Prenosimo, Reportaže, Rusija

Kako smo “otkrili” Ratka Mladića

Krstarenje vodenim arterijama kroz srce Rusije (2)

 

  • Stariji bračni par iz Novog Sada, posle 40 godina građanskog braka u Jaroslavlju rešio da se venča u Spaskopreobraženjskoj crkvi
  • Ugljiču je trajno mesto u istoriji obezbedio carević Dimitrij, najmlađi sin Ivana Groznog, koji je tu ubijen pod misterioznim okolnostima 15. maja 1591. godine
  • Jaroslavlj je poznat po svojim majstorima fresaka i sačuvao je brojne kulturne spomenike, kao svedočanstvo svoje bogate istorije
  • Na osamstotom kilometru od Moskve, videsmo Mladića kako, sa dva medveda, po lepom vremenu loži vatru ispod bukve

 

Tekst i foto: Vjekoslav Radović i Jovo Vukelić

Budimo se uz diskretnu muziku sa brodskog razglasa i krikove galebova. To je naš svakodnevni jutarnji budilnik. Svanulo je i već smo kod gradića Dubna uplovili u Volgu. “Volga, Volga, mat ruskaja… ” Razmakle se obale i pogled puca u nedogled na beskrajna zelena prostranstva, tu i tamo prošarana selima, sa šarenim drvenim kućicama, kao iz bajke.

Bogojavljenska crkva u Jaroslavu, gradu sa stotinama crkava i hramova

Na svom 3.688 kilometara dugom toku od Valdajskih brda na severu ka Kaspijskom moru, Volga kod Dubne naglo skreće na severoistok, da bi se, negde pre Jaroslavlja, opet definitivno usmerila na jug.

Ploveći ovom veličanstvenom rekom čovek prosto oseća kako kuca srce Rusije. Posle doručka, stižemo u Ugljič, gradić od četrdesetak hiljada stanovnika, samo godinu dana mlađi od Moskve, od koje nas deli tek 220 kilometara. Ulica koja vodi od pristaništa kao centru grada zakrčena je tezgama krcatim suvenirima, babuškama, predmetima kućne radinosti, radovima lokalnih umetnika i domaćim specijalitetima.

Ugljiču je trajno mesto u istoriji obezbedio carević Dimitrij, najmlađi sin Ivana Groznog, koji je tu ubijen pod misterioznim okolnostima 15. maja 1591. godine, kao dvanaestogodišnji dečak, i kasnije proglašen svecem. U vreme svog kratkog pohoda na Rusiju, Poljaci su tvrdili da je Dimitrij zapravo živ i da se sklonio kod njih. Doveli su na ruski presto svog čoveka, neku vrstu Šćepana Malog, tvrdeći da je to Dimitrij, ali obmana je ubrzo otkrivena

Svetinja na tragu zločina: Hram Svetog Dimitrija u Ugljiču

Kompleks prelepih ugljičkih crkava i manastira danas krasi hram Sv. Dimitrija, dvorac u kome je kratko boravio, i crkva Vaskrsenja i Sv. Jovana, jedna lepša od druge.

Nakratko skrećemo na jug, do Jaroslavlja, koji je još u 17. veku imao razvijenu trgovinu sa celim svetom. Jaroslavljani s ponosom ističu da su tu rođeni i živeli kosmonaut Valentina Tereškova i pesnik Andrej Nekrasov. Pored obližnje Kostrome, Jaroslavlj, čuven po izradi zvona, je poznat po svojim majstorima fresaka i sačuvao je brojne kulturne spomenike, kao svedočanstvo svoje bogate istorije. Kažu: ima više crkava i hramova nego kuća!

Stariji bračni par iz Novog Sada, posle 40 godina građanskog braka u Jaroslavlju nam je priredio iznenađenje – venčali su se po pravoslavnim običajima u Spaskopreobraženjskoj crkvi. Posle se sve, kao što je red, završilo šampanjcem.

