Društvo, Kosovo i Metohija, Prenosimo, Religija, Srbija

Značajne suštinske razlike među najvišim zvaničnicima SPC

Grupa vladika se ogradila od zvaničnog saopštenja Sabora Srpske Pravoslavne Crkve

               

  • Episkopi, na čelu sa Amfilohijem Radovićem, navode da je „portparol SPC (episkop bački Irinej Bulović), svojevoljno formulisao neke odluke, suprotno volji Svetog Arhijerejskog Sabora“
  • Grupa episkopa je, isto tako, razočarana što je autor saopštenja episkop bački Irinej „tendenciozno prikazao i prenaglasio značaj posete političkih lidera regiona Aleksandra Vučića i Milorada Dodika“
  • Episkopi tvrde da su Vučić i Dodik nisu posetili Patrijaršiju „na poziv Sabora“, kako piše u zvaničnom saopštenju, već da je „to bilo na inicijativu i poziv Patrijarha“.
  • Grupa vladika traži da se na zvaničnom sajtu SPC objavi novo dopunjeno i ispravljeno saopštenje Sabora.

 

  1. 28. maja 2019.

Piše: J. T. (Jelena Tasić)

Više arhijereja Srpske pravoslavne crkve uputilo je pismo patrijarhu Irineju u kome ga obaveštavaju da se ograđuju od sadržaja zvaničnog završnog saopštenja Sabora, koje je javnosti 18. maja dostavio portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović), saznaje Danas u visokim crkvenim krugovima.

U pismu patrijarhu, više učesnika Sabora sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem (Radovićem) na čelu, ocenjuje da je „portparol svojevoljno formulisao neke odluke, suprotno volji Svetog Arhijerejskog Sabora“ zbog čega „izražavaju svoje negodovanje i ograđuju se od pomenutog saopštenja“.

Kako se navodi u pismu, u koje je naš list imao uvid, „grupa episkopa je razočarana“ što je autor saopštenja episkop bački Irinej „tendenciozno prikazao i prenaglasio značaj posete političkih lidera regiona Aleksandra Vučića i Milorada Dodika“.

Oni tvrde da je „potpuno bespotrebna rečenica koja govori o ‘naporima i neravnopravnoj borbi sa moćnicima za očuvanje KiM u sastavu Srbije‘, pošto o prirodi, umešnosti i iskrenosti vođenja te borbe saborski oci uopšte nisu imali jednoglasno mišljenje, čak naprotiv“.

Amfilohije: Svojevoljne formulacije portparola SPC

U pismu se negira da su Vučić i Dodik posetili Patrijaršiju „na poziv Sabora“, kako piše u zvaničnom saopštenju, već da je „to bilo na inicijativu i poziv Patrijarha“.

Vladike traže da se rečenica „o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Kosovu“ izbaci iz zvaničnog saborskog saopštenja u kome je, kako navode, izostavljeno da je Sabor svojim posebnim saopštenjem o KiM „potvrdio svoj nepokolebivi stav sa prethodna dva Sabora“.

Vučića i Dodika nije pozvao Sabor SPC, već Patrijarh Irinej

Ova grupa vladika je nezadovoljna i načinom na koji je u zvaničnom saopštenju „prećutana“ poseta poglavara Kiparske pravoslavne crkve arhiepiskopa Hrizostoma povodom ukrajinskog crkvenog pitanja, kao i „relativizovanja saborske odluke o nastavku dijaloga sa delom Crkve u Severnoj Makedoniji koja je u raskolu“. Oni traže da se i ove teme unesu u zvanično saopštenje.

Uz ocenu da su „iznenađeni i razočarani pojavom teksta u kome se stvari tendenciozno prikazuju drugačije nego što je bratski dogovoreno na Saboru“, ova grupa vladika traži da se na zvaničnom sajtu SPC objavi novo dopunjeno i ispravljeno saopštenje Sabora.

Kako Danas nezvanično saznaje, patrijarh Irinej nije odgovorio na ovo pismo, a na zvaničnom sajtu SPC je i dalje verzija saborskog saopštenja vladike bačkog Irineja, koju je on već jednom menjao jer je u „prvoj varijanti“, mimo odluke Sabora u nju uključio i „slučaj“ episkopa zapadno-američkog Maksima. Ta tema se, ipak, potom našla na sajtu SPC zbog demantija vladike bačkog Irineja upućenog beogradskoj štampi koja je negirala da se vladika Maksim „pokajao zbog svojih stavova o autokefalnosti“.

Patrijarh Irinej i vladika bački Irinej danas završavaju posetu Eparhiji budumskoj, gde je poglavar SPC u Sentandreji osveštao novi eparhijski muzej i imao susrete sa mađarskim zvaničnicima i srpskom zajednicom u Mađarskoj.

Otvaranju Muzeja eprahije budimske, koje su finansijski pomogle vlade Srbije i Mađarske, između ostalih srpskih državnih zvaničnika, prisustvovao je i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, koji je zajedno sa Vučićem bio na kontroverznom predsednikovom prijemu u Patrijaršiji tokom nedavnog majskog zasedanja Sabora.

*  *  *  *  *

T e o d o s i j e   n a   m e t i   V u č i ć a

Prema informacijima, kojima raspolaže Blog „Između sna i jave“, a koje smo dobili iz izvora bliskih vrhu SPC,  tokom posete Saboru SPC, predsednik Srbije A. Vučić najoštrije je napao vladiku Teodosija i usmerio svoju kritiku ka njemu. Teodosije je Episkop Raško-Prizrenski, a bio je vikarni Episkop Lipljanski od 2004. do 2010. godine. Sve vreme dramatičnih događaja boravio je na Kosovu i Metohiji sa svojim narodom, prvo u Dečanima, a potom u sedištu Eparhije, u Prizrenu. Vladika Teodosije jedan je od najčvršćih protivnika priznanja nezavisnog Kosova od strane Srbije.

……………………..

Izvor:

https://www.danas.rs/drustvo/grupa-vladika-ogradjuje-se-zvanicnog-saopstenja-sabora-spc/

 ………………………………

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments