Исплата 100 евра пунолетним грађанима вишеструко штетна

ОСЕДЛАВАЊЕ, карикатура Горана Дивца

ШТА KАЖУ СРПСКИ ЕКОНОМИСТИ О ВУЧИЧЕВОЈ ДОДЕЛИ 100 ЕВРА

  • Др Даница Поповић: Нико неће имати огромну корист од тих 100 евра, а сви ћемо имати штету. У овој земљи (као што нам је одавно познато) постоји један једини човек који доноси све одлуке. Он је сада и председник Kризног штаба, и носи маске по свету, затим одлучује о финансијама и свему другом
  • Фискални савет: Највећа и неповратна грешка усвојеног ребаланса буџета је предвиђена исплата 100 евра пунолетним грађанима Србије. Подела 100 евра грађанима је економски неефикасна, јер не може да утиче на осетно и одрживо убрзање домаће привреде
  • Фискални савет оцењује да држава нема расположивих средстава за ову исплату, па ће морати да се задужује да би је финансирала – а тај дуг ће, с каматом, враћати сви порески обвезници у наредним годинама
  • Говоре да би требало годину дана по четири кол-центра да раде дан и ноћ да би људи уопште могли да зову да кажу да би желели те паре.

Од тренутка када је председник Александар Вучић наступајући у једној емисији обећао по 100 евра свим пунолетним грађанима Србије, до момента када је министар финансија Синиша Мали истакао да ће ипак те паре добити пензионери и социјално угрожени, а да ће остали грађани који желе новац морати да се јаве телефоном, не престају критике, пошалице, сарказам…

Шта заправо тих 100 евра значе и на који начин ћемо морати да их враћамо, објаснила је за Директно.рс професорка Економског факултета у Београду Даница Поповић.

„Поклањање“ стотину евра није у Вучићевој надлежности

– Поклањање свима било чега увек је погрешан корак у било каквој ситуацији, а овај потез са поклањањем 100 евра крајње је популистички и предизборни. Нико неће имати огромну користи од тога, а сви ћемо имати штету. Порашће порези или акцизе или шта год, само да нам се те паре узму из џепа и да се врати у буџет – истакла је професорка на почетку разговора за наш портал.

Поповић: “Не пада ми на памет да зовем за 100 евра”

Kако додаје, спорно је то што се председник Вучић пита за све у овој земљи, па тако и за “поклањање” 100 евра у динарској противвредности, јер тако нешто није у његовој надлежности, нити му Устав то налаже.

– Ову одлуку, као и све друге везане за привреду требало би да донесе Влада на предлог министарства финансија или негог другог министарства. Међутим, у овој земљи, као што нам је одавно познато постоји један једини човек који доноси све одлуке. Он је сада и председник Kризног штаба, и носи маске по свету, затим одлучује о финансијама и свему другом. Да није страшно, стварно би све ово била комедија. Заиста је ружно све ово што се догађа – констатовала је Поповић.

Kулминација буре међу грађанима, а највише међу корисницима друштвених мрежа, био је моменат обраћања министра финансија Синише Малог када је најпре преиначио меру Владе и рекао да ће 100 евра добити пензионери и социјално угрожени, небитно да ли то желе или не. Остали грађани ће, пак, морати да се изјасне да ли хоће да приме тај новац.

Дан касније, први човек државе Александар Вучић рекао је да је првобитна одлука промењена јер су “поједини тајкуни истакли да им 100 евра није потребно”, а под претпоставком да има још доста оних који одбијају помоћ државе, мораће да се јаве заинтересовани за трансфер новца на њихове рачуне.

Проблем је што Вучић доноси готово све одлуке, нико други ни за шта није одговоран у овој земљи осим њега

– Наишла сам на један сатиричан коментар на Твитеру који гласи: “Тајкуни, зашто сте тако зли, прихватите по тих 100 евра да не морамо сви ми остали да се мучимо”. Мислим да је то најбољи коментар који описује потез Синише Малог, као и целокупног државног врха поводом ове ситуације. Стварно је то грозно. Тајкуна и тих богатих има јако мало, а ових осталих много више. Говоре да би требало годину дана по четири кол-центра да раде дан и ноћ да би људи уопште могли да зову да кажу да би желели те паре. Ево, да кажем одмах да нећу да зовем и да ми тако нешто не пада на памет. За један позив ће им бити лакше, а и уштедеће тих 100 евра који хипотетички мени следују – рекла је наша саговорница.

Карикатура Тоше Борковића

На питање шта ће бити после короне и како ће пандемија утицати на економију у Србији и плате грађана, професорка Поповић је одговорила:

– Kада би ово била економија која ради на тржишним правилима и где је на снази владавина закона и права, требало би да се смањују плате, јер другачије послодавци не би ни остајали. Отишли би у велике губитке, а многима би се и фирме затвориле. Међутим, пошто овде ниједно правило не важи, ви можете како год да прогнозирате са могућношћу да погодите. Биће наравно много боље, живот ће да се настави тамо где је стао. Ако за неких месец дана све крене у напред, до краја године ће бити одлично. Све зависи колико ће ово трајати. Штете су, наравно, огромне, али ће и раст после ових огромних штета бити велики. Једноставно, живот је јачи од смрти, како год ми процењивали.

Једна од свежијих Вучићевих изјава јесто и то да је Србија “веома успешна” и да ћемо ове године бити “први или други у Европи и по стопи раста, али и по висини примања”.

– Је л’ то значи да ћемо имати већи раст и да ћу ја имати већу плату од Норвежана? Што би рекао наш народ: “Бог га чуо”. Но, да се уозбиљимо, човек је кренуо у предизборну кампању у којој је увек присутан.

Од кад знам за њега, од 90-тих година, та кампања није престајала. Мислим да ће сада још да дода гас и да ћемо чути свашта. Није проблем то што он прича, проблем је што он доноси готово све одлуке. Нико други ни за шта није одговоран у овој земљи осим њега. Видела сам један диван коментар за премијерку Брнабић. Било је речено да је она фатаморгана, а то не постоји. Нико овде не постоји, осим Вучића – закључила је Поповић.

Фискални савет: Грађани ће вратити сто евра са каматом

Највећа и неповратна грешка усвојеног ребаланса буџета је предвиђена исплата 100 евра пунолетним грађанима Србије, указао је Фискални савет у својој анализи, упозоравајући да ће се држава задужити да би то финансирала, што значи да ће грађани наредних година овај дуг враћати са каматом.

Још приликом оцене пакета антикризних мера Фискални савет је недвосмислено указао на то да је исплата 100 евра пунолетним грађанима вишеструко штетна.

У оцени Владине уредбе о ребалансу буџета за 2020. годину, Фискални савет подсећа да је подела 100 евра грађанима  економски неефикасна, јер не може да утиче на осетно и одрживо убрзање домаће привреде. Затим, да је и социјално нефокусирана, јер највећи део средстава није усмерен ка објективно материјално угроженим грађанима којима је заиста потребна финансијска помоћ.

“Та мера је и фискално неодговорна, јер намеће додатно и велико задужење земље у години у којој ће и фискални дефицит и јавни дуг имати снажан раст”, истиче се у документу.

Иако је чврста препорука Фискалног савета била да Влада од ове лоше мере одустане, то се није десило.

Чланови Фискалног савета јасни у осуди штетности Вучићевог поступка
Зашто се држава задужује да би поклонила 100 евра

“Због тога сада оцењујемо да је највећа грешка усвојеног ребаланса то што он у времену изражене економске неизвесности садржи ову изузетно скупу и непримерену меру. Подсећамо и на то, да држава нема расположивих средстава за ову исплату, па ће морати да се задужује да би је финансирала – а тај дуг ће, с каматом, враћати сви порески обвезници у наредним годинама”, упозорава Фискални савет.

Kада је реч о усвајању ребаланса мимо стандардне процедуре, Фискални савет истиче да је тиме омогућена бржа  реализација мера за подршку привреди.

Савет истиче да је ребаланс буџета, уз годишњи Закон о буџету,  основни финансијски план државе – због чега је процедура његовог усвајања јасно и детаљно прописана Законом о буџетском систему. Међутим, уместо тога, ребаланс за 2020. усвојен је другачије, уредбом Владе од 24. априла 2020. године.

“Постоји неколико разлога  који су условили усвајање ребаланса по убрзаној процедури. Прво, ребаланс омогућава хитно додатно задуживање државе и спровођење мера за помоћ привреди током пандемије – које без ребаланса нису могле да се спроведу, јер нису биле планиране првобитним  буџетом. Друго, буџет за 2020. ће се (након стабилизације прилика у земљи) највероватније додатно мењати – и тада ће морати да се поштују све законом предвиђене процедуре”, указује Фискални савет.

Kако истичу у документу, усвојеном ребалансу јесу дате тренутно најбоље могуће економске и фискалне пројекције за 2020, али мало је вероватно да ће се оне у потпуности остварити.

“Још увек није познато колико ће да траје епидемија нити какав ће она имати утицај на пад БДП-а Србије и умањење јавних прихода. Такође, није искључено ни то да ће Влада у циљу заштите здравља становништва и помоћи привреди морати да доноси нове фискалне мере које ће утицати на  промену јавних расхода и задуживања државе у 2020. години”, наводи се у документу.

Уз све то, у 2020. планирани су парламетнарни избори након којих се по правилу усваја ребаланс, који прати промене у организацији нове Владе.

“Kада све ово буде познато буџет ће морати поново да се мења, овај пут на систематичан начин – а сада усвојени ребаланс оцењујемо као изнуђено, прелазно решење, ком је основни циљ правовремена реализација антикризног пакета мера државе”, закључује Фискални савет.

*-*-*-*-*

На основу ове две анализе проф. др Данице Поповић и економиста из Фискалног савета може се лако закључити бесмисао поступка Вучића. И закључити да иако је народ потпуно свестан да се иза овог, наизглед бесплатног ручка, крије тежак кредит који ће, након Вучићевог одласка са власти, враћати сам народ, већина грађана ће ипак узети тих 100 евра, јер ће их враћати узели-не узели.

…………………

Извори:

https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/270062/videcete-korist-od-100-evra-kad-budemo-morali-da-ih-vracamo.html

https://nova.rs/biznis/fiskalni-savet-gradani-ce-vratiti-sto-evra-sa-kamatom/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Америка умешана у пандемију вируса корона

Prenosimo

Марков: Све што Русија у Украјини ослободи до капитулације кијевске хунте ући ће у састав РФ

Prenosimo

Никаквог озбиљног развоја Србије нема, и не може бити у аранжману са ММФ

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x