Društvo, List "POLITIKA", Politika, Srbija

Za saradnju sa Hagom nov zakon nepotreban

 

SAVEZNI MINISTAR PRAVDE MOMČILO GRUBAČ ZA „POLITIKU”

 

  • Imamo obavezu kao država da sarađujemo sa Haškim sudom, sa zakonom i bez zakona. –
  • To nije ni dobrovoljno ni ugovorno, već prinudno pravo. –
  • Zakonom se uređuje pravna procedura saradnje. –
  • DOS već spremio više oblika saradnje i bez usvajanja predloženog zakona

Petak, 8. jun 2001.

Intervju vodio: J. Vukelić

Jugoslavija ima obavezu da sarađuje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu, i to u potpunosti, sviđalo se to nekome ili ne, rekao nam je juče savezni ministar pravde dr Momčilo Grubač.

– Već mesecima pokušavamo da svim najznačajnijim i najodgovornijim političkim faktorima u našoj zemlji, kao i našoj javnosti, predočimo da je neophodno da Jugoslavija sarađuje sa sudom u Hagu. O tome se već mesecima vode rasprave u stručnoj javnosti, ali i na svim drugim nivoima. Ali, mnogi još ne uviđaju da smo obavezni da sarađujemo sa Tribunalom. Hteli to ili ne, mi moramo da sarađujemo. I savezna vlada, bolje reći Ministarstvo pravde, na čijem sam čelu, napravila je Predlog zakona o saradnji sa sudom u Hagu, da bismo sarađivali po zakonu, a ne bez zakona. Zakonski predlog smo napravili, a sada, kada on treba da se usvoji, nastali su nesporazumi – kaže Grubač.

– Predlog zakona o saradnji sa sudom u Hagu ne kosi se sa Ustavom SRJ. Nije u pitanju zakonsko rešenje koje se zasniva na dobrovoljnom-ili ugovornom pravu. U pitanju je sprovođenje prinudnog prava. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nas je na to obavezao. Jugoslavija mora prihvatiti tu saradnju ako neće da bude izopštena iz međunarodne zajednice. Zato moramo sarađivati sa Hagom i izvršavati svoje obaveze kao članica Ujedinjenih nacija, a to podrazumeva i predaju naših državljana ovom sudu.

Karikatura Jovana Prokopljevića

Grubač objašnjava da se predloženim zakonom nastojalo da se pravno uredi i precizira procedura saradnje sa Hagom, da se propišu postupci za realizaciju naših obaveza koje proističu iz prinudnog prava. To je bio smisao predloženog zakona. Kako je usvajanje predloženog zakona sve manje verovatno zbog neslaganja koalicionih partnera iz savezne vlade, partije SNP-a sada i SNS iz Crne Gore – ministar Grubač ističe:

– Ako, ipak, ne dođe do usvajanja predloženog zakona slediće neposredna saradnja sa sudom u Hagu. Za to ima više mogućnosti. Moguća je direktna primena Statuta Haškog suda, a to će biti iznuđeno rešenje. Znači, ako Jugoslavija ne donese zakon, radićemo bez precizne pravne pro-cedure i sarađivaćemo sa Hagom na iznuđen način, a to nije najbolji put kojim smo mogli da krenemo.

Faksimil naslovne strane

Zato sam se lično svojim autoritetom  zalagao da pravno uredimo našu saradnju sa Hagom, i pokušavao sam, a i sada to činim, da to svima objasnim. Kako sada stavri stoje, moraćemo, narodski rečeno, da sarađujemo  „na divlje”, i to zaslugom onih koji neće da shvate da bi bilo mnogo bolje da to uradimo drugačije. Samo takvi onda neće imati pravo da se bune, jer su upravo oni doprineli ovakvoj situaciji i glavni su krivci što će Jugoslavija sa sudom u Hagu sarađivati na najgori mogući način. Smatram da se ovako nešto nikako ne sme dozvoliti, ako još ima ikakvih mogućnosti za političke dogovore.

Kako saznajemo, u DOS-u ima sve manje raspoloženja za nove pregovore sa SNP. Zbog toga su, kako smo saznali iz pouzdanih izvora, već napravljene dve ili tri varijante saradnje naše države sa sudom u Hagu, koje ne podrazumevaju usvajanje zakona o saradnji sa sudom u Hagu. Po svemu sudeći, na ovaj način će biti okončana rasprava između SNP i DOS-a, koja traje već više meseci, a kulminirala je u poslednjih nedelju dana.

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments