Интервју Милорада Додика

Српска одбија да живи у неуставној БиХ

  • Срби не треба да опросте антисрпство Ђукановића
  • БиХ ће функционисати само док у њеним структурама седе сва три народа. Покушавам да убедим Хрвате да једнократно напустимо институције БиХ
  • Најскупље би било да изгубимо имовину. Тада губимо и државу. Они покушавају да сваку ствар реше одузимањем од РС

Разговарао: Младен Кременовић

Шта мислите, шта би се десило да је неко пре десет година одлучио да неће да контактира с америчким амбасадором у БиХ? Пола политичара из Републике Српске би потрчало код њега. Али време се мења. Све што је Мајкл Марфи сада успео јесте да се услика с једним начелником у Српској. Чак је пристао да се фотографише с њим и без заставе БиХ – испод застава РС и Америке, само да би прибавио „доказ” да га нису сви у Српској одбацили – каже председник Републике Српске Милорад Додик говорећи о кризи која је наступила у односима са Западом због питања расподеле државне имовине.

– Када странци једном оду, а отићи ће – како ће функционисати БиХ? Да ли ће Сарајево размишљати да оно што су одржавали уз помоћ силе Запада почну да бране уласком на територију нашег ентитета? Боље је да почнемо да се договарамо, мада је за то већ помало касно. Треба добро да размисле да ли би се покушај да пређу ентитетску линију испоставио као грешка – истиче Додик у разговору за „Политику”. Верује да су ствари дошле до зида. Или ће, каже, почети повлачење странаца из БиХ или ће они овде увести своје трупе. Ипак, сматра да још постоји шанса за разговор и да у том дијалогу Сарајево може нешто и да извуче: – Ако ми сами будемо доносили одлуке, неће добити ништа. Нудимо разговор без странаца, да видимо шта је могуће. Ако неће дијалог, свесно бирају неизвесност.

Питање имовине је, чини се, узрок бројних проблема.

Српска одбија да живи у неуставној БиХ. Да не откривам све детаље, рећи ћу део. БиХ ће функционисати само док у њеним структурама седе сва три народа. Покушавам да убедим Хрвате да једнократно напустимо институције БиХ. Шта ће се десити када се сви наши људи врате у институције Српске? Мислите ли да не радимо на томе? Радимо, и нисмо далеко од те одлуке. Немојте нас испробавати, препоручујем да разговарамо. Немојте да се играте с имовином, повући ћемо све људе. Можете да пробате, али боље немојте. У нашем трезору постоје спремни сви закони, уредбе и подзаконски акти да после сат и по скупштинског заседања Српска постане независна држава. Немојте нас гурати у ћошак. Не сабијајте опругу која ће одскочити и која ће вас прескочити. Срби заслужују да имају своју државу. Баналне приче, како је Брчко слаби трбух и сличне којештарије, јесу ратне приче. Ми размишљамо о мирнодопској републици. Американци су све пробали и нису нас сломили, са 60.000 војника и свим тим високим представницима.

Mоже ли прекид комуникације с америчким и британским дипломатама бити скупа одлука?

Најскупље би било да изгубимо имовину. Тада губимо и државу. Они покушавају да сваку ствар реше одузимањем од РС. Некада смо можда и мислили да има смисла бити кооперативан, да ће једном стати. Али неће, они желе демонтажу Српске. Отели су нам војску, индиректне порезе, обавештајну службу. Довели су неизабраног представника да доноси законе. Одлучили смо 2005. да кажемо доста. Од тада се томе успешно супротстављамо, мада сваки дан настоје да нам загорчају живот. Све то је само још једно уверење да БиХ није место за нас. Мрачан и неизвестан амбијент није место које привлачи. Глобална политика коју креира САД иде за тим да деструише међународно право. Хоће сваки дан да одређују правила. Бити добар с Америком није довољно да будете сигурни. Увек долазе нови захтеви и ми смо то одлично разумели.

Мислите да ће Америка сада нешто предузети?

Верујем да хоће, али није у стању то да спроведе. Наравно, добро је измакнути се од њихових морбидних активности. Све што су могли, већ су подузели. Неће нам одређивати како ће се овде решавати ствари. Имовина се неће решавати у парламенту БиХ. У Дејтонском споразуму није тако одређено. За сваког ко предлаже то решење имам право да сумњам да је за то добио новац, неки од њих су томе склони. Једног дана ћу више рећи. Прете кривичним пријавама за непоштовање одлука Уставног суда, али све што могу рећи – нећете добити имовину. Нити ћу учествовати у тим брљотинама. Можемо направити споразум два ентитета о имовини. Ми спроводимо законе у РС. Српска не живи живот БиХ. Ми живимо свој живот, државе с вредностима које негујемо и патњама које имамо. Проблема има, ништа не улепшавам.

Страхује се да ће криминализација клевете имати злоупотребе и контраефекат па да и мишљење постане кажњиво?

Биће јавна расправа, друштво ће рећи шта жели. Мени људи говоре да ово што годинама слушамо више не могу да поднесу. Осећају се угрожено и почињу да не верују држави, која треба да обезбеди стабилност. Зашто неко има право да некога клевеће? То није уперено само на новинаре, нико није изузет. Појединци у новинарској професији своју слободу бране тако што мисле да могу све да кажу. То никоме није дозвољено. Слобода је ограничена слободом других и тек тада добијамо облик слободе који је потребан друштву. Европа каже да има такве законе, али их не користи. Ево, и ми ћемо их донети, па их нећемо користити.

Амерички секретар Ентони Блинкен због односа према невладиним организацијама мисли да сте „на Путиновом путу”. По чему сте ви и Путин слични?

Шта је то Путинов пут? Нисам врховни командант силе, ни војске, немам оружане формације, атомску бомбу. Они имају право да нам бацају осиромашени уранијум, па нас цинично позивају да то заборавимо. Они разграђују земље по свету, а Путин не сме да брине о својој безбедности. Узгред, Европа нема ресурсе, нафту, гас, ретке метале. Она је заједница вредности, а не материјалног потенцијала. Упоредите однос долара и евра пре пет година, а видите данас. Европа је пала, а ми смо ваљда мали и недостојни да о томе бринемо. Када штампањем новца спасавају своју економију, ми опет не смемо да причамо, а нашу валуту су везали за евро, па смо и ми изгубили педесет одсто вредности. Јесмо ли ми донели неку одлуку о томе? Зашто би пратили ЕУ у томе? На познанство с Путином сам поносан, једва чекам да га поново видим.

Није Путин једини, приговарају вам и због Орбана, због симпатија за Трампа, помало и Милановића, додуше још нису почели због веза с Израелом услед њихових трзавица с Вашингтоном.

То време је прошло већ данас, а за пет година остаће само сећање на период када су Американци могли тако да се понашају. Они су у повлачењу. Они губе свет и боре се за зоне утицаја. На нас су ставили шапу и рекли да смо њихова зона утицаја. Не желимо да будемо њихова зона утицаја, јер то значи да ће Британија и Немачка овде спроводити антисрпске политике. Ниједан разлог нам нису дали да им верујемо. Бомбардовали су нас, Србији и Српској никад нису платили репарације. Дају нам кредите за обнову оног што су срушили. Дошло је време да се о томе прича, неко хоће, неко неће. Орбан је потпуно у праву, он је светионик слободе у Европи, све остало су полтрони који једни другима аплаудирају на затвореним скуповима. Па им милион људи изађе на улице у Паризу, или 350.000 у Немачкој, с перспективом да изађе три милиона. Ко је пре пет година веровао да ће Немачка бити блокирана? Закупљена западна елита која нам продаје своје вредности и игнорише реалност, довела је до тога да сумњам да ће бити боље. Немци ће можда у почетку прихватити лаж да им је Путин крив, видећемо до када. А ми треба да се боримо за њихове изгубљене позиције. Не пада ми на памет.

На удару сте и због става о ЛГБТ заједници.

Биће и ту предлог закона. Ништа ми не сметају, свако има слободу да ради шта хоће. Људе никада нисам ни питао ни дефинисао у складу с њиховом сексуалном оријентацијом. Али зашто да ми неко на улици намеће те вредности? Извињавам се ако некога вређам, то је мој став о томе. Овде то не може. Нисам најавио да ће било ко трпети због тог закона, ограничио сам се на промоцију тих вредности – из образовног система ће бити избачени они коју намећу ту идеологију. Ако ми никоме ништа не намећемо, онда ни други немају право то да раде.

Поједини кругови који стално налазе сметње у везама Бањалуке и Београда поново кажу да на тим релацијама има шумова, а као повод им је послужила партија Јелене Тривић, иза које наводно стоји Београд.

Ствар односа Српске и Србије не може бити сведена на оснивање било које партије. Неки воле да праве мистификације. Како сам разумео, Тривићева се у Новом Саду у некој библиотеци усликала испод српске заставе да би распламсала спекулације. Она је губитник избора, упркос жутим, наранџастим револуцијама. ПДП, који је под британском управом, сада се распада на две партије. Мислим да је Вучић далеко озбиљнији државник. Ни он ни ја немамо потребу да се боримо за наклоност један другога. У неким стварима се можда и не слажимо. Дуже сам на неким пословима, па су ми неке ствари досадиле. Рецимо, однос са странцима. Вучић мисли да с њима треба да се разговара, ја не делим та убеђења. Шта је корисно, не знам, али ни мојим ни његовим методама, очигледно, ништа се не решава.

Верујете ли у било какво решење у вези са КиМ?

Мислим да са њима нема више никаквог договора. Не можете нешто да отмете. Американци и Европљани су претерали. Хтели би да Србија аплаудира одласку Косова, а никада ништа нису понудили, изузев неке лажљиве перспективе за ЕУ. Велики притисак је био на Вучића, по систему узми или остави. У том случају увек узмеш, да би на крају оставио. Опет ће доћи та прича, странци користе разне методе. Када би мени то понудили, одмах бих све оставио. Вучић има друге методе, тактизира и развлачи док не доведе све до бесмисла. Ко сада помиње Охрид? И ја сам раније имао ту снагу, али петљање Запада и сталне преваре више не могу да трпим. Дође тренутак када народ више не може, и Срби ће једном рећи – довиђења, Косово је део Србије, а ви радите шта год хоћете, јер сте нас сваки пут преварили. У чему је разлика између Косова и РС?

Шта су ваша предвиђања у погледу Црне Горе и положаја Срба, после победе Јакова Милатовића?

Добро је што је Ђукановић отишао. Грешка му је што је од српског народа направио политичког непријатеља, а од српских држава противнике. Добро је што су дошли нови људи, али проблем код наглог доласка може да буде претерани ентузијазам. Они који лако дођу – могу лако и да оду. Не говорим ништа конкретно, већ начелно. Ђукановић је тешко дошао зато је тешко и отишао. Али када је откачио српска национална права и почео да храни црногорску националну причу, постао је озбиљан противник српском националном интересу на том простору. Срби то никада не треба да опросте. Иако смо склони томе.

Час изгледа да би сарадња у БиХ могла кренути, а пројекти одблокирати, час као да Изетбеговић није ни отишао.

Видећемо, нисам склон да дуго чекам. Треба бити рационалан, ради се о новим људима, али ако не буде промене, наш однос ће бити још ригорознији. Шта ће нам БиХ која нам спречава развој? СДА је ишао за тим да разгради позицију српског и хрватског народа овде, малигним утицајем. Како би све подредили себи, користили су неколико механизама, а најригидније обавештајну службу. Намера је била да се Срби и Хрвати подреде Сарајеву. То смо прекинули и то није мало. Имамо доказе да је та служба радила против нас, против 49 одсто територије своје државе. Американци су све знали и подржавали директора те службе. Додуше, ми смо склони да мистификујемо Америку мислећи да све знају. У ствари, треба само избећи њихове авионе. Мада, Путин каже да је спреман да брани своје пријатеље, не знам шта то значи. Нипошто не бих волео да неко схвати да призивам обрачунавање на овим просторима.

Шта мислите да чека свет и РС у наредних десетак година у контексту промена на геополитичкој сцени?

Свет се мења. Босна је неуспешна земља, без шансе да успе. У првим годинама је постојала шанса за договор о могућој БиХ, али су је преузели странци. Уз озбиљан отпор у српском и хрватском народу. Сви знају да смо колонија. Ми овде водимо антиколонијалну борбу. Ја сам вођа антиколонијалне побуне. Босну нико не може да изгради и поправи. Ово је на штету свих. Зар Бошњацима не би било боље да се усмере на оно чиме могу да управљају, јер Бањалуком сигурно не могу, нити ће моћи. Позивам и њих да буду део покрета антиколонијалне борбе, деколонизације, у том случају сам спреман да с њима разговарам и будем део договора.

https://www.politika.rs/scc/clanak/547100/dodik-bih-republika-srpska

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Антонић: Неуспео покушај САД и НАТО да се Русија распадне

Prenosimo

Посртање дворског кловна

Prenosimo

Наивни Ђилас опростио казну од 100.000 Јовичићу , јер “није имао пара”  

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x