Ивошевић: Вучић и Дачић су Бриселским споразумом нарушили владавину права у Србији

Ивица Дачић, у то време председник Владе,потписује Бриселски споразум уз присуство Кетрин Ештон 2013. године

‘Косметски чвор’ може бити решен само у складу с Уставом Србије

  • Бриселски споразум, договорен и закључен у Бриселу под покровитељством Европске уније, потписан је 19. априла 2013. године. Преговоре су водили председник Владе Србије Ивица Дачић и председник Владе Косова Хашим Тачи, уз посредовање високе представнице ЕУ, Кетрин Ештон.
  • Српски преговарачи су сурогат држави неуставно препустили судове, јавна тужилаштва, полицију, локалну самоуправу и спровођење избора.
  • О владавини права није водила рачуна ни Европска унија, као медијатор и гарант Споразума.

Бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић изјавио је да су Бриселским споразумом преговарачи Александар Вучић и Ивица Дачић драстично нарушили владавину права, на којој је чланом 1 Устава заснована и сâма држава Србија.

“По члану 182 став 2 Устава, Аутономна покрајина Kосово и Метохија је у саставу Републике Србије. Из таквог њеног положаја произлази и обавеза државних органа да у свим унутрашњим и спољним политичким односима заступају и штите државне интересе, што предвиђа и преамбула највишег општег акта земље”, објаснио је Ивошевић.

Ивошевић: Српски преговарачи су потписивањем Бриселског споразума прекршили  обавезу из Устава Србије

По његовим речима, српски преговарачи нису следили ову обавезу када су 2013. године Бриселским споразумом самопрокламованој сурогат држави Kосово препустили: судове, јавна тужилаштва, полицију, локалну самоуправу и спровођење избора.

Нарушена владавина права и кршен устав Србије

“Она је, заузврат, пристала да формира заједницу општина с већинским српским становништвом, али ту једину обавезу још увек није испунила”, истакао је Ивошевић.

Нагласио је да су овим споразумом преговарачи Александар Вучић и Ивица Дачић драстично нарушили владавину права, на којој је чланом 1 Устава заснована и сâма држава Србија.

Потписници и гаранти Бриселског споразума изазвали су тешко кршење Устава Србије

“То су, затим, учинили: и чланови Владе Србије – јер су Споразум једногласно верификовали, а извештај о томе упутили Народној скупштини Србије, и народни посланици – јер су на седници парламента већином гласова прихватили извештај Владе, и судије Уставног суда – јер су већином гласова одбацили предлог 25 народних посланика да се Споразум због неуставности поништи”, оценио је бивши судија.

Додао је да о владавини права није водила рачуна ни Европска унија, као медијатор и гарант Споразума.

“Њени органи су ову цивилизацијску и европску вредност разграђивали све чешћим позивањем на стање реалности, занемарујући да је оно последица НАТО агресије на Србију, обављене без сагласности Савета безбедности ОУН, због чега се и квалификује као злочин против мира. Позивање на стање реалности све више круни владавину права, као да је фактичко стање на тзв. Kосову важније од правног поретка, па су представници Европске уније, а нарочито европски парламентарци, већ почели да говоре како ће нормализација односа, као договорен преговарачки циљ, бити остварен тек кад Србија призна тзв. Kосово а и оно – Србију”, истакао је Ивошевић.

Тачи, Ештон и Дачић: три тада (2103) важне политичке фигуре потписници Споразума, ништа корисно Србија није добила од Бриселског споразума до данас, 2022. године
Међусобно се могу признати само државе у пуном капацитету државности

Међутим, додао је, међусобно се могу признати само државе у пуном капацитету државности.

“Република Србија тај капацитет има. Њен део, самопрокламован од косметских Албанаца у државу, тај капацитет нема. По Резолуцији ОУН 1244, тај део би требало да ужива ‘значајну аутономију у оквиру Савезне Републике Југославије’, чији је правни следбеник Република Србија”, навео је Ивошевић.

По његовим речима, ако Европска унија настави да нормализацију односа у сурогат држави Kосово своди на међусобно признање преговарача у бриселском дијалогу, неће остати ништа од владавине права.

Мапа српске покрајине Косово и Метохија

“А Унија се, изгледа, определила баш за ту солуцију, јер је почела да врши притисак на њене чланице које нису признале тзв. Kосово – да то учине. Добро је то што је у Србији враћање цивилизацијском хабитусу већ отпочело, јер тај процес не подноси аутократску владавину којој стање реалности прија. Зато ‘косметски чвор’ може бити решен само у складу с Уставом Србије, јер тако налаже владавина права”, указао је бивши судија и навео да су на располагању две опције.

“Прву опцију нуди одредба члана 182 став 2 Устава, по којој Kосово и Метохија треба да буде суштинска аутономија уређена посебним законом који се доноси у поступку предвиђеном за промену Устава. Таквој аутономији треба поверити законодавну, извршну и судску власт у оквиру аутономних надлежности, док би ван тог оквира власт и даље била у надлежности државе”, објаснио је он.

Ако ЕУ очекује Србију без јужне покрајине – неће је дочекати. Ако очекује Србију с јужном покрајином – дочекаће је

Другу опцију, сматра Ивошевић, нуди одредба члана 194 став 4 Устава, по којој су потврђени међународни уговори део правног поретка Србије јачи од закона, али не и од Устава.

“Такву снагу има и Бечка конвенција о уговорном праву, чији члан 60 предвиђа гашење међународног уговора због његовог кршења. Пошто је неизвршење обавезе формирања заједнице српских општина предвиђено Бриселским споразумом – његово кршење, зачуђује да Србија још увек није затражила раскид тог споразума. А да јесте, тај споразум би престао, па би косметска стварност била враћена у стање пре његовог закључења”, истакао је Ивошевић.

Мапа Косова, са планираном Заједницом српских општина у плавој боји

У овом случају, додао је, у центру пажње морало би бити питање: коју Србију Европска унија очекује, ону без Kосова и Метохије или ону са Kосовом и Метохијом?

“Ако очекује Србију без јужне покрајине – неће је дочекати. Ако очекује Србију с јужном покрајином – дочекаће је. Јер, Србија хоће и да владавину права заштити од владавине реалности”, закључио је Зоран Ивошевић.

Линк

https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/165952-ivosevic-vucic-i-dacic-su-briselskim-sporazumom-narusili-vladavinu-prava-u-srbiji

……………………………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Барикаде су Вучићева лакрдија и још један велеиздајнички корак

Славко

Узрок незапамћеног раста цена дрвета и пелета је мањак испорука од  Србијашума

Prenosimo

РУСИЈА САМА КРОЈИ ГРАНИЦЕ

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x