Društvo, List "POLITIKA", Reportaže, Svet (planeta)

Istina pod velovima

 

 AVGANISTAN NAJRIZIČIIJA ZEMLJA ZA IZVEŠTAVANJE

 

  • Ilegalnim ulaskom u avganistanske gudure hrabra reporterka Ivon Ridli rizikovala život
  • Avganistan na vrhu zvanične liste zemalja kao najrizičnije područje za pripadnike „sedme sile”
  • O jednom istom događaju često kruže najrazličitije informaci je. I nijedna se ne može proveriti

30. septembar 2001.

Piše: Jovo Vukelić

Nedavni nestanak i potonje hapšenje britanske novinarke „Sandej ekspresa” Ivon Ridli u bespućima Avganistana, predstavljaju za poznavaoce prilika samo najnoviji dokaz da je avganistanski prostor najopasniji, a istovremeno i najnezahvalniji za izveštavanje i izveštače iz celog sveta.

 

Tradicionalna nošnja Avganistanaca

U vreme desetogodišnje invazije SSSR-a na ovu zemlju od 1979. do 1988, a zatim u borbama koje su usledile između snaga tadašnjeg predsednika Nadžibulaha i mudžahedina do 1997, pa sve do sadašnjih borbi između vladajućih talibana i opozicionih gerilskih frakcija – jedna od glavnih konstanti bila je velika smrtnost novinara koji su pokušavali da uđu i izveštavaju o ratnim zbivanjima. Zato je Avganistan već dve decenije na vrhu zvanične liste zemalja kao najrizičnije područje za pripadnike „sedme sile”.

Marama – hadžib , kojom se pokriva lice i vrat (levo) i burka na ženi kojom se pokriva lice i celo telo sem očiju  (desno)

Više verzija istog događaja

Teško shvatljiva informacijska izolovanost Kabula i cele zemlje u vreme vladavine najsavremenijih elektronskih medija posledica je nemogućnosti kretanja kroz ovu zemlju razorenim putevima ili vozom, a reke Hilmend, Amu Darja i Kabul nisu plovne, a unutrašnji civilni avionski saobraćaj ne postoji. Nedostatak putne i železničke mreže ne može se nadoknaditi praćenjem televizijskog i radio programa, jer TV stanica nema, a lokalne radio stanice imaju vrlo ograničen domet.

Telefonski saobraćaj je na nivou od pre pola veka (1950) a broj stanovnika koji ima telefonske priključke je simboličan.

Konji i magarci: najsigurnije prevozno sredstvo

U takvoj situaciji kada je kretanje avganistanskim stepama i planinskim prevojima moguće uglavnom samo na mazgama izveštač koji želi da bude „na licu mesta” suočava se sa nepremostivim preprekama. Putovanje u Avganistan znači da pristajete da se krećete sa „glavom u torbi”.

O jednom istom događaju često kruže najrazličitije informaci je. I nijedna se ne može proveriti. U takvoj situaciji Pakistan i njegov glavni grad Islamabad, a pogotovo Peševar (gradić uz granicu) i granični pojas duž pakistansko-avganistanske granice ostaju najvažnija osmatračnica o zbivanjima u susednoj zemlji. Stoga, svetom o svakom događaju počinju da kruže najneverovatnije, skoro fantastične spekulacije.

Smrt je stalno prisutna: Uvek sa oružjem na gotovs

Jednostavno, do verodostojnih i koliko-toliko objektivnih informacija teško je doći. Istog dana morali biste na neki način dopreti do predstavnika vlade talibana i do gerilskih grupa, a to je nemoguće. I o slučaju britanske novinarke već kruže najrazličitije priče.

Kako je nastajala slika o Avganistanu

Kad se i prebrodi teško legalno ulaženje u ovu zemlju ti srećniji novinari sa zvaničnim vizama obično ostaju u Kabulu zbog znatnih opasnosti koje vrebaju na putevima. Kako ne mogu da putuju vlasti im priređuju već pripremljene susrete sa seljacima, trgovcima, građanima, mulama i vojnicima.

Avgani su najbolji ratnici -gerilci na svetu

Novinari koji, opet, iz Pakistana, preko Peševara, sa vodičima i prevodiocima ilegalno ulaze na avganistansko tlo, što je izgleda bio slučaj sa britanskom novinarkom, osuđeni su na jednostranost u informisanju, ali još više su ugroženi mogućnošću da budu zarobljeni, ranjeni ili ubijeni.

Za vreme dosadašnjih ratova u Avganistanu kružila je među pripadnicima „sedme sile” koliko duhovita, toliko i istinita anegdota o tome kako se stizalo do informacija.

Donošenje odluka u plemenu

Naime, svake večeri u jednoj stranoj ambasadi u Kabulu održavao se prijem na kome su se susretali novinari, diplomate, političari, utledne ličnosti i na njemu su se razmenjivale informacije, stvarale nove, pravile procene i prognoze. Nešto se saznavalo od pridošlih ranjenih vojnika ili izbeglica, seljaka, trgovaca i mula. Vesti sa prijema o borbama, događajima obilazile su preko svetskih agencija sledećeg jutra ceo svet, a da niko pouzdano nije znao šta se od toga tačno dogodilo.

……………….

UN pozvale talibane da oslobode novinarku

Islamabad, 29. septembra

Šef specijalne misije UN u Avganistanu pozvao je danas talibane da hitno oslobode 24 humanitarca, osam stranaca i 16 Avganitanaca, kojima se sudi u Kabulu, kao i da oslobode britansku novinarku uhapšenu u petak u oblasti Džalalbada, u Avganistanu.

On je rekao da „veruje” da će novinarka „Sandej ekspresa” Ivon Ridli, koja je u zatvoru u regionu Džalalbada, blizu pakistanske granice, „biti brzo oslobođena”.

*………  *………….. * ……….*

Bler potvrdio oslobađanje Ridlove

London, ponedeljak, 8. 10.

Britanski premijer Toni Bler potvrdio je u da su Talibani oslobodili novinarku “Sandej ekspresa” Ivon Ridli i predali je pakistanskim vlastima – javila je RIA “Novosti”. On je dodao da se Ridli vec srela sa predstavnicima britanske ambasade u Islamabadu.

Britansku novinarku, 43-godišnju Ivon Ridli, zarobili su Talibani, kada je sakrivena feredžom prešla u Avganistan bez dokumenata, kako bi prikupila materijal za svoj list.

……………………

 

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments