Gost Autor, Društvo, Istraživanja-Dosije, SAD (Amerika), Svet (planeta), Slobode

Malo nacija će stvoriti i pustiti biološko oružje kojim napada prvenstveno same sebe

Nova otkrića o nastanku virusa korona (Kovid19)

  • Kineski virolozi otkrili da izvor virusa nije Kina, niti Vuhan, niti tržište (pijaca) morskih plodova, već da je poreklom iz SAD-a
  • Zhao Li Jian, portparol kineskog ministarstva inostranih poslova, tvrdi da je virus donet u Kinu iz SAD-a tokom Vojnih igara u Vuhanu, oktobra 2019.
  • Virus korona stvoren je u laboratorijama SAD

Global riserč, 19,  mart, 2020.

Piše:  Lari Romanov *

U početku su mediji ignorisali tvrdnje i analizu da je virus mogao da potiče iz SAD-a. Ali širenje informacija i ponavljanje dokaza sa svih strana, uključujući i u SAD-u, postalo je previše intenzivno i sad se u zapadnim medijima te tvrdnje otvoreno ismevaju.

Ukratko, kineski virolozi konačno su otkrili da izvor virusa nije Kina, niti Vuhan, niti tržište morskih plodova, već da je poreklom iz SAD-a, a mogući je scenarij da je taj virus možda nastao iz bio-oružja američke vojske u laboratorij u Fort Detriku (koju je CDC zatvorio u julu zbog provale), a donesen je u Kinu tokom Svetskih vojnih igara u oktobru 2019. godine.

Takođe su japanski i tajvanski virolozi, nezavisno, došli do zaključka da bi virus mogao da potiče iz SAD.

Pacovi i zmije: Virus korona ipak nije nastao i krenuo iz pijace u Vuhanu

Amerikanci su od samog početka dali sve od sebe kako bi odbacili tu krivnju kreirajući priče o slepim miševima, zmijama, pangolinima, tržištu morske hrane, a Univerzitet Vuhan bio je u tim pričama biološko oružje (što nije), a CIA-e je kroz Glas Amerike i Radio Slobodna Azija gurala priču kako je virus procurio sa tog univerziteta. Oni su (faktički) tvrdili da su kineski istraživači učestvovali (pre 7 godina) u sličnom istraživanju virusa koji je finansirao američki NIH i tako nekako insinuirali kinesku krivicu, zanemarujući da je to istraživanje irelevantno za trenutne događaje.

Postoje geopolitički razloziSAD za napad na Kinu, Iran i Italiju 

Moram reći da su se Amerikanci pokazali vrlo veštim da prvi ugrabe mikrofon, kako bi stvorili “službenu” priču o aktuelnom događaju, i da su preplavili medije uverljivim pokazivanjem prstom kako bi sprečili lakovernu javnost da logično sastave delove priče. Ali, zanemarili su vrlo realnu činjenicu da će malo nacija ili stvoriti ili pustiti biološko oružje koje napada prvenstveno sebe.

Oni su takođe ignorisali geopolitičku verovatnoću „krajnje igre“ – da je virus moćno oružje ekonomskih ratova, sposobno da kineskoj ekonomiji učini ono što trgovinski rat ne može. Povremeni čitaoci imaju tendenciju da ignorišu činjenicu da u američkom razumevanju postoji mnogo čvrstih geopolitičkih razloga za napad na Kinu, Iran i Italiju, a preostale zemlje samo predstavljaju nesrećnu kolateralnu štetu.

O korona virusu i njegovim mutacijama se još ne zna dovoljno

Mnogo članaka o virusu koji sadrže ove i slične informacije objavljeni su na veb-portalima kao  vesti drugog reda, a neki članci stekli su ogromnu čitalačku publiku sa stotinama hiljada preuzimanja i mnogo ponovnog postavljanja. Mnogi od ovih članaka prevedeni su na 6 ili 7 jezika i objavljeni na veb lokacijama širom sveta. Istovremeno, na kineskim društvenim medijima objavljeno je mnogo postova spekulišući o neobičnim okolnostima i dugim lancem neobičnih slučajnosti koje su dovele do izbijanja virusa u Vuhanu.

