Društvo, List "POLITIKA", Politika, Srbija

Kako je politički eliminisan Vuk Obradović

 

DANAS SEDNICA KOLEGIJUMA VLADE SRBIJE

 

 • Rasprava o potpredsedniku Vuku Obradoviću.—
 • Sto dana nakon formiranja Đinđićeve vlade, u maju 2001. godine, Ljiljana Nestorović, novinarka BK TV i portparol Socijaldemokratije, inače udata, i Jelena Milenković, tada devojka Slobodana Orlića i poslanica SD, optužile su svog partijskog šefa Vuka Obradovića za seksualno uznemiravanje

…………….  * * * * * …………….

Objašnjenje čitaocima: Šta se sve dramatično događalo od februara 2001, od imenovanja  Vuka Obradovića za predsednika Komisije za otkrivanje zloupotreba, do maja i juna 2001. sa radom ove Komisije Vlade Srbije i njenim predsednikom Vukom Obradovićem  i njegovom strankom “Socijaldemokratijom” je poseban društveni fenomen i dobra ilustracija odustajanja novih vlasti DOS-a, već na samom početku vladavine, od onog što su obećali građanima na izborima u oktobru 2000. godine.

Politički sukob Vlade Srbije i Vuka Obradovića kulminirao je njegovim smenjivanjem sa svih funkcija u vladi ( sa mesta predsednika Komisije i sa mesta potpredsednika Vlade Srbije) a potom i mučnim sukobom u njegovoj partiji. Obradoviću je “spakovana” seksualana afera i on je otpisan, postao je “politički mrtvac”, jer je suviše ozbiljno (i naivno) shvatio svoj posao i ulogu predsednika Komisije za ispitivanje zloupotreba u oblasti privrede i finansijskog poslovanja, koju je dobio.

Ovo je hronologija tih, za srpsku demokratiju, tužnih događaja.

…………….  * * * * * …………….

9. maj 2001

Piše: Jovo Vukelić

Sto dana nakon formiranja Đinđićeve vlade, u maju 2001. godine, Ljiljana Nestorović, novinarka BK TV i portparol Socijaldemokratije, inače udata, i Jelena Milenković, tada devojka Slobodana Orlića (potpresednika Socijaldemokratije)  i poslanica SD, optužile su svog partijskog šefa Vuka Obradovića za seksualno uznemiravanje.

Ljiljana Nestorović: Sud je dokazao da njene optužbe nisu bile istinite

Tim povodom premijer Vlade Srbije Zoran Đinđić zakazao hitnu sednicu „užeg sastava” Vlade koji čini još šest potpredsednika.

Posle burnih događaja u Socijaldemokratiji i rasprave na sednici Glavnog odbora o odgovornosti predsednika stranke Vuka Obradovića, predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić zakazao je za danas u 10 časova sednicu kolegijuma.

Na ovoj sednici će se, između ostalog, raspravljati i o najnovijim događajima u Socijaldemokratiji.

„Uži sastav” Vlade Srbije čine predsednik Zoran Đinđić i šest potpredsednika: Žarko Korać, Dušan Mihajlović, Momčilo Perišić, Nebojša Čović, Jožef Kasa, Aleksandar Pravdić i Vuk Obradović.

Na sastanku se očekuje da kolegijum Vlade zauzme stav o najnovijim događajima vezanim za ime Vuka Obradovića.

:::::::::::::::::::::::::::::::::

KONFERENCIJA ZA NOVINARE SAVEZNIH POSLANIKA IZ SD
Nove pretnje predsednika Socijaldemokratije

 

 • Slobodak Orlić: Obradović je diskreditovao stranku i mora da ode sa mesta predsednika. –
 • Bora Kuzmanović: Predsednik izgubio poverenje članstva. –
 • Nataša Mihajlović: Pretio je imeni i mojoj deci
 • Obradović isključen iz partije

10. maj 2001

Slobodan Orlić: Sve zarad vlasti – neosnovane optužbe na račun kolege Obradovića

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare saveznih poslanika u Veću građana Slobodana Orlića i Bore Kuzmanovića koja je održana u Saveznoj skupštini svedočila je i član stranke Nataša Mihajlović, novinar RTS-a. Njeno potresno svedočenje odnosilo se na najnovije pretnje koje joj je uputio Vuk Obradović protekle noći. Evo, šta se, po njenom svedočenju, dogodilo protekle noći i u ranu zoru:

– Juče uveče pozvao me je u sedište stranke novouspostavljeni funkcioner Gradskog odbora Danilo Kadijević. Pod izgovorom da mora sa mnom nešto hitno da razgovara, jer je moj suprug član rukovodstva stranke, došla sam na zakazani razgovor i doživela neverovatne neprijatnosti.

Odmah mi je rečeno da moj suprug Boško Simatković nije trebalo na Glavnom odboru da podrži zahtev za smenu Vuka Obradovića. Kadijević je počeo da mi preti i upozorava da mi sve to govori u interesu naše dvoje dece i da mi treba da brinemo o njima a ne o tome šta radi Vuk Obradović. Potom me je odveo u kancelariju Vuka Obradovića gde sam od predsednika stranke doživela nove neprijatposti i nove pretnje. Objašnjavao mi je da su sve žene koje su se žalile da ih je seksualno zlostavljao moralno mrtve os-be i da upozorim svog supruga da se razumno ponaša.

Ti razgovori, po rečima Mihajlovićeve, trajali su nekoliko sati i bili su vrlo mučni. Potom se desio još neprijatniji događaj. Kada je, u ranu zoru, Nataša Mihajlović krenula kolima kući, u Ulici kneza Miloša, na raskrsnici kod „Londona”, iznenada se ispred njenog automobila preprečio službeni automobil Vuka Obradovića. I tada je počela nova drama:

– Iz Obradovićevog automobila izleteo je meni nepoznat čovek, otvorio moj automobil i rekao da sam uhapšena, a da je on službenik Državne bezbednosti, ali je pri tom odbio da mi pokaže službenu legitimaciju. Sve ovo posmatrao je sa pola metra rastojanja Vuk Obradović sedeći u automobilu bez izraza na licu. Zatim se taj čovek povukao, a pojavio se drugi ko-ji se predstavio kao član obezbeđenja Vuka Obradovića i predstavio se kao Boško Kojadinović. On je bio nešto korektniji, ali ceo događaj je bio užasan za mene i bila sam u potpunom stresu i šoku -ističe Mihajlovićeva.

Ona je, kako je obavestila prisutne novinare, danas podnela krivične prijave protiv Vuka Obradovića,   Danila   Kadijevića, Boška Kojadinovića, vozača Vuka Obradovića Bogdana Rašete i nepoznatog lica koje joj je pretilo.

Obradović nije više ni član stranke

Potom je Slobodan Orlić, u svojstvu saveznog sekretara za informisanje, izjavio da je svih petnaestoro članova Predsedništva Socijaldemokratije sinoć bilo izloženo pretnjama Vuka Obradovića i njegovih saradnika. Zatim je istakao:

– Vuk Obradović je potpuno diskreditovao sebe, a time i stranku na čijem je čelu. Njegovo ponašanje prema pripadnicama lepšeg pola bilo je brutalno, ali to je samo jedan, doduše najgori, deo njegovog ponašanja. On se prema svima ponašao nadmeno, sa visine, prepotentno i sa omalovažavanjem. Pretio nam je svima da se brinemo o svojim životima i životima svojih članova porodica. Zato mi u ovoj stvari ne branimo samo sebe, već i stranku i našu političku čast. Zato smo ga isključili iz stranke na sednici Predsedništva. Čak i u njegovom rodnom Prokuplju je izgubio poverenje članstva pa je tako 32 od 42 člana Odbora glasalo za njegovo smenjivanje. Zato on mora da ode.

Potpuna egzekucija Obradovića

Savezni poslanik Bora Kuzmanović ističe da je Obradović u petak uveče u razgovoru sa njim i još trojicom članova Predsedništva stranke pristao da se povuče, a da je kasnije promenio takvu odluku. Kuzmanović još ističe:

– Evo i sada čujemo da je Vuk Obradović na kolegijumu Vlade Srbije prihvatio da podnese ostavku, a da se sada predomislio. Zbog takvih njegovih postupaka skoro svi su izgubili poverenje u njega i on nema većinu u stranci. Podneli smo zahtev Republičkom ministarstvu pravde da ga izbrišu iz registra kao predsednika Socijaldemokratije i dali predlog da stranku zastupa Slobodan Orlić, a vodiće je do daljeg Predsedništvo stranke.

Vuk Obradović: totalni politički kolaps – sa vrha u ambis

“Obradović je svojim postupcima kompromitovao stranku, a sebe doveo u bezizlazan položaj. Zato mislim da on ne može biti ni potpredsednik vlade Srbije, ali ni poslanik DOS-a u Saveznoj skupštini, i da je najbolje da se povuče iz političkog života. Naneo je toliko štete DOS-u da ćemo se od ove bruke teško oporaviti u bliskoj budućnosti”.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

JUČE U JUGOSLOVENSKOM PARLAMENTU

 

Bukti afera Obradović

 

Obradović glavna tema razgovora među poslanicima i novinarima

 12. maj 2001.

U toku jučerašnjeg zasedanja saveznog parlamenta glavna tema razgovora među poslanicima i novinarima bila je vezana za događaje oko predsednika Socijaldemokratije Vuka Obradovića.

Sa nestrpljenjem su očekivane vesti sa sednice Glavnog odbora ove stranke o razrešenju stranačkog sukoba između predsednika Obradovića i velikog broja članova Predsedništva ove stranke.

Burni događaji u ovoj stranci, po mišljenju mnogih poslanika, mogu imati ozbiljne posledice po rad ove stranke, ali i po rad DOS-a, Vlade Srbije i samog Obradovića.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ODLUKA PREDSEDNIŠTVA DOS-a

Vlada Srbije bez Vuka Obradovića

 

 • Lideri DOS-a su tajnim glasanjem sa 14 glasova „za”, dva „protiv“ i jednim uzdržanim odlučili da Vlada Srbije predloži razrešenje Vuka Obradovića sa funkcije potpredsednika vlade i funkcije predsednika Komisije Vlade Srbije za ispitivanje zloupotreba.-
 • O razrešenju Obradovića odlučivaće Skupština Srbije na predlog republičkog premijera.
 • Vuk Obradović nije prihvatio ponudu da podnese ostavku
 • Jednoglasno odbijen predlog Obradovića da se saveznim i republičkim poslanicima Socijaldemokratije oduzmu mandati

 

12. maj 2001.

Sinoćna sednica Predsedništva DOS-a pobuđivala je veliku pažnju domaće javnosti. U žiži interesovanja bilo je rešavanje afere oko Vuka Obradovića, potpredsednika Vlade Srbije i predsednika Socijaldemokratije, koja je izbila prošle nedelje povodom njegovog seksualnog uznemiravanja saradnica u vladi i stranci.

Lideri DOS-a su tajnim glasanjem sa 14 glasova „za”, dva „protiv“ i jednim uzdržanim odlučili da Vlada Srbije, tj. njen premider Zoran Đinđić predloži razrešenje Vuka Obradovića sa funkcije potpredsednika vlade i funkcije predsednika Komisije Vlade Srbije za ispitivanje zloupotreba u privredi i finansijskom poslovanju.

  ………………….

Jovanović: DOS preuzima svu odgovornost

Čedomir Jovanović, predsednik poslaničke grupe DOS-a u Skupštini Srbije, posle sastanka Predsedništva DOS-a izjavio je našem listu:

– Doneli smo značajnu odluku da Vuk Obradović, potpredsednik Vlade Srbije, mora biti razrešen svih odgovornih funkcija. Stoga, za takvu odluku snosimo punu odgovornost i spremni smo da je objasnimo građanima. Samo na ovaj način mogli smo da očuvamo ugled naše političke koalicije i poverenje koje nam je plebiscitarno ukazano na izborima.

Vuk Obradović ne može, po našem mišljenju, ostati na odgovornim funkcijama, jer je izgubio kredibilitet kod većine lidera DOS-a.

……………………..

Istovremeno, Predsedništvo DOS-a jednoglasno je odbilo zahtev Obradovića da se poslanicima Socijaldemokratije u Saveznoj i u Skupštini Srbije oduzmu mandati.

Prema zakonskoj proceduri na sednici Skupštine Srbije premijer Zoran Đinđić podneće predlog za razrešenje Vuka Obradovića, ali će verovatno odmah predložiti i ko će umesto njega biti novi potpredsednik Vlade Srbije, a što je vrlo važno – i ko će biti novi predsednik Komisije za borbu protiv korupcije.

Takođe, odlučeno je da odmah javnosti budu predstavljeni dosadašnji rezultati i nalazi Komisije za borbu protiv korupcije. Taj izveštaj očekuje se sa velikim nestrpljenjem, jer treba da otkrije sve malverzacije prethodnog režima i njegovih čelnika. Izveštaj je trebalo da bude podnet oko 15. aprila i Obradović je to učinio, ali koliko je poznato u tom izveštaju bilo je mnogo opštih i načelnih formulacija – i ništa više!

………………..

Obradović: Nisam dao ostavku

Nakon sinoćnog sastanka Predsedništva Demokratske opozicije Srbije (DOS) na kome je smenjen sa funkcije potpredsednika Vlade Srbije, Vuk Obradović je rekao da nije dao ostavku.

„Nisam dao ostavku”, kratko je rekao Obradović novinarima po izlasku iz prostorija.

…………………

Na kraju, Predsedništvo DOS-a odlučilo je da o tome ko je pravi i legitimni predstavnik Socijaldemokratije odluči Ministarstvo pravde. Zatraženo je da ovo ministarstvo što pre reši nejasan pravni status ko ima prava da predstavlja ovu stranku.

Kako smo saznali, sednica je imala veoma buran tok, jer Vuk Obradović nije prihvatio ponudu da podnese ostavku, pa je tako posle dva i po sata rasprave naterao lidere DOS-a da odluče da on više ne može da bude potpredsednik Vlade Srbije.

::::::::::::::::::::::::::::

REPUBLIČKA  VLADA  NIJE  RAZMATRALA  RAZREŠENJE POTPREDSEDNIKA

Neizvestan način smene Obradovića

 

 • Pretpostavlja se da će inicijativa biti pokrenuta u Skupštini Srbije. –

 

 • Za novog predsednika Komisije za ispitivanje zloupotreba u privredi dolazi neko van krugova vlade

17. maj2001.

Posle   odluke   Predsedništva DOS-a da Vuk Obradović više ne može biti potpredsednik Vlade Srbije, a ni predsednik Komisije za ispitivanje zloupotreba u oblasti privrede i finansijekog poslovanja, zbog poznatog skandala oko seksualnog uznemiravanja saradnica u vladi i stranci, javnost je sa velikim interesovanjem očekivala jučerašnju sednicu Vlade Srbije, i njene odluke povodom ove afere.

Nestorović i Obradović, glavni akteri afere: veliki skandal u režiji moćnijih vlastodržaca oboje ih je zauvek izbacio iz političkog i javnog života

Pretpostavljalo se da će premijer Zoran Đinđić podneti predlog za razrešenje Vuka Obradovića sa mesta potpredsednika vlade, kako bi se o njemu izjasnili članovi vlade i zaključke uputili Skupštini Srbije na razmatranje.

Međutim, na jučerašnjoj sednici, kojoj je prisustvovao i Vuk Obradović, o tome nije razgovarano.

Kako saznajemo iz izvora bliskih Vladi Srbije, nagoveštaji da će novi predsednik Komisije Vlade Srbije za borbu protiv korupcije biti Aleksandar Pravdić ili Momčilo Perišić, izgleda nisu tačne.

Niko od članova vlade neće biti novi predsednik ove Komisije, već će to biti neko van krugova vlade – kategorički tvrdi naš sagovornik, koji je želeo da ostane anoniman.

………….

POSLEDNJA VEST

Đinđić ipak potpisao nalog za razrešenje Vuka Obradovića

Odlučno i do kraja u zaštiti svojih ličnih interesa

Posle jučerašnje sednice Vlade Republike Srbije, pre-mijer Zoran Đinđić podneo je zahtev Skupštini Srbije za razrešenje Vuka Obradovića sa funkcije potpredsednika Vlade Republike Srbije.

……………………..

U vrhu DOS-a saznajemo da je doneta odluka da inicijativu za razrešenje Vuka Obradovića podnese grupa od 20 poslanika DOS-a, što je predviđeno Poslovnikom o radu Skupštine Srbije. Ne zna se da li će ovaj zahtev biti propraćen predlogom da se razmatra po hitnom postupku.

Prebacivanjem pitanja razrešenja Vuka Obradovića na republički parlament, vešto je izbegnuto dalje lično konfrontiranje članova Vlade Srbije.

 Izveštaj bez oznake „strogo poverljivo“.Na jučerašnjoj sednici, Vlada Srbije donela je odluku da sa izveštaja o radu Komisije za ispitivanje zloupotreba u oblasti privrede i finansijskog poslovanja, koji je 19. aprila podneo predsednik Komisije Vuk Obradović, skine oznaku „strogo poverljivo“.

Time je ovaj dokument od ukupno 5 kucanih strana postao dostupan javnosti.

::::::::::::::::::::::::::::

KAKO JE RADILA KOMISIJA ZA ISPITIVANJE ZLOUPOTREBA U PRIVREDI

Nije postojao spisak bogataša za oporezivanje

 • MUP nije imao dovoljno stručnih ljudi od poverenja. –
 • Komisija bez jasnog pravnog statusa i precizno definisanih nadležnosti. – Ministri prestali da dolaze na sednice. –
 • Nije bilo pritisaka. –
 • Građani slali dokumenta, ali ih komisija nije razmatrala

22. maj 2001.

 

Već tri meseca veo tajne obavija rad Komisije Vlade Srbije za ispitivanje zloupotreba u privredi i finansijskom poslovanju. Javnost je sa nestrpljenjem očekivala nalaze ove komisije, poznatije pod nazivom Komisija za borbu protiv korupcije, a na čijem čelu je bio potpredsednik Vlade Srbije Vuk Obradović.

O tome šta i kako je radila ova komisija govori sekretar komisije Slobodan Lalović, diplomirani pravnik i advokat.

Sporan pravni status

Kad je polovinom februara odlukom Vlade Srbije formirana, Komisija je napravila program rada, odredila nosioca posla u raznim oblastima, a to su bili ministri, i utvrdila rokove za završe-ak posla. Odlučeno je da se izradi i zakon o jednokratnom oporezivanju građana i firmi, koji su do ekstraprofita stigli koristeći privilegije i povoljne uslove u korišćenju primarne emisije, kredita i zajmova, kao i uvozno-izvoznih dozvola.

Slobodan Lalović: Lako je menjao strane

Lalović objašnjava:

– Glavni deo posla je trebalo da obave republička ministarstva, uz pomoć inspektora MUP-a Srbije. Ali, odmah na početku rada se pokazalo da nema dovoljno kvalitetnih i pouzdanih ljudi u MUP-u koji bi ovaj posao mogli da rade. Problem je što su MUP-u nedostajali stručni ljudi od poverenja koji bi trebalo da ispitaju poslovanje naših najvećih preduzeća i privatnih firmi u prethodnoj deceniji. U pitanju je bio ogroman posao. Bilo je potrebno obaviti temeljnu pripremu, sačiniti precizan plan i angažovati vrhunske profesionalce i stručnjake. Ali, nije tako urađeno.

 • Zašto se to dogodilo kada je Komisija imala velika ovlašćenja?

– Taj status Komisije je bio i ostao sporan. Iako ju je Vlada Srbije formirala, Komisija nikada nije imala jasan pravni status u odnosu na druge institucije, pre svega MUP Srbije. Nejasno definisan pravni status uticao je na to da nisu bile poznate precizno njene nadležnosti, ovlašćenja i prava. Uz to, određen je krajnje nerealan rok od 60 dana za prvi izveštaj. To je i razlog što je javnosti pre nekoliko dana predstavljen prilično uopšten izveštaj. Sednicama nisu prisustvovali ministri, već njihovi zamenici i, uopšte, nije bilo potrebne ozbiljnosti u radu. Kako bi narod rekao: „Mnogo hteli, mnogo započeli”.

 • Šta ste Vi, kao sekretar, preduzimali u takvoj situaciji?

– Upozoravao sam na nejasan status Komisije, tražio da se angažuje više stručnih ljudi. Nismo ispitivali glavne oblasti mogućih zloupotreba u oblasti trgovine akciznim proizvodima kao što su promet kafe, cigareta, nafte, alkohola, žita i drugih strateških proizvoda. Nismo uspeli da ispitamo kako se gazdovalo robnim rezervama, novcem iz primarne emisije, kreditima u vreme inflacije u 1992. i 1993. godini. Uostalom, kao sekretar bio sam u vrlo nezavidnom položaju.

 • Zašto?

– Zato što sam bio angažovan na stranačkim poslovima u Socijaldemokratiji i u stvari sam samo pomagao u radu Komisije, a trebalo je da budem organizator svih poslova. Kada su me birali, rekao sam Vuku Obradoviću da ne mogu da radim dva odgovorna posla, ali se on na to nije obazirao.

Nije bilo pritisaka

U javnosti je postojao utisak da, pored članova Komisije koju su činili uglavnom ministri i Mlađana Dinkića, danonoćno rade timovi stručnjaka. Štampa je najavljivala obelodanjivanje liste za jednokratno oporezivanje na kojoj će se naći 200 najbogatijih pojedinaca i firmi. Šta je bilo od svega toga?

Ova komisija se, uglavnom, nije bavila otkrivanjem zloupotreba u privredi i finansijskom poslovanju, nego je, mada i to delimično, utvrđivala gde ima osnova za oporezivanje. Tako smo, recimo, ispitivali dodeljivanje stanova i vila čija je vrednost bila veća od 500 hiljada nemačkih maraka. Ali ne da bi ih oduzimali, nego da bi te vlasnike oporezovali.

Znači, to je, kako sam razumeo, trebalo da bude naš posao. Nikada nije postojao, koliko znam, spisak sa imenima bogatih ljudi i firmi za oporezivanje ni u Beogradu, a kamoli iz cele Srbije.

 • Vuk Obradović navodi da je bilo pritisaka na rad Komisije i da je tu kampanju vodio Milan Panić iz Aj-Si-En „Galenike”?
Panić je tražio zaštitu svojih interesa

– O pritiscima ništa ne znam. Nije bilo nikakvih pritisaka na mene, a nisam čuo ni za nekog drugog člana Komisije. A što se tiče privatizacije Aj-Si-En „Galenike”, tu je stav svih članova bio jasan: većinski vlasnik ovog preduzeća je država Srbija. To je utvrdila Direkcija za procenu vrednosti kapitala i Komisija je samo usvojila taj stav, pa Panić nije imao razloga da preti ili da vrši pritisak na članove naše komisije. Te optužbe Obradovića su besmislene.

 • Obradović kaže da ste u svojoj kancelariji skrivali dokumenta vezana za rad komisije. Da li je to tačno?

– Već sam rekao da pravi status komisije nije bio jasno definisan i da je to predstavljalo veliki problem. Uz to, stotine građana je slalo materijale o zloupotrebama u preduzećima i firmama širom Srbije. Čelnici bivšeg režima su optuživani za kriminal, krađe, pronevere, ali se tim poslovima komisija nije bavila. Desetinu puta sam tražio da se odluči šta ćemo da uradimo sa tim dokumentima i materijalima i kome treba da ih uručimo, ali to Vuka Obradovića uopšte nije zanimalo. Primao sam takva pisma kao advokat i kao stručnjak za radno pravo i mnogima sam privatno pomagao i sada pomažem. Ali, to je bilo sve. Nije tačno da te pošiljke nisu otvarane. Ljudi koji su nam pisali očekivali su da će se komisija baviti ovim pitanjima, ali to nije bio njen mandat. To je trebalo da čine MUP i republičko tužilaštvo.

Smena Obradovića omogućila je da ovakvih slika ne bude u Srbiji

Znači, smatrate da bi Komisija morala drugačije da radi?

– Da. Ma ko da dođe na čelo ove komisije imaće izuzetno težak i odgovoran posao, pošto smo biračima obećali da ćemo rasvetliti zloupotrebe, krađu, kriminal kojim su se bavili pripadnici bivšeg režima u oblasti bankarstva, privrednog poslovanja, trgovine… Komisiji treba jasno odrediti delokrug posla, dati joj velika ovlašćenja. Ali i kvalitetnu i brojnu ekipu vrsnih stručnjaka i onda se može očekivati otkrivanje malverzacija i zloupotreba.

Narod očekuje pravdu, da se utvrdi istina i mislim da se taj posao mora uraditi do kraja. Za to je potrebno nekoliko meseci intenzivnog rada ekipa stručnjaka i bezrezervna podrška vlade.

A Vuk Obradović to nije ni tražio, niti je tome težio. On je radio nešto sasvim drugo, o čemu će javnost, nadam se uskoro, mnogo više saznati.

:::::::::::::::::::::::::::::

OŠTRI SUKOBI PODELILI SOCIJALDEMOKRATIJU NA DVA DELA

Četiri miliona maraka za smenu Obradovića

 

 • Ogroman novac uložen u potkupljivanje članova Predsedništva okupljenih oko Orlića, tvrdi informativna služba Vuka Obradovića.-
 • Obradović isključio više stotina članova i koristi metode obračuna kao Slobodan Milošević, navodi deo stranke koju vodi Slobodan Orlić

29. maj 2001.

Već četvrtu nedelju našu političku javnost zasipaju teške međusobne optužbe i političke diskvalifikacije dve političke grupacije nastale iz Socijaldemokratije

Grupa koju predvodi Slobodan Orlić, sa još 14 članova Predsedništva ove stranke, tvrdi da za sobom ima većinu članstva ove stranke i opštinskih odbora u Srbiji, a da je njihovo isključenje nestatutarno i da očekuju da će u sporu pred Ministarstvom pravde oni biti proglašeni za legitimne predstavnike stranke.

Vuk Obradović i grupa njegovih istomišljenika tvrdi da su Orlić i ostali statutarno isključeni iz stranke, da nemaju većinu i da su čak neki od njih plaćeni da bi ga  smenili i kompromitovali u javnosti.

Dok čekaju meritornu odluku Ministarstva pravde Republike Srbije o tome ko je legalni zastupnik ove stranke dva predsedništva stranke okupljaju članstvo i formiraju nove odbore. O tome šta se događa u ovoj partiji Slobodan Lalović, član Predsedništva koje vodi Orlić, kaže:

– Pošto smo nestatutarno isključeni iz stranke odlukom Glavnog odbora, a to pravo imaju samo opštinski odbori, izbačeni smo i iz naših kancelarija u sedištu stranke. Zatim su nam neovlašćeno obijeni stolovi i ormari, a privatno lice Božidar Boža Spasić je utvrdio da su u našim kancelarijama bili prislušni uređaji. Ako je to tačno, onda je neko prisluškivao nas, a ne Vuka Obradovića, kako on tvrdi.

Božidar Spasić, raniji inspektor Udbe, lako je otkrio razloge političke egzekucije Obradovića

U sedištu stranke na Terazijama sada se nalaze desetine bivših boksera i bodi-gardova i Obradović se okružio ljudima krajnje problematičnih biografija. Tamo više niko od nas ne može da uđe. Po ceo dan Obradović pregleda spiskove članova, poziva ljude, preti im i ko nije za njega odmah ga isključuje iz stranke. Takvom nedemokratskom praksom nije se služio ni Slobodan Milošević u obračunu sa svojim političkim neistomišljenicima na Osmoj sednici Saveza komunista Srbije. Tako je isključeno više stotina članova – kaže Lalović.

On dalje ističe da njihovoj grupi svakoga dana pristupa mnogo članova iz skoro svih odbora u Srbiji i da imaju znatnu većinu najuglednijih članova uz sebe. Takođe, većina članova nekadašnje jedin­stvene stranke sada se svrstava uz Orlića pa su u skoro svim većim gradovima u Srbiji formirani odbori kakvi su postojali i ranije, sa izuzetkom jednog ili dva člana koji su prešli kod Obradovića. Zato u ovoj grupi ozbiljno rade na pripremi i održavanju prvog zajedničkog sastanka predstavnika stranke iz cele Srbije u Beogradu.

– Obradović će raspuštanjem opštinskih odbora i isključivanjem stotina članova zaista ostati „general bez vojske” i zato se nadamo da ćemo lako pred nadležnim organima dokazati da smo pravi naslednici Socijaldemokratije. Jer kad brata Pavića izabere nelegalno za predsednika Izvršnog odbora, a u Svilajncu formira odbor iz Prištine, a za predsednika odbora izabere čoveka iz Svilajnca, onda je jasno kakva je politička perspektiva te grupacije. Uz to, mi imamo podršku stranaka iz DOS–a, koje nam i u Beogradu i u mnogim gradovima Srbije pomažu u radu, ustupaju prostorije za rad i sastanke, a solidarnost stranaka DOS-a nam mnogo znači – objašnjava Lalović.

::::::::::::::::::::::::::::::

INCIDENTI SINOĆ U PROKUPLJU

Pristalice Obradovića pokušale da udare Orlića

 

Prokuplje, 28. maja Pristalice lidera Socijaldemokratije (SD) Vuka Obradovića pokušale su večeras i fizički da spreče gostovanje saveznog sekretara za informisanje i bivšeg zamenika predsednika SD Slobodana Orlića na lokalnoj televiziji „TOP 3″ u Prokuplju.-

28. maja 2001.

Oko tridesetak Obradovićevih pristalica okupilo se ispred zgrade te televizije, protestujući zbog najavljenrg gostovanja Slobodana Orlića, a dočekali su ga uzvicima i pogrdnim rečima.

Oni su ranije danas pismeno zatražili od uredništva te televizije da otkaže Orlićevo gostovanje, da mu time ne bi, kako su naveli, omogućili iznošenje neistina, koje podležu i krivičnom postupku.

Prema izjavama očevidaca, jedan od učesnika protesta pokušao je i da udari Orlića.

Orlić je rekao da tako nešto nikada ranije nije doživeo, čak ni kada je išao po Srbiji i govorio protiv bivšeg vladajućeg režima. On je ocenio da se opozicija nije borila za ovakvo ponašanje, da se jedan republički poslanik i savezni funkcioner silom sprečava da gostuje na nekom mediju. Orlić je ocenio da će policija morati da se pozabavi organizatorima protesta, jer je bilo i fizičkog napada, kao i pretnji vlasnici prokupačke televizije.

::::::::::::::::::::::::::

Šta kažu u Socijaldemokratiji Vuka Obradovića povodom puča u partiji  

Orlićevi ukrali i pečat, laptopove i automobil

 

 • I 50 deputata ruske Dume energično stalo u odbranu Obradovića

 29. maj 2001.

Novi portparol Socijaldemokratije Dragica Bajić, čiji je predsednik Vuk Obradović, u izjavi za naš list povodom optužbi na njihov rad kaže:

– Članovi Predsedništva okupljeni oko Orlića su statutarno isključeni iz stranke, jer je Glavni odbor na sednici doneo poseban akt u skladu sa Statutom stranke, koji je omogućio da se grupa od 15 članova Predsedništva može isključiti iz članstva i na sednici Glavnog odbora. Toj sednici je čak prisustvovao i Rodoljub Šabić, a već ga je Opštinski odbor bio isključio iz stranke.

Rodoljub Šabić će teško ikada ikome objasniti svoje političko prevrtanje

Stranka je već umorna od prepiske po medijima sa grupicom isključenih članova. Imaju preča posla od odgovaranja na neutemeljene optužbe grupe koja iza sebe nema članstvo. Takođe ističu da su Slobodan Orlić i ostali članovi Predsedništva prilikom odlaska iz stranke odneli zvanični pečat Predsedništva Socijaldemokratije. I ne samo to!

– Nedostaju dva stranačka laptopa, a nestao je i službeni automobil, pa očekujemo da pomenute stvari vrate -ističe Dragica Bajić.

U Socijaldemokratiji očekuju da će spor oko toga ko je zakonski naslednik stranke biti rešen bez ikakvih teškoća u korist Vuka Obradovića, jer su i Statut i svi drugi stranački dokumenti ali i Zakon – na njihovoj strani!

U jučerašnjem saopštenju za Javnost Službe za informisanje tvrdi se da je u neuspeli pokušaj puča i smenjivanja Vuka Obradovića do sada uloženo više od četiri miliona nemačkih maraka! U saopštenju se ne navodi ko je nalogodavac, ali se konstatuje da je taj ogromni novac uložen u potkupljivanje poznatijih članova stranke. Na kraju, navodi se da je u toku ispitivanje ove akcije koju obavljaju grupa eksperata i specijalizovane agencije.

U očekivanju rasprave o razrešenju Vuka Obradovića sa mesta potpredsednika Vlade Srbije u republičkoj skupštini stranka obaveštava javnost da je više od 50 deputata ruske Dume energično stalo u odbranu Obradovića, jer smatraju da je njegova smena povezana sa odlučnom borbom koju je vodio protiv korupcije. Takav dokument je do sada potpisalo više od 50 deputata iz svih frakcija, ali potpisivanje traje i dalje i očekuje se da će ga potpisati većina deputata. Ovaj dokument dostavljen je svim poslanicima Skupštine Srbije. Kako smo saznali, Vuk Obradović se temeljito sprema za odbranu svog dostojanstva pred poslanicima Skupštine Srbije i javnošću.

::::::::::::::::::::::::::::::::

TEŠKE OPTUŽBE DETEKTIVA BOŽIDARA SPASIĐA

Ko je skovao zaveru protiv Obradovića

 • Vlasnik detektivske agencije SIA optužio premijera Đinđića da je organizovao zaveru protiv Obradovića, jer je otkrio vezu mafije sa vrhovima nove vlasti. –
 • Optužen i Milan Beko, biznismen iz Beograda, za učešće u duvanskoj aferi, ali i Milan Panić

9. jun

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare privatne detektivske agencije SIA, čiji je vlasnik Božidar Spasić, održanoj u prostorijama Socijaldemokratije, izrečene su vrlo teške optužbe na račun predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića, ali i niz drugih poznatih privrednika, političara i javnih ličnosti.

Spasiću su čak i javno pretili iz vlasti, jer je znao i zna i danas mnogo o smeni Obradovića

Božidar Spasić, koga je za istraživanje pozadine slučaja seksualnog uznemiravanja saradnica angažovao predsednik Socijalde mokratije Vuk Obradović, izjavio je da je glavni inspirator zavere protiv potpredsed-nika Vlade Srbije Obradovića upravo Zoran Đinćić.

………………….

Obradović ne stoji iza pisanja „Nacionala”

Informativna služba Socijaldemokratije demantuje da Vuk Obradović, predsediik te stranke i potpredsednik vlade Srbije, „na bilo koji način stoji iza pisanja zagrebačkog ‘Nacionala’ i drugih medija o takozvanoj ‘duvanskoj mafiji'”.

Obradović, kako se navodi, nije bio ni u kakvom kontaktu s bilo kin iz „Nacionala”, niti bilo kog drugog glasila koji o tome piše.

…………………….

U obimnom izveštaju na 12 gusto kucanih stranica Spasić je pokušao da otkrije razloge zavere protiv Obradovića. Glavni razlog za njegovu „političku likvidaciju” Spasić vidi u Obradovićevoj doslednoj i beskompromisnoj borbi protiv zloupotreba u poslovanju finansijsko-političkog i mafijaškog lobija. Otkrivanjem tih veza Obradović je dirnuo u osinje gnezdo u kome su se nalazile i neke ličnosti bliske sadašnjem premijeru Đinđiću, pa je to i bio glavni razlog, po Spasiću, što je isplanirana detaljna zavera i rušenje Obradovića.

Spasić tvrdi:

– Jedno od lica koja se spominju u izveštaju Komisije jeste i Milan Beko, za koga predsednik vlade ne dozvoljava da se dira ni po koju cenu.

I Milanu Beku, tajkunu iz Miloševićeve i ove nove DOS-ovske vlasti smetao je Vuk Obradović

On napominje da je cela akcija eliminisanja vođena iz vrha Vlade Srbije, a da su zahtevi stizali od Aj-Si-En Galenike, kompanije „Braća Karić”, sistema „Cepter”, firme .Lutra” kao i „srpskog duvanskog kartela”.

– Beko je održao sa grčkim biznismenima sastanak u Beogradu kako bi firma za proizvodnju i plasman duvana BAT ušla na tržište Srbije. Tada je Beko potpisao i predugovor sa korporacijom BAT da se u kompleksu „Zastave” u Kragujevcu izgradi fabrika duvana, a tom sastanku prisustvovao je i Jovica Stanišić, nekadašnji šef Službe državne bezbednosti.

Padom Miloševića 5. oktobra prošle godine taj posao je stao pa je sada nastala žurba da se on realizuje – kazao je Spasić.

On tvrdi da njegova agencija ima podatak da se sa Milanom Bekom i ekipom koja je pregovarala sa BAT-om susreo i srpski premijer. Navodi da strani mediji pišu kako je glavni konsultant u ovom poslu bio Stanko Subotić.

Cane Subotić ogromnim novcem ostvarivao je uticaj u svakoj vlasti

U izveštaju Spasić optužuje i Milana Panića, biznismena iz SAD. da je učestvovao unapadima na Obradovića, jer mu nije odgovaralo da se otkriju nepravilnosti u privatizaciji i otkupu dela „Galenike”.

Suština mnogobrojnih optužbi na račun Obradovića je u činjenici da su on i Komisija Vlade Srbije otkrili niz zloupotreba i da je, kada se saznalo da će mnogi moćni i bogati pojedinci morati da plate milionske sume poreza, počela hajka na Vuka Obradovića.

– Kad su braća Karić saznali da će na osnovu ispitivanja zloupotreba morati da plate više od 100 miliona nemačkih maraka na ime poreza, počeli su da traže podršku – ističe Spasić.

Zato su više nego jasni razlozi zašto 0bradović mora da ode sa oba ključna mesta u Vladi Srbije, zaključio je Božidar Spasić.

:::::::::::::::::::::::::::::::

DEO SOCIJALDEMOKRATIJE REAGUJE NA OPTUŽBE O ZAVERI

Upozorenje Spasiću da bi mogao sudski da odgovara

 • U Komisiji za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala rade čitavi timovi stručnjaka, pa se sklanjanjem Vuka Obradovića sa njenog čela ne može sakriti tajna

 9. jun 2001.

Potpredsednik Skupštine Srbije i član Predsedništva Socijaldemokratije Rodoljub Šabić odbacio je juče optužbe o zaveri protiv predsednika te stranke Vuka Obradovića s ciljem da se prikriju nalazi o „Povezanosti mafije i vlasti” do kojih je navodno došla vladina Komisija za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala.

Optužbu vlasnika detektivske agencije SIA, Božidara Spasića, da premijer Srbije Zoran Đinđić „lično stoji iza zavere protiv Obradovića”, on je nazvao „deplasiranom”, a njegova objašnjenja „nebuloznim”.

Izveštaj o radu Komisije, koji je objavljen, „ne ostavlja mesta sumnjama da je neko imao razloga za zavere”, rekao je Šabić na konferenciji za novinare članova Predsedništva SD-a, koje je Glavni odbor isključio iz stranke, jer su tražili smenu Obradovića zbog afere „seksualnog uznemiravanja” saradnica. Obradović je iz istog razloga smenjen i sa funkcije predsednika Komisije za borbu protiv korupcije.

“Napastvovane” saradnice Vuka Obradovića sa novim zaštitnikom (petlom) Slobodanom Orlićem

Šabić je ukazao da je u radu Komisije angažovano desetak funkcionera iz raznih oblasti koji samo razmatraju sublimat svih izveštaja, dok na istrazi rade čitavi timovi stručnjaka i zapitao „kako se to, onda, skla­njanjem jednog čoveka može sakriti tajna .

Na pitanje da li je tačno da Komisija ne radi već 40 dana zato što je to, kako tvrdi Spasić, nekome odgovaralo. sekretar Komisije i član Predsedništva SD Slobodan Lalović je odgovorio da, i u slučaju zastoja u radu Komisije, timovi rade svoj posao.

„Spasić je ranije pričao da je zavera uperena protiv Obradovića, Đinđića i Dinkića”, podsetio je Lalović i ukazao da se treba zapitati šta je uticalo da se sada koriguje. j

„Spasić bi trebalo da vodi računa da se u | normalnim državama za slične izjave može sudski odgovarati”, poručio je on.

Bogoljub Karić je bio u svakoj čorbi, pa i ovoj: BK se nalazi na listi korisnika sredstava iz primarne emisije

Na pitanje da li je tačna tvrdnja Spasića  da bi kompanija „Braća Karić” morala da plati 100 miliona dolara da je proteklih 40 dana radila Komisija, Lalović je odgovorio da će „svi platiti ono što treba, kada bude usvojen Zakon o ekstraprofitu”, amo znači svi koji su poslovali po osnovu sredstava iz primarne emisije i povlašćenom deviznom kursu.

Prema izveštaju Komisije, utvrđeno jeda se BK nalazila na listi korisnika sredstava iz primarne emisije, naglasio je on.

(svi navedeni tekstovi su izveštaji Jova Vukelića, sem  izveštaja iz Prokuplja)

 

*   *   *   *   *

Epilog:

 Klasična čistka u Staljinovom stilu u seks-aferi Vuk Obradović

 

 • Obradović je postao „petao koji je rano zakukurikao“ i koji je počeo da kvari poslove i dogovore premijera i njegovog lobija sa tajkunima iz Miloševićevog režima. Oni su počeli da se žale premijeru i strahuju od ruke pravde, od istraga koje su bile najavljene o njihovim poslovima i zgrnutim milionima maraka.-
 • Stradanja Vuka Obradovića se treba sećati, kao jednog od primera zloupotrebe bahate vlasti premijera Zorana Đinđića. I podsećati sa nadom da se neće ponoviti ovakva drska zloupotreba vlasti

Pisano 30. avgusta 2018.

Piše: Jovo Vukelić

Seks afera izbila je u medijima 5. maja, nekoliko dana pošto je Vuk Obradović obelodanio prve rezultate na polju borbe protiv korupcije i kriminala.

Montirana mu  je „seks afera“ sa portparolkom Socijaldemokratije Ljiljanom Nestorović.

Sud je kasnije dokazao da je afera Vuku Obradoviću nameštena!

Ali, kome je to tada više bilo važno? Nikome! Važno je bilo da je tajfun oduvao Vuka Obradović sa političke scene, a nekoliko godina kasnije i iz života.

Nekad najuspešniji i najperspektivniji general i jedan od lidera DOS-a i pobede nad Miloševićevim režimom postao je prepreka upravo nekim svojim kolegama iz DOS, najviše, po svim faktima i saznanjima kojima raspolažemo, upravo Zoranu Đinđiću, premijeru koji ga je samo nekoliko meseci pre toga i predložio na funkciju potpredsednika vlade Srbije i još imenovao i za predsednika Komisije za ispitivanje zloupotreba čelnika predhodnog režima.

Zašto je smenjen Obradović

Šta se to dogodilo da Obradović postane tako veliki problem vladi Srbije i premijeru Đinđiću, koji je dao takav staljinistički nalog da on brutalno i najvećom brzinom bude smenjen, isteran iz vlade i sa čela svoje stranke?

Kao da je nadležni sud presudio i posle žalbe doneo konačnu presudu o krivici Obradovića – Vlada Srbije je, ne ispitujući navode optuženih saradnica iz stranke (Ljiljane Nestorović, a potom i Jelene Milenković i Nataše Mihajlović) pokrenula bez ikakvih ispitivanja i provera proceduru hitne smene Obradovića?!

Tako se Vlada Srbije ponašala kao egzekutor bez ikakvih dilema o tome da li to što čini jeste moralno i politički ispravno. Vlada nije htela da proverava da li su optužbe istinite, verovatno jer su svi članovi  vlade već znali da optužbe nisu istinite.

Obradović je postao „petao koji je rano zakukurikao“ i koji je počeo da kvari poslove i dogovore  premijera i njegovog lobija sa tajkunima iz Miloševićevog režima. Oni su počeli da se žale premijeru i strahuju od ruke pravde, od istraga koje su bile najavljene o njihovim poslovima i zgrnutim milionima maraka…

Kad je premijer shvatio da je „đavo odneo šalu“ i da Obradović ima nameru da debelo „oglobi“ biznismene i tajkune koji su zarađivali nelegalno… više nije bilo čekanja ni jednog časa. Presuda Obradoviću  je izrečena  i ostalo je samo da se nađe način da se ona što pre sprovede. Tada su posao preuzeli poznati spin majstori iz Đinđićevog okruženja , koji i danas, na žalost, u Srbiji  (a i Crnoj Gori) za velike novce vrše političke likvidacije i podmatačine i tako satanizuju političke protivnike svake vlade i predsednika, kad im se da mig, a bogme i debeli novci.

Na kraju, procedura je bezobzirno spovedena i Obradović je ekspresno, za mesec dana,  smenjen sa svih funkcija. Epilog je i da je njegovoj partiji Socijaldemokratiji oduzeto devet mandata u Parlamentu tj. stranka se podelila na dva krila: Obradovićevo i Orlićevo, iz kojeg je kasnije nastala nova – Socijaldemokratska partija.

Nikakve zloupotrebe nisu ispitivane

Konačno, već počekom juna postavljen je Aleksandar Radović (za koga niko nikada u Srbiji nije čuo) za novog predsednika Komisije vlade Srbije za ispitivanje zloupotreba, a Obradović je otišao u političku istoriju…

Treba odmah reći da taj Radović, opskurni lik,  ništa nije uradio i da je sve one zadatke o kojima je govorio DOS u izbornoj kampanji, a potom i sama Vlada odredila za prioritete, pa i sam Vuk Obradović – o borbi protiv zloupotreba i otkrivanju imena ljudi koji su sproveli ogromne pljačke državne imovine  – ignorisao i da od toga nije bilo ništa.  On je, po sopstvenim rečima, trebalo da naplati poreze od bogataša, ali o tim naplatama niko ni tada ni danas ne zna ništa.

vidi tekst na Blogu

https://izmedjusnaijave.rs/%d0%b1%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%88%d0%b8-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%98%d1%83-%d0%b4%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b6%d1%83-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%be-%d0%bd%d0%be%d0%b2/

Prevara građana Srbije od Vlade je potpuna

Cirkus sa postavljenjem anonimnog i nepoznatog, neafirmisanog i nestručnog lika Aleksandara Radovića, koji je i došao da ništa ne uradi  – bio je potpun. Nije se ni pojavljivao u javnosti, kao da radi informativnoj agenciji (BIA) na strogo tajnim poslovima. Niko u javnosti, ni u medijima nije ni video sliku ovog mračnog lika u srpskoj politici u poslednjih 100-tinak godina. Kao da je bio iz neke tajne organizacije. I Crnorukci su imali neku fizionomiju.

Nešto slično dogodilo se na srpskoj političkoj sceni i desetak godina kasnije, 2014. godine, kada je i Aleksandar Vučić hteo da bude ekstravangantan i  da dovođenjem nekompetentnog, nezrelog i neiskusnog Lazara Krstića (30 godina) za ministra finasija Srbije –  zapanji srpsku javnost. I zapanjio je javnost Srbije, a taj Krstić (piskavog glasa) otišao je ne obavivši nikakav posao,bio je to još jedan neuspešan projekat nadmenog vlastodršca.

Za Lazara Krstića vredi stara narodna izreka koja kaže: “Kofer došo, kofer pošo”

Seća li se više iko tih likova koji su inače pompezno najavljeni kao „genijalni spasioci“ i „vunderkindi“ od onih koji su ih doveli (Đinđić 2001. i Vučić 2014.)?

Oni su, po rečima vlastodržaca, Srbiji trebali da donesu preporod, napredak, razvoj… A doneli su joj jad i čemer.

I zato ne treba niko da ih se seća, nema zbog čega.

Ali, stradanja Vuka Obradovića se treba sećati, kao jednog od primera zloupotrebe bahate vlasti premijera Zorana Đinđića. I podsećati sa nadom da se neće ponoviti ovakva drska zloupotreba vlasti.

:::::::::::::::::::::::::::::

Podeli:

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments