NATO, Balkan i susedi Srbije, Društvo, Politika, Prenosimo, Republika Srpska, Rusija, SAD (Amerika), Svet (planeta), Slobode, Srbija, Srbija i EU

Lavrov: Dodik je prijatelj Rusije, a i mi smo njegovi prijatelji

POSTOJI NERAZUMEVANJE POVODOM PUTINOVOG POMINJANJA PRESUDE MEĐUNARODNOG SUDA PRAVDE O KOSMETU

  • «Šmit nema pravo da ništa rešava i nameće. Naravno, ni da Dodiku zabrani učešće na iborima. Taj čovek nema nikakav legitimitet. Uopšte ne sumnjam da će Zapad pokušavati da počini novo bezakonje. To što se čini prema Dodiku – to je za svaku osudu. On je jedan od malobrojnih političara koji realno brane principe Dejtona.
  • Cilj Zapada je – držati u napetosti celu BiH i ne ispuštati je iz svojih ruku. A usput nepokorne, u licu Republike Srpske, pokoravati i potčinjavati upravo tom diktatu.
  • Zapad ne može ni da zamisli da neka zemlja ili političar na Balkanu mogu biti nezavisni. Zapad je navikao da koristi razne Šmitove da bi mogao da svima «rukovodi» i da sve ucenjuje, da svima postavlja ultimatume. Mi imamo malo drugačije manire i drugu kulturu nego Zapad
  • «Što se tiče sankcija Rusiji, pozicija BiH ima svoj značaj, ali samo ako se oslanja na principe Dejtona koji obavezuju da se sva rešenja moraju donositi na bazi saglasja dva entiteta i tri konstitutivna naroda. To što sada Zapad pokušava da nezakonito podstiče dejstva Sarajeva da donosi spoljnopolitičke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir pozicije RS – to je najgrublje moguće kršenje Dejtona»
  • Što se tiče odnosa Rusije prema pregovorima o budućnosti Kosova, koji se nastavljaju i moraju se bazirati na Rezoluciji 1244 SB UN, Predsednik Putin je više puta – i prilikom svojih susreta sa predsednikom Vučićem i u svojim javnim nastupima – podvlačio da mi u celini podržavamo poziciju Srbije. Mi ćemo podržati rešenje koje bude prihvatljivo srpskom narodu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, prema najnovijim vestima, neće sutra doputovati u najavljenu posetu Srbiji. Ali, je zato u ekskluzivnom intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske istakao „da Zapad pokušava nelegalno da podstiče djelovanje Sarajeva da donosi spoljno-političke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja Republike Srpske i da je to najgrublje kršenje Dejtonskog sporazuma“.

Pitanje: Zapad insistira na svojoj ekskluzivnosti. U situaciji postojanja rusko-ukrajinskog konflikta, Zapad nikome ne dozvoljava da bude neutralan. Republika Srpska se – zbog složene konfiguracije BiH nalazi u složenijoj situaciji nego Srbija. Ona štiti svoje pozicije da BiH ne bi uvela sankcije protiv Rusije. Ambasadori (BiH) u SBUN i u Saveta Evrope nalaze se pod direktnim uticajem Sarajeva i nastupaju sa pozicija svojih političkih partija, a ne državnih institucionalnih rešenja. Kako Rusija doživljava poziciju BiH?

Lavrov: Pozicija BiH ima svoj značaj, ali samo ako se oslanja na principe Dejtona koji glase da se sva rešenja moraju donositi na bazi saglasja dva entiteta i tri konstitutivna naroda. To što sada Zapad pokušava da nezakonito podstiče dejstva Sarajeva da donosi spoljnopolitičke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir pozicije RS – to je najgrublje moguće kršenje Dejtona.

Lavrov daje intervju TV Srpskoj
NATO nije privržen Dejtonskom sporazumu

Naveo sam primere kada je Zapad lagao da se NATO neće širiti, da će biti realizovani Minski sporazumi o Donbasu, da će biti stvorena Zajednica srpskih opština na Kosovu. Isto tako laže da je privržen Dejtonskom sporazumu. U suštini, Zapad čini sve da u okvirima «selektivnih reformi» nagovori, pored ostaog Hrvate, da pristanu na to da ih, kao i do sada, u zajedničkim organima predstavljaju Bošnjaci ili ljudi koji sa njima nisu uopšte politički saglasni. Ne želim da kažem da Bošnjaci u ponečemu nisu u pravu, ali Dejtonski principi naprosto traže saglasnost sva tri konstitutivna naroda.

Što se tiče samostalnosti Bosne, obratite pažnju da Amerikanci imaju specijalnog izaslanika za izbornu reformu u BiH. To mnogo govori o tome koliko su uistinu «samostalne» vlasti u Sarajevu.

Čvrsto prijateljstvo Srpske i Rusije dokazuju svojim delovanjem Dodik i Lavrov

Pitanje: Nemaju samo Amerikanci takvog izaslanika. I Britanci imaju specijalnog izaslanika, Nemci takođe. Oni smatraju da se mogu mešati u unutrašnje stvari. Istovremeno, sve reči ruskog ambasadora u BiH – na primer povodom NATO – oni nazivaju mešanjem Rusije u unutrašnje stvari BiH.

Zapadnjaci stalno lažu da bi opravdali svoje sopstveno bezakonje

Lavrov: To je zapadni manir, njihova manija veličine i navika da stalno lažu da bi opravdali svoje sopstveno bezakonje.

Pomenuli ste specijalne izaslanike. Postoji i Visoki predstavnik za BiH čija je funkcija zaista predviđena Dejtonskim sporazumom. Tamo se jasno kaže da se on postavlja za ne tako dugi period. Još 2006. godine je Rukovodeći komitet Saveta za implemetaciju mirovnog sporazuma za BiH (Upravni odbor PIK-a) odlučio da je vreme da se «zatvori radnja» i eliminiše položaj Visokog predstavnika. Međutim, pod različitim veštačkim i izmišljenim izgovorima taj proces se razvlačio. Kada je istekao mandat prethodnog Visokog predstavnika, mi smo rekli da je vreme da se pređe na politiku koja bi više uvažavala Bosnu i Hercegovinu. Zemlja je nezavisna ne jednu deceniju, ali njome, kao i ranije, upravlja neki postavljeni predstavnik koji ima primat nad svim državnim organima BiH. Zapad nam je, u odgovoru na to, rekao da dosadašnja praksa mora biti obavezno nastavljena. Njegov jedini cilj je – držati u napetosti celu BiH i ne ispuštati je iz svojih ruku. A usput nepokorne, u licu Republike Srpske, pokoravati i potčinjavati upravo tom diktatu.

Pošto nije regularno izabran, srpski narod i vlast u Srpskoj ne priznaju Šmita i šalju mu jasnu poruku!
Zapad ne poštuje nikakve dogore i pravila

Imenovali su Kristijana Šmita iz Nemačke uz najgrublje kršenje procedure koja je morala biti poštovana. Kao prvo, ta procedura predviđa isturanje takve kandidature uz saglasnost svih članova Upravnog odbora PIK, a Rusiju niko ništa nije pitao. Kao drugo, morala je postojati saglasnost sva tri konstitutivna naroda. Kao treće, morala je biti odluka SB  UN. Zapad se svega toga odrekao.

Nudeći kompromis, mi i Kina smo predložili da u SB UN bude imenovan, kako je i potrebno, Visoki predstavnik sa jednogodišnjim mandatom. U toku te godine da budu pripremljeni predlozi kako prenositi punomoćja upravljanja svojom zemljom na samu državu BiH. Zapad je istupio kategorički protiv, što znači samo jedno: da želi da i dalje manipuliše Bosnom u svom interesu i da od nje napravi novi placdarm za širenje NATO, za ekspanziju Alijanse na Balkanu.

Zapad manipuliše BiH, želi da širi NATO na Balkanu

Pitanje: Povodom nepriznavanja Šmita za Visokog predstavnika, vlasti RS gotovo svakodnevno su pod pritiskom i izložene kritici sa strane Zapada. U Sarajevu sa nestrpljenjem čekaju Šmitove dalje korake iako ga RS ne priznaje za Visokog predstavnika. Čekaju da on nametne novo svoje rešenje kojim bi zabranio Miloradu Dodiku da se kandiduje na predstojećim opštim oktobarskim izborima u BiH. Ima li lice koje nije postavio SB UN uopšte pravo da donosi i nameće bilo kakve odluke?

Lavrov: Naravno da nema. Već sam rekao da je to prozivzakonito delovanje. Taj čovek nema nikakvu legitimnost. Uopšte ne sumnjam da će Zapad pokušavati da počini novo bezakonje. To što se čini prema Miloradu Dodiku – to je za svaku osudu. On je jedan od malobrojnih političara koji realno brane principe Dejtona. Dodik nije činio ništa u RS i u okvirima Predsedništva BiH što protivreči Dejtonskom sporazumu. Time se bave zapadnjaci i, na žalost, Bošnjaci.

Zapad želi da ih iskoristi za to da bosanske narode liši identiteta i da pretvori Srbe, Hrvate i Bošnjake u nekakvo «civilno društvo», kako oni govore. To je zahtev da zaborave na svoju kulturu i tradicije – isključivo radi toga da bi Zapad ostvario svoje geopolitičke ciljeve na Balkanu. To je zločinačka politika.

Karta Republike Srpske

Pitanje: Kada Milorad Dodik govori da se radi očuvanja BiH treba vratiti izvornom Dejtonu i da Republici Srpskoj moraju biti vraćene otete nadležnosti, Zapad to interpretira kao separatističku pretnju. SAD su već uvele sankcije protiv Dodika, a za njima i Velika Britanija. Osim toga, London je uveo sankcije i predsedniku RS Željki Cvijanović. Tobože je jedan od razloga uticaj Rusije na rukovodstvo Srba, čak se tvrdi da je Dodik «Putinov čovek» i da deluje po njegovim nalozima. Kako vi na to gledate?

Lavrov: Već sam rekao da Milorad Dodik ne čini ništa što je u suprotnosti sa Dejtonom. Naprotiv, on je bezmalo jedini koji brani Dejton od agresivnih napada Zapada na taj dokument. Milorad Dodik je prijatelj Ruske Federacije. A i mi smo njegovi prijatelji. Eto, to je sve.

Kod nas postoji poslovica: koga nešto boli, taj o tome i govori. Zapad ne može ni da zamisli da neka zemlja ili političar na Balkanu mogu biti nezavisni. Zapad je navikao da koristi razne Šmitove da bi mogao da svima «rukovodi» i da sve ucenjuje, da svima postavlja ultimatume. Neka ne sude po sebi. Mi imamo malo drugačije manire i drugu kulturu nego Zapad.

Rusija podržava Srbiju povodom pitanja Kosova i Metohije

Pitanje: Javnost sve češće govori o izjavi predsednika Rusije Vladimira Putina u kojoj je povezao pitanje Donbasa sa «presedanom Kosova» i o tome da Srbija zbog toga doživljava neverovatan pritisak. Ima li Rusija nameru da odustane od podržavanja Srbije, a takve pretpostavke iznose neki mediji, čak i u samoj Srbiji?

Lavrov: Provokatora je uvek mnogo. Radi se, koliko ja razumem, o onome što je Predsednik Putin rekao u vezi sa Odlukom Međunarodnog suda UN povodom zakonitosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Čuo sam kako je to predsednik Vučić to pominjao.

Rusija se drži rezolucije 1244 UN o Kosmetu i štiti interese Srbije

Mislim da se ovde radi o dubokom nerazumevanju. Kao prvo, ako se ima u vidu istorija, nezavisnost Kosova je proglašena 2008. godine. Tada nije bilo nikakvih ratnih dejstava, a realizovana je Rezolucija 1244 koju su lideri Kosova kategorički odbijali da ispoštuju. Bivši predsednik Finske, Ahtisari, u ime UN vodio je pregovore između Beograda i Prištine da bi bila realizovana ta rezolucija. Ponavljam: tada nije bilo nikakve pretnje ni stanovništvu Kosova, ni susednim opštinama Srbije.

Pregovori su mogli da budu nastavljeni, ali je Ahtisari, umesto toga, odjednom saopštio da dogovor mora biti dostignut tokom nekog određenog vremenskog perioda. Čim je to rekao, Kosovari su prestali da učestvuju u pregovorima. Bila je proglašena nezavisnost.

Međunarodnom sudu UN, sa molbom da zauzme stav o legitimnosti tog procesa, obratila se Vlada Srbije u avgustu 2008. godine. Nas su veoma molili da podržimo to obraćanje. Zaključak koji je objavio Međunarodni sud bio je iniciran iz Beograda, od strane tadašnje Vlade Srbije. Zapad ga je aktivno propagirao i na sve načine pozdravljao. Mi nikakve emocije nismo izražavali.

Putin o dvostrukim aršinima Zapada kad je u pitanju Krim

A 2014. godine, pod uticajem događaja koje je pokrenuo krvavi antidržavni prevrat u Ukrajini, sa pokušajem zauzimanja Krima od strane nacista, stanovnici Krima su održali referendum, a Zapad je počeo da negoduje. Tada je Predsednik Putin rekao da mi dobro znamo njihove dvostruke aršine.

Sećam se kako su se oni radovali kada je Međunarodni sud UN objavio da proglašavanje nezavisnosti može da bude jednostrano, a ne obavezno u dogovoru sa centralnom vladom. Predsednik Putin je rekao ono što je rekao isključivo radi toga da bi pokazao apsolutno licemerje, dvoličnost i dvostruke standarde Zapada.

Jake veze i ruski koreni: Hram sv. Vladimira kod Sevastopolja leži na mestu gde su Kijevski Rusi 988. godine kršteni u pravoslavnoj veri

Što se tiče odnosa Rusije prema pregovorima o budućnosti Kosova, koji se nastavljaju i moraju se bazirati na Rezoluciji 1244 SB UN, Predsednik Putin je više puta – i prilikom svojih sustera sa predsednikom Vučićem i u svojim javnim nastupima – podvlačio da mi u celini podržavamo poziciju Srbije. Mi ćemo podržati rešenje koje bude prihvatljivo srpskom narodu.

Nastavljamo da podržavamo Srbiju po pitanju zaštite teritorije Kosmeta

Pitanje: Srbija je pod jakim pritiskom Zapada koji insistira na svojoj ekskluzivnosti i neprekidno vrši pritisak na Beograd radi priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Početkom naredne nedelje vi ćete boraviti u Beogradu. Hoćete li sa predsednikom Vučićem razmatrati temu nalaženja rešenja za Kosovo i isporuke ruskog gasa?

Nikavi balvani ni betonske prepreke od više tona ne mogu zaustaviti put Rusije ka pobedi i slobodi

Lavrov: Razgovaraćemo o svim temama koje interesuju naše srpske prijatelje. Temu gasa predsednik Vučić je razmotrio sa Predsednikom Putinom. Postigli su principijelne dogovore koje dalje razrađuju odgovarajuće kompanije. Što se tiče Kosova, već sam izneo našu poziciju.

Zainteresovani smo da čujemo ocene predsednika Vučića i drugih srpskih političara o trenutnoj situaciji, o tome kako oni ocenjuju posredničku ulogu EU, koja je 2013. uspela da navede Prištinu da potpiše sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština Kosova i o mnogo čemu drugom. Nama je važno da razumemo ocene srpskog rukovodstva i njegove planove za delovanje u predstojećem periodu, polazeći od realnosti u ovom trenutku.

Link

https://sveosrpskoj.com/svijet/lavrov-u-intervjuu-rtrs-dodik-je-prijatelj-rusije-a-i-mi-smo-njegovi-prijatelji/

………………………………………….

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments