Društvo, Srbija

Majke i decu u Srbiji treba štititi kao ugrožene vrste – da bismo opstali kao narod

PUTIN JE IZVUKAO RUSIJU IZ DEMOGRAFSKE JAME, HOĆE LI VUČIĆEVE MERE IZVUĆI SRBIJU (kraj)
  • Početak kraja jedne nacije počinje onda kada stanovništvo iznad 65 godina bude dva i po puta brojnije od ostalog stanovništva. Približavamo se tome
  • Zabrinuo se i pokrenuo i sam narod. Jedan internet-čitalac prelaže: 1. Zakonom propisati da ministar za ova pitanja može biti samo majka četvoro i više dece; 2. Država da finansira školarinu, udžbenike i sve potrebe dece; 3. Država da plaća svako bolovanje 100 % majkama i trudnicama, a poslodavce osloboditi poreza na ovakve radnike
  • Dr Goran NIKOLIĆ: Najbolja mera za povećanje nataliteta je subvencionisanje brige o deci. Pristupačne jaslice i vrtići olakšavaju ženama da kombinuju rad i materinstvo. Ako država želi više beba, trebalo bi da troši više novca na jaslice i vrtiće
  • Mudri profesor porodičnog prava Marko MLADENOVIĆ još 2005-te je predlagao radikalne mere da se zaustavi biološki nestanak Srba. Tada je i proročki rekao: „Ovaj narod biološki umire, on je u teškoj materijalnoj, duhovnoj i svakojakoj drugoj krizi. Ja volim ovu zemlju, ja volim ovaj narod. Ja neću da moji potomci budu nacionalne manjine i da ih gone kao danas na Kosovu!“

Piše:  Jovo VUKELIĆ

U NEDAVNOJ anketi (5. marta) na sajtu „Večernjih novosti“ povodom demografske krize u Srbiji, čitaoci – tačnije, majke i očevi, roditelji – dali su sjajne komentare i izneli rešenja i predloge, a neki izneli svoja lična iskustva i probleme koje imaju u odgajanju dece.

Evo nekih:

          Anja Bojović: „A šta ako majka ne može da doji, pa joj mesečeno treba samo 100 evra da bi kupila mleko“?

          Svetlana: „Dobila sam otkaz posle prve trudnoće , kasnije sam jedva upisala dete u privatni vrtić. Poslodavci prete kad odeš na bolovanje kad ti je dete bolesno. Ne daj Bože da završiš u nekoj dečijoj bolnici sa detetom, ko je bio, zna na šta mislim. I mogu ja do sutra da nabrajam“…

Goran: „ Mislim da je veća tragedija ako imate šestoro dece i jedan minimalac, nego nemati decu!“

Zoran:  „Pitajte mlade ljude bez stana, sa minimalcem… pod kojim uslovima bi osnivali porodice. Kad dobijete odgovore i ispunite bar trećinu toga – dece će biti. Sve ostalo je vređanje zdravog razuma“.

          Hajduk Veljko: „Prvi uslov da bi bilo više dece je ljubav. I prema ženi i prema deci. Posle toga je jako bitno aktivno angažovanje države, od porodiljskog bolovanja, mesečne ili tromesečne finansijske pomoći svakom detetu. Manji troškovi za vrtiće, besplatni udžbenici. I takođe, imati ministra koji će se svakodnevno angažovati i boriti za svaku majku i svako dete“.

Čitalac koji se potpisao kao Statistika kaže: 1. Zakonom propisati da ministar za ova pitanja može biti samo majka četvoro i više dece (takva osoba bi najbolje razumela ove probleme); 2. Decu, majke, trudnice zakonom zaštititi kao ugroženu vrstu; 3. Država da finansira školarinu, udžbenike i sve potrebe dece; 4. Država da plaća svako bolovanje 100 % majkama i trudnicama, a poslodavce osloboditi poreza na ovakve radnike; 5. Svaka žena koja rodi i odškoluje troje dobija doživotno nacionalnu penziju, bez obzira na to da li ima platu ili redovnu penziju“.

          Oprema i hrana za bebe u Srbiji najskuplje u regionu

          Da je pročitala samo ovih nekoliko opaski roditelja,  ministarka S. Dejanović ne bi bila samo napirlitana ikebana na konferenciji gde je Vučić saopštavao mere za povećanje nataliteta 18. marta.

Nešto bi imala i ona da kaže i predloži.

Iz svih ovih poruka jasno je jedno: potrebne su dodatne mere, nedovoljno je ovo što je sada predložio Vučić. A odakle novac, zapitaće neko? Ima dovoljno novca u budžetu za ove potrebe i treba samo doneti odluku da se on upotrebi!

Poseban problem je i neverovatno skupa oprema za bebe u Srbiji.

Roditelji u Srbiji opremu i hranu za bebe plaćaju i do 30 odsto više nego u zemljama u regionu!  Znaju li to premijerka Brnabić (predsednik Saveta za populacionu politiku) i ministarka Dejanović? Ako znaju, zašto ne predlože i donesu hitne mere da oprema i hrana za bebe budu najeftinije u regionu! Zar njih dve upravo ne vode brigu o natalitetu u Srbiji!?!

Nemaju rezultate, ali drže fotelje

Da bi roditelji kupili sve što treba za bebu u prvih nekoliko meseci potrebno je čak 100.000 dinara (krevetac, kolica, nosiljke, stolica za hranjenje, pelene, garderoba i sredstva za higijenu…)

Dr Goran Nikolić, ekonomista, koji se bavi ovom tematikom ističe:

„Kao najbolja mera za povećanje nataliteta se pokazalo subvencionisanje brige o deci (npr. pristupačne jaslice i vrtići olakšavaju ženama da kombinuju rad i materinstvo). Čini se da su to glavni razlozi zašto Francuska i Švedska imaju visoke stope nataliteta, mada im masovna imigracija iz zemalja sa visokim natalitetom, takođe, pomaže. Dakle, ako država želi više beba, trebalo bi da troši više novca na jaslice i vrtiće. I ovo je verovatno najpraktičnija i relativno jednostavna politika koju vlasti mogu sprovoditi“.

Stimulativna ali i ekonomična mera bila bi da se zakonskim aktom odredi da svako treće novorođeno dete dobija finansijski dodatak jednak prosečnoj mesečnoj penziji, koji bi trajao do punoletstva. Jedino ovako radikalan i za zainteresovane veoma opipljiv benefit bi mogao da motiviše kritičan broj roditelja da dobiju bebu. I da ne bi bilo kukanja, nisu to prevelika srestva koja bi država trebalo da obezbedi.

„Podrška“ meterinstvu

          Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sledeće godine (2019) početi izgradnja stanova za mlade bračne parove. Otplata kredita biće na 35 godina, a mesečna rata 126 evra, “što nema nigde u svetu”.

Tu odluku trebalo bi sprovesti i odmah obezbediti sredstva u budžetu za 2019! Tako da to „što nema nigde u svetu“ bude realizovano,  a ne da budemo prva zemlja po stopi mortaliteta u Evropi!

Samo tako – dobijanjem stanova – mladi bračni parovi, i to ne samo u Beogradu, rađaće decu!

Koliko su vlasti u Beogradu bile nezainteresovane za pomoć roditeljima dokazuje i smanjenje porodiljskog dodatka i pomeranje radnog vremena tako da su roditelji  dovedeni u užasnu situaciju da ne mogu da odvode svoju decu u škole i vrtiće. Te mere su bile jasna poruka svim mladima koji žele

          Gordana Bjelobrk,  šefica Odseka za demografiju Zavoda za statistiku Srbije, ističe: „Važno je roditeljima i organizaciono pomoći da mogu da usklade posao i roditeljstvo“.

Da ne bismo postali opustela  zemlja, a takvih područja već ima u Srbiji i da za 50 godina, ukoliko nastavimo ovaj negativni trend, ne bude dovoljno mladih da naslede stare generacije, moramo sve preduzeti što je u moći države i preokrenuti situaciju.

Već je prosek starosti u Srbiji 43 godine. To je problem, jer  umesto minimalnih 20 odsto, stanovništva do 18 godina u našoj zemlji ima svega 17,6 odsto populacije mladih. To je više nego nedovoljno za funkcionisanje društva.

A početak kraja jedne nacije počinje upravo onda kada stanovništvo iznad 65 godina bude dva i po puta brojnije od ostalog stanovništva. Približavamo se i tome.

           Preokret u natalitetu u Rusiji

          U mnogo goroj demografskoj situaciji od Srbije nalazila se Rusija od početka 90-tih godina prošlog veka. Ona je bila upala u demografsku rupu, od 1992. je imala negativan prirodni priraštaj. Kod njih je za 20 godina negativnog prirodnog priraštaja, dakle od ’92, razlika između umrlih i rođenih dostigla 13 miliona ljudi!  U poslednjim godinama 20. veka, od 1991. kao i 2000-te i čak i 2001. godine, Rusija je godišnje gubila 928.000 stanovnika!  Naime, toliko je bilo manje rođenih u odnosu na broj umrlih stanovnika!

Kad je po dolasku na vlast saznao te podatke, Vladimir Putin  skoro da nije mogao da veruje kolike su razmere nestajanja Rusije.

O tom periodu Putin u dokumentarnom filmu „Predsednik“  kaže: “To je bila katastrofa za Rusiju. Gubili smo skoro milion stanovnika godišnje. I prestajali smo postepeno da postojimo kao država. Tada smo odmah (iako je Rusija bila u vrlo teškoj materijalnoj situaciji kao država) preduzeli niz energičnih mera, napravili smo celovit plan povećanja nataliteta, program podrške materinstvu i rađanju i krenuli u borbu sa jednim od najvećih zala Rusije. Tim svestranim i obiminim merama podrške rađanju, u čemu je pomogla i Ruska pravoslavna crkva svojim zalaganjem, uspeli smo neočekivano brzo (za deset godina, od 2007. do 2017.) da preokrenemo ovu negativnu tendenciju. Preokrenuli smo situaciju i danas (2016) imamo preokret, potpuno smo zaustavili izumiranje, nestanak nacije. Rusija već 3-4 godine ima kontinuirani priraštaj stanovništva”!

Ovaj dramatičan slučaj je vrlo indikativan i poučan za Srbiju. Pokazuje da se može preokrenuti situacija kad je vlastima stalo do promene stanja. Znači, može se kad se hoće!

Na pitanje šta smatra svojim najvećim uspehom u toku svoje vladavine, Putin je rekao da je upravo uspeh na planu zaustavljanja odumiranja Rusa kao naroda njegov najveći uspeh u političkoj karijeri i da se njim ponosi! (Ruska populacija brojala je 143 miliona stanovnika početkom 20. veka i pogubna tendencija je bila da do 2050. Rusa bude samo 107 miliona!)

Da bi nešto slično Putinu mogao jednog dana da s ponosom izjavi predsednik Vučić, koji se susreo sa istim ovim problemom, morao bi prvo da promeni kadrove u vladi koji se bave ovim pitanjem i koji su pokazali da su potpuno nekompetentni i nemotivisani i da izabere stručne, ugledne i odgovorne ljude, kojih Srbija ima, da brinu i rešavaju ovaj problem. I da dopuni predložene mere majčinskih dodataka i u socijalnoj sferi sa ciljem bržeg podizanja nataliteta.

Tada bi Srbija imala šansu da za desetak-petnaest godina zaustavi nestajanje Srba kao naroda.

 

Ako to učini onda se sadašnjem predsedniku neće smejati kao što se početkom 2000-tih ceo DOS i skoro svi njegovi lideri smejali i podsmevali uglednom Marku Mladenoviću (umro 2014.), pametnom i mudrom profesoru porodičnog prava sa Pravnog fakulteta u Beogradu, jer je predlagao radikalne mere mere da se zaustavi biološki nestanak Srba. Tada, 2005. godine  je proročki rekao:

„Ovaj narod biološki umire, on je u teškoj materijalnoj, duhovnoj i svakojakoj drugoj krizi. Mi smo (udruženje građana „Opstanak“) ta savest. Ja volim ovu zemlju, ja volim ovaj narod. Ja neću da moji potomci budu nacionalne manjine i da ih gone kao danas na Kosovu!“

Profesor Marko Mladenović predvideo je na vreme pad nataliteta u Srbiji, ali ga niko nije slušao

Posle svega iznetog, čak i sa onim što je Vučić najavio da će preduzimati država Srbija, ostajemo i dalje bez sigurnog odgovora na ključno pitanje: može li se zaustaviti biološko smanjivanje i nestanak Srba?

 

 

Podeli:

Postavite komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of