Jedan od gore navedenih članaka preveden je i objavljen na kineskim društvenim medijima i prikupio je 76.000 komentara u prvih 8 sati. Na kraju su glavne kineske medijske kuće iznele iste tvrdnje – da je virus mogao nastati u SAD-u i da su Amerikanci učestvovali u masovnom zataškavanju.

Sve više dokaza da je virus stvoren u laboratorijama na Zapadu

Zatim je Zhao Li Jian, portparol kineskog ministarstva inostranih poslova, priču učinio službenom, putem niza postova na američkim društvenim medijima. Jedan veliki medijski članak, ovaj u NIT-u, napomenuo je da su “Zhaoove primedbe raširene na najistaknutiju kinesku platformu društvenih medija, Veibo. . . [i]  pregledani su više od 160 miliona puta, zajedno sa snimcima ekrana originalnih objava na Tviteru.

Čini se da su objave na Tviteru Li Jiana, u suštini službeni izvor koji se nije mogao lako zanemariti, jer je njegova tvrdnja da je virus donet u Kinu iz SAD-a tokom Vojnih igara i da traže objašnjenje od SAD-a, dobijali previše pažnje javnosti da bi se ignorisala. Sve je to stvorilo dovoljan politički pritisak da prisili zapadne medije na reakciju. I naravno da su odgovorili zanemarujući činjenice poruke i rušeći glasnika.Dana 12. marta britanski Gardijan objavio je priču tvrdeći da Kina “gura propagandu” o virusu koji dolazi iz SAD-a.  Njujork tajms je 13. marta pokrenuo sličnu priču o „zaveri kineskog koronavirusa“ o lažnim tvrdnjama o izvoru virusa.

Zatim, 14. marta, ABC Njus pokrenuo je priču pod nazivom „Lažne tvrdnje o izvorima koronavirusa koja prouzrokuje pljuvanje između SAD-a i Kine“, u kojoj je ismevao Kinu i tvrdnje o američkom virusu. Sijetl tajms objavio je verziju priče, rekavši da “Kina podstiče novu teoriju o poreklu koronavirusa: To je američka bolest. . . uveli su je pripadnici američke vojske koji su u oktobru posetili Vuhan.

Postoje sumnje da je virus stvoren u laboratorijama vojne baze Fort destrik u Virdžiniji, SAD

Nema ni trunke dokaza koji to potvrđuju, ali pojam je dobio službeno odobrenje kineskog Ministarstva spoljnih poslova, čiji je portparol optužio američke zvaničnike da ne dolaze čisto sa onim što znaju o bolesti. UK Independent objavio je svoju verziju „Kineske teorije zavere“ , kao i CNN .

Američki pokušaji demantovanja činjenica 

Prilog ABC je tvrdio je da je „pomoćnik sekretara Dejvid Stilvel dao [kineskom] ambasadoru Si Tiankaiu„ vrlo strogo predstavio činjenice, tvrdeći da je Si bio „vrlo defanzivan“ pred ovim  „službenim“ američkim napadom. Američki Stejt department citira da je poručeno: „Hteli smo da upozorimo [kinesku] vladu da nećemo tolerisati [teorije zavere] za dobro kineskog naroda i sveta.“ž

Nakon toga, Vašington Post, Blumberg i još pola tuceta izvora za medije i medijskih kuće kontaktirali su ovog autora radi intervjua, željni mogućnosti da ovu „teoriju zavere“ istresu na izvoru. Američka ambasada u Pekingu takođe je „posegnula“ sa namerom da s autorom „da razgovara o tome“.

Ako se kampanja javnog informisanja i rezultirajući politički pritisak nastave, konačno ćemo ući u treću fazu gde će mediji početi da prvo priznaju mogućnost, zatim verovatnoću, a zatim i činjenicu da su SAD izvor virusa „Kine“

……………………

*Lari Romanov je gostujući profesor na šangajskom Fudan univerzitetu, autor deset knjiga o odnosu Kine i Zapada

…………………

Sutra, drugi nastavak: Zaraza koronom potiče iz laboratorija van Kine

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
stariji
noviji
Inline Feedbacks
View all comments
Božidar
Božidar
2 godina ranije

Vjerujem, ovo je sigurno istina!!!