Društvo, Srbija

„Milosrdni anđeo“ MMF milosrdniji od Vučića i vlade Srbije

POVODOM PREPORUKE MMF DA SRBIJA UKINE SMANJENJE PENZIJA

 

  • Već četiri godine traje pljačka velikog dela penzionera u Srbiji

 

Piše: Jovo Vukelić

          Malo ko se mogao nadati u Srbiji da će dočekati da čuje skoro neverovatnu i senzacionalnu vest da „Milosrdni anđeo“ –  MMF predlaže vladi Srbije da ukine smanjenje penzija u Srbiji koje traje već četiri godine. Ali, dogodilo se 11. maja to neverovatno: MMF „sugeriše“ vladi Srbije da ukine privremeno umanjenje penzija, koje traje već četiri godine i skoro da je postalo trajno!

          Tu drsku i bahatu pljačku penzionera u Srbiji uveo je pre četiri godine, u oktobru 2014. premijer A. Vučić i odtada iz džepa penzionera otima 250 miliona evra godišnje i sipa taj novac u budžet!

A gde i na šta se troši taj nezakonito otet novac je posebno pitanje na koji vlasti i Vučić, Vlada Srbije i premijer nikad nisu dali odgovor, niti su osećali potrebu da polože račun i kažu gde troše taj novac koji otimaju od penzionera.

Penzionere žrtve pretvaraju u heroje!?

Umesto javnog i jasnog odgovora gde se troši oteti novac od penzija vlada Srbije i Vučić su stalno vodili bezobraznu i podmuklu kampanju kao da su se penzioneri dobrovoljno odrekli dela stečenih penzija. I tako su penzionere proglašavali herojima, junacima, koji na svojim plećima iznose teret „reformi“. To sramno pretvaranje žrtava u heroje nije zapamćeno u našoj društvenoj stvarnosti.

Napominjemo da je MMF ovu preporuku ili sugestiju vladi Srbije o vraćanju penzija na pređašnji nivo dao zbog toga što su javne finasije države stabilne poslednje tri godine. Sada se otkriva da je MMF i ranije, prošle godine slao obaveštenja vladi Srbije da penzije vrati na pređašnji nivo. Ali ništa se nije menjalo. Vladi Srbije je odgovaralo, bolje reći osladilo da nastavi da zavlači ruku u džep svojih penezionera.

Podsećamo: i penzioneri pojedninačno i njihova udruženja su protestvovali poslednje četiri godine  na razne načine, od protestnih šetnji ulicama,  preko peticija upućenih vladi Srbije, do tužbi i žalbi Ustavnom i drugim sudovima. I sve to je bilo bez ikakvih rezultata.

Gluva i slepa vlada Srbije

Gluva i slepa vlada Srbije ponašala se i dalje neodgovorno, osiono, kao da su građani njen servis, a ne ona – vlada Srbije – servis građana! Nije odgovorala na tužbe i proteste i naravno nije ukidala krizne mere koje ne neosnovano uvela!

Vlada Srbije počinila je još jednu nezakonitost. Zakon o umanjenju penzija bio je uveden da važi ograničeno.  Da podsetimo: od oktobra 2014. godinekadasusvepenzijevećeod 25.000 dinaraumanjeneza 22 i 25 odsto, trebale su da traju do kraja 2017. godine.

A danas, u maju 2018. premijerka A. Brnabić, koja je prošlog oktobra  najavila ukidanje ove odluke, se „pravi zaboravna“ pa meru o smanjenju penzija još nije ukinula. Ne otima se iz njenog džepa rezonuje „vešta vozačica glisera“, pa onda nema žurbe da se zaustavi pljačka penzionera od koje se stidi svaki pristojan i normalan građanin Srbije.

Kako vlada Srbije, barem do sada, već godinama vrlo revnosno ispunjava sve zahteve MMF i njihove preporuke i savete trebalo bi očekivati da tako postupi i sa ovim savetom, sugestijom koju joj je uputio MMF. Stranci su predložili, šta će rešiti naša vlast?

Iako je jasno iz dosadašnjeg ponašanja da će vlada Srbije, ako ovu preporuku prihvati, to ipak učiniti „teška srca“, teškom mukom. Toliko je ovu i predhodne vlade Srbije „baš briga“ o  tome koliko je očajan i nizak standard u kome žive njeni građani.

Vladi Srbije je važniji  budžet, a građani neka umiru i lipšu!

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments