Ideje, SAD (Amerika), Svet (planeta), Srbija

Kompletna digitalizacija ljudskog lika veliko IT dostignuće

Revolucionarni pronalazak programera Vladimira Mastilovića, srpskog IT genija iz Novog Sada

  • Programer Mastilović i njegovi saradnici prave digitalne dvojnike, stvorili su revolucionarni softver za digotalizaciju ljudskog lika, pomoću kojeg je moguće verno prekopirati nečiju mimiku i način govora i tako praktično napraviti digitalnog klona!
  • Za taj stvaralački čin američka firma „Epik gejms“ je novosadsku IT kompaniju  „3Lateral“ uvrstila u svoj sastav .
  • Mastilović ističe „da ova tehnologija znači korak bliže četvrtoj revoluciji – razvoju veštačke inteligencije. Do vremena kada će mašine imati ljudski lik ne deli nas mnogo vremena“, ocenjuje on

Piše: Jovo Vukelić:

U ovim vremenima kada država Srbija malo ili bolje reći nedovoljno, ispod evropskih i standarda drugih zemalja ulaže u razvoj nauke, u stimulisanje inovacija i stipendiranje talenata  dogodila se ovih dana skoro jedinstvena društvena senzacija, koja je odjeknula kao bomba: Vladimir Mastilović, 38-godišnji programer  iz Novog Sada, posle decenijskog mukotrpnog i skoro u potpunosti samostalnog rada, uspeo je da stvori program kompletne digitalizacije ljudskog lika.

Za takav jedinstveni izum u svetu informatičke tehnologije (IT) poznata američka kompanija Epik gejms“ (Epic Games) je novosadsku IT kompaniju  „3Lateral“ uvrstila u svoj sastav .

Sedište Epik Gejmsa u Severnoj Karolini

Srpski IT  genije

Ne može se reći da Vladimir Mastilović nije u našoj sredini primećen i ranije. Njegov ogroman talenat i originalne ideje bile su nagrađene i pre nekoliko godina, pa je 2014. dobio nagradu „Inovativni preduzetnik godine”.

Za inovativni softver Mastilović je proglašen 2014. za preduzetnika godine

Primećen je i naravno potom i zaboravljen. Ovaj revolucionarni pronalazak je stvorio u svojoj IT firmi-agenciji 3Lateral (osnovanoj 2008. godine), sa nekoliko, a danas sa skoro 70-tak  (što stalnih što povremenih) saradnika uglavnom mladih  i talentovanih inženjera programera.

Tako da se odnedavno novosadska IT kompanija 3Lateralnalazi u vlasništvu Epik gejmsa, kao jedna od 14 filijala, podružnica u svetu ove uspešne firme.

Kako objašnjava Uroš Sikimić, isto tako talentovani kolega Mastilovića  iz „3Laterala“, zahvaljujući ovoj novoj tehnologiji „digitalni likovi su realizovani do potpunih detalja preslikavajući mišićna pomeranja lica koja su prisutni u realnosti“.

Najkraće obrazloženje ovog stručnjaka glasi: „Tehnologija se bazira na akviziciji velike količine podataka uz pomoć našeg facijalnog skenera (snimanje sekvence 3D skenova u vremenu) koji se zatim procesuiraju i kompresuju skoro milion puta da bi dobili jedinstveni digitalni model lica skeniranog subjekta. Na taj način digitalizujemo trenutni vizuelni identitet lica koji može u potpunosti da rekreira facijalnu gestikulaciju skeniranog subjekta. Dakle, to je rešenje pomoću kojeg bogatstvo informacija i sadržaja iz realnog sveta digitalizujemo tako da može potpuno da oponaša realan svet u nekom digitalnom medijumu“.

U ovom video prilogu vidi se kako to zaista izgleda (traje 2 minuta)

O tome kako je naše gore list, talentovani i izuzetno vredni Mastilović zaista uspeo da stvori ovaj nov i kvalitetan proizvod,  koji je obradovao vrhunske IT stručnjake iz sveta, najbolje je da čujemo Mastilovićevo autentično objašnjenje.

O tome kako je počeo i mukotrpno stigao do uspeha, u ovom video prilogu (traje 12 minuta i 30 sekundi)

Prodaja projekta i uključenje novosadske firme u američku kompaniju dokaz da je domaći talenat prepoznat od poznatog svetskog brenda, kao i da može po kvalitetu da bude ravnopravan sa proizvodima najboljih kompanija.

Mastilović  ističe: „Kreacija i stvaranje digitalnih ljudi zahteva poznavanje svakog našeg pokreta i prisustva, koji prikazuju naše unutrašnje biće i pričaju priče oko nas. Mi čitamo sve vizuelne tragove svojom percepcijom, koja je instinktivna, kako bismo razumeli drugog čoveka i to je oduvek bio deo našeg DNK. Pažljivo analiziranje rekonstrukcija ovih pokreta je uvek bilo nešto što je sve nas u firmi „3Lateral“  faciniralo“.

Inače, „3Lateral“ je i ranijih godina sarađivao sa „Epik Gejmom“, tako da je bilo pitanje vremena kada će im ponuditi saradnju. Sarađivali su do sada sa Epikom na kratkom animiranom filmu, i još nekim projektima.

Mnoge interesuje šta Mastilović planira da radi u narednom periodu, da li ostaje u Srbiji?

On kaže „Ostajem da živim u Srbiji, planiram da otvorim tehnološki park i regrutujem mlade i talentovane programere. „3Lateral“, je baziran u Srbiji, nastavlja da stvara i podržava programe za igrice (gejming), filmsku i industriju televizije (reklame), dok će istovremeno raditi na razvoju naprednih virtuelnih ljudskih likova i stvorenja.“

Jedan od likova kompanije Epik iz sveta dečijih igrica

O daljim dometima svojih dela i projekata Mastilović kaže:

„Ono što je bilo novo ovde je što smo mi umesto tih individualnih pokreta koji su dosta neprirodni za snimanje, snimili glumu, i onda iz te glume izvukli suštinska slova neverbalne komunikacije. Ova tehnologija znači korak bliže četvrtoj revoluciji – razvoju veštačke inteligencije. Do vremena kada će mašine imati ljudski lik ne deli nas mnogo vremena.

Vrlo smo blizu tog vremena. Kad se to desi, uz veštačku inteligenciju i sintezu govora, biće moguće sintetizovati nečiji lik u potpunosti, manipulisati tim šta taj lik radi, šta govori, i to može da bude iskorišćeno za dobrobit čovečanstva,  ali može biti i zloupotrebljeno“, zaključuje Mastilović.

Kao i sve revolucionarne novine i ova krije opasnosti da ljudska ličnost i njegove slobode budu ugrožene. Biće moguće potpuno kopiranje ljudske ličnosti i imitacija konkretnog pojedinca. To nosi, uz velike prednosti, isto tako i velike rizike od zloupotreba.

Ostaje da se učini sve da se to ne dogodi, kao što je slučaj sa nuklearnom energijom, čiji pronalazak je bio i jeste vrlo koristan za čovečanstvo, ali je danas moguća zloupotreba nuklearne energije jedna od najvećih opasnosti za opstanak čovečanstva

Podeli:

Postavite komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of