Panorama na čuveno raskršće reka u Jaroslavu

Jaroslavlj je poznat i po izradi crkvenih zvona, a posebna atrakcija je crkva Sv. Ilije Proroka, na centralnom gradskom trgu sa čuvenim freskama staroruskog slikarstva. Na drugoj strani prostranog trga dominira zgrada Gradske skupštine, u tipičnom socrealističkom stilu, kao svojevrsni svedok susreta vekova. Jaroslavlj 2010. slavi hiljadu godina postojanja i lokalni vodič Viktorija nas poziva da ne propustimo slavlje.

– Hiljadu godina! – čude se Amerikanci, a neko, valjda u šali, pita gde je put za Las Vegas.

Plovimo na sever preko Ribinske akumulacije, koju zbog površine od 4.500 kvadratnih kilometara zovu i morem. Još jedno Staljinovo “remek-delo”, sa navodnicima, ili bez njih. Da bi se realizovao taj najveći hidroprojekat u Evropi, potopljeno je 700 sela i stotine hiljada hektara obradive zemlje i šuma, uključujući i Afanasevski manastir, za koji se veruje da je skrivao biblioteku Ivana Groznog. Postoji i legenda o svojevrsnom “bermudskom trouglu”, kod potopljenog gradića Maloga. Tu je nekad, navodno, postojalo Sveto jezero bez dna, koje je progutalo tri crkve.

Mnogo spomenika kulture je potopljeno da bi se od Moskve do Petrograda putovalo brodom

Povremeno, zavisno od nivoa akumulacije, iz vode i danas izrone tornjevi potopnjenih crkava. Iz Ribinske akumulacije uplovljavamo u reku Šeksnu i zaustavljamo se u tipičnom ruskom selu Gorici. Ali, ništa više nije tipično duž plovnog puta kojim špartaju desetine turističkih brodova. Sve se naglo komercijalizuje, ali i dalje dominira siromaštvo. Tu i tamo naiđete na nekog prosjaka ali, češće, ljudi prodaju ono što imaju, makar i stručak poljskog cveća, i pozivaju vas u goste.

Stari ruski običaj: čaj uz kolače u Gorici kod bake Valje

Odlazimo na domaće kolače i čaj u tipičnu seosku kućicu kod baba Valje. Krčka samovar, a ogromna zidana peć i desetine metara uredno složenih drva već spremno čekaju opaku rusku zimu. Nekako tužno prolazimo pored mladog, usamljenog bračnog para, koji porukama ispisanim na nemačkom i engleskom, poziva goste u svoju kuću. Kasno, “Kronštadt” već isplovljava uz zvuke poznatog marša.

Svaki polazak našeg broda obeležavan je sa razglasnih brodskih zvučnika ovim čuvenim maršom

Negde na osamstotom kilometru od Moskve, pijuckajući (malo više!) na palubi, vidimo dve lisice kako se igraju na rubu šume pored reke.

– Nisu lisice, nego medvedi! – tvrdi jedan veseliji putnik.

– A, eno ga i Ratko Mladić! – dodaje uz smeh.

Razvija se diskusija ko bi, osim nas maliganisanih, mogao da ga otkrije u ovom beskraju. Ipak, šaljemo poruku na “važno mesto” u Beogradu: “Na osamstotom kilometru od Moskve, videsmo Mladića kako, sa dva medveda, po lepom vremenu loži vatru ispod bukve.” Naš doprinos putu u Evropu.

Ima ga, nema ga…

Iz Beograda uskoro stiže odgovor: “Što lože vatru po lepom vremenu? A zbog bukvi i medveda nije trebalo da idete tako daleko, ima toga i ovde, samo nema Ratka! ”

Kakva poruka, takav odgovor. Još malo pa uplovljavamo u jezero Onjega.

Sutra: Petrograd, Venecija severa

 

 

Podeli:

00vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments