Društvo, Srbija

Majčina suza iz slepog oka

Majka šestoro dece leži zaboravljena u bolnici u Vranju

 

  • Sinovi i ćerke koji su je doveli u bolnicu kad je bila bolna ne dolaze po majku, a ni ne obilaze je. Kao da su u zemlju propali.  Niko je i ne zove i ne pita za nju!

 

  •  Suza iz slepog oka kaplje na obraz, sa obraza na jastuk.  Glavna sestra Jasmina Ristić miluje staricu i u sebi moli Boga da deca, neko od dece dođu po nju, da starica ne pati, da ne trpi bol koji i ne znamo kakav je i koliki je. Zna samo ona, majka šestoro dece… Za taj majčin bol medicinska sestra nema lek.

Piše:  Jovo Vukelić

 

Kult majke postoji otkako postoji i čovečanstvo, otkako ljudski rod korača planetom. Čak je u jednom velikom periodu razvoja čovečanstva postojao matrijahat,  društveno uređenje u kome je žena bila stub društva i odlučivala o ključnim stvarima u životu zajednice.

Majka je simbol života, majka nam svima daje život…

Ne govorim o apstraktnoj majci, već o majci koja je rodila šestoro dece. Majka je u devetoj deceniji života, ima 87 godina (inače je ranije oslepela), bila je bolesna i smeštena je u Vranjsku bolnicu.

Stara majka sama…

Danas, na Mitrovdan, javljaju da se oporavila. Sveti Dimitrije je u pravoslavinih Srba i Grka, poštovan kao iscelitelj ubogih i bolesnih, nevoljnika… Možda je i on pomogao da majka iz Vranjskog kraja ozdravi, oporavi se i da nema potrebe da bude više u bolnici.

Zamišljam radost i sreću, ozarena lica njenih šestoro dece i unučadi što im u jednu od kuća u selu gde je živela dolazi majka i baka… Vraća im se majka (i baka, možda i prabaka) koja ih je dojila, hranila, pazila, učila ih prve korake, brinula, čuvala kad su odlazili iz planine u školu, lečila kad su bili bolesni, radovala se njihovom odrastanju, rođendanima, završenim razredima, prvim ljubavima i ženidbama…

Dolazi, vraća se majka i baka koja je slepa, ali osetiće ona i na dodir ruke tu brigu, toplinu, pažnju svoje dece. Osetiće bolje rečeno ljubav svojih sinova i ćerki, svoje dece, unuka…

Živi baka decenijama u planinskom selu Prvoneku, nadomak Vranjske Banje, nije tamo lako ni stići, brdovito, strmo…ali srećom sada je lepo vreme, jesen je topla i još nema snega, leda i hladnoća. Pa će iz Vranjske bolnice preko Vranjske banje da se smesti u svoj topli kutak na planinskom visu…

Planinsko selo Prvonek u blizini istoimene brane i jezera

Ali, kako upravo sada prvi put javljaju iz bolnice Zdravstvenog centra u Vranju, otkako su javili pre nekoliko nedelja njenoj deci, sinovima i ćerkama u selu da je majka dobro, da ne treba više da bude u bolnici i da može da se vrati kući, da je „uzmu“, da  nema nikog od njenje porodice već nekoliko nedelja!

Sinovi i ćerke koji su je doveli u bolnicu kad je bila bolna ne dolaze po majku, a ni ne obilaze je. Kao da su u zemlju propali.  Niko je i ne zove i ne pita za nju! Ni nju, ni lekare.

Niko se ne javlja, majka inače nije ni senilna, ni gluva, govori… Samo je slepa.

Ali,kažu,  uglavnom ćuti, ustvari progovori koju reč samo kad mora… ona je tužna, verovatno očajna. Čeka, vapi da čuje glas svojih najmilijih.

Suza iz slepog oka kaplje na obraz, sa obraza na jastuk.  Glavna sestra Jasmina Ristić miluje staricu i u sebi moli Boga da deca, neko od dece dođu po nju, da starica ne pati, da ne trpi bol koji i ne znamo kakav je i koliki je. Zna samo ona, majka šestoro dece… Za taj majčin bol medicinska sestra nema lek.

Ali nikog još od njenih najmilijih nema…

Valjda će stići, svakog časa nada se majka tolike dece da će čuti korake, glasove svojih potomaka. Onih za koje je do sada živela, kojima je sve davala, koliko je mogla i umela.

Čuju li se (čini mi se) to ti koraci sinova i kćeri dugačkim bolničkim hodnikom, ili to odzvanja, zvone zvona i bliži nam se kraj?

*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.**.*.*.*.*.*.

Pošto niko od sinova i kćeri i dalje neće da uzme majku iz bolnice

Baka premeštena u Prihvatilište za odrasla i stara lica u Vranju

Najnovija vest od 14. novembra glasi: I pored svih pokušaja nijedno od sinova i kćeri slepe majke Ljubice  P. (87 godina) ni posle više nedelja nije prihvatilo da preuzme brigu o njoj, pa je odlukom nadležnih organa opštine Vranje starica prebačena iz Interne bolnice Zdravstvenog centra u Vranju u Pihvatilište za odrasla i stara lica u istom gradu.

Nadležni su, Centar za socijalni rad, u skladu sa zakonom, pkkrenuli krivične prijave protiv njene dece, jer su u skladu sa zakonom dužni da brinu  o svojoj majci, a ovde je u pitanju zanemarivanje te dužnosti.

Lekarke Danijela Stanković Cvetković i Danijela Milosavljević iz Vranja kažu “da se još nije dogodilo da neko ko ima šestoro dece na kraju ostane sam”.

*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.**.*.*.*.*.*.

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
stariji
noviji
Inline Feedbacks
View all comments
LJ. Gvoić
LJ. Gvoić
3 godina ranije

Pravi novinar mora i emotivno da reaguje, da toga nema, ne bi smo čitajući članak stvorili sliku osećanja teme i moralnog ponašanja u ljudskoj društvenoj sredini. Uvek se potencira ljudska sudbina, smisao života i norme ponašanja. Ne zaboravimo da smo ušli u dvadeset i prvi vek, gde bi trebala civilizacija da napreduje, a ne neka zastarela, prevaziđena subjektivna shvatanja smisla životnog ljudskog veka. Što je čovek stariji po kalendarskim godinama sve više emotivno razmišlja. Dobro znamo šta znači biti majka, podizanje dece i šta se svega u svom životu odricala da bi ih podigla. Ta mala pažnja, lepa reč, daleko… Učitaj još »