Има још људи у Европи против уништења природе, стављања река у цев, загађења…

Река Радика, једна од најлепших река Шар планине

Поводом одржавања највећег Европског самита о рекама (18. до 20. новембра), у Фондацији Калоусте Гулбенкијан у Лисабону

  • Више од 300 активиста и експерата из целе Европе присуствовало је Европском самиту о рекама , како би заједно поделили знање и планирали да одбранимо и заштитимо реке, један од најугроженијих екосистема на свету.
  • Угрожена ле јединствена лепота Шар планине: њене воде, реке, језера: све реке, потоке, изворе ткз. инвеститори стављају у цеви. Уништавају изворе пијаће воде, речна корита, биодиверзитет,. Чак и у самом Националном парку.

Пише: Небојша Реџић, оснивач организације “Чувари Шаре“

Према непотврђеним информацијама, а и према понашању локалне власти у Штрпцу, иначе Српске, Српске листе, власти у Београду, такође српске, И власти у Приштини,  на територији општине пронађен је извор нафте и земног гаса, вероватно најбогатији у овом делу Европе. Говори се да се ту негде крију огромне наслаге силицијума, плутонијума, чак је и откривено плодно тло за узгој коке.

И зато, у интересу грађана те власти мирно посматрају, подржавају, најблаже речено учествују у девастирању Шар планине, река, потока, шума…

Па шта ће нам све то када ћемо једног дана имати сва богатства овог света, кад нам је на дохват руке Златно доба.

А управо то је оно што се дешава на Шар планини.  Све реке, потоке, изворе ткз. Инвеститори стављају у цеви. Уништавају  изворе пијаће воде, речна корита, биодиверзитет,. Чак и у самом Националном парку. Отимају воду…шта је следеће?

Парафразирам, чувену песму немачког пастора из доба нацизма: прво су дошли по воду, онда ће доћи по шуме, земљу, ућиће у ваше двориште, вашу кућу..

Дужина Шар планине је око 85 километара, а ширина 25 километара, у њој се налази Национални парк “Шар планина”

Знамо да на Шари нема налазишта нафте, дијаманата, шкриљаца, силицијума…а кока на Косово стиже другим каналима.

Једино богатство тих људи је Природа. И то им се одизима, отима. Али, све што се њима одузме, додаће се савести оних других. Тамо реке теку друмовима, друмови су у рекама, а путеви тих људи неизвесни, несагледиви.

Колико струје ће направити МХЕ? Довољно за једну сијалицу или ТВ. Бирамо да живимо у мраку своје куће, у кругу породице, уместо да тако произведену струју трошимо на гледање лажних вести, лажних националних телевизија. Не, хвала. Гаси ТВ, пусти воду. Не треба нам таква струја. Очитали смо је.

Маске су одавно пале.

Изузетно лепо Штрбачко језеро на Шари

Вирус Короне је, како рекоше доктор и врхунски доктор –смешан. Али стваран, најопаснији вирус крије се испод  маски општег добра а то  је грамзивост, бескрупулозност, профит, отимачина, лаж, подмитљивост, прљав новац.

И то је ујединило, после дуго времена, Србе И Албанце. Заједно су у борби да сачувају своје реке и свој, надамо се заједнички живот.

Покушали смо на много начина да зауставимо цунами горе поменутог. Правосуђе, институције, Институти, Владе, међународна јавност, пресс…

Обронци и врхови Шаре на преко 2.000 метара надморске висине

Годинама нас бојкотују све власти…Бојкотују нас институције, тужилаштво Орвеловске канцеларије за територију…

И онда се Снежана Јовановић и моја маленкост упутисмо, ни мање ни више у Лисабон.

Као „страни  плаћеници и познати рекеташи своје деце, кумова, пријатеља и родбине“ лако смо обезебедили средства за овај пут. Зашто баш Лисабон?

Много наде, вере, снаге, воље, ентузијасма и емпатије слило се у тај град.

Јажаничко језеро, једно од десетак ледничких језера на Шари

Лисабон је био ушће другог издања највећег Европског самита о рекама, који је одржан између 18. и 20. новембра 2021. године, у Фондацији Калоусте Гулбенкијан, (такође и у онлајн формату ).

Више од 300 активиста и експерата из целе Европе присуствовало је самиту лично и преко онлајн платформе, како би заједно поделили знање, умрежили се и планирали да одбранимо и заштитимо реке, један од најугроженијих екосистема на свету.

Климатске промене, утицај на слатку воду, перверзне јавне субвенције за производњу електричне енергије, мере заштите и обнове река, уклањање брана и еколошка правда биле су неке од тема које су обрађене.

Припремљене су злокобне цеви да реке на Шари ставе у цеви због изградње Мини Хидроелектрана које уништавају сав живи свет

Европски самит о рекама 2021. организовала је ГЕОТА, у партнерству са Euronature, Riverwatch, WWF Adria, уз подршку Фондације Ливинг Риверс, Фондације Калоусте Гулбенкиан, Министарства животне средине и климатских акција, Фундо Амбиентал и ЕНЕА2020.   https://riverssummit.org/

Видесмо и упознасмо многе експерте, новинаре, министре, донаторе, обичне људе који се “ломатају” по Балканским рекама, љубитеље природе и друштва, професионалце и аматере, младе и неискусне али и прекаљене ветеране.

Били смо једини представници из Србије. Неке од учесника смо познавали а оне које нисмо, покушали смо да упознамо са оним шта се дешава на Шар-планини. Изненади непознавање и незнање појединих, али још више изненади тачан увид многих у оно шта се тамо ради. Питају “како је могуће да се то ради у зони Националног парка?, ко вас штити, шта предузимате…” за нека питања имамо одговоре, за неке ..само рамена.

Планинска лепотица; Превалачка река на планини Шари

Вратили смо се са вером да тамо негде има још људи који верују, који се без интереса, користи и рачуна боре против апсурда уништења природе, стављања река у цев, загађења… Да, питали су нас  и за Рио Тинто, мада им је батерија у телефону још била пуна.

Понесосмо и неколико каменчића из тог дивног града.

Очаравајући Дурлов поток

Верујем да као И у Ђуриној песми “Отаџбина” свако од нас има свој камен. Камен трпљења, толеранције, достојанства, интегритета, самопоштовања. Нађите свој камен преко ког се не може даље. И када сви свој камен донесу, направиће се неразрушив зид који нити једна ауторитарна власт, локална подмитљива самоуправа, наводне независне институције неће моћи да сруши.

До тог камена…И до последње капи.

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Доступни бесплатни уџбеници за српске ђаке

Prenosimo

Степић: Је ли ово тренутак за српско окретање «Примаковљевог авиона» над Атлантиком?

Prenosimo

У сусрет изборима

Славко
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x