Ископавање јадарита катастрофа по животну средину

Др Драгана Ђорђевић, хемичар и  угледна српска научница упозорава

  • Паре агресивних киселина које ће се користити за екстракцију литијума и његово превођење у литијум карбонат (Ли2ЦО3) ће отпаравати у атмосферу и нагризати зелени покривач, а такође и плућа и кожу људи и животиња.
  • Не постоје никакве информације о томе како ће се поступати са отпадним рудничким водама пре него што се пусте у реку Јадар
  • Из Дрине ће се допремати у рудник око 1.000 тона воде дневно ,па и више. Не постоје никакве информације о томе како ће се поступати са отпадним рудничким водама пре него што се пусте назад у реку Јадар.
  • Познато је да ће се у Јадар упуштати количина отпадних вода из флотације која је за 50% већа од оне која се буде допремала из Дрине. Шта ће додатних 50%, односно 1.500 тона отпадне воде, и више, у себи садржати? Вишак од око 500 тона ће сигурно долазити од нечистоћа из руде, остатака киселина и њихових соли, али и токсичних елемената које руда садржи.
  • Рио Тинто нема никаквог начина да неутралише отрове из прљаве технологије производње литијума

Пише: Бојана Миловановић

Штетан утицај ископавања јадарита на животну средину је неспоран”, нема дилему Драгана Ђорђевић, научна саветница из Института за хемију у Београду.

Посебна опасност је коришћење сумпорне киселине и третирање на температури од 250 степени

„Из Рио Тинта кажу да ће они водити рачуна, да ће бити мања температура на којој ће се третирати јадарит, да ће користити неке друге хемикалије. Немамо доказа да ће то бити тако, а чак и ако буде то не умањује штетан утицај на животну“, каже наша саговорница и тиме оправдава све страхове и бригу због које су грађани Србијје протеклих дана излазили на улице блокирали саобраћајнице.

Шта је јадарит?

Јадарит је бео, прашкасти, нерадиоактивни  минерал , литијум натријум бор силикат -хидроксид, хемијске формуле : ЛиНаСиБ3О7(ОХ) који од корисних компоненти садржи литијум и бор. Откривен је 2004. године, у  бушотинама у Јадарској долини , а открили су га геолози мултинационалне компаније “Рио Тинто”приликом тражења бората на територији Србије. Признат је као нови минерал у новембру 2006. Руда је добила име по реци Јадар у чијој близини су и планина Цер и река Дрина.

Научница Драгана Ђорђевић жестоко се бори за истину против лажи Рио Тинта (Рио Сава)  Фото: Драган Мујан
Примена јадарита

-Бор (Б) је незаменљив у производњи  стаклене вуне,термоизолационих материјала, целулозе, гуме, керамике, инсектицида,фибергласа и разних боја и лакова за премазивање дрвета… Литијум (Ли) је важан као основна компонента највише за производњу батерија:  за мобилне телефоне, лаптопове, за аутомобиле на електични погон и друге уређаје широке потрошње и то око 71% затим за производњу  керамике и стакла 14 % следе  масти за подмазивање 4 % а остало чине други начини употребе. Kако би се могао користити за батерије, литијум из сланих језера или рудника мора се обогатити  сложеним хемијским процесима. Тај део процеса се ретко обавља у земљама у којима се вади литијум, осим у Kини. Највећа налазишта литијума у Европи се налазе у Немачкој, по другим подацима су чак многоструко већи него ови наведени, следе Чешка, Португалија и Србија.

Загађење ваздуха опасним материјама и парама киселина у Лозничком крају било би огромно
Шта је најпроблематичније?

Експлоатација литијума из руде јадарит, јединственог минерала у свету, без устаљене праксе експлоатације и добре праксе, представља сложену процедуру вађења руде и прераде у циљу екстракције литијума. Руда која би се вадила, наком уситњавања третирала би се концентрованом сумпорном киселином (Х2СО4) на температури од 250 °Ц, што уједно чини и најризичнији део у поступку експлоатације литијума из јадарита, јер је неопходно обезбедити велику количину воде и енергије.

Паре агресивних киселина које ће се користити за екстракцију литијума и његово превођење у литијум карбонат (Ли2ЦО3) ће отпаравати у атмосферу и нагризати зелени покривач, а такође и плућа и кожу људи и животиња.

Помор рибљег и другог живог света у рекама било би огромно од отпадних вода из рудника

Уколико се, да би се спустила температура процеса, и буде користила флуороводонична киселина (ХФ) за разарање силикатне структуре која прожима јадарит развијаће се екстремно токсични гас силицијум флуорид (СиФ4) који ће такође одлазити у атмосферу и представљати стални ризик по здравље људи и животиња, а за који не постоји никакво еколошко решење да се спречи његова емисија у ваздух. Домет утицаја на загађење ваздуха може бити и више десетина километара, у зависности од правца и брзине ветра којим ће се опасне материје разносити путем атмосфере.

:::::::::::::::::::::::::::::::::

Вучић се све пита па и у општинама о свему одлучује и најављује
Лозница укида просторни план, којим је предвиђена изградња рудника литијума

Председник Србије Александар Вучић најавио је изненада да ће Лозница укинути просторни план којим је предвиђена изградња рудника литијума!?!

Фото: Филип Kраинчанић

 „Мислим да ће сутра или прекосутра скупштина града Лознице донети одлуку о укидању просторног плана који је већ донет, тако да ћемо другачије да разговарамо са Рио Тинтом и са свима другима у будућности“, рекао је Вучић на седници Владе Србије.

Питамо се: Зашто је Вучић одједном „окренуо ћурак наопако“,  и као да се наљутио на Рио Тинто ?

:::::::::::::::::::::::::::::::::

Не постоје никакве информације о томе како ће се поступати са отпадним рудничким водама пре него што се пусте у реку Јадар. Изливања реке, које се иначе дешава за време великих вода и приликом поплава ће због климатских промена бити све чешће. Загађене воде из Јадра ће се изливати у плодна поља долине ове реке и расејавати отрове на пољопривредно земљиште загађујући га трајно, а такође ће продирати у подземне воде јер су површинске и подземне воде повезане. Подземне воде су важан ресурс пијаћих вода, и њихово загађење је практично трајно, јер су у питању скоро стајаће воде којима су потребни векови, па и миленијуми да се исчисте.

Отрови од експлоатације руде су трипут отровнији, опаснији од фекалне канализације. Рио Тинто нема никаквог начина да неутралише отрове из прљаве технологије производње литијума

Јадар је притока Дрине, у којој живе заштићене врсте, али преко Дрине угрожена је и Сава. Из алувијалног (растеситог и порозног) земљишта ових река снабдевају се водом сви градови у њиховом приобаљу. Руде на нашим просторима садрже изразито токсичне елементе као што су арсен ,жива и олово. Kоје ће се хемикалије користити у процесу, колико воде ће се допремати из Дрине? Неки извори наводе да је реч о 1.000 тона дневно ,па и више.

Шта ће око 1.500 тона отпадне воде у себи садржати?

Познато је  да ће се у Јадар упуштати количина отпадних вода из флотације која је за 50% већа од оне која се буде допремала из Дрине. Шта ће додатних 50%, односно 1.500 тона отпадне воде, и више, у себи садржати? Вишак од око 500 тона ће сигурно долазити од нечистоћа из руде, остатака киселина и њихових соли, али и токсичних елемената које руда садржи.

Прљаве отпадне индустријске воде таложе отрове и остају деценијама у рекама и језерима убијајући сав живи свет

С обзиром да је предео на коме се планира експлоатација литијума плодна пољопривредна земља, са развијеним воћарством и пчеларством, али и читава долина Јадра са најплоднијом земљом у том крају, експлоатација литијума ће озбиљно угрозити овај вредан ресурс, од којег се одувек живело на овим просторима, и чија цена ће у будућности само да расте, с обзиром да обрадиво земљиште на глобалном нивоу рапидно и неповратно нестаје због климатских промена, клизишта, ерозија, урбанизације, индустријализације, рударења.

Линк

https://nova.rs/vesti/drustvo/istina-o-iskopavanju-jadarita-i-katastrofi-po-zivotnu-sredinu/

https://rs.n1info.com/vesti/vucic-loznica-ukida-prostorni-plan-drugacije-cemo-razgovarati-sa-rio-tinto/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Београд бележи пораст броја становника, али и он има негативан природни прираштај

Јово

   Позната имена твораца биолошког оружја Пентагона у Украјини         

Prenosimo

Политички Запад претворио Украјину у смртну опасност по безбедност Русије

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x