Kosovo i Metohija, Politika, Prenosimo, Srbija

Marko Jakšić: U Miloša Kovića nemam poverenja

Zašto je jedan od najuglednijih Srba napustio Pokret za odbranu KIM

 

  • Jakšić: Koviću, ako nećete da podignete tužbu protiv izdajničkog delovanja Vučića, kako ćete bilo šta veće?
  • Ni Brisel, ni Berlin, ni London, ni Vašington, a ponajmanje Priština ne mogu Srbiji da oduzmu KiM. Jedino ko može da nam ga uzme jeste predsednik Srbije svojim potpisom na sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine. Pokret za odbranu Kosova i Metohije je i formiran da diktatora spreči u tome.

Kosovska Mitrovica, 18. jula 2020. godine

Piše: dr Marko K. Jakšić

Poštovani profesore,

Danas sam saznao da je inicijativa nas Srba sa Kosova i Metohije za podnošenje krivične prijave protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića odbijena, što me je, moram da priznam, razočaralo. Još više je poražavajuće da Pokret i drugima savetuje da ne podnose krivičnu prijavu protiv izdajničkog delovanja Aleksandra Vučića.

Čudi me formulacija zbog čega je krivična prijava neprihvatljiva jer navodno nema argumenata i dokaza za nju.

Uvaženi profesore, da li ima elemenata za krivičnu prijavu ne utvrđujete Vi niti predsedništvo Pokreta već su za to merodavni sud i tužilaštvo. Mi nismo očekivali da će ove institucije odmah da uhapse i kazne Aleksandra Vučića, ali će samo podnošenje krivične prijave pokazati na delu njegovo izdajničko ponašanje.

Samo predsednik Srbije može svojim potpisom da oduzme Kosmet od Srbije

Nama je svima jasno da najveća opasnost za sudbinu južne srpske pokrajine leži upravo u Aleksandru Vučiću. Ni Brisel, ni Berlin, ni London, ni Vašington, a ponajmanje Priština ne mogu Srbiji da oduzmu KiM. Jedino ko može da nam ga uzme jeste predsednik Srbije svojim potpisom na sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine.

Pretpostavljam da je ovaj Pokret i formiran da diktatora spreči u tome. Ako Pokret za odbranu Kosova i Metohije nije u stanju da protiv predsednika Srbije podnese krivičnu prijavu, kako onda može da primeni mnogo žešće političke metode u odbrani južne srpske pokrajine?

Ja sam u ovaj Pokret ušao pre svega po nagovoru prof. dr Slobodana Samardžića, nadajući se da će on biti istaknuto lice koje nas zastupa. Imenovanje Vas na to mesto, pomalo me je iznenadilo imajući u vidu da ste Vi predsednik političkog saveta političke stranke koju sam ja napustio zbog kolaboracije sa aktuelnim izdajničkim režimom. Vreme je potvrdilo da sam bio u pravu.

Sama činjenica da predsednik Demokratske stranke Srbije, Miloš Jovanović, osuđuje protekle demonstracije u kojima je bio veliki broj studenata, i opravdava njihovo batinjanje, jeste svojevrstan politički skandal. Ti studenti su na protestima izražavali ogromno nezadovoljstvo izdajničkom politikom Aleksandra Vučića pevajući pesme o Kosovu i Metohiji. Vi ste, gospodine Koviću, i dalje predsednik političkog saveta DSS i nijednim svojim postupkom niti gestom niste se ogradili na intervju Miloša Jovanovića.

Jakšić pita Kovića: Kojim metodama Pokret može i planira da brani Kosmet?

Imajući sve ovo u vidu obaveštavam Vas da više ne želim da budem član ovog Pokreta bez obzira što u njemu sedi veliki broj časnih ljudi, jer mi Vi lično ne ulivate poverenje.

dr Marko K. Jakšić*

* Član predsedništva  Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije «Otadžbina»

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments