Dokumenti, Društvo, List "POLITIKA", Politika, Srbija

Krađa glasova u srpskom parlamentu – crno na belo!

Faksimil prve strane "Politike" od 27. novembra 2001. gde se vidi da poslanik nezakonito glasa za drugog poslanika i zloupotrebljava njegovo pravo glasa (karticu)

 VIŠE OD PODSEĆANJA: Neslavno, nemoralano i nezakonito otimanje poslaničkih glasova u vreme vladavine DOS-a

 

  • Zna se da je krađa glasova na izborima, čak i jednog građanina, uvek i svuda bila okvalifikovana kao teško krivično delo, i takav čin se smatra krajnje nemoralnim
  • Posebno se teškim krivičnim delom smatra otimanje glasova u parlamentu
  • Upravo to je učinilo više poslanika Demokratske stranke u Skupštini Srbije u decembru 2001. godine u „Aferi Solun“i time su doveka su osramotili i sebe i Demokratsku stranku. A potom i 2003. u još goroj aferi „Bodrum“
  • Umesto da zauvek budu izbačeni sa javne scene, da nestanu iz političkog života, da budu lustrirani i osuđeni pred sudom –  Bojan Pajtić, Gordana Čomić, Čedomir Jovanović i ostali koji su učestvovali u krađi glasova, su napredovali i u partiji i u društvu i dobijali još veće funkcije!? To je dokaz slabosti i te partije, društva i što je najgore, nefunkcionisanja pravosuđa

Pisano 13. septembra 2018.

Piše: Jovo Vukelić

Napomena:

Ovo je kratak novinarski zapis, podsećanje  o tome kako su se besramno krali glasovi u Skupštini Srbije već 2001. godine, kada je, posle smene Miloševićevog režima oktobra 2000 , na vlasti bila koalicija DOS (hvalila se inače svojim demokratskim potencijalom).

Tačnije to teško krivično delo učinilo je tada, a i kasnije u više navrata, planski i organizovano više poslanika Demokratske stranke.

Podsećamo, nastala je  baš tada afera „Afera Solun“  sa krađom glasa poslanika Borislava Novakovića, iz Demokratske stranke, koji je bio 3. decembra  u Solunu, a navodno glasao u parlamentu o Zakonu o radu. Opozicija je tvrdila da nije bio u sali i da je neko koristio njegovu poslaničku karticu dok je Novaković bio na službenom putu u Solunu. Postoji i video snimak gde se vidi da Novakovića naravno nema u sali Skupštine ( a i šire, u Beogradu, Srbiji…)

I posle mračne krađe u Skupštini B. Novaković je nastavio da “osvetljava” Srbiju

Ali, Bojan Pajtić, predsednik Poslaničkog kluba DS,  je tada tvrdio da je Novaković bio u Skupštini Srbije?!? (dao izjavu Beti).

Nastala je kasnije, 2003. godine i druga velika politička afera, poznata kao „afera Bodrum“ sa poslanicom Nedom Arnerić iz Demokratske stranke. Ona je tog dana kada se glasalo, 23. jula, bila na plaži u Bodrumu, ali glasala je u Skupštini, tvrdili su iz DS!?!

 

TAMNA MRLJA: Neda Arnerić nije smogla snage da prizna da 23. jula 2003. nije bila u Srbiji

Nastao je potom  teški sukob u samom DOS-u, između DS i DSS, kao i partije  G17, koje su protestvovale protiv takve nenormalne i  nemoralne prakse svojih kolega.

Bili su tako, po tvrdnjama DS, i on (Novaković) i Neda Arnerić u isto vreme – na dva mesta!

Č. Jovanović je vodio Poslanički klub DOS-Reforme

DSS je još ranije napustio i poslanički klub DOS, a doživeo je da njegovim poslanicima budu nezakonito oduzetio mandati od istih kolega iz DOS-a, tačnije Demokratske stranke u čemu su učestvovali najviši funkcioneri DS Bojan Pajtić, šef poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije, Čedomir Jovanović, šef poslaničke grupe DOS- Reforme, Gordana Čomić, potpredsednik Skupštine Srbije  i drugi. Takvim postupcima, koji su ostali na kraju  nekažnjeni, se urušio ugled i kredibilitet DOS-a, posebno DS.

Umesto da bude uklonjen sa političke scene posle krađe glasova Pajtić je kasnije bio i predsednik Pokrajinske vlade i predsednik DS

Umesto da zauvek budu izbačeni sa javne scene, da nestanu iz političkog života, da budu lustrirani  i osuđeni pred sudom Bojan Pajtić, Gordana Čomić, Čedomir Jovanović i ostali koji su učestvovali u krađi glasova– oni su napredovali i u partiji i u društvu dobijali još veće funkcije!?! To je dokaz slabosti te partije, društva i što je najgore, nefunkcionisanja pravosuđa.

Dati G. Čomić u ruke glasačke listiće je potpuna ludost, kao kad bi, kako kaže narodna poslovica, dali zecu da čuva kupus

….*….*….*….*….*….

List „Politika“ je tih dana, krajem 2001. godine –  prva, na samom početku te serije skandala , koji su usledili (i teško potresali politički život Srbije)  spletom okolnosti prva otkrila  i nagovestila – kamerom svog fotoreportera Tomislava Tome Janjića –  te brutalne krađe glasova. I crno-na belo fotografijom dokazala da se kradu glasovi poslanika u parlamentu Srbije.

Javna opomena i objavljivanje tog skandala sa glasanjem  u Skupštini Srbije na žalost nije imalo efekta, nastavili su iz DS da još drskije kradu glasove u Skupštini!

Evo tog dokumenata, iz toga doba, koji sve govori o tim krađama 

27. NOVEMBAR 2001.

 

Jedan poslanik – dva glasa

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 4. DECEMBAR 2001.
Ovom ekskluzivnom vešću u “Politici” je počela afera “Solun”

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments