Društvo, Politika, Prenosimo, Slobode, Srbija

Milioni u torbama Bojana, brata dr Darije i muža ministarke Nele Kisić

Da li će nadležni organi hitno ispitati i poništiti milionske ugovore Bojana Kisića i firme Nites

  • Nites, privatna firma koju predstavlja Bojan Kisić dobila posao od EPS-a vredan 200 miliona, a jedina se javila na tender, kao da je bio tajan. Kao da nijednoj drugoj softverskoj kompaniji nije bio interesantan posao vredan skoro dva miliona evra?
  • Vlasnik firme NITES je Miodrag Škrbić, inače blizak prijatelj braće Vučić i Milorada Dodika
  • Firma Nites i Bojan Kisić ogromne poslove vredne 30 miliona evra dobijala od državnih i javnih preduzeća Srbije i Ministarstava. To je tako kad mu je supruga Nela Kuborović Kisić, ministarka pravde, a sestra dr Darija na uticajnoj funkciji i u Kriznom štabu Vlade Srbije. Sukob interesa je evidentan i ogroman

Kao bomba je u delu javnosti (koja ima mogućnost da dobije neke informacije) odjeknula vest da je Bojan Kisić,  brat dr Darije Kisić Tepavčević i muž ministarke pravde Nele Kuburović Kisić, prvi čovek kompanije NITES, koja je sa državnim firmama potpisala ugovore vredne više desetine miliona evra.

Objašnjenje ministarke pravde Nele Kuburović Kisić da je to multinacionalna kompanija koja posluje po  istim standardima i u ostalim zemljama sveta  – pokazalo se kao ordinarna laž!

U SUKOBU INTERESA: Nela Kuborović Kisić, ministarka pravde (supruga Bojana Kisića)
Poslednji ugovor od pre nekoliko dana vredan 200 miliona dinara od EPS-a za porodicu Kisić!

Prvo, NITES nije nikakva multinacioalna kompanija već firma registrovana u Češkoj, čiji je vlasnik Miodrag  Škrbić, blizak prijatelj braće Vučić i Milorada Dodika.

Drugo, firma osim u Srbiji, posluje samo u Bosni i Hercegovini, tako da od prakse po kojoj posluje u ostalim zemljama sveta nema ništa.

A kako izgleda srpska praksa vidi se iz ugovora koje juče ekskluzivno objavljuje sajt Direktno.rs  (1): 

Prvi deo ugovora (faksimil)

Drugi deo ugovora  (faksimil)

Dakle, kompanija koju  predstavlja Bojan Kisić je sa EPS-om potpisala u aprilu ugovor vredan 199.750.000 dinara za obavljanje posla “priroda i obim radova i osnovna obeležja radova, mesto izvršenja radova, oznaka iz klasifikacije delatnosti, odnosno naziv i oznaka iz opšteg rečnika nabavke”.

Brat dr Darije ima “veliki talenat” za biznis!

Na tenderu je procenjena vrednost nabavke bila 200 miliona i NITES je dao ponudu, verovali ili ne,  za čitavih 250.000 dinara manje?!?

Dr Darija: Krupnim  i sigurnim koracima ka fotelji ministra zdravlja

Ljudi koji vode NITES (Kisić I Škrbić) su imali sjajan osećaj da će na poslu vrednom 1,8 miliona evra proći sa ponudom manjom za 2.000 evra od maksimalno moguće. To se zove talenat za biznis, koji poseduje brat dr Darike Kisić, za koju se govori da je već sigurno viđena kao nova ministarka zdravlja umesto Zorana Lončara!

Tako će i sestra dr Darija, kao ministarka zdravlja, verovatno nastaviti da brine o intersima i poslovima brata Bojana, a ne samo njegova supruga, sadašnja ministarka pravde Nela Kuburović Kisić.

Pravo je čudo kako se Bojan Kisić i Miodrag Škrbić nisu plašili, brinuli da će se pojaviti još neki ponuđač i ponuditi nižu cenu, nego su hrabro, svesni “svog kvaliteta” izašli sa ovakvom cenom. I dobili posao, jer, gle čuda, osim njih na tender se nije prijavila nijedna druga firma iz zemlje i sveta?

Miodrag Škrbić, vlasnik Nitesa, inače blizak prijatelj braće Vučić i Milorada Dodika

Nijednoj drugoj softverskoj kompaniji nije bio interesantan posao vredan skoro dva miliona evra? Neće biti da je tako. U pitanju je razrađen sistem u kome se svim ostalima objasni da ne treba da se prijavljuju jer to nije pametno.

Zato ne čudi podatak da se broj poslova koje EPS daje privatnim kompanijama na tenderima gde se prijavi samo jedan ponuđač bliži stopostotnom procentu.

Tako je bilo dok je sa EPS-om radio “Prointer”, firma koja je nekad bila u vlasništvu Slaviše Kokeze i koja je sa prihoda od nešto više do 100.000 evra došla do prihoda od nekoliko desetina miliona evra. I to sve u periodu od 2012. do 2015. godine kada je najveću srpsku internet zvezdu na pijedestalu zamenio Miodrag Škrbić. Uz, kao što se sada vidi, veliku pomoć Bojana Kisića.

………………….

Oprema i uređenje teksta: Između sna i jave

……………………….

1.https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/271675/200-miliona-dinara-od-eps-aza-porodicu-kisic.html

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments