Мега шампион Никола Јокић

Велики подвизи и успеси најуспешнијег кошаркаша Србије у НБА

  • Проглашен је најбољим, најкориснијим играчем (МПВ) НБА лиге што је велико признање и прво које је добио један Србин
  • Јокић је јединствен, оригиналан играч, непредвидљивих потеза и неочекиваних акција.
  • Јокић стално обара старе и поставља нове рекорде у броју датих кошева, броју дабл учинака, као и трипл дабл резултата.
  • Већ сада је оборио неке важне рекорде у НБА и његово име ће бити уписано у историју НБА такмичења, а већ је уписано у историју Денвер Негитса клуба за који игра
  • Оно чиме фасцинира у игри је његова свестраност, игра као да је плејмејкер, његова додавања и асистенције су врхунски, а истовремено и свакодневна дела.
  • Јокић је већ сада најуспешнији српски играч у историји НБА, а пред њим је тек врхунац његове каријере у којој се очекује да оствари нове јединствене подвиге и рекорде

Пише: Јово Вукелић

Најбољи кошаркаши из СФРЈ и Србије већ две и по деценије играју кошарку у НБА лиги, најјачем кошаркашком надметању у свету. У америчкој кошарци доказивало се до сада укупно 29 српских кошаркаша.  Али, нико није играо тако успешно, тако победоносно, тако ефикасно као Никола Јокић, 26-годишњак, родом из Сомбора. Ове сезоне 2020/21. изабран је скоро једногласно за најбољег кошаркаша Америке!

А отишао је 2014. У САД, и изабран је тек у другој рунди као 41. пик на драфту(последњи по реду)  те 2014. године. Значи, једва је добио шансу да игра, а из Србије је отишао неафирмисан, непознат и са слабим изгледима да успе.  Својим радом и талентом постао је за пет-шест година један од најбољих играча НБА, а ове 2021. и званично најбољи – МВП (понављамо са најлошијом позицијом на драфту 2014.).

Први је био 1987- наш кошаркаш Радисав Ћурчић, који је одиграо само 20 утакмица  у НБА. А онда су у НБА стигли 1998. године велики српски асови и репрезентативци. Прво, Жарко Паспаљ, а потом годину дана касније 1989. Владе Дивац. Паспаљ је одиграо само 28 утакмица у Сан Антонио Спарсима и прекинуо каријеру у НБА, ни он није био успешан…

Прву велику, успешну  и вишегодишњу каријеру у НБА имао је српски центар Владе Дивац у Лос Анђелес Лејкерсима. У НБА  је провео пуних 15 година, наступио на 1.134 утакмице  играјући још у Шарлот Хонетсима  и Саркаменто Кингсима, био је популаран и омиљен кошаркаш код публике. Он је оставио траг у америчкој кошарци и његов утицај и углед је и даље велики.

Јокић оригиналан и непоновљив таленат

Никола Јокара Јокић, 26 година (рођен 19. фебруара 1995. године у Сомбору). Јокара је играо у Војводини и  клубу Мега (осам пута су мењали име у 21 години постојања Мега Лекс, Мега Визура, Мега Сокербет…) Играч у кога нису много веровали, осредњег талента и углавном неперспективан… Стигао је у САД са слабим шансама да заигра у НБА, али је као последњи изабран и добио је шансу у Денверу. Ту прилику да успе он није испистио! Вредно је тренирао, побољшао своју физичку снагу вансеријским трудом у теретанама… Охрабрио се у игри, показивао специфична решења у акцијама, постао неухватљив и непредвидљив играч у нападу, а истовреемно и врстан стрелац, како из слободних бацања тако и у шутирању двојки и тројки.

И онда је у последње три-четири  године процветао његов таленат. Постао је прво најбољи играч у свом тиму Денвер Негитс, па најбољи стрелац, па један од најбољих центара у НБА. Сазревао је као играч, требало је за то времена и воље да се учи, образује, и слуша велики тренер, некадашњи играч Мајкл  Мелоун. Стекао је и самопоуздање у игри против великих асова.

Године 2019. изабран је први пут да играна Ол-стар утакмици, мечу најбољих играча те сезоне.

Исте сезоне је изабран у најбољу петорку НБА лиге, чиме је постао пети европски играч којем је то пошло за руком након Дирка Новицког, Марка Гасола, Жоакима Ное и Јаниса Адетокумба.

Прошле, 2020. године позван је на промотивни меч најбољих  кошаркаша НБА што је велико признање и охрабрење за доброг играча.

Ове 2021. достигао је Јокић са својом игром такву вредност да је проглашен за најбољег кошаркаша Источне конференције НБА! Тако вредно и велико признање није добио до сада нико од српских играча (и из бивше СФРЈ)  који су играли у НБА.

Атипични центар у досадашњој историји кошарке

Како је све ово постигао Јокић?

Колега Александар Петровић то најбоље сабира и каже:

Ипак, његове вредности нису ни скок, ни брзина, ни шут, већ много комплекснији фактори кошарке. Кошаркашка интелигенција, преглед игре, препознавање противничких одбрана и напада, играње у својој брзини, способност “успореног снимка” у глави, размишљање неколико потеза унапред, доношење исправних одлука, преузимање одговорности и неопходна доза среће, само су неке од ствари које красе најдаровитије кошаркаше на планети, међу којима је дефинитивно Никола Јокић.  Једноставно, он је потпуно атипични центар не само у данашњој кошарци, већ у читавој историји овог спорта.

Трновит пут Јокића: Од непознатог кошаркаша до најбољег играча НБА лиге
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Грег Поповић: Јокић модерни Лари Бирд

Када је Грег Попович, један од најбољих кошаркашких тренера у Америци већ три деценије, изјавио“ да је Никола Јокић модерни Лери Бирд, медији у Америци скочили су му за врат и, уз све поштовање које имају према њему, почели су да пишу и причају како то нема везе с везом, јер је олако упоредио једног кошаркаша са Бирдом – истинском легендом америчке и светске кошарке. 

Изјаву је дао 6. августа 2020. године, када је НБА лига настављена у „балону“ у Орланду, а и Никола Јокић је наставио тамо где је стао пре него што је пандемија вируса корона прекинула сезону. Играли су Сан Антонио Спарси и Денвер Нагетси, а одмах после утакмице тренер екипе изТексаса (Спарси) није могао да дâ већи комплимент српском кошаркашу: „Јокић је реикарнацијаЛеријаБирда. Има нешто и од Мозеса Мелоуна“, рекао је Попович.

Лари Бирд, крилни центар Бостона, један од најбољих кошаркаша свих времена

Остали стручњаци рекли су да нису сагласни с њим у тој оцени о Јокићу. Речено је од стручњака и аналитичара:

„Када је Лери требало да постигне кош, он је то и чинио, а будућност Денвер Нагетса зависи од тога – да ли Јокић може да погађа када је важно. Ако то буде могао, онда ће вероватно бити члан Куће славних, али и даље сам без текста када помислим на Поповићево поређење“.

Годину дана касније Никола Јокић одвео је Денвер Нагетсе у полуфинале Западне конференције и то без Џамала Мареја и Вила Бартона. Не знамо да ли схватате колико је ово велики подвиг, али замислите да вам се повреде други и трећи најбољи играч екипе, и да останете са једном звездом и момцима који имају јако мало искуства.

Јокић и Поповић: Међусобно поверење и уважавање

Грегу Поповичу, тренеру који је предвидео успон Јокића и наслутио његове највеће играчке домете, кренули су да се извињавају ове сезоне због тога што су се смејали, а први је то урадио Кендрик Перкинс. „Бивши НБА центар из данашњег угла посматра изјаву тренера Спарса и каже: „Мислио сам да је Грег Попович ван себе, да је луд, када је рекао да је Јокић модерни Лери Бирд. Али, Никола то заиста јесте. Посебан је кошаркаш“, рекао је Перкинс!

И зато је сада време да се Поповићу извинимо, баш као што је то урадио Перкинс.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Денвер је прошле сезоне својим сјајним играма у првенству НБА одвео је своју екипу у плеј-оф после пуних десет година. И ту су приказали сјајне игре.

Ове године тај подвиг је Денвер поновио, и после серије добрих мечева победио је познатог ривала Феникс сансе и пласирао се у полуфинале плеј-офа, што је опет подвиг који Денвер није забележио протеклих година.

У овој причи о успесима Денвера и Јокића не може се стећи пуна слика о сјајним играма Јокића ако не истакнемо његове изванредне и кошгетерске  рекорде.

Мелоун: Велика каријера је тек пред њим

Постао је још раније најбољи стрелац свог тима, а прошле и ове године бележи огроман број дабл и трипл дабл погодака на утакмицама. Његов просек датих кошева по утакмици је импресиван. Јокић је регуларни део НБА завршио са импресивним просеком од 26,4 поена, 10,8 скокова и  8,3 асистенција.

Јокић је остварио најбржи трипл-дабл у историји НБА лиге за само 14 минута и 33 секунде проведених на терену.

Јокићев мурал у Сомбору на згради “његове” основне школе Доситеј Обрадовић

Уједно је постао европски кошаркаш са највећим бројем трипл-дабл мечева и ушао међу 10 најбољих играча по овом параметру у историји НБА лиге.

Према америчком начину рачунања индекса корисности, Јокић је најутицајнији овосезонски играч у НБА лиги са 31,36 поена.

Његови проценти шута су такође импресивни – из игре од 56,6 одсто, 38,8 одсто за три поена и 86,8 процената са линије слободних бацања. Зато и не чуди што је у недавној опширној анкети ЕСПН од 101 гласа америчких новинара, најбољи центар данашњице укупно добио 90 гласова!

Јокић се радује у дресу Србије

Тренер Мајкл Мелоун преузео је тим Денвера 2015, године и од тада ређа само успехе у вођењу овог тима. Мелоун је врло заслужан за развој Јокића, константни напредак и усавршавање. Њих двојица су носиоци напретка овог тима, одлично сарађују и стварају рекорде клуба у успешности и броју победа. Мелоун о Јокићу има високо мишљење и сматра да ће он у наредних сезонама тек показати сву раскошност свог талента и играчког умећа.

Мелоун истиче: „Јокић је врхунски играч, али и даље потцењен у НБА и поред сјајних резултата које постиже. Он је несебичан, неоптерећен славом и верујем у његова блистава достигнућа у наредним годинама. Једноставно га волим као човека који све од себе даје за успех клуба и тима и саиграча!“

Тандем  Мелоун -Јокић је ушао у историју Денвера

Јасно је да освајањем ове титуле најбољег у НБА Јокићева мисија није завршена.

Он је поносан и срећан и има мотива да настави блиставу каријеру.

Увек истиче да је Србин и да воли своју отаџбину Србију. Подршка љубитеља кошарке из Србије му много значи и даје подстрек да буде најбољи.

Он каже: „Играм са своју Србију, свој тим Денвер и на крају и за себе.

5 1 vote
Article Rating

Related posts

На удару руске дипломате, економија, привреда и државни функционери

Prenosimo

Вучићево хушкање Срба на Србе на Косову и Метохији

Prenosimo

УКИНУТИ ИЗДАЈНИЧКУ, ПА ОСНОВАТИ НОВУ САНУ

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x