradu.

„Objavili smo podatke o tim ljudima, jedan broj će se vratiti na posao po odluci suda, a ostali nisu žrtve političkog progona već disciplinskog postupka. Sindikat i Ministarstvo nemaju šta zajedno da traže. Sindikat treba da se brine o uslovima rada i ne može da se bavi politikom ili poslovima Ministarstva koje, sa druge strane, ne može da finansira rad sindikata jer jednostavno u budžetu nema stavke za to. Mislim da svaki pripadnik Ministarstva ima preča posla od orgaiizovanja protesta i da ljudi koji žele da budu policajci imaju mnogo bolje načine da ostvare svoje potrebe, a sindikat im ne može mnogo pomoći u tome,  kaže ministar Mihajlović.

……………..

 • Da li su rasvetljene sve zloupotrebe SDB, postoji li danas društvena kontrola ove službe?

-Vlada Srbije donela je odluku da frrmira državnu komisiju koja će ispitati sve zloupotrebe u radu ove službe. Celo bivše rukovodstvo službe je već u zatvoru. U toku je izrada novog zakona o unutrašnjim poslovima i planira se da Služba državne bezbednosti bude samostalna nacionalna agencija pod kontrolom vlade i predsednika države, kakva je praksa i u svetu.

 • Zašto je policija i dalje neuspešna u rasvetljavanju spektakularnih otmica?

– Otmica Miroslava Miškovića, direktora „Delta holdinga”, jeste šamar mafije meni i službi unutrašnjih poslova. Po načinu otmice to su vrhunski profesionalci, a stavili su nam do znanja da imaju izvore u policiji i da se osećaju vrlo sigurno. Poručili su nam da čak imaju zaštitu nekog ko je još vrlo moćan. Ovo je izazov celoj državi, jer je poruka da niko nije siguran. Ovo zlo se mora saseći u korenu i ukoliko ne rasvetlimo ovaj slučaj otići ću sa ove funkcije. I to je jedan od razloga zbog kojih želim da ostanem na ovom mestu i dalje.

 • U javnosti je cela akcija hapšenja Slobodana Miloševića izazvala veliko uzbuđenje, ali i kritike na račun MUP-a, da nije svoju akciju u celosti uskladio sa pravnom procedurom u ovim slučajevima?

 

– Primedbe su neosnovane. Sve smo radili u skladu sa propisima i zakonima. Jedva čekam istragu o ovom hapšenju da se utvrdi ko je ometao hapšenje i kršio zakon. Policija je u trenutku hapšenja Miloševića i pre početka same akcije imala u rukama sve potrebne dokumente i dokaze. Čak i više nego što nam je bilo potrebno. Ali, voleo bih da se otkriju krivci koji su dozvolili da se u Užičkoj 11 nađe tolika količina oružja i naoružanih ljudi. Ono što sada znamo jeste da sve to nije bilo nimalo naivno i da se pripremao ozbiljan incident.

…………………………..

0 Birou FBI u Beogradu

U poseti MUP-u Srbije, koja je prošla nezapaženo, nedavno je boravila delegacija američkog FBI, u kojoj su bili šefovi biroa ove agencije u Budimpešti i Beču.

„Ponudili smo da FBI otvori svoj biro u Beogradu, gde su već prisutni predstavnici drugih službi bezbednosti. Važnije od toga je da su njihovi utisci posle posete kolegama, Policijskoj akademiji i Višoj školi unutrašnjih poslova, izvanredni. Dogovorili smo se da se predstavnici našeg ministarstva uključe u programe obuke i kurseve koje drže na akademiji FBI u Budimpešti, kao i u samoj Americi”, rekao je Mihajlović objašnjavajući da je međunarodnih policijskih kontakata toliko da se MUP i ne trudi da svim tim informacijama zasipa javnost.

………………………….

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments