Друштво, Косово и Метохија, Преносимо, Религија, Србија

Значајне суштинске разлике међу највишим званичницима СПЦ

Група владика се оградила од званичног саопштења Сабора Српске Православне Цркве

               

  • Епископи, на челу са Амфилохијем Радовићем, наводе да је „портпарол СПЦ (епископ бачки Иринеј Буловић), својевољно формулисао неке одлуке, супротно вољи Светог Архијерејског Сабора“
  • Група епископа је, исто тако, разочарана што је аутор саопштења епископ бачки Иринеј „тенденциозно приказао и пренагласио значај посете политичких лидера региона Александра Вучића и Милорада Додика“
  • Епископи тврде да су Вучић и Додик нису посетили Патријаршију „на позив Сабора“, како пише у званичном саопштењу, већ да је „то било на иницијативу и позив Патријарха“.
  • Група владика тражи да се на званичном сајту СПЦ објави ново допуњено и исправљено саопштење Сабора.

 

  1. 28. маја 2019.

Пише: Ј. Т. (Јелена Тасић)

Више архијереја Српске православне цркве упутило је писмо патријарху Иринеју у коме га обавештавају да се ограђују од садржаја званичног завршног саопштења Сабора, које је јавности 18. маја доставио портпарол СПЦ епископ бачки Иринеј (Буловић), сазнаје Данас у високим црквеним круговима.

У писму патријарху, више учесника Сабора са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем (Радовићем) на челу, оцењује да је „портпарол својевољно формулисао неке одлуке, супротно вољи Светог Архијерејског Сабора“ због чега „изражавају своје негодовање и ограђују се од поменутог саопштења“.

Kако се наводи у писму, у које је наш лист имао увид, „група епископа је разочарана“ што је аутор саопштења епископ бачки Иринеј „тенденциозно приказао и пренагласио значај посете политичких лидера региона Александра Вучића и Милорада Додика“.

Они тврде да је „потпуно беспотребна реченица која говори о ‘напорима и неравноправној борби са моћницима за очување KиМ у саставу Србије‘, пошто о природи, умешности и искрености вођења те борбе саборски оци уопште нису имали једногласно мишљење, чак напротив“.

Амфилохије: Својевољне формулације портпарола СПЦ

У писму се негира да су Вучић и Додик посетили Патријаршију „на позив Сабора“, како пише у званичном саопштењу, већ да је „то било на иницијативу и позив Патријарха“.

Владике траже да се реченица „о подршци и свеобухватној помоћи државе Србије нашем народу да опстане на најсветијој српској земљи, Kосову“ избаци из званичног саборског саопштења у коме је, како наводе, изостављено да је Сабор својим посебним саопштењем о KиМ „потврдио свој непоколебиви став са претходна два Сабора“.

Вучића и Додика није позвао Сабор СПЦ, већ Патријарх Иринеј

Ова група владика је незадовољна и начином на који је у званичном саопштењу „прећутана“ посета поглавара Kипарске православне цркве архиепископа Хризостома поводом украјинског црквеног питања, као и „релативизовања саборске одлуке о наставку дијалога са делом Цркве у Северној Македонији која је у расколу“. Они траже да се и ове теме унесу у званично саопштење.

Уз оцену да су „изненађени и разочарани појавом текста у коме се ствари тенденциозно приказују другачије него што је братски договорено на Сабору“, ова група владика тражи да се на званичном сајту СПЦ објави ново допуњено и исправљено саопштење Сабора.

Kако Данас незванично сазнаје, патријарх Иринеј није одговорио на ово писмо, а на званичном сајту СПЦ је и даље верзија саборског саопштења владике бачког Иринеја, коју је он већ једном мењао јер је у „првој варијанти“, мимо одлуке Сабора у њу укључио и „случај“ епископа западно-америчког Максима. Та тема се, ипак, потом нашла на сајту СПЦ због демантија владике бачког Иринеја упућеног београдској штампи која је негирала да се владика Максим „покајао због својих ставова о аутокефалности“.

Патријарх Иринеј и владика бачки Иринеј данас завршавају посету Епархији будумској, где је поглавар СПЦ у Сентандреји освештао нови епархијски музеј и имао сусрете са мађарским званичницима и српском заједницом у Мађарској.

Отварању Музеја епрахије будимске, које су финансијски помогле владе Србије и Мађарске, између осталих српских државних званичника, присуствовао је и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, који је заједно са Вучићем био на контроверзном председниковом пријему у Патријаршији током недавног мајског заседања Сабора.

*  *  *  *  *

Т е о д о с и ј е   н а   м е т и   В у ч и ћ а

Према информацијима, којима располаже Блог „Између сна и јаве“, а које смо добили из извора блиских врху СПЦ,  током посете Сабору СПЦ, председник Србије А. Вучић најоштрије је напао владику Теодосија и усмерио своју критику ка њему. Теодосије је Епископ Рашко-Призренски, а био је викарни Епископ Липљански од 2004. до 2010. године. Све време драматичних догађаја боравио је на Косову и Метохији са својим народом, прво у Дечанима, а потом у седишту Епархије, у Призрену. Владика Теодосије један је од најчвршћих противника признања независног Косова од стране Србије.

……………………..

Izvor:

https://www.danas.rs/drustvo/grupa-vladika-ogradjuje-se-zvanicnog-saopstenja-sabora-spc/

 ………………………………

Подели:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments