Зашто Украјина трпи катастрофалне губитке у људству?

Сахрана украјинских пилота потресла је украјинску јавност

Најмање стотину украјинских војника у просеку погине сваког дана у борбама са руском армијом по речима председника Зеленског

  • Владимир Зеленски је први пут проговорио о украјинским губицима – према његовим речима, Оружане снаге Украјине свакодневно губе 100 људи. Председник Украјине је ужаснут овом цифром, али у стварности су губици његове земље су много већи.
  • Сада су, према проценама стручњака, ненадокнадиви губици украјинских војних и националних батаљона много већи од 30. 000 погинулих воника. Значи да је за 90 дана рата гинуло 337 војника у перосеку!
  • Главни губици Оружаних снага Украјине и националних батаљона током специјалне операције су, заправо, од ракетних удара и руске артиљеријске ватре.
  • Број жртава у току непријатељстава може бити снажан фактор у паду морала војног особља
  • Које су стварне размере ових губитака и зашто су они знатно мањи у Русији?

 АУТОР: Виктор Сокирко

С руског превео др Зоран Милошевић

 Украјински председник Владимир Зеленски признао је свакодневне губитке својих војника на заједничкој конференцији за новинаре одржаној са пољским колегом Анџејем Дудом. Он је цифре саопштио, одговарајући на питање о укидању забране путовања украјинским мушкарцима од 18 до 60 година: стотину украјинских војника у просеку погине сваког дана у борбама са руском армијом.

Губици изречени устима Зеленског звучали су застрашујуће, али реалност је да их има много више. Истовремено, Кијев је на сваки могући начин умањивао своје губитке – рекавши да има око 3. 000 погинулих људи за све време специјалне операције.

Сада су, према проценама стручњака, ненадокнадиви губици украјинских војних и националних батаљона много више од 30 000. Значи да је за 90 дана рата гинуло дневно 337 војника у перосеку! Плус десетине хиљада рањених. И хиљаде затвореника, који су такође изгубљени за Украјину, бар на неколико година.

Руска војска располаже прецизнијим и далекометнијим оруђима којима погађа живу силу на великим удаљеностима

„Сваки рат има своје губитке, у зависности од обима његовог вођења, трајања и природе коришћених борбених средстава“, рекао је за лист „ВЗГЉАД“ генерал-мајор Александар Владимиров, председник одбора војних експерата. – Овде су поређења неумесна, током Великог отаџбинског рата били су једни, у корејском и вијетнамском, где су учествовала совјетска војна лица, други – вишеструко мањи.

Ако узмемо у обзир рат у Авганистану, онда је за 10 година непријатељстава совјетски контингент тамо изгубио 15 хиљада људи, односно око хиљаду и по годишње. А то је ипак био велики губитак, с обзиром на то да су се нашој војсци супротстављали побуњенички одреди – који су, међутим, имали широку лепезу наоружања, поседовали вештине постављања заседа, употребе минско-експлозивних средстава, односно деловали су као озбиљни противник.

Руска армија у предности због доследности у дејствима
Сахране украјинских војника спроводе се само у приликама кад је то могуће. Многи погинули остају несахрањени

У специјалној операцији у Украјини, свака од супротстављених страна користи различита оружја и средства ватреног уништавања, што неминовно доводи до губитака на обе стране. У Оружаним снагама Украјине они су неупоредиво већи. Ово је последица прве фазе операције, када су депои и објекти војне инфраструктуре ликвидирани прецизним ударима. Овде је главна ствар доследност у дејствима руске армије, која не тежи видљивим резултатима, већ корак по корак остварује супериорност.

Главни губици Оружаних снага Украјине и националних батаљона током специјалне операције су, заправо, од ракетних удара и руске артиљеријске ватре. То је због прецизног погађања циљева на местима концентрације људства, укључујући центре за обуку са страним плаћеницима, командне и контролне штабове, положаје система ПВО, артиљеријских батерија и концентрацију оклопних возила.

Постоји посебан „лов“ на складишта муниције и оружја, уништавајући како материјалне ресурсе за снабдевање украјинске војске, тако и особље које се налази у близини ових објеката.

Ваздухопловство такође има посебну улогу – како за подршку (хеликоптери и јуришни авиони), али и ловци (укључујући Су-35С и, могуће, ловце пете генерације Су-57), и, наравно, бомбардери (Су-24, Су- 34). Авијација се труди да не уђе у зоне удара противваздушне одбране и делује са безбедне удаљености. Пилоти хеликоптера морају да лете изнад глава непријатеља и уништавају циљеве не само према извиђачким подацима, већ и током битке, одговарајући ватром на отпор са земље.

Велика ватрена моћ руске армије изазива честе предаје Украјинских јединица

Копнене операције моторизованих и специјалних јединица које користе оклопна возила такође доводе до великог ефекта, посебно ако је могуће блокирати непријатеља (тзв. котлови) уз накнадно уништавање или принудну предају. Операција у Мариупољу у фабрици „Азовстал“, поред великог броја погинулих украјинских војника, довела је до предаје више од 2.500 људи. Пре свега, предала се професионална војска, која је одмах увидела немогућност отпора.

„Број жртава у току непријатељстава може бити снажан фактор у паду морала војног особља“, рекао је војни експерт пуковник Владимир Попов за лист „ВЗГЉАД“. – Десет одсто погинулих колега и уништених оклопних возила у стању су да деморалишу цео пешадијски пук. У ваздухопловству је ова цифра још нижа, где већ два одсто оборених летелица може значајно да умањи мотивацију за постизање борбених резултата. Ако се ова празнина не попуни на време појачањима, повлачењем резерви и обнављањем опреме, потенцијал трупа се нагло смањује.

Сада украјинска војска трпи ненадокнадиве губитке. Био је батаљон – једна чета је остала жива, био је вод – само неколико људи је преживело из њега. У замену, у најбољем случају, на линију фронта шаљу неспремне борце Територијалне одбране, који не умеју ни да гађају тенкове са противтенковским оружјем. Таква војска не спроводи ни офанзивне акције, већ примењује нову тактику – укопати се у земљу, а потом, ако треба, предати уз гарантовање живота“.

Забрањено је  украјинским медијима да плаше грађане бројем губитака

Сада су се украјински војници скоро нашли под претњом уништења од стране сопствених команданата. Овај предлог дала је посланица Врховне раде, чланица партије Владимира Зеленског „Слуга народа“ Маријана Безуглаја. Она је представила предлог закона који би омогућио украјинским официрима да убијају војнике дезертере који су напустили своје положаје. Готово као у Стаљиновој наредби „Ни корак назад“, с том разликом што није претпостављао линч у борбеној ситуацији. Предлог закона је одбијен, али сама ова иницијатива изгледа симптоматично.

Ако говоримо о стварним губицима Оружаних снага Украјине током специјалне операције, онда они знатно премашују бројку од сто мртвих дневно коју је најавио Зеленски.

Оклопна возила у дејству по јединицама украјинске војске

Само један ракетни напад на центар за обуку „Десна“ Оружаних снага Украјине однео је животе 87 украјинских војника, о којима је говорио и сам украјински председник. Чак и тог дана руске Ваздушно-космичке снаге су убиле 210 украјинских националиста, саопштило је руско Министарство одбране. Наравно, говоримо о уништавању само украјинске војске и радикала, људи који су се наоружали – Русија пажљиво избегава ударе на цивиле и инфраструктуру.

Истовремено, Зеленски каже да ће пред нама бити још теже недеље рата. И он је, за разлику од саме украјинске војске, спремнији за ово. Шта је са губицима? Кијев наређује да се ћути о губицима, као да их уопште нема.

Конкретно, познато је да је канцеларија Зеленског послала наређења трупама којима се забрањује уклањање тела њихових погинулих војника, као и преговарање о овом питању са представницима Оружаних снага РФ и ЛДНР. Нема тела – нема проблема и релевантне статистике. Забрањено је и украјинским медијима да плаше грађане бројем губитака под изговором да сваки негативан може штетити имиџу Оружаних снага Украјине, па је потребно одржавати илузије о непобедивости војске и скорој победи над Русијом што је дуже могуће.

Зашто Украјина трпи катастрофалне губитке?

ИЗВОР: https://vz.ru/world/2022/5/24/1159967.html

…………………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Путин: Наш услов – никакво више ширење НАТО на Исток!

Prenosimo

Џонсон жртвени јарац нових пројеката из Давоса

Prenosimo

Хвалоспеви Бандери довели Мелника до унапређења у заменика шефа украјинске дипломатије

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x