Društvo, Politika, Prenosimo, Religija, Slobode, Srbija

Za SPC neprihvatljiv  Predlog zakona o istopolnim zajednicama

Sveti Arhijerejski Sinod uputio primedbe i mišljenje Vladi Srbije

  • Nedopustivo je istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom

Pomenuti predlog zakona za Srpsku Pravoslavnu Crkvu je neprihvatljiv, jer je ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve na kojima je duhovno i moralno utemeljen naš srpski narod, kao i celokupna evropska civilizacija.

Nedopustivo je istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i Zakonom zaštićena vrednost. Crkva poštuje slobodu koju nam je Bog darovao i razume ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine.

Srpski pravoslavni krst

Sveti Arhijerejski Sinod je saglasan da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona, ali je argumenovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Republike Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo.

Sveti Arhijerejski Sinod naglašava da prihvata i promoviše dijalog, kao jedini i neophodan put za iznalaženje rešenja u vezi svih pitanja od opšteg društvenog značaja, kao i po ovom pitanju koje je izazvalo veliku zabrinutost.

Sveti Arhijerejski Sinod je izrazio očekivanje da će po ovom pitanju biti uvaženi  argumenti Srpske Pravoslavne Crkve.

LINK:

http://www.spc.rs/sr/saopshtenje_za_javnost_svetog_arhijerejskog_sinoda_13

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments