Društvo, Politika, Prenosimo, Slobode, Srbija

Mesečne zarade državnih funkcionera dostižu 300 do 400 hiljada dinara

I u vreme najžešće pandemije korona virusom plate u Vladi Srbije su rasle velikom brzinom

 Ministrima Vlade Srbije usred korona krize plate povećane 30 odsto

  • Plate svih ministara veće su za oko 30 odsto od plata u 2020. godini
  • Mesečne naknade za članstvo u Upravnim i Nadzornim odborima, raznim Komisijama uvećane za oko 40 odsto i iznose oko 60.000 dinara
  • Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin promenom ministarstva dobio veću zaradu za čak 140 odsto. Vulin samo na ime plate prima mesečno kao ministar policije 225.841 dinara (blizu 2.000 evra)!

Uprkos ekonomskoj krizi koja je zbog pandemije koronavirusa pogodila ceo svet pa tako i Srbiju, ministrima u Vladi Srbije ne samo da su povećane plate, već i naknade za članstvo u Upravnim i Nadzornim odborima, raznim Komisijama i to za oko 40 odsto, piše portal Nova.rs. To je slučaj sa Fondom za razvoj u čijem upravnom odboru je gotovo polovina Vlade Srbije.

Kako je pokazala ranija analiza Nova.rs, Vlada Srbije je sama sebi uvećala plate od 2020. godine u proseku za 10 do 30 odsto. Tu se ne računa ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kome je sa promenom ministarstva dobio veću zaradu za čak 140 odsto.

Plate ministara u Vladi kreću se od 100.000 dinara pa naviše. Uz to jedan broj njih dobija i dodatni novac na ime članstva u upravnim odborima.

U odnosu na predhodne ministre plate su sadašnji ministri povećali sebi za oko 30 odsto

Kako se može videti u zvanično objavljenim imovinskim kartama članova Vlade, jedan broj ministara uz zaradu dobija i naknadu za članstvo u Upravnom odboru Republičkog Fonda za razvoj. Na mesečnom nivou to je sada iznos od 58.000 do 60.000 dinara.

Taj novac, kako se dodaje u tekstu, dobijaju ministri Anđelka Atanasković, Tomislav Momirović, Irena Vujović, Tatjana Matić, Darija Kisić, Branislav Nedimović i Siniša Mali.

Do 2020. naknada za članstvo u UO Fonda za razvoj iznosila je od 42.000 do 44.000 dinara, što znači da je u ovoj godini uvećana za oko 40 odsto, navodi Nova.rs.

Tako, na primer, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sada, kao član, dobija oko 60.000 dinara, odnosno 18.000 više nego prethodnih godina.

Ministarka za kulturu Maja Gojković uz ministarsku platu dobija i oko 65.000 dinara kao predsednica UO Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije. Njena koleginica iz Vlade, minstarka pravde Maja Popović dobija dodatni novac za članstvo u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca, navodi se u tekstu.

Može li srpska državna kasa izdržati ovolike troškove za plate i ostala davanja ministara

Angažovanjem u raznim komisijama i članstvima u različitim odborima, javnim funkcionerima znatno se uvećavaju primanja.

U upravne odbore bi svi rado da uđu, a razlozi su više nego jasni. Nadoknade su visoke, ne radi se mnogo ali ni često.

Ministri u Vladi nisu jedini koji na taj način uvećavaju svoja primanja. Ta praksa se primenjuje na svim nivoima vlasti i nije novina. Nekada su nadoknade za članstvo u pojedinim odborima javnih i državnih preduzeća bile astronomske, zbog čega su 2009. godine ograničene na visinu prosečne zarade.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::
Već godinama socijalista Bajatović je najplaćeniji srpski funkcioner
Dušan Bajatović prima oko četiri miliona dinara mesečno

 

Svi ministri iz Vlade Srbije, premijer i predsednik države  imaju desetostruko manja mesečna primanja od Dušana Bajatovića,  svemoćnog i nesmenjivog funkcionera SPS-a.

Dok oni sa svim svojim primanjima u Upravnim odborima i raznim Komisijama mogu da dostignu  do 400.000 dinara mesečno – Bajatović zarađuje čak deset puta više na mesečnom nivou.

Bajatović: Koliko daju, ja uzimam…

Mesečno u džep Bajatović stavi 3.973.676 dinara mesečno!  I to traje desetak i više godina. Tako je desetak proteklih godina ovaj političar iz vrha SPS-a je apsolutni rekorder po neshvatljivo visokim primanjima za naše prilike , teško objašnjiv fenomen preduzetnika, biznismena, političara, tajkuna koji kao da je po zaradi nezamenljiv, najsposobniji stručnjak koga ima Srbija. Kako i zašto je to tako morala bi možda da istraži komisija raznovrsnih stručnjaka, političara, ekonomista i da za taj posao i istraživanje  ima vrlo snažne motive i volju.  

Ovaj socijalista, direktor  “Gastransa d.o.o.” izabran je odlukom osnivača – firme iz Švajcarske, čiji su vlasnici “Gasprom” i “Srbijagas”, u kome je on generalni direktor.

Dušana Bajatovića, direktora javnog preduzeća “Srbijagas” i funkcionera SPS, na mesto direktora “Gastransa d.o.o.”, gde prima mesečnu platu od 1,7 miliona dinara, nije postavila Vlada Srbije, niti neki drugi organ, već upravo “Srbijagas”.

Delatnost firme „Gastrans d.o.o.“ je cevovodni transport, a u APR, pored Bajatovića, kao direktor je upisan i Igor Elkin.

::::::::::::::::::::::::::::::::

Podsećamo. prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2021. godine iznosila je u Srbiji 85. 864 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 62. 280 dinara.

Niko nikada nije zvanično izašao sa tačnim podatkom o broju upravnih odbora u Srbiji, a posebno ne o tome koliko oni koštaju državnu kasu. Neke ranije procene sindikalnih organizacija bile su da tih odbora ima bar 7.000 i da su oni preskupi, odnosno da je reč o višemilionskim iznosima, preračunatim u evre.

Pandemija korona virusom nije omela  naše vlastodršce da sebi napune novčanike

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić je prošle godine najavio uvećanje plata u javnom sektoru, ali za najviše 3,5 odsto. Ta računica, međutim, nije važila za članove Vlade Srbije koji su dobili veće plate u proseku za 10 do 30 odsto. A ispostavilo se da u Vladi ima i onih koji su probili sve granice.

Apsolutni rekorder po povećanju plate  jeste ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.Njemu je plata u odnosu na prethodnu uvećana za više od 140 odsto, sa 92.246 dinara, koliko je primao kao ministar odbrane, na 225.841 – koliko sada prima kao ministar policije.

Tako je Vulin, praktično, najviše plaćen član izvršne vlasti, jer premijerka Ana Brnabić mesečno prima 128.320 dinara, koliko je bila plaćena i u prošlom mandatu, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić prima platu od 157.262 dinara.

Nije poznato da je i jedan ministar do sada imao ovako visoku platu, te se nameće pitanje i čime je ovoliku zaradu od  skoro dve  hiljade evra Vulin zaslužio . I to bez drugih mesečnih primanja!

Vulinu ovog puta lova nije stigla od tetke iz daleke Kanade
Vučić: Povećanje plata biće 3,5 do 5 odsto!

Da će uvećanja biti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u novembru prošle godine: „Ići ćemo od 1. januara i u uslovima kovid i svetske ekonomske krize, sa povećanjem plata svim medicinskim radnicima za daljih pet odsto, a za sve druge u javnom sektoru za 3,5 odsto, odnosno pet odsto od 1. aprila“, objasnio  je tada Vučić. Ali, ta izjava se pokazala netačna!

Za ministre, očigledno, važe drugi parametri, a to se vidi u izveštajima o imovini i primanjima državnih funkcionera, koji su sveže objavljeni na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

Iz uporedne analize primanja ministara u ovom i prethodnom mandatu koji su objavljeni na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije ministrima je sledovalo povećanje osnovne plate za oko 30 odsto .

Da li članovi vlade dele sudbinu i probleme koje imaju građani Srbije, ili je to neki drugi svet

Branko Ružić je, naime, kao bivši ministar državne uprave i lokalne samouprave primao platu od 93.799, dok njegova sadašnja plata kao ministra prosvete iznosi 122.640 dinara (prethodnik M. Šarčević zarađivao je 90.000 dinara).

Plata je značajno uvećana i Branislavu Nedimoviću, koji je kao ministar poljoprivrede u prošlom mandatu zarađivao 90.000, sada na toj i funkciji potpredsednika Vlade prima 118. 493 dinara.

A ministar bez portfelja, za brigu o selu Milan Krkobabić dobio je veću platu za 23.000 dinara . Njemu je plata povećana sa 88.000 na 111.227 dinara.

Više u odnosu na svog prethodnika ima i nova ministarka ekologije Irena Vujović, čija plata iznosi 107.778 dinara, (predhodnik G. Trivan za isti posao dobijao je 92.378 dinara). Sa dodatkom za članstvo u UO Republičkog fonda za razvoj I. Vujović prima oko 167.000 dinara.

U prdizbornom cirkusu sve je moguće pa i astronomske plate u vladi Srbije

Za desetak odsto u odnosu na prethodnike veća je plata i ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, ali i ministarke pravde Maje Popović. Selaković prima platu od 110.796 dinara, dok je Ivica Dačić na toj poziciji zarađivao 100.581. Ministarka Popović, prema evidenciji Agencije za borbu protiv korupcije zarađuje 111.847 dinara (prethodnica N. Kuburović imala je 97.014 dinara).

Nova ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović zarađuje 110.796 (B. Ružić primao 93.799 dinara). Ministarka privrede Anđelka Atanacković ima  platu 107.000 dinara ( dok je prethodnik G. Knežević zarađivao 95.000).

Tatjana Matić na mestu ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija zarađuje 115. 538 dinara, Tomislav Momirović kao ministar saobraćaja 107.778 dinara.

Plate su u odnosu na prethodni mandat, prema dostupnim podacima,  ostale nepromenjene za predsednika Srbije Aleksandra Vučića 157.262 dinara, predsednicu Vlade Anu Brnabić  128.320 dinara.

Izvori: Nova.rs i druge agencije

https://rs.n1info.com/biznis/nova-rs-ministrima-povecane-plate-a-i-naknade-za-clanstvo-u-upravnim-odborima/?utm_campaign=ug.contentexchange.me&utm_medium=referral&utm_source=ug.contentexchange.me&utm_term=ug.contentexchange.me 

Podeli:

51vